Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

Helloł ! 

Jako, że nic u mnie nie może być na sztukę postanowiłem poprawić selektor procesora oraz zregenerować potencjometr mocy i wymienić w NRA tak by był w niej ten który był oryginalnie a przy okazji pokażę, że też je czyszczę 🙂 Dziś już chyba nie wielu pamięta kto je pierwszy rozbierał ... 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

Czyszczenie selektora procesora i wymiana potencjometru mocy

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Tak więc w tej chwili wszystko działa tak jak powinno i uważam rewitalizację 907 NRA za zakończoną !

Ps

Opowiem Wam taką historię - otóż szarpnąłem się na pracę dziś ... w niedzielę ... no i nie czarujmy się wiedziałem, że się zemści ...

Ponad dwie godziny zabawy , ustawiam , skręcam podłączam i ... dupa jasna ! zero dźwięku ... Co ja nie wyczyniałem a to na bezpośrednie przełączyłem a to na tuner a to na ... no nie pytajcie ... stwierdziłem - coś poszło nie tak z selektorem procesora - w końcu przez niego idzie sygnał ... już się załamałem a tu nagle "paczę" a ja patafian zielononosy podłączyłem kolumny pod 07 a nie nra .... także ten no ....

Na koniec fotka z początkiem kolejnej relacji czyli AU07 !!!

32.jpg

33.jpg

34.jpg

Jedziemy !

Na początek przygotowanie wzmacniacza do rewitalizacji czyli wstępna ocena i czyszczenie elementów obudowy , pokręteł , polerowanie boczków i czyszczenie frontu. Usuwanie śladów po bitumicie na obudowie (to naprawdę potrafi mnie wkur...ć) Wnioski są takie, że wzmacniacz jest w bardzo dobrej kondycji , front 9,3 / 10 , góra 8,8/10 , podłoga idealnie prosta więc żadnych przygód kurierskich wzmacniacz nie przeżył a to bardzo dobra informacja , nogi 9,8/10 , pokrętła 9,8/10  - wzmacniacz wygląda na niegrzebany i w oryginale .

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Weryfikacja pierwszego modułu - pełny oryginał , moduł w stanie idealnym , fabryczny kpl tranzystorów , brak śladów ingerencji.

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

Weryfikacja drugiego modułu - pełny oryginał , moduł w stanie idealnym , fabryczny kpl tranzystorów , brak śladów ingerencji.

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Co jest bardzo istotne - spójrzcie na stan rezystorów emiterowych - są idealnie białe jakby były wczoraj zamontowane - to najlepsza rekomendacja dla kondycji urządzenia !

Edytowano przez czubsi

Witam !

Uzupełniam relację bo mnie zima zastanie 🙂

Na początek - pierwszy moduł końcówki , klej oczywiście masakryczny do usunięcia ale jak zobaczycie - na wszystko jest sposób 🙂

Oczywiście jakość i kondycja części nie pozostawia żadnych złudzeń - kondensatory w stanie lepszym niż fabryka bo jeśli kondensator 470 uF ma po niemal 20 latach ponad 500 ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

15.jpg

16.jpg

No i czas na drugi moduł - stan oczywiście zgodny z pierwszym 🙂 ...

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Czas na podłączenie modułów i weryfikację no i wstępne ustawienie wzmacniacza 🙂

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Następny w kolejce zasilacz. Niby kondycja wzmacniacza jest super ale zasilacz i zarazem protektor i pre phono były masakrycznie utlenione - nie ma zasady - jak wszystko to wszystko ! Takiej "strzelaniny" przy lutowaniu dawno nie miałem ...

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

No i protektor - jednym słowem masakra - nie że brudny czy coś tam (chociaż utleniony strasznie), po prostu odkręcenie pinów głośnikowych kończy się już nie po raz pierwszy zdjęciem tylnej obudowy .... Oczywiście przekaźnik uwalony jak ... No i na koniec znów weryfikacja i strojenie 🙂 ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

Jakieś pytania czy coś ??? Mam jeszcze fotki z pre phono ale to w następnym wejściu na antenę 🙂

No dobra , jedziemy z pre phono 🙂 

Oczywiście również utlenione co trochę mnie dziwi. do czyszczenia oba selektory - stan jednym słowem taki sobie.

Co jest ciekawe - selektora MM/MC w zasadzie nigdy nie rozbieram no ale właściciel sprzętu lubi czarną płytę zatem kiedyś musi być ten pierwszy raz ... Niby mały , niby prosty no ale jak zawsze - problemy muszą być ... Zobaczcie - tam są dwa rodzaje ślizgów - podwójne i potrójne no i ... No i gdyby nie pomoc przyjaciół - w tym wypadku Mariusza (MARR) strzeliłbym sobie zapewne barana o lamperię i musiał rozbierać moją 07 żeby zobaczyć które gdzie są ... Fajnie nie 🙂 ?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

No i niejako "przy okazji" podczyściłem trochę rca ... 🙂 

14.jpg

15.jpg

Dziś / jutro walka z frontem - 4 selektory i potencjometr mocy , przelut płyty pre i myślę, że profilaktycznie wymienię 3 kluczowe switche bo mam je poczyszczone w zapasie no i .... składanie , strojenie słuchanie i .... mam nadzieję "oszczan" właściciela 🙂

Edytowano przez czubsi

Czas na końcówkę relacji z rewitalizacji AU07. Na początek - rozbiórka frontu i wylut selektorów, switch oraz potencjometru głośności.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Rozbieramy potencjometr - widać , że był konkretnie spryskany i to w zasadzie wszystko co było w tym wzmacniaczu dotąd robione ... Czyszczenie tego bitumitu na obudowie to jedna z czynności, którą "misie" lubią kur.... najbardziej ...

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

Czasem słyszę , Paweł po co ty to pre dotykasz ? ... no to Wam powiem, że co najmniej połowa awarii (a zapewne i zdecydowanie więcej ...) tych wzmacniaczy dotyczy ... pre ! Stan cyny w pre nawet mnie zaskakuje bo najczęściej jest w stanie zdecydowanie bardziej zdegradowanym niż cała reszta ... Brak styku w niektórych punktach doprowadza do czasem bardzo przykrych i daleko idących konsekwencji - warto potraktować to jako wskazówkę na przyszłość . Co do stanu selektorów to wydawałoby się sądząc po kondycji wzmacniacza, że też ich czyszczenie to trochę na wyrost ... no to się zdziwicie ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

10.jpg

No a teraz coś dla koneserów stwierdzeń typu "Paweł po co???" czyli selektor source/direct .... 

11.jpg

12.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

Prace nad pre czyli przelut całej płyty , montaż selektorów i potencjometru mocy oraz montaż switch.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

No i składanie , ustawianie i odsłuchy 🙂 Powiem tak - po wykonaniu całości prac uważam, że dopiero tak zrobiony spzręt powinien być oceniony przez słuchaczy bo to niby ten sam wzmacniacz ale jednak inny ... Rzekłbym, że jest go z 50 % więcej 🙂 ....

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

a.jpg

Jako ciekawostkę powiem Wam, że starałem się policzyć ile punktów lutowniczych było przelutowanych - skończyłem liczyć gdy przekroczyłem 800 ... z reguły wychodziło mi zawsze coś koło 750-760 tak więc sam nie wiem co jest grane ... Rozumiem, że wzmacniacze się różnią no ale ....  Czas pracy również jak przy NRA - coś koło doby , przez parę miesięcy nie będę robił badań krwi bo zawartość ołowiu od "wdechniętej" cyny zapewne rozwala skalę ... Komentujcie koledzy bo mam wrażenie, że te moje relacje zamiast Was zachęcać do czytania to chyba Was trochę nudzą ...

1 godzinę temu, czubsi napisał:

Komentujcie koledzy bo mam wrażenie, że te moje relacje zamiast Was zachęcać do czytania to chyba Was trochę nudzą ...

Każdemu szczęka opadła i zaniemówił to co się dziwisz że nic nie piszą ;) .

Daawno temu widziałem że zegarmistrz podobne rękodzieło uprawiał - lupa, pęseta i cierpliwosć.

Szacuneczek

Dzięki chłopaki! 

Czekam na ocenę właściciela sprzętu.  Sprawa jest ciekawa gdyż jest on w posiadaniu zrewitalizowanej w podobnym zakresie 907DR a ją naprawdę bardzo polubił więc teoretycznie 07 po prostu musi go oczarować żeby ją przebić 😀 Jedno jest pewne, usłyszy obie w stanie zbliżonym do zamysłu konstruktorów a to nie częste pod jednym dachem.. 

To ja tylko 3 słowa od siebie:

Miazga kurła miazga

Dziś pierwsze prawdziwe słuchanie ale powiem jedno: masz x07 - świetnie bo nawet bez prac leje na łeb na szyję większość rynku. Ale masz x07 po pracach Pawła - masz odbezpieczony w domu granat. Przepaść i tyle. 

Teraz dopiero rozumiem skąd zachwyty nad au-07 .... ale rywalizacja z DRką dopiero w święta... będzie grono odsłuchowe i uszów kochani jak mrówków do oceny. A uszy zacne 😉

Czubsi szacun!