Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wracam do starego wątku na temat podobieństwa (a według mnie identyczności!) CD-ków: CD-X711 i CD-α717D Extra

Wygląd zewnętrzny - identyczny z przodu i z tyłu. 

cd-alpha717dextra.JPG

cd-alpha717dextra(3).JPG

cd-alpha717dextra(1).JPG

Nie mam niestety zdjęcia co "siedzi" w środku w CD-X711 ale podejrzewam, że jest również podobnie zbudowany jak CD-α717D Extra. Wniosek nasunął mi się, gdy usłyszałem, jak gra CD-α717D Extra. Nie słyszałem bezpośredniego porównania, w tych samym systemie, z CD-X711 ale według mnie, grają podobnie. 

Niestety dysponuję tylko starymi foto, zrobionymi w nietypowych warunkach, tuż po zakupie ale jednak - patrz niżej.  

DSCF1440.thumb.JPG.249b1912c6e1931de5f00021ea6f0036.JPG

DSCF1450.thumb.JPG.cf883c1f438763d0e36c76fd1ef02e28.JPG

Domniemam, że skoro różnica między CD-α617DR i α717DR widać już na zewnątrz - brak wyjscia XLR w niższym modelu, to miedzy CD-X711 i CD-α717D Extra nie widać tu żadnej, nawet najmniejszej różnicy. Czyli CD-X711 nie może być klonem niższego modelu CD-α617D Extra, który nie ma wyjść XLR - co widać niżej. 

cd-alpha617dextra(4).JPG

Foto z wyjściami CD-α617D Extra.

CD-X711 gra zbyt dobrze, jak na produkt robiony na 230V - na Europę. Czasami warto spróbować wbudować system coś starszego ale jednocześnie dobrego. Jak już kiedyś pisałem CD-X711 gra dla mnie z B-22103MOS dużo lepiej niż Sony CDP-X555ES, gdyż ma wyrażnie mniej dołu pasma, który dodaje końcówka i to jest super. 

Również ceny odtwarzaczy to potwierdzają. 

CD-X711  - 600 GBP = 1000 $ (1991 1$ =  0.6 GBP)  

CD-α717D Extra - 89 800 JPY = 900 $ (około 1989 100 JPY = 1 $).  

😃 

Edytowano przez san-sui
Napisano
35 minut temu, MarekB napisał:

Nie do końca nowy. Stał jakiś czas na półce zepsuty. Trochę z nudów postanowiłem przy nim trochę "pomajstrować". Odkręcone było mocowanie/sanki lasera (nie wiem jak to nazwać). "Naprawa" okazała się banalna, dwie śruby do przykręcenia.  

Przyniosłem wzmacniacz 607DR (dla lepszego wrażenia😉), podłączyłem wszystko razem i od wczoraj testuję. Jest ok.

To oznacza, że masz jeszcze sporo sprzętu "zakamuflowanego". 😐

Napisano (edytowany)

Wszystkie trzy CD-ki Sansui: CD-X711, CD-α717D Extra i CD-α717 Extra mają wbudowany ten sam chipset 1 x MN6471M – CXD1125QZ i laser Sony KSS-152A - Magnetic.

Czy koś ma i użytkuje CD Sansui - CD-X901 lub CD-α907?

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

Różnica między modelami α717 EXTRA (bez "D") i α617D EXTRA - (patrz fotki)

Wygląd panelu przedniego α717 (CD-X711) i α617 nie jest inny. Różni się tylko szczegółami. α717 (tu bez "D") i X711 ma złotą linię pośrodku srebrnej szuflady, w modelu α617D ta linia jest w kolorze tacy - srebrna - Foto 1. W przypadku α717 niektóre przyciski i ramki wejść słuchawkowych  - Foto 2 ( czy też wyżej foto CD-X711), są w kolorze złotym. Rozmiar obudowy jest taki sam i wydaje się, że nie ma innej zmiany na zewnątrz w płycie przedniej.

Z tyłu - wiadomo wyjścia zbalansowane - XLR w α717 (i CD-X711) lub ich brak w α617D. 

Foto 1

1236863305_Wygldzewna617DExtraia717Extralewa.thumb.jpg.346931046b55a3f58bfff2136b012fbf.jpg

254037937_Wygldzewna617DExtraia717Extraprawa.thumb.jpg.3604848cf61d3144ad9c85c6c6badfab.jpg

Foto 2

Poważne różnice widać we wnętrzu CD-α617D EXTRA i α717 EXTRA (bez "D"). Widać, że transformator mocy jest niezależny w torze  cyfrowym i analogu oraz obecność wyjść i płyty wzmacniacza zbalansowanego dla wyższego modelu α717. 

Środek CD-α617D EXTRA

1073948541_rodekSansuiCD-a617DExtra.jpg.fe62ce7ad90cc534e24a70e14039959b.jpg

Środek CD-α717 EXTRA (bez "D")

1007726884_SansuiCD-a717ExtraWntrze1.jpg.6c58ee389a09adc714bff13e27be924a.jpg

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

Odtwarzacz CD-α717 EXTRA (jak i póżniejsze modele z "D" i "DR", jak podają japońskie strony), to wzmacniacze prądu stałego, bez kondensatora sprzęgającego w części analogowej. Zostały zaprojektowane i wykonane przez Sansui, ze wzmacniaczem zbalansowanym, gdzie transformatory mocy są oddzielone dla cyfrowego i analogowego toru. W α717 EXTRA i D EXTRA (X711) wykorzystano przetwornik DAC o nazwie MASH - opracowanym przez NTT i Panasonic

Ale ....

Niektórzy podają że MASH to Technics(?). Yamaha także robiła/używała? MASHa.  

MASH został wypuszczony na rynek przez Matsushita. Czy przetwornik MN6471M jest produkcji Matsushity? To kość 18-bitowa w systemie MASH. 

Edytowano przez san-sui
Napisano

Serwus wszystkim! 

@RoRo Romku mój drogi, nadal mam problem z wejściem na stronę audio.com.pl .  Nie ma znaczenia czy na forum czy na link z testem zamieszczony na audio 😕 Chrom, Opera na androidzie wariuje na kilku "telefonach" 😢 dopiero po ponad tygodniu udało mi się wejść...

@MarekB Marku ! Jak zawsze zaskakujesz in + ! Normalnie aż się boje co Ty jeszcze w tym Sezamie ukrywasz przed światem 😉

Trzymajcie się ciepło moi Drodzy! 

Pozdrawiam serdecznie, 

PS

Przepraszam, że tak o kłopotach technicznych pisze w klubie , ale Romek i ja należymy do klubu. Poza tym przede wszystkim do klubu nie mogę zaglądać 😢

Napisano

Faszi,

O ile wiem to problem tkwi w starszych wersjach Androida-bo na nowszych oraz na iPhone jest OK. Jaką masz wersję Androida i czy masz możliwość jej uaktualnienia? Na razie niestety zostaje Ci laptop

Pozdrawiam

PS. Po Twoim zgłaszeniu przekazałem ten problem do Admina, na razie nic się nie udało zrobić...

Napisano

Romku , 

Rzeczywiście androida mam w starszej wersji 5.1.1 "lizaczek" .

Nie przypuszczałem, że to może być przyczyną (jeszcze kilka miesięcy temu wszystko działało bez problemu)

Dziękuję za pomoc i poświęcony czas! 

Pozdrawiam, 

Tadek 

Ps

Dzisiaj wszystko śmiga 😮

Napisano
12 godzin temu, san-sui napisał:

Niektórzy podają że MASH to Technics(?). Yamaha także robiła/używała? MASHa. 

Mam cd technicsa z mash-em , wydaje mi się,że to "cieplejsze" brzmienie

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Kubakk napisał:

Mam cd technicsa z mash-em , wydaje mi się,że to "cieplejsze" brzmienie

Być może  MASH ociepla. Porównywałem MASH (X711) z Sansui CD-X701. Ma kość CD-DAC 1 x PCM54HP-J - SM5806P - nie MASH. Gra bardzo ładnie po cieplejszej stronie mocy. Z dzwiekiem CD-X701 idzie trochę w stronę Sony ES, głównie dołem. Ale jednak .... Gra ciepło i również dość realistycznie. Firma Sansui tym się charakteryzuje - tak już ma - ciepełko, lekki powiew analogu. Szczególnie starsze modele i tzw. "przejściowe". 

Jednak CD-X701 ustępuje CD-X711, który gra bardzo dobrze i jest ciągle w moim głównym systemie z B-2102 MOS VINTAGE. Wespół z pre Hitachi HCA-8500 MkII (także na MOS-ach) i przetwornikach Sansui SP-X7700. Jak do tej pory, dostarczają mi to, czego szukałem. 

Pisałem o tym nie tak dawno. Łącząc (z konieczności!) niski model CD-ka Sansui CD-V1000 ze starszą integrą - Sansui AU-999, uzyskałem spory "powiew" analogowego, ocieplonego dżwięku. 

Ale "króliczek" ucieka ....

......

Szkoda, że foto takie małe jest i przez to słabej jakości. 

🤥

Edytowano przez san-sui
Napisano
1 minutę temu, piorut napisał:

To chyba pokój odsłuchowy forumowicza Szymona?

Tak, mam nadzieję, ze pewnego dnia tam zagoszczę. Tym bardziej, że Sansui ze zdjęcia znam bardzo dobrze, no i wiem, że Szymon docenia klasę marki, choć na codzień obraca się w sprzęcie duuuuuuuużżżooooooo droższym.

Napisano

Sansui CD-X617

Mechanika CDM14, podwójny DAC MASH. Prawdopodobnie obwód główny pochodzi z Technics. Obudowa jest wykonana z blachy ze szczotkowanym aluminiowym frontem (dość cienkim). Stąd mała waga 4,3 kg. Nie ma to nic wspólnego z Sansui z CD-X701. Gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku, włączana z pilota. Wyj RCA + Optyka. 

Prawdopodobnie pochodzi z 1992 roku, co można poznać po numerze seryjnym. 

Specyfikacja:

Pasmo przenoszenia: od 4 Hz do 20 kHz

Zakres dynamiczny: 98dB

Stosunek sygnału do szumu: 105 dB

Całkowite zniekształcenie harmoniczne: 0,003%

Wyjście liniowe: 2 V.

Wyjścia cyfrowe: optyczne

Wymiary: 430 x 114 x 281 mm

Waga: 4,3 kg

Akcesoria: pilot - konieczny! 

Wnętrze bardzo ubogie. Chociarz ma kilka kondensatorów Elny, 

616516849_SansuiCD-X617wntrzecae.JPG.c01fbfaa47859c9286bddad6050e924f.JPG432998665_SansuiCD-X617wntrze1.JPG.c903bd082117a9c4a50211a49c90b836.JPG

Napisano (edytowany)

Dźwięk Sansui CD-X617 nie jest męczący. Jak to MASH, jest bardzo ciepły, niezły bas, bardzo dobra średnica i góra. Dość szczegółowy.

Dla porównania, bo będzie łatwiej ....

Można śmiało napisać, że gra podobnie do Sansui CD-V1000 ale ten ma trochę potężniejszy (niżej schodzący?) bas i przez to, wydaje się?, że ma niewiele mniej szczegółowy. Tu nie mam pewności. Poprzednio, opisywane przeze mnie, podobieństwa i różnice w szczegółach, jak między CD-X701 i CD-X711. 

CD-V1000 pochodzi z zestawu, wierzy Sansui C/B/T/CD-1000 + D-1000W, 

CD-X617 ma, od tego ostatniego, dużo więcej funkcji - podobnych do wyższych modeli - co widać na płycie czołowej. Ale kto to wszystko używa? Ale pewnie ze 2 - 3 x droższy ..... za atrakcyjny wygląd.

Aktualnie używam CD-V1000 (w zastępczym układzie). Konstrukcja starsza, bo pochodzi z 1987 r. DAC 1 x PCM56P – CXD1167Q (jak w CD-X701i ale ten ma ich 2 x więcej) i łatwy do zdobycia laser Sony KSS-210A. Jednak brak wyj. optycznego. 

Sansui CD-V1000 to podobne parametry do X617, jak i jego waga: 4,9 kg (piórkowa?). 😁

Edytowano przez san-sui
Napisano
21 godzin temu, misiek x napisał:

Ostatnio dużo o CDkach Sansui to zapytam o trochę niższy model -Sansui CD-X617 . Czy ktoś miał ,słyszał, jakie opinie ?

Pozdrawiam

Cześć,

Ciekawość czy szukasz do kolekcji ? ☺

Napisano

No tak , wcześniej chciałem to zmieniać. Teraz to jak w tej dawnej reklamie lotto :

"A teraz to mi to lotto"

Audioquesty wpięte z boku , wzmacniacz pod kocem bez prądu, także zmieniania kabli i dłubania się odechciało...

Napisano (edytowany)

Już rozumiem dlaczego Sansui CD-V1000 gra tak nisko - ma mocne basy i przypomina mi dżwiękiem Sony np. CDP-.... ES.

Dla Sansui, opracowała go, firma Sony w latach 80-tych. W środku oryginalny Laser Sony KSS-150A (KSS-210A to zamiennik). Na głównej płytce drukowanej głównie chipy firmy Sony. Transformator jednak jest od Sansui. Wyświetlacz LED bardzo czytelny z daleka (nie spotykany w Sony). To płyta Sansui (F-5746). 

DSCF2874.thumb.JPG.75c4d9c8943126c0744dfb2185f81c62.JPG

DSCF2871.thumb.JPG.a817601de9d83d5ace06b70341fa7273.JPG

DSCF2878.thumb.JPG.458071912bac9a18e82581c7f68d7d6d.JPG

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)
Dnia 28.07.2020 o 15:22, doktormun napisał:

Brakuje tylko AU-07 i 907 Limited i jesteśmy w domu (przynajmniej dla mnie). Poza tym  kolekcja i tak super.

Ja uważam, ze do kompletu pierwszego planu, brakuje tam jeszcze B-2102 MOS VINTAGE. Gra (wg mnie) naj .... 

😀😀

Poza tym jednak brak najważniejszego C/B-2302 VINTAGE i/lub C/B-2301 VINTAGE

🤔

Edytowano przez san-sui
Napisano
18 godzin temu, san-sui napisał:

Sansui CD-X617

Mechanika CDM14, podwójny DAC MASH. Prawdopodobnie obwód główny pochodzi z Technics. Obudowa jest wykonana z blachy ze szczotkowanym aluminiowym frontem (dość cienkim). Stąd mała waga 4,3 kg. Nie ma to nic wspólnego z Sansui z CD-X701. Gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku, włączana z pilota. Wyj RCA + Optyka. 

...

Specyfikacja:
Pasmo przenoszenia: od 4 Hz do 20 kHz
Zakres dynamiczny: 98dB
Stosunek sygnału do szumu: 105 dB
Całkowite zniekształcenie harmoniczne: 0,003%
Wyjście liniowe: 2 V.
Wyjścia cyfrowe: optyczne
Wymiary: 430 x 114 x 281 mm
Waga: 4,3 kg

Akcesoria: pilot - konieczny!

Tak konkretniej, to nie tylko "gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku", ale również: podwójne wyjście RCA - jedno o stałym poziomie, a drugie - zmienne (pilot się przydaje), więc można to sobie wykorzystać do sterowania głośnością wzmacniacza.

Czy rzeczywiście pilot jest konieczny?  Przydaje się, ale większością funkcji można sterować z panelu frontowego odtwarzacza ...
Znam wiele CDków, gdzie pilot jest "bardziej konieczny" (a wręcz niezbędny), bo ilość przycisków sterujących na froncie odtwarzacza zredukowano do absolutnego minimum.

Fajnie że opisałeś i zrobiłeś fotografie V1000, rozrasta nam się baza danych o Sansui :-) Do CD X617 też nie ma za dużo informacji...

Pozdrawiam 

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, RoRo napisał:

Tak konkretniej, to nie tylko "gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku", ale również: podwójne wyjście RCA - jedno o stałym poziomie, a drugie - zmienne (pilot się przydaje), więc można to sobie wykorzystać do sterowania głośnością wzmacniacza.

Czy rzeczywiście pilot jest konieczny?  Przydaje się, ale większością funkcji można sterować z panelu frontowego odtwarzacza ...
Znam wiele CDków, gdzie pilot jest "bardziej konieczny" (a wręcz niezbędny), bo ilość przycisków sterujących na froncie odtwarzacza zredukowano do absolutnego minimum.

Fajnie że opisałeś i zrobiłeś fotografie V1000, rozrasta nam się baza danych o Sansui 🙂 Do CD X617 też nie ma za dużo informacji...

Pozdrawiam 

Nie chciałem się zbyt rozpisywać, gdyż CD-X617  już nie mam ale o to pogrubione (^ wyżej ^) właśnie mi chodziło. Dlatego napisałem "pilot - konieczny!", gdyż nie wszystko dało się (o ile pamiętam) załatwić "klawiszami". 

Edytowano przez san-sui