Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

Witam :) Taka krótka historyjka, kilkanaście lat temu, tata przywiózł z Holandii taki zestaw jaki widać na zdjęciach. Nie był używany przez tatę, ponieważ został przywieziony bez kolumn. W 2006r przeprowadziliśmy się do nowego domu, gdzie  zestaw ten postawiliśmy w pokoju gościnnym na regale i tak stał tam 12 lat jako "mebel". Dzisiaj się nim zainteresowałem po tych kilkunastu latach :) Wszystko jest sprawne, i bym powiedział że niemal w idealnym stanie. Mogę liczyć na Państwa pomoc, w określeniu czy to jest dobry sprzęt, oraz ewentualnie gdybym się zdecydował na sprzedaż, jaka jest realna cena za komplet lub osobne segmenty. Sprzęt trochę zakurzony, na szybko przetarty wilgotną szmatką. Pozdrawiam

20190118_175731.jpg

20190118_175758.jpg

20190118_175809.jpg

20190118_175820.jpg

20190118_175832.jpg

20190118_175933.jpg

20190118_175946.jpg

20190118_175954.jpg

Edytowano przez Arkadiusz Kurij

Pozwolę sobie mieć inne zdanie co do xlr-ów  :-) 

Mariuszu - zrób sobie drogę na skróty i od razu podłącz Esoteric - chociaż DV50 no a potem coś z serii K - to ta sama droga i ta sama nuta tyle, że sporo do przodu. Jak chcesz osiągnąć to co prezentuje 917-ka po lekkim szlifie to celuj w Kenwooda LD-1 - jest zdecydowanie bliżej Esoterica niż 917 w fabrycznej wersji ... Ale swoją drogą dobrze, że i ją masz na testy - to podstawowy element układanki. Masz szerokie spektrum porównawcze - jak ją odbierasz względem tego co było u Ciebie ???

P.s.

Koniecznie zajrzyj do środka ! ...

917 Pokazała niuanse których nie dostrzegałem wcześniej na dobrze znanych płytach (podobnie jak mieliśmy z Piotrem przy odsłuchu AU-07), niestety wydaje mi sie ze dolny zakres pasma jest zbyt obszerny, co przy moich kolumnach nie jest wskazane bo one graja poteżną masą dźwięku już same z siebie, tak więc będę szukał czegoś bardziej dopasowanego do reszty systemu i ukazującego jeszcze większe różnice, byc może będzie to jakis DAC a wtedy 557ESD zostanie jako transport

Oczywiście w swojej cenie to bardzo dobry CD i jeśli ktoś nie chce zbytnio odjechać to można z nim zostać na długo.

Edytowano przez Marr

Tak jak mówisz ! Ja za jakiś niedługi czas powrócę do B2103MOS i skonfrontuję czy zagada w linii z Esoterikami DV50s i K07. Ostatnim razem była u mnie tylko przejazdem jakieś dwa tygodnie a teraz to się zobaczy czy nie zostanie na stałe .... Jakoś tak po macoszemu traktujemy tą końcówkę a przecież wg wielu opinii to wzmacniacz bezpośrednio konkurujący z B2105MOS i to póki co w bardzo atrakcyjnej cenie ! Wielu z forumowiczów pozbyło sie swoich zabawek na rzecz właśnie tej końcówki !

Edytowano przez czubsi

Paweł nie słyszałem DR, ale pamiętam, że od zawsze pisałeś, że blisko jej do neutralności. A jest coś podobnego (nie mówię o finezji) pomiędzy DR a AU-07 (bo tu to chyba dla Ciebie referencja, jeśli chodzi o przekaz)? Fajnie mieć taką wiedzę o każdym sprzęcie Sansui, zazdroszczę w pozytywnym sensie.

Pomiędzy DR a B2103MOS zachodzi relacja :  z grubsza ociosana / klasowa i dopieszczona natomiast jakościowo to skok między modelem fabrycznym a specjalnym + o wiele większa skala ! DR to świetny wzmacniacz do zrozumienia co tak naprawdę podoba się nam w muzyce - niczego nie doda i niczego nie ujmie - trochę powściągliwy ale wierny przekazowi jak pies ? Można na nim zbudować każdy system dobierając klocki wg własnych preferencji i zawsze usłyszymy jedynie ich charakter nigdy wzmacniacza ale z jednoczesną gwarancją, że nic nie zaginęło w szumie czy uległo przekolorowaniu itp ... B2103 to wzmacniacz do budowania na nim wzorcowego neutralnego systemu ... z tym czymś co ma każde Sansui z tej najwyższej półki - niemierzalną ale wyraźnie odczuwalną nutę "luksusu" w dźwięku. W zasadzie trudno sobie uzmysłowić co można by jeszcze poprawić ... Relacja B2103MOS względem AU07 jest niezwykle trudna do określenia. Dla wielu będą to wzmacniacze stosunkowo podobne ale dla mnie na dłuższą metę AU-07 jest jednak o ten krok do przodu jeśli chodzi o różnicowanie gatunków muzycznych - wynika to z tego, że oparto ją o układ biasu bez kondensatora elektrolitycznego (rozwiązanie zastosowane po raz pierwszy w linii MR) oraz z rodzaju zastosowanych tranzystorów. Na bardzo wysublimowanym systemie odkryjemy w B2103MOS specyficzny blask Mosfetów, które w ostatecznym rozrachunku trochę od siebie dodają ? Tak więc w większości naszych systemów oba pokażą co oznacza high-end pod domowymi strzechami natomiast w dokładnie dobranym, "przezroczystym" systemie AU-07 jest jakby stopień wyżej - i to jest fakt - przynajmniej dla mnie ?

Spotkałem się z opinią, że na AU07 jak na żadnym innym można oprzeć system nieskończony czyli taki, w którym postęp w pozostałej elektronice (źródła, kolumny) oraz towarzyszącym osprzęcie (podstawki, kable, listwy ...) nadal będzie słyszalny co oznacza, że jej potencjał jeszcze do końca nie został odkryty i to chyba najlepsza jej rekomendacja ?

P.s.

Zazdrościć nie ma czego - wszyscy mają z tego pożytek póki się tym dzielę ? (choć nadal nie brakuje i brakować nie będzie tzw zawistnych ...) Dla mnie najważniejsze, że do grupy forumowiczów dołączają kolejni praktycy z dostępem do szerokiego spektrum porównawczego - to jest wartość nie do przecenienia i czuję, że prawdziwe odkrycie wartości Sansui w znacznie szerszym pojęciu jeszcze jest przed nami !

Edytowano przez czubsi

5 godzin temu, bkeram napisał:

Na granicie będzie stała m.in. B/C-2301,

Jeśli bezposrednio na granicie dźwięk sie nie sprawdzi to go nie przekreślaj od razu. Granit sprawdza sie jako baza pod coś innego. Gdy dojdzie do odchudzenia dźwięku możesz podłożyć jeszcze  np. RIQ 510 A R Pogrubiaja i energetyzują średnicę. Razem z granitami mogą sie uzupełnić. To tylko oczywiście przykład co można zrobić.

W zasadzie to nie spotkałem nigdy takiego elementu, który w pojedynkę dałby pożądany efekt. Zawsze trzeba sie trochę wysilić w tym temacie. 

Kolega mało pisze o odczuciach a przecież ma o czym ! 907 limited zgrywa się tylko i wyłącznie z klasycznymi odtwarzaczami !!! Polecam Kenwooda LD-1 albo Sony dzielonkę R1 lub integrę R3 ! Oczywiście 917-ka także ! Napisz coś więcej  ! Co Twoim zdaniem jest ciekawsze od tego co słuchaleś dotąd , czym dokładnie Cię ujął itp - to ciekawe wnioski mogą być dla kolegów !

Edytowano przez czubsi

Witam

Odradzam, wszelkie płyty paździerzowe, mdfy, hdfy itd.  . Te materiały dają większe lub mniejsze znikanie basu, rozmydlenie krawędzi i zanik rozdzielczości.

Z drewna tylko sklejki liściaste (fornirowane od czoła dla ozdoby), płyty z klejonki (deszczułki ) , a najlepsze są bloki drewniane klejone z wielu prostopadłościanów.

Twarde gatunki, może być bambus i wszelkie egzotyczne. Z łatwiej dostępnych brzoza i klon kanadyjski. Ideał to Hikora.

Pozdrawiam

Pygar

Czesc Panowie,

Duzo piszemy o wzmacniaczach i zrodlach CD. Ja natomiast duzo slucham ze zrodel cyfrowych w postaci plikow. Napiszcie, bo na pewno tez wielu z Was korzysta, ktore DACi dobrze sie sprawdzaja ze wzmacniaczami Sansui. W ktorych przypadkach ta synergia jest spojna i wyciaga ze wzmacniacza maksimum mozliwosci.

hubert

Troszkę mocniej nagrzewa .... ma się grzać !!! I to ze trzy razy bardziej niż bipolar !!! Dopiero gdy gorąca to gra jak powinna - to przecież MOSfet !!! 907 limited Jest bardziej sklejona i mniej swobodna od XR MOD choć podobnej nuty ? - a jak ma nie być skoro XR MOD to jej kopia w zdecydowanie większym rozwinięciu !!! (tyle że bez MOS- ów) ? 907 limited to klasowy wzmacniacz salonowy - gra dokładnie tak jak ktoś chciał by grał - taki był dokładny jej zamysł na chwilę gdy powstała, potem przy projekcie kolejnej limitowanej intergy (AU07) już tak powściągliwi nie byli - poszli na całość (co początkowo odbierałem jako dzieło przypadku ale czas pokazał, że jednak byłem w błędzie ...)

Jeśli się nie boisz rozkręcić pokrywy to poświeć latarką i daj znać jakie masz kondensatory na płytkach mocy (chodzi o to czy Silmic alpha czy Silmic II alpha) Te wzmacniacze na pierwszych Silmikach są zdecydowanie lepsze od tych na dwójkach i dotyczy to zarówno Limited , AU07 oraz B2105 .... Są bardzo rzadkie ale może miałeś bonusa i nie wiesz ? ... Egzemplarze na Silmik miałem we wszystkich trzech przypadkach w/w - końcówka trafiła do Andy-ego ale limited i 07 mam do teraz - może też Ci się udało ??? Nie każdy zwraca na to uwagę a już na pewno nie każdy o tym wie ... Wersje na dwójkach są delikatnie "suchsze" w przekazie i przy bardzo wysublimowanym systemie może to być różnica jak między różnymi modelami ...

Edytowano przez czubsi