czubsi Napisano 22 lutego 2020 Udostępnij Napisano 22 lutego 2020 (edytowany) 1) B2201 jest nieco młodsza od B2301 a to powoduje, że w środku B2201 wyraźnie poszła do przodu względem B2301 (z wyjątkiem egzemplarzy B2301 z ostatniego okresu produkcji - np egzemplarz Marka) ... Tak więc zakup B2201 może się okazać tak samo świetnym wyborem jak B2301 (ja tego nie powiedziałem ...) Oczywiście in minus nieco mniejsza moc i brak XLR. wersje L to trochę inna historia ... 2) 907KX dość znacznie różni się od DR (z tego co pamiętam - inna konfiguracja kondensatorów) Efekt - KX jest nieco mniej surowa od DR a to prozaicznie jest jej największym przekleństwem bo tak naprawdę to taki wzmacniacz trochę nijaki ... Ma coś z DR i coś z XR ale tak naprawdę jest niedefiniowalny - przypomina to zmodowaną DR tyle tylko, że DR do modyfikacji się totalnie nie nadaje *podobnie jak NRA) ... ale to nadal rasowa 907 Sansui !!!!! 3) Co do 907XR - znam takich co uważają tą serię za najlepszą 907 :-) np ja sam :-) ... 4) Czekam na chwilę gdy spotkamy się w końcu w większym gronie i uda mi się pokazać jak daleko schemat Sansui sięgnął w sferę realnego brzmienia bo ja wciąż tego doświadczam i od bardzo już długiego czasu przestałem odczuwać potrzebę poprawiania czegokolwiek żeby tylko nie zepsuć tego co mam na co dzień ... Ostatnio wyciągnąłem z szafy AU07 ... ale tylko po to by na nią popatrzeć 🙂 Zaraz potem włączyłem sobie końcówkę i jakąś płytę Ko-To World Hits i zapomniałem o 07 .... Może nie jest to szczyt wirtuozerii ale na tym sprzęcie każda muzyka ma swój klimat i charakter ! Jest tam miedzy innymi taki cover J.M.Jarre gdzie jest jeden dźwięk, którego niemal nie słychać na żadnej 907 (również limited i 07) a na tej końcówce jest wyraźny - wręcz perlisty ... Mówię tu o jednym dźwięku ale z czasem zauważamy, że ten wzmacniacz po prostu pokazuje te sfery płyt, które w innych urządzeniach nie mają szans zaistnieć ... Dodać należy, że często samo źródło na tyle ograniczy nam system, że wzmacniacze wydają się bardzo podobne klasowo no a po zmianie źródła na naprawdę dobre (maksymalnie wiarygodne i prawdziwe w przekazie) okazuje się, że jest wyraźna granica gdzie jeden wzmacniacz się już "skończył" a inny jeszcze rozwija ... Edytowano 22 lutego 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 22 lutego 2020 Udostępnij Napisano 22 lutego 2020 (edytowany) ODSŁUCH 2 Planujemy na najbliższy piątek, 28.02 coś na ząb, napić się niebieskiej 😜 Chivas czy jakoś tak, i: W dalszym ciągu końcówki, tym razem 2102/2103/2105 i C-2105. Zatem podobnie jak poprzednim razem: Zmiennymi będą tylko końcówki, reszta toru stała, całkiem przyzwoita (cd, pliki, tidal, vinyl…) - tym razem sugerujemy tylko tidal...tam jest prawie wszystko a po moich wczorajszych manewrach Pioneer-Norma jest baardzo dobrze. Zasady podobne, jak poprzednim razem: - max trzy osoby, no, może cztery, bo już nas będzie wtedy 6 i zacznie się robić ciasno - osoby tylko znane osobiście lub poleceni znajomi znajomych - zastrzegamy sobie dowolność wybrania zaproszonych, tylko i wyłącznie wg naszego "widzimisię" 😂😜 - Noclegu nie zapewniamy , ale niedaleko ( ok.800m) jest przyzwoity, nie za drogi hotel, jakby ktoś z daleka potrzebował -początek ok godz. 19 pewnie, koniec....jak siły pozwolą Jeżeli ktoś chciałby się spotkać, posłuchać muzy, pogadać itp. to proszę pisać na pw do mnie i Marka , potwierdzać będziemy też na pw. Mimo żartownego tonu propozycja poważna Edytowano 22 lutego 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 22 lutego 2020 Udostępnij Napisano 22 lutego 2020 2 godziny temu, Samcro napisał: ODSŁUCH 2 Planujemy na najbliższy piątek, 28.02 Oho, szybciej, niz mozna sie bylo spodziewac :) Co bedzie zasilalo Tidala? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 (edytowany) Pioneer N70AE jako streamer, jako dac Norma Audio. Wyjątkowo dobrze to razem gra. A wyszło szybciej, niż zakładaliśmy, to fakt. Później robi się czasowo słabo... Edytowano 23 lutego 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Na poziomie esoterica cd? Czy marzenie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Zdecydowanie tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 (edytowany) Ciekawe te odsłuchy , ciekawe jak to na żywo się prezentuje 😉 Edytowano 23 lutego 2020 przez faszi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 (edytowany) Faszi Zawsze możesz przyjechać 😜 Edytowano 23 lutego 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 (edytowany) Piotrze nie jestem znajomym w realu a polecić nie ma kto 😜 nie spełniam ostrych kryteriów 😉 Edit Łączy ktoś Sansui z kolumnami poprzez przewody AudioQuest ? Edytowano 23 lutego 2020 przez faszi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 (edytowany) Ale zatrzymaliśmy dla siebie dowolność w wyborze 😀 co w Twoim i podobnych przypadkach może być kluczowe 😜 Na poprzednich m spotkaniu też nie wszyscy uczestnicy znali się wcześniej. Wiec jeżeli tak to przez PW. Edytowano 23 lutego 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Mógłbym mieć midnight + , ale po przejściach i trzeba założyć nowa konfekcje. Ogólnie zabawa na porządnych wtykach wychodzi 517zł i nie wiem czy warto... stąd moje zapytanie hmmm 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 28 lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 lutego 2020 (edytowany) Gotowe do porównania, podłączone i gra, od lewej: B-2103, B/C 2105 B-2102 Nie ma CD, ale za to jest moje ostatnie odkrycie połączeniowe: Pioneer N-70AE jako streamer i Norma Audio jako dac dla niego. Całość stoi na Gravity . Kablologia cała to Markowe parsec, kolumny YB Audio EVO. Jest moc! Czekając na resztę można się coś napić...albo coś. Edytowano 28 lutego 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 28 lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 lutego 2020 Bardzo przyjemny widok. Panowie udanych odsłuchów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 21 godzin temu, misiek x napisał: Panowie ,czekamy na wrażenia. Ani widu ani słychu. Odświeżam stronę na bieżąco i nic... 😕 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 @faszi może odsłuch jeszcze trwa, to dopiero ok 39 godzin 😁😁😁😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 tak może być :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Koledzy słuchajac sprzętu takiej jakości po prostu zapomnieli o ,,bożym świecie,, i uplywie czasu.😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 (edytowany) Nie samym Sansui człowiek żyje, Panowie. Pozostawię trochę miejsca na opinie Kolegów. Moje zdanie co do 2103 vs 2105 już kilka razy pisałem i jak najbardziej podtrzymuję. Natomiast bardzo ciekawą opcją może okazać się dla niektórych 2102. Dla których? Ano dla tych, którym w 2105 jest za dużo MOS a w 2103 za mało. Doszukiwanie się natomiast jakichś drastycznych różnic w graniu (scena, szczegóły) nie ma sensu, bo nie ma ich wielkich, rzekłbym nawet są marginalne. Podstawowa różnica to brzmienie. Edytowano 1 marca 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baron Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Czekając na Wasze wrażenia dotyczące końcówek 21.. nieśmiało zapytam czy ominęły mnie gdzieś opinie na temat porównań większych końcówek 23...? Staram się czytać wątek ale chyba nigdzie wyżej nie podzieliliście się Waszymi recenzjami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 @Samcro-porównywałeś wbudowane (zintegrowane) pre gramofonowe w przedwzmacniaczach Sansui z tym, które masz w zewnętrznym pre (i jaki to jest model)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 (edytowany) @Kamill00 Tak, można powiedzieć, że porównywałem. W C2105 jest przyzwoite, dobre pre (o wiele lepsze niż w integrach). W C-2302 jest znacznie lepsze. Rzekłbym bardzo dobre. Różnica znaczna i słyszalna: wszystkiego jest więcej i lepiej. Natomiast c2301- bardzo krótko słuchałem, jest moim zdaniem prawie lub tak samo dobre jak w 2302. Ale jak mówię : bardzo krótko słuchałem, okazyjnie, tylko dwie płyty, więc kwestia wygrzania czy dopasowania bardzo rzadko teraz używanego połączenia może mieć istotne znaczenie . Pre zewnętrzne mam RCM Sensor2. I bez dwóch zdań jest lepsze niż w 2302. O tyle lepsze, że niczego nie trzeba szukać, to słychać od początku. Edytowano 4 marca 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 Dziękuję @Samcro za odpowiedz.......czyli jednak pre zewnętrzne bije na głowę te w Sansui, oczywiście (obiektywnie) biorąc pod uwagę, że Twój RCM jest z "nieco" wyższej ligi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 @Kamill00 To nie tak. Za bardzo uprościłeś sprawę. Miałem także kilka takich pre, które nic nie zmieniały na plus nawet przy podłączeniu do integry. Miałem na testach także kilka takich, które przy wpięciu do modeli C dawały coś, nic, były gorsze lub lepsze. Jeżeli więc pytasz, czy KAŻDE PRE zewnętrzne będzie lepsze od tych wbudowanych w C 2105/2301/2302 to mówię stanowczo: NIE, NIE KAŻDE. Jeżeli pytasz, czy SĄ LEPSZE PRE GRAMOFONOWE od tych wbudowanych w Sansui C to, to odpowiadam : TAK, SĄ TAKIE, KTÓRE SĄ LEPSZE. Natomiast jak sam napisałeś, ja mam pre "z "nieco" wyższej ligi" - i takie tak, może być lepsze.. Sam Sensor2 ma bardzo dobre recenzje i zdecydowanie jako użytkownik mogę się pod nimi podpisać. I tak, jest z trochę "wyższej" półki pre gramofonowych. A tutaj - na pre gramofonowe - też można wydać pieniądze równe C, ale chyba nie o to chodzi. Wiesz, jak jest - pewna jakość sprzętu wymusza też odpowiednią jakość komponentów / akcesoriów, które do niego zapinasz. Jeżeli więc szukasz pre gramofonowego, moja rada jest taka: - idziesz do salonu, gdzie mają kilka dostępnych - porównujesz w salonie te kilka (w pieniądzach, które chcesz wydać) - bierzesz do domu na testy najlepsze wg Ciebie po odsłuchu w sklepie - oceniasz, jaki ma wpływ na dźwięk u Ciebie w systemie - pasuje = zostaje, nie pasuje = oddajesz i na podobnej zasadzie sprawdzasz inne. Ja miałem sprawę ułatwioną, bo Sensor jak i Sensor2 słyszałem kilkukrotnie wcześniej u mojego kolegi. Później trafiła się jakaś tam możliwość - sposobność, więc kupiłem. I tak już zostało. A jest na tyle dobre, że od kilku lat nie szukam żadnego innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 @Samcro masz rację, że faktycznie trochę uprościłem sprawę tym postem, ale chodziło mi o to konkretne pre vs to wbudowane w Sansui. Ja obecnie jestem na etapie oczekiwania na pre lampowe...... mam cichą nadzieję że będzie do końca miesiąca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 (edytowany) OK zatem, skoro mamy jasność, że nie każde będzie lepsze Tak więc to moje konkretne jest lepsze niż w C-2302 moim zdaniem. Co i gdzie zamówiłeś - jakie znaczy się? Edytowano 4 marca 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts