Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

😀 😀 w sumie stwierdzam, że i na tym forum nie ma sensu pisać konkretów bo i tak zjawi się znany skądinąd złotouchy ze swoim B2102 i powieli po raz enty te swoje pierdoły o ostrości xr i niemosfetowym graniu mosfeta... Ja pier... Naprawdę muszę założyć swój wątek żeby skończyć z praktykami syfienia na siłę przez jednego dziada wbrew wszystkim??? 

Edytowano przez czubsi
Napisano
11 godzin temu, czubsi napisał:

Naprawdę muszę założyć swój wątek żeby skończyć z praktykami syfienia na siłę przez jednego dziada wbrew wszystkim??? 

Pawciu, a na którym forum rzecz będzie miała miejsce? 🙂

Napisano

Od wielu wielu lat szerokie grono posiadaczy wzmacniaczy Sansui próbowało określić lub choć przybliżyć cechy brzmieniowe poszczególnych modeli. Dopiero od całkiem niedawna odkrywamy jak wielkie znaczenie w tej kwestii mają nowe aspekty jak np. odświeżenie całego toru czy wyrównanie temperatury ( w rzeczy samej właściwego doboru komponentów i ich wartości)... Po wielu latach uważam, że dr jest punktem wyjścia. Zawsze tak uważałem... Jest poprawna w każdym aspekcie. Z nowych rzeczy odkryłem że ma naprawdę zwinny niski bas, dotąd sądziłem, że jest bardziej "płaska" Trochę mnie to dziwiło zważywszy na fakt iż w końcówkach jest inaczej no ale tam tego prądu jest znacznie więcej... 

Dziś twierdzę, że to świetna i stosunkowo łatwa platforma do zbudowania solidnego i przyszłościowe go systemu audio. Xr wcale nie jest ani ostra ani jasna jak twierdzi ten ze stetoskopem... Oczywiście jak ktoś lubi ciemne monumentalny klimaty w stylu B2102 mos to mu będzie jasno ale specyficznych cech jednego nie można przypisywać jako wadę drugiego! Uważam też że kto# kto wpadł na pomysł zrobienia dr na mosfetach (B2103mos) miał po prostu nosa 😀

Na koniec - wszystkim którzy będą mieli możliwość posłuchać 907 XR mod mos - polecam. Zobaczycie ile drzemie w tych maszynach możliwości przekazania piękna muzyki... Wzmacniacz ten powinien być przykładem tego że kiedyś ktoś zabił koncepcję która mogła cieszyć uszy pokoleń... Jedyna szansa w nas 😀

Napisano

Co co?? Ostro grający Sansui.. no czego jak czego ale nigdy żaden wzmak Sansui nie jest ostry , bardziej to potrafi pokazać jakość źródła.. dla draki kiedyś zapiałem w system wysokiej klasy odtwarzacz cd marki Denon model DCD 460 i spodziewałem się dramatu i tragedii a tu DAŁO SIĘ TO SŁUCHAĆ .. co ciekawe do eksperymentu właśnie posłużył mi Krzyśka MOD-Mos , Wzmacniacz dzielnie pokazał że źródło jest bieda edyszyn, ale starał się nieco  zakryć braki stereofonii czy niezbyt mocne 3D sceny w głąb.  Wiecie coś jak matka która widzi że córka no nie jest najładniejsza  w klasie😁

Napisano
2 godziny temu, czubsi napisał:

Wzmacniacz ten powinien być przykładem tego że kiedyś ktoś zabił koncepcję która mogła cieszyć uszy pokoleń... Jedyna szansa w nas 😀

Pawciu, masz na myśli zamknięcie firmy 

Sansui Electric Co., Ltd. (山水電気株式会社, Sansui Denki Kabushiki-gaisha)?

Napisano (edytowany)

Dobre ale to subiektywne oceny i nie ważne czyje - nic więcej. 

Ważne, że istnieje znakomita para C/B-2301L, do porównania oraz możliwość porównania bezpośredniego - obok siebie, A do B, nie z "pamięci". Pamięć zawodna jest. 

😀

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

B-2102MV gra lepiej niż B-2103MV, z moimi głośnikami, które zostały odpowiednio zmodyfikowane. Modyfikacja to tylko wymiana kondensatorów w zwrotnicy, 1:1 na olejowe. Góra przepiękna i z pewnością jej nigdy nie zabraknie, jak tu niektórzy sugerują. 

To tylko subiektywne odczucia z danego, konkretnego systemu, mogą tak wypaczyć osąd. Systemy są różne. Nie każdy ma je dostępne w tym samym momęcie. 

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

ale Ty pieprzysz ... i z muła zrobię ci żyletę obniżając rezystancję w torze wysokotonówki ale komu ja to tłumaczę ... Mają rację Ci którzy twierdzą, że zeby postawić na swoim przekręcasz rzeczywistość ... Zmiana w systemie czy inaczej nazwijmy to dobranie systemu do ułomności wzmacniacza nie zmienia jego ułomności tylko je tuszuje ... - dotarło ??? czy jakoś rozrysować czy coś ... Starasz się ze wszechstron zaprzeczyć budowie tego urządzenia - kiedyś tez tak robiłem dziś już wiem że "schemat" przynajmniej w przypadku sansui naprawdę słychać , to był w sumie główny powód tego, że modyfikacją można było niejako kreować brzmienie nie zmieniając jego istoty - tylko dlatego i aż dlatego ...

Edytowano przez czubsi
Napisano (edytowany)

To ma oznaczać, że tyko Ty wiesz co dla mnie gra lepiej?

🤣😁

Przekręcasz rzeczywistość na swoja modłę. 

Chcesz wszystkim wmówić, że C/B-2301L to taki sobie zestaw? 

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

Na dowód, że przekręcasz rzeczywistość na swoja modłę: 

1. Nic nie obniżają, w tym rezystancji, gdyż mają identyczne wartości. 

2. Nie masz zielonego pojęcia co w torze powoduje zamiana zwykłych kondensatorów na te same ale w wydaniu OIL. 

3. Cytat TWÓJ: "modyfikacją można niejako kreować brzmienie nie zmieniając jego istoty - tylko dlatego i aż dlatego ..."

Komu tłumaczę? 🤔

😘

Edytowano przez san-sui
Napisano

Zatem skoro już potyczki jakoweś się wkradły to tylko podziękuję za niewiele ale ciekawych wypowiedzi. DR-ka powinna pojawić się w systemie przed świętami.... strasznie się cieszę. Oczywiście o swoich odczuciach na chwilę po ;-) kilka zdań napiszę...

Napisano (edytowany)
15 godzin temu, czubsi napisał:

ale Ty pieprzysz ... i z muła zrobię ci żyletę obniżając rezystancję w torze wysokotonówki ale komu ja to tłumaczę ... Mają rację Ci którzy twierdzą, że zeby postawić na swoim przekręcasz rzeczywistość ... Zmiana w systemie czy inaczej nazwijmy to dobranie systemu do ułomności wzmacniacza nie zmienia jego ułomności tylko je tuszuje ... - dotarło ??? czy jakoś rozrysować czy coś ... Starasz się ze wszechstron zaprzeczyć budowie tego urządzenia - kiedyś tez tak robiłem dziś już wiem że "schemat" przynajmniej w przypadku sansui naprawdę słychać , to był w sumie główny powód tego, że modyfikacją można było niejako kreować brzmienie nie zmieniając jego istoty - tylko dlatego i aż dlatego ...

Podsumowując - "ale Ty pieprzysz ..." 

Skoro: "Zmiana w systemie czy inaczej nazwijmy to dobranie systemu do ułomności wzmacniacza nie zmienia jego ułomności tylko je tuszuje ... - dotarło ??? 

Dotarło ale .... Mam pytanie do kolejnego fachowca, któremu grają schematy, a nie dobrze zestawione systemy grające: 

Co próbujecie zatuszować w AU-@907XR  kombinując z MOSfetami? 

Czy ostrość? 

🤫

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

A kto mówi że zatuszować? Znów wciskasz innym swoje tezy ?? Zawsze siedziałeś w 30 rzędzie w filharmonii i nigdy nie chciałeś podejść bliżej deklu??? 

Te twoje cytaty z du... y które kompletnie nie mają kontekstu do tego co napisałem sobie najlepiej haftnij i walnij na ściankę przy B2102 - będziesz miał ten sam poziom audio wizualny... I nie odpisuj bo szkoda i tu śmiecić przez powielanie swoich fachowych wywodów.... 

Edytowano przez czubsi
Napisano (edytowany)

Dnia 20.03.2024 o 08:25, czubsi napisał:

A kto mówi że zatuszować? Znów wciskasz innym swoje tezy ?? Zawsze siedziałeś w 30 rzędzie w filharmonii i nigdy nie chciałeś podejść bliżej deklu??? 

Te twoje cytaty z du... y które kompletnie nie mają kontekstu do tego co napisałem sobie najlepiej haftnij i walnij na ściankę przy B2102 - będziesz miał ten sam poziom audio wizualny... I nie odpisuj bo szkoda i tu śmiecić przez powielanie swoich fachowych wywodów.... 

😄Dobre. Bardzo dobre!  😆  🤣  😂 

Ale ....

Jak zwykle wiesz lepiej niż ja, co, gdzie i jak było!?  

Cytat @czubsi: "Zawsze siedziałeś w 30 rzędzie w filharmonii i nigdy nie chciałeś podejść bliżej deklu???"

Poza tym przeczysz sobie w każdym kolejnym wpisie. 

Tu gra schemat, nie elementy.  

Cytat @czubsi: "Starasz się ze wszechstron zaprzeczyć budowie tego urządzenia - kiedyś tez tak robiłem dziś już wiem że "schemat" przynajmniej w przypadku sansui naprawdę słychać ..." 

A po trzech godzinach wpis #9458, na sąsiednim forum, że gra transformator, nie schemat?   

Cytat @czubsi kilka godzin później: "Fajny wzmacniacz - oparty na starszym schemacie serii 907  jednak lepiej szukać wersji z trafem Tamury - możnaby rzec, że ten z "kwadraciakiem" to zupełnie inny wzmacniacz ... 

Czy w każdym AU-1111 to nie ten sam schemat jest? 

Powtarzam. Zamiana kondensatorów ze zwykłych na OIL w torze sygnału, w kolumnach, daje bardzo dużą zmianę w dźwięku. 

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

Trafo powinno być z 230V na 100V. A to nowiutkie jest z 220V na 100V czyli przy obecnym napięciu w sieci otrzymasz na wyjściu ok 107-111V. Grać można, ale powinno być 100V +- 7V. 

Edytowano przez Rega
Napisano
1 godzinę temu, Rega napisał:

Trafo powinno być z 230V na 100V. A to nowiutkie jest z 220V na 100V czyli przy obecnym napięciu w sieci otrzymasz na wyjściu ok 107-111V. Grać można, ale powinno być 100V +- 7V. 

Pomierzę ale.... powinno być max 107V ... zwykle na nim wychodziło 103 do 105V

1 godzinę temu, misiekx napisał:

@Matt Daemon gratulacje. Moja pierwsza 907ka, zawsze będę miło wspominał. I ten wygląd vintage, przepiękna jest. 

Dziękuję.... oby grała jak wygląda .   

Napisano (edytowany)

Przez lata uzywałem japońskiego Shimojima , które miało tak samo, czyli z 220 na 100. Nic się nie działo. Potem odwinąłem kilka zwojów na wtórnym i jest ok. Mam 102-104V (w zależności co jest w gniazdku😉)

PS. Miłego słuchania!

PS2. Nie ze wszystkimi kolumnami Sansuje lubią się jednakowo, choć napędzą większość.

20180916_105717.jpg

20180916_105654.jpg

20200623_182634.jpg

Ok 10 kg ,,żywej,, wagi😉

Edytowano przez Rega