san-sui Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 Zbytnio nie znam się na modelach Onkyo ale myślę, że zmieniając CD-ka na "pełnokrwistego" Sansui, na pewno namacalnie poczujesz różnicę w dżwięku, jak to opisałeś w przypadku wzmaka. Pamiętaj, że system gra jako całość, a nie każdy klocek oddzielnie. CD-k Sansui podkreśli walory wzmaka Sansui. Tak one były projektowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 (edytowany) Modele o których piszesz nie są łatwo dostępne, a w PL praktycznie w ogóle ich nie trafi. @ Pelcu próbuje zostać audiofilem, jak mniemam. Łyknął lepszego dżwięku i zastanawia się dopiero poważnie, czy zostać fanem Sansui. Wyrażnie napisał, że kasa jaką dysponuje to dużo mniej niż 400 zł na CD, więc nie ma co przesadzać z propozycjami. Nie ta półka cenowa. Nie wiemy nawet jakimi dysponuje głośnikami itd., itp. .... Nie ma sensu wpychać niemowlaka na uniwersytet. 😉 Edytowano 9 stycznia 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 (edytowany) Piękny zestaw. Jak tani? 😗 Edytowano 9 stycznia 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 (edytowany) NRA i XR gra lepiej niż MR - ale to moje zdanie na dziś. Pewnie wynika to z zestawu, jaki mam ustawiony - pasują do CD-A907XR. 😄 Pomimo to, lubię także dżwięk starych modeli 999, 9900, w tym A907, do których praktycznie zawsze wracam. Być może sentyment. Staram się mieć zawsze dostępne przynajmniej dwa zestawy. Jeden to złota Alpha, a drugi zestawiony ze starszych, czarnych AU. 😁 Edytowano 9 stycznia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 (edytowany) Taki ale często przedstawiane jako CD-A907XR od słowa Alpha. Edytowano 9 stycznia 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 19 godzin temu, san-sui napisał: NRA i XR gra lepiej niż MR - ale to moje zdanie na dziś. Pewnie wynika to z zestawu, jaki mam ustawiony - pasują do CD-A907XR. 😄 San-sui, pewnie wynika to nie tylko z zestawu jaki masz, ale również z Twoich upodobań. Bo niewątpliwie MRki grają inaczej (o czym było już wiele razy pisane...), co zdecydowanie nie oznacza że gorzej! A przy okazji - nie cytuj niepotrzebnie wypowiedzi poprzednika, bo tylko mi dajesz dodatkową robotę z usuwaniem cytatów 😞 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pelcu Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Ja powiem tak... jeszcze raz dzięki za wszystkie sugestie, podpowiedzi i tipy. Jestem za jak najlepszym dźwiękiem, ale jak mówi moja żona - "po co ci to skoro i tak słuch masz już słaby" I dodaje - "po co wydawać kolejne 10000 skoro miałeś przez pół życie zestaw Onkyo (za 3000) i grał przecież ładnie. Nie narzekałeś." Nie mam argumentów... Finanse nie są ograniczeniem - musiałbym jednak najpierw posłuchać. Nie wydam nawet 2500 na alfę na podstawie opinii na forach (niechby bardzo pochlebnych). Więc na razie macam się z Sansui. Wydam 400 jeśli to będzie zauważalna różnica - mogę pomyśleć o większym wydatku. Sky is the limit (he, he) Póki co muszę pochwalić AU-X317 za cudowne granie szczególnie w dużym ściszeniu wzmaka. Onkyo przy tym poziomie ściszenia (prawie 0) emituje szum. Sansui podaje mi nadal każdy dźwięk, muzyka jest odczuwalna, słyszalna. Prawie nie gra - a jednak gra. Wspaniale! Właśnie słucham Candlemass i gra ledwo a ja słyszę każdy dźwięk. Wiec jest duża różnica. Kolumny to Altony 110 (oryginalne po renowacji własnoręcznej z kolegą), CD to Onkyo dx-7211, kable jakieś beztlenowe - ale stare pewnie już tlenowe No i tyle - żaden ze mnie "meloman", sprzęt taki sobie a i tak cieszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 7 godzin temu, Pelcu napisał: Finanse nie są ograniczeniem - musiałbym jednak najpierw posłuchać. Nie wydam nawet 2500 na alfę na podstawie opinii na forach (niechby bardzo pochlebnych). Więc na razie macam się z Sansui. Wydam 400 jeśli to będzie zauważalna różnica - mogę pomyśleć o większym wydatku. Sky is the limit (he, he) ... Kolumny to Altony 110 (oryginalne po renowacji własnoręcznej z kolegą), CD to Onkyo dx-7211, kable jakieś beztlenowe - ale stare pewnie już tlenowe Pelcu, a nie uważasz, że zamiast kupować trochę lepszy odtwarzacz CD - to lepiej zainwestować w lepsze, używane kolumny? Twoje Altony są wg mnie dużym ograniczeniem systemu i to powinien być pierwszy krok. Przyzwyczaiłeś się do nich, zregenerowałaś - ale już chyba przekroczyłeś limit ich możliwości (he, he). Jaką masz powierzchnię pokoju? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Marek czy to nie Alfa 9 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pelcu Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 3 godziny temu, RoRo napisał: a nie uważasz, że zamiast kupować trochę lepszy odtwarzacz CD - to lepiej zainwestować w lepsze, używane kolumny? Twoje Altony są wg mnie dużym ograniczeniem systemu i to powinien być pierwszy krok. Tak, jestem do nich przywiązany emocjonalnie To moje kolumny od 25 lat.... Są jak członek rodziny. Ale rzeczywiście wiele czytałem, że nie są najlepsze... Tyle że ja nigdy nie uważałem się za melomana. Muzyka raczej gra w tle jako wypełniacz dnia. Nie miałem potrzeby zmian, poszukiwania lepszego brzmienia. Trochę jak radio w kuchni u mojej babci. I przyzwyczaiłem się do tego "fiata" Chętnie pomyślę jednak o zmianie kolumn na lepsze - czemu nie. Pokój w którym graja to otwarty salon o powierzchni ok. 35m. Z przyległościami (typu kuchnia czy przedpokój) to już będzie około 50m. Ja dużo muzyki słucham nocami. Raczej cicho. Więc ważne dla mnie jest nie tyle, żeby dźwięk dotarł wszędzie (np. do kuchni) ale żeby był czysty i ładny przy niewielkiej głośności. A te wymagania pewnie wpływają na rodzaj kolumn do wyboru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Niestety razem z Markiem , Piotrem i Mariuszem byliśmy w samym oku cyklonu. Mariusz i ja dodatkowo mieliśmy bój w wątku o znaleziskach na eBay... Próbowaliśmy prostować bzdury... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 (edytowany) Tego się nie da sprostować. Jestem pewien, że Panowie wcześniej czy później pojawia siebie tutaj. Zastanawiałem się nad tym, jak można tanio że Stanów lub Np. Można. Można kupić auto do kontenera, bo clisz auto a w auto naładować wszystko. Nawet znam takich co tak robią, ci to dopiero mają bicie na sztuce. Można też że Stanów na rodzinę. Tanio. Polak potrafi. Słów brak. Edytowano 10 stycznia 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Niestety Piotrze masz rację. Jedna bzdura wyprostowana a za chwilę pojawiły się dwie nowe. Coś jak głowy hydry... Co do auta ze stanów. Najlepiej Chevy Caprice lub Impala Wagon , tam jest duuużo miejsca na sprzęt 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Może. Ale tak jest właśnie. Nic to. Trzeba coś posłuchać w końcu, bo dalej mam nierozwiązaną kwestię, który Ortofon IC lepszy u mnie: - reference bronze czy -reference black Jak już to się wyjaśni, to na sprawdzenie czekają dwie zabawki od Solid Core Audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 To trzeba to jakoś połączyć z Chivas i sushi. Albo coś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 (edytowany) Jak najbardziej. Pod warunkiem, że znajdziesz gdzieś B2302 Poza tym, niektórzy robią prawo jazdy, więc jak zrobią to może przyjadą. 🚗 Edytowano 10 stycznia 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 24 minuty temu, Samcro napisał: Poza tym, niektórzy robią prawo jazdy, więc jak zrobią to może przyjadą. 🚗 Piotrek, można też zamówić (chwilowo nie-... lub małopijącego) kierowcę z najbliższego okolicznego dużego miasta z odpowiedniej wielkości samochodem i sprawa transportu jest załatwiona - nie trzeba tyle czekać 🙂 MarekB, które modele kabla od Brożka idą do Ciebie? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Roman Pewnie, że można, ale odległości są za duże, kto by na to zarobił na tego kierowcę. Z Markiem mamy do siebie jakieś 10km, więc to nie jest jakiś specjalny problem, jak słuchamy to pijemy tak dokładnie "w sam raz" więc tutaj tez nie ma problemu, że jakiś komplikator się komuś włączy, bo inaczej słyszy. A historia zna takie przypadki. Tak więc tylko termin pozostaje dogadać. I tutaj okazuje się, że to największy problem jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pelcu Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Oj, widziałem, że na Audiostereo sytuacja zgęstniała, ale już wróciła do normy. Dobrze A tu: 1. Piękny Sansui A-α9. Jeśli dobrze przeliczam kurs Jena, to można go w Japonii kupić za... 400 pln! Nic tylko brać! 2. Ja zdecydowałem się iść małymi krokami. Do AU-X317 dokupuje właśnie CD-X317. Potem pewnie wyżej AU-X517R czy AU-X911 DG i do alf. Ale to już inna kasa.... 3. Marek - piękne są klocki zaproponowane przez ciebie: AU-α507NRA plus CD-α607. Więc pewnie będzie to właśnie zestaw docelowy. 4. Póki co zgadzam się, że najbardziej na dźwięk może wpłynąć zmiana kolumn z Altonów 110 na coś innego. Właśnie, na co? Jakieś podpowiedzi? Bez szaleństw cenowych - żona musi to przyjąć Jesteście wszyscy fachowcami i fajnie jest czytać takie forum bez kłótni. I niech tak zostanie Natomiast gusty dotyczące odsłuchu z Tidala, CD-ka, czy płyty gramofonowej nie powinny być kością niezgody. Nigdy. Ja tam jestem podzielony - słucham i ze Spotify (głównie moje dzieci), CD-ków, z MP3 (po bluetooth do wejścia AUX), i z płyt analogowych (jak uruchomię gramofon od wielkiego dzwonu) i po prostu z Youtuba... Najlepiej gdyby wszystko grało pięknie. I do tego jest to forum: jak osiągnąć najlepsze wrażenia odsłuchowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Panowie MarekB i Samcro - to będziecie mieć sporo okablowania na testy, ciekawe co wyjdzie z Waszych porównań. Z posiadanych przeze mnie najlepszym przewodem RCA jest Ortofon 7NX-705. Neutralny, transparentny i bardzo rozdzielczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baron Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2020 Jak już o kablach piszecie do naszych zabawek. Miałem ostatnio ciekawe przygody. Przypomniało mi się jak kiedyś Paweł pisał że gra na srebrnych kablach, chyba DiY. Osobiście miałem Siltecha G3 (srebro + złoto) i grały tak sobie, piękna aksamitna góra ale basu nie było, poza tym trochę suchy był na średnicy. Ale pamiętając wpisy Pawła pożyczyłem ostatnio Siltecha Compass Lake, czyli już z grubszej nowszej rury. I od tej pory życie już nie jest takie same. Z pełną odpowiedzialnością napiszę że dobre srebro + jak to Siltech dodatek złota 24K jest idealne dla Sansui. Ważne że mam nowe cele i marzenia, ale kasa za Siltecha równa się z ceną klocka Sansui z najwyższej półki. Jak do tego dodamy głośnikowe to już robi się trochę szalone. Ale polecam wypróbować. Po odsłuchach tych kabli powszechne opinie o Siltechu że jest ostry, suchy i szczupły to dla mnie bzdury. Wyższe modele to inna bajka, takiej barwnej i nasyconej średnicy ciężko znaleźć w jakiejkolwiek miedzi. Nie piszę tu o najnowszych za cenę samochodu ale o używkach z serii Signature G5 lub G6. Niedawno myślałem że dotknąłem nieba słuchając Acrolinków czy Stealtha a tu znowu zonk. Druga firma jakiej kabelek mi wpadł ostatnio w łapki to cyfrówka NBS. Nie wiem z czego jest wykonana ale nic co wcześniej słuchałem między tansportem a DAC nie miało takiej przestrzeni, powietrza i barwy. Cyfrówek miałem wiele, od uznawanego za jedne z najlepszych Stealth Varidig Sextet, Transparenty, Siltechy G3 po szwajcarskie Ensemble nic nie zagrało taką przestrzenią jak NBS. Tu dźwięki dosłownie odrywają się od kolumn, wypełniają cały pokój, na prawdę ma się wrażenie obecności muzyków w pomieszczeniu. Było tyle detalu i doświetlenia że dosłownie miałem wrażenie że słucham muzyki przez szkło powiększające. Od dawna nie miałem takiej "gęsiej skóry" jak słuchałem jakiegoś kabla. Nie wiem jak grają IC i głośnikowe NBS ale cyfrówki są spektakularnie. Można olać temat kabli ale ja odkrywam takie rzeczy słuchając różnych nowych drutów na Sansui że nie mam pojęcia gdzie są granice tych sprzętów. Do niedawna olewałem sieciówki i cyfrówki bo (jak większość sądzi) nie mają wpływu na dźwięk. To był spory błąd, a różnicę przygłuchawy by usłyszał. Myślę że wielu z Was jeszcze nie odkryło co na prawdę mogą zagrać Wasze piece. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2020 Baron Z Siltechen tak jest. Ja mam G7 i jest to bardzo dobre połączenie między pre a końcówką -przez RCA. Mam też xlr G7, ale tutaj trzymam go między CD a AU-07. W mojej opinii ten xlr jest o wiele "głośniejszy" niż inne w takim połączeniu. Kolejnym G7 który nam jest zasilający. Po pierwszym włączeniu mam wrażenie jakby wzbudzającego się basu, co prawda po kilku godzinach zanikło, zmalało, ale jeszcze muszę parę dni pograć, żeby coś wiedzieć . No i jestem ciekawy serii "Crown" -jak gra. Może kiedyś. Kablowo lubię acoustic revive, tutaj im wyżej tym lepiej, jakiś czas temu przekonałem się zamieniając zasilające power standard triplec na power reference. Warto. Celem bardzo odległym jest seria absolute. Ale chyba nie w tym życiu Piorut - ortofony fajne, mam też 8NX. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pelcu Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2020 18 godzin temu, MarekB napisał: Pelcu Docelowo, jeżeli nie zamierzasz dużo inwestować, to lepiej AU-α607NRA lub AU-α607NRAII. Tylko najpierw, przed kupnem, posłuchaj u Kogoś z Forum. To niedużo to ok 500-600 USD. Czyli nie mniej niż 2000 PLN. Innymi słowy bez odsłuchu nie ma mowy Tak sobie poukładałem w głowie, że jesli za 400 mam dobry dźwięk, to za 2000 powinien on być 4-5 razy lepszy. Czy to możliwe... ? Trzeba posłuchać. Ale jestem już mocno wkręcony, i zaczynam bać się moich pragnień... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2020 3 godziny temu, Pelcu napisał: Tak sobie poukładałem w głowie, że jesli za 400 mam dobry dźwięk, to za 2000 powinien on być 4-5 razy lepszy. Czy to możliwe... ? Trzeba posłuchać Myślę, że jak najbardziej jest to możliwe - przy przejściu z 3.. czy 5... na Alpha 607. Gdybyś decydował się na DG, to będzie troszkę niżej, lub może "inaczej" niż 607. Kolejne zaskoczenie Cię spotka przy 707 a później 907....no i posłuchać trzeba koniecznie 3 godziny temu, Pelcu napisał: Ale jestem już mocno wkręcony, i zaczynam bać się moich pragnień... Z doświadczenia wiem, że nie kończy się na 607 w 99% przypadków... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 12 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2020 11 godzin temu, Baron napisał: pożyczyłem ostatnio Siltecha Compass Lake Cześć Baron, Z czego zrobione są wtyki w tych kablach Compass Lake? No i oczywiście gratuluję podjęcia decyzji o zakupie tychże kabli (lub ewentualnie wyższych modeli) w bliżej nieokreślonej przyszłości 😉 pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts