Marr Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Zrobię 907MR, 907XR, B2301, B2105, C2105, i ew. 707DR chyba ze musi byc koniecznie 907 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Cześć To powinno wystarczyć. Potrzebuję bardziej wzór czcionki niż konkretny model. Ważniejsze jest dobre zdjęcie do obróbki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Okej wieczorem wysle na maila Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 (edytowany) Widzę, że wielu z Was posiada wzmacniacze na MOSFETach. Mnie takowy przeszedł "koło nosa" - niestety. Interesuje mnie, jak one grają, w porównaniu do wersji nielimitowanych AU-Alpha. Zauważyłem, że wzmak na MOSFETach, co prawda w końcówce innej firmy, "schodzi" duuużooo niżej z niskimi częstotliwościami w basie, w porównaniu do np Sansui AU-Alpha907. Jak to wygląda w przypadku wersji MOSFET i nielimitowanych Sansui? Czy ktokolwiek robił porównania bezpośrednio? Edytowano 4 grudnia 2019 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baron Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 Przepraszam Panowie że pociągnę temat tych pokrowców, czy któryś z Was je robi czy są sprowadzane? Chyba kiedyś widziałem takie na Yahoo Japan ale potem znikły. Chętnie schroniłbym swoje klocki w takie domki. Jak coś dajcie znać gdzie można je nabyć. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 (edytowany) Ja robię przymiarkę, ile to by kosztowało, welur i możliwie najbliższy oryg nadruk. Zobaczymy jak wyjdzie, ale najwcześniej w styczniu. Mój jest z Yahoo, na eBay też można kupić, ale wyglądają ....dziwnie jak dla mnie. Edytowano 4 grudnia 2019 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 Piotrek, Czy w pokrowcu który masz jest jeszcze odpowiednia ilość miejsca na kable z tyłu wzmacniacza? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 Tył nie jest zszyty z bokami, jest to taka "firanka", bdb przykrywa kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 5 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 Ostatni element układanki prawie gotowy. Jeszcze tylko gniazdko JP i maty bitumiczne. Wykonanie by Mariusz alias Marr/Bumpalump. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 5 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 5 godzin temu, faszi napisał: Ostatni element układanki prawie gotowy. Jeszcze tylko gniazdko JP i maty bitumiczne. Wykonanie by Mariusz alias Marr/Bumpalump. Czy takie trafo jest lepsze od transformatora toroidalnego? Jakie koszta poszczególnych elementów i całości? Dnia 4.12.2019 o 17:10, san-sui napisał: Widzę, że wielu z Was posiada wzmacniacze na MOSFETach. Mnie takowy przeszedł "koło nosa" - niestety. Interesuje mnie, jak one grają, w porównaniu do wersji nielimitowanych AU-Alpha. Zauważyłem, że wzmak na MOSFETach, co prawda w końcówce innej firmy, "schodzi" duuużooo niżej z niskimi częstotliwościami w basie, w porównaniu do np Sansui AU-Alpha907. Jak to wygląda w przypadku wersji MOSFET i nielimitowanych Sansui? Czy ktokolwiek robił porównania bezpośrednio? Ponawiam zapytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 6 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2019 (edytowany) Koszt trafo zależnie od mocy i producenta (mój Fanuc 1,1kVa 46€, filtr , miękki start, śrubki, podkładki, przewody, gniazda, maty etc to koszt ok 400pln, plus $ za gniazdko JP w drodze do Pl i cło). Pozdrowienia i podziękowania dla Mariusza i Piotra za pomoc! Z Mariuszem robimy zasilacz na lepszych materiałach. Czy jest lepszy od toroida? Tutaj Mariusz musi się fachowo wypowiedzieć od stron technicznej. Jednak Fanuc nie brumi, trzyma napięcie czy to na sucho czy pod wzmacniaczem i ogólnie jest made in Japan , także jakość pewnie lepsza niż nasze rodzime produkty. Osobiście czytałem perypetie użytkowników z np toroidy.pl itp. Ja nie miałem na to czasu , siły ani ochoty dlatego jest Fanuc. Na eBay.com można złapać Toyozumi np 1,1 kVa i większe , ale wysyłka z USA czy Australii to dodatkowe koszta. Mój jest z Niemiec i dlatego 46€ to cały koszt trafa. Pozdrawiam serdecznie, Tadek Edytowano 6 grudnia 2019 przez faszi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasica Napisano 6 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2019 Czołem. Piszę w klubie, bo tu najprędzej , może komuś zalega; Zdecydowanie Kupię CD Sansui , model : Sansui CD-X 211 E musi być na napędzie CDM 4/19 i z kością TDA1541A, oraz wyjściem COAX poszukuję także z seri F1 Alpha Tunera, jeżeli komuś zbywa to także poproszę o propozycje na prv, ewentualnie odrazu ze zdjeciami na mejla : yasica@poczta.fm Dodatkowo informacja, mam na sprzedaż Integrę Sansui AU Alpha607MR, srebrna, kupiona od znanego i szanowanego forumowicza i kolekcjonera, stan wizualny bardzo dobry - , techniczny wzorowy - piec rozkręcany tylko raz, przez użytkownika Marr1, pełne czyszczenie, regeneracjią i regulacja, włacznie z potencjometrem vol i równoważeniem głośności kanałów l/p. Na jego kanale Youtube filmik z całego procesu. Sprzedaję tylko dlatego że przeszedłem na inny model, w kolorze czarnym który bardziej mi pasuje do reszty klocków. Zainteresowanych zapraszam na prv, zdjęcia w b.dużej rozdzielczości oraz zblizenia z obtarciami wyślę na mejla. Cena do dogadania, idą święta także ktoś może zrobić sobie naprawdę fajny prezent 😉 Pozdrawiam Jacek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 6 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2019 12 godzin temu, san-sui napisał: Czy takie trafo jest lepsze od transformatora toroidalnego? Jakie koszta poszczególnych elementów i całości? Ponawiam zapytanie. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zalezy od jakości samego transformatora trafo ok 200 obudowa 162 filtr i softstart 115 gniazdko iec, srubki, sruby, plaskowniki, maty, przewody, gniazdo bezpiecznika, nozki 130 gniazdo JP jeszcze nie wiem ile wyjdzie cło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2019 Potencjalnie transformator toroidalny powinien być lepszy i dawać mniejsze spadki napięć. Do tego napięcie biegu jałowego transformatora toroidalnego powinno być niewiele większe od napięcia pracy. Transformator na rdzeniu EI powinien być tańszy przy tej samej mocy. Ostatecznie ważniejsze jest to jaki transformator będzie lepszy przy tej samej cenie wraz z jego adaptacją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 18 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2019 Dnia 2.12.2019 o 23:45, Marr napisał: Kilka foteczek B-2301L ależ to jest maszyna, podobnie jak i B-2302 po prostu gigant, gdybym był właścicielem na pewno stał by u mnie bez pokrywy (taki ze mnie elektroniczny swir) Czemu ten wzmacniacz jest na "zwyklych" Slimicach II? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 18 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2019 Bo oryginalne Nippony AWD zakonczyly zywot Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 (edytowany) W tym miejscu Silmic II sprawdza się najlepiej w tej konstrukcji - zresztą zostały skompensowane BG w odpowiednim miejscu więc ich wybór nie wynikał tylko i wyłącznie z potrzeby zastąpienia ale i z uzyskania właściwej struktury brzmienia - zgodnej z oryginałem. Poza tym uprzedzę dalsze dywagacje - "lepsze" kondensatory na to miejsce (myślę tu o Silmic alpha) kosztowałyby 1/3 wzmacniacza , byłyby niemal nieosiągalne i co najważniejsze - w tej konstrukcji się nie sprawdzą !!! Pisałem również wiele razy, że nie ma w Sansui zasady - wsadzamy co najlepsze wszędzie gdzie popadnie na zasadach wiejskiego tuningu, co próbowało nam (w szczególności mi) paru "fajnych inaczej" czasem sugerować ... Ps. Marr Tam w oryginale nie ma AWD tylko Hitacon CEW - takie czarne archaiczne ... Edytowano 19 grudnia 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 Jest do wzięcia Sansui AU-Alpha 607XR z trafem AirLink 750VA, 3600zl jesli ktos zainteresowany to przekaze kontakt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 Dzisiaj z Mariuszem posłuchaliśmy dwóch świetnych wzmacniaczy Było miło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 20 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2019 (edytowany) Dnia 19.12.2019 o 08:08, czubsi napisał: W tym miejscu Silmic II sprawdza się najlepiej w tej konstrukcji Fakt, ze nie ogladalem schematu 2301L, ale jednak stworzone zostalo na forum przekonanie, ze bez kondesatorow alfa i to w wersji arsa, Sansui nie moze grac. Tymczasem najlepiej przez Ciebie oceniany wzmacniacz gra na zwyklych silmicach II, ledwie kilku BG i kilku rikenach, zupelnie bez u-conow. Co wiec powoduje w tym modelu, ze jest tak dobrze oceniany? hubert Edytowano 20 grudnia 2019 przez hubert hubert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 21 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Zdrowy rozsądek :-) Sądzisz, że istnieje jedna recepta na dobry efekt ???? Widać, że chyba masz na celu szukanie "haków" bo piszesz trochę żeby pisać niekoniecznie skupiając się a tym bardziej mając pojęcie o czym ... Porównywanie końcówki do integry pod kątem rozwiązań i zastosowanych części w przypadku Sansui wymaga naprawdę sporego doświadczenia praktycznego żeby wiedzieć o czym się prawi .... Dobra rada jest taka (wielu się o tym już przekonało a wielu jeszcze przekona) , że trzeba korzystać z podpowiedzi osób doświadczonych ... póki jeszcze mają ochotę się dzielić swoją wiedzą ... "Zwykłych Silmikach II" co to za stwierdzenie ??? To jedne z najlepszych dziś kondensatorów na rynku ! Kilku BG ... raptem u mnie jest ich .. 22 ! i to dużej pojemności - chyba nie muszę Ci pisać ile są warte .... kilku Rikenach .... u mnie jest ich ... ponad 100 ! ... Bez u-conów ???? widziałeś kiedyś w realu B2301L ???? Do tego trzeba dodać olbrzymią pojemność filtrującą w jakości dziś nieosiągalnej i świetnie rozwiązaną stabilizację całego układu , wyposażenie końcówki we własny blok sterownika zwykle stosowanego w pre , drabinki rezystorowe na wejściu oparte o rezytory Riken itd. ... hmmm myślę, że nie ma sensu dalsza polemika w tym temacie ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Dnia 20.12.2019 o 17:18, hubert hubert napisał: Fakt, ze nie ogladalem schematu 2301L, ale jednak stworzone zostalo na forum przekonanie, ze bez kondesatorow alfa i to w wersji arsa, Sansui nie moze grac. Hubert. Dziwne masz to przypuszczenie i coś pokręciłeś z tym "stworzonym przekonaniem" 😞 Często przecież na naszym Forum jest powtarzane, że SANSUI (alfy oraz wyższe modele starych serii) to bardzo przemyślane konstrukcje i nie ma sensu wymieniać podzespołów (kondensatorów i nie tylko) na siłę - tym bardziej, gdy ktoś nie ma doświadczenia i nawet nie wie co wymieniać ... To nie jest tak, że można "wrzucić" do środka najlepsze/najdroższe komponenty i oczekiwać, że się to wszystko zgra i będzie lepiej. Wspomina o tym często zarówno Czubsi, jak i kilku posiadaczy SANSUI (tych bardziej osłuchanych i z doświadczeniem). Wystarczy słuchać i korzystać z doświadczenia innych 🙂 Natomiast głęboki sens ma to, by dbać o swój sprzęt i co jakiś czas regulować go do ustawień fabrycznych (a raczej w większości przypadków - dawać go do regulacji osobom, które się na tym znają). Na szczęście jest u nas w kraju kilku Kolegów, którzy się tym zajmują. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 21 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Ej, Dziewczyny, czas przypudrować noski, bo jakieś emocje niepotrzebne.Pytam zupełnie serio co gra w tej końcówce, bo nie widziałem schematu. Znam 2301 i 2105. W ich schematach nie ma fajerwerków w stosunku do 907, głównie inne wartości.Elka, uznana chyba za najlepszą końcówkę, więc ciekawość nie pozwala przejść obok, gdy widzę zdjęcia na których w przeciwieństwie do 907 nie ma arsa a silmic ii i to ze współczesnej produkcji.Moje zdziwienie chyba nie jest jakoś zaskakujące Nie chcę mi się wierzyć, żeby mody Pawła w końcówkach polegały na wsadzaniu silmicow ii To mi trochę wygląda na delikatny krok w bok ze względu na ograniczony dostęp do części.W Elce w oryginale nie ma silmicow Alpha?Hubert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 22 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 Mi się już chyba nie chce tłumaczyć ... Wiele razy Ci powtarzałem, że albo robisz tak jak piszę albo nie rób wcale ... O ile dobrze pamiętam próbowałeś modyfikacji ale oczywiście po swojemu ... W przypadku Sansui kluczowa jest kompensacja i łączenie konkretnych typów części w ściśle określonych proporcjach a nie widzimisię - ja straciłem lata na to żeby dojść do tego gdzie, jak i w jakich proporcjach łączyć elementy żeby osiągnąć efekt braku jakichkolwiek barier pomiędzy słuchaczem a dźwiękiem i wiem, że jest to możliwe a najlepiej udaje się to właśnie w końcówce mocy B2301L ! W oryginale wcale nie uważam jej za najlepsze Sansui (choć akurat L jest faktycznie wysoko w mojej hierarchii !) Gdybyś czytał uważnie a nie się mądrzył to doszłoby do Ciebie, że nie same Silmiki są tu kluczem a Silmiki zbocznikowane właściwą proporcją BG w dodatku tylko w tym miejscu !!! Wszystkie - nawet drobne zmiany stanowią tu przemyślaną całość ! No ale niby skąd Ty masz to wiedzieć ???? .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 (edytowany) Pacjent 607 MOS Premium. Wczoraj normalnie wyłączony, wszystko ok. Dzisiaj rano przy włączaniu brak charakterystycznego klik, dioda miga szybko 13 razy i cisza. Ponieważ lutownicę widziałem tylko na zdjęciach , wiecie może kto sprawdzony z Krakowa albo okolic jest w stanie pomóc ? M edit: jestem idiotą ..... przy wyłanczaniu przypadkiem nacisnąłem Speakers A , więc nic dziwnego że nie grało. Alarm odwołany Edytowano 24 grudnia 2019 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts