san-sui Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 (edytowany) Wracam do starego wątku na temat podobieństwa (a według mnie identyczności!) CD-ków: CD-X711 i CD-α717D Extra. Wygląd zewnętrzny - identyczny z przodu i z tyłu. Nie mam niestety zdjęcia co "siedzi" w środku w CD-X711 ale podejrzewam, że jest również podobnie zbudowany jak CD-α717D Extra. Wniosek nasunął mi się, gdy usłyszałem, jak gra CD-α717D Extra. Nie słyszałem bezpośredniego porównania, w tych samym systemie, z CD-X711 ale według mnie, grają podobnie. Niestety dysponuję tylko starymi foto, zrobionymi w nietypowych warunkach, tuż po zakupie ale jednak - patrz niżej. Domniemam, że skoro różnica między CD-α617DR i α717DR widać już na zewnątrz - brak wyjscia XLR w niższym modelu, to miedzy CD-X711 i CD-α717D Extra nie widać tu żadnej, nawet najmniejszej różnicy. Czyli CD-X711 nie może być klonem niższego modelu CD-α617D Extra, który nie ma wyjść XLR - co widać niżej. Foto z wyjściami CD-α617D Extra. CD-X711 gra zbyt dobrze, jak na produkt robiony na 230V - na Europę. Czasami warto spróbować wbudować system coś starszego ale jednocześnie dobrego. Jak już kiedyś pisałem CD-X711 gra dla mnie z B-22103MOS dużo lepiej niż Sony CDP-X555ES, gdyż ma wyrażnie mniej dołu pasma, który dodaje końcówka i to jest super. Również ceny odtwarzaczy to potwierdzają. CD-X711 - 600 GBP = 1000 $ (1991 1$ = 0.6 GBP) CD-α717D Extra - 89 800 JPY = 900 $ (około 1989 100 JPY = 1 $). 😃 Edytowano 26 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 35 minut temu, MarekB napisał: Nie do końca nowy. Stał jakiś czas na półce zepsuty. Trochę z nudów postanowiłem przy nim trochę "pomajstrować". Odkręcone było mocowanie/sanki lasera (nie wiem jak to nazwać). "Naprawa" okazała się banalna, dwie śruby do przykręcenia. Przyniosłem wzmacniacz 607DR (dla lepszego wrażenia😉), podłączyłem wszystko razem i od wczoraj testuję. Jest ok. To oznacza, że masz jeszcze sporo sprzętu "zakamuflowanego". 😐 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 (edytowany) Wszystkie trzy CD-ki Sansui: CD-X711, CD-α717D Extra i CD-α717 Extra mają wbudowany ten sam chipset 1 x MN6471M – CXD1125QZ i laser Sony KSS-152A - Magnetic. Czy koś ma i użytkuje CD Sansui - CD-X901 lub CD-α907? Edytowano 26 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 (edytowany) Różnica między modelami α717 EXTRA (bez "D") i α617D EXTRA - (patrz fotki) Wygląd panelu przedniego α717 (CD-X711) i α617 nie jest inny. Różni się tylko szczegółami. α717 (tu bez "D") i X711 ma złotą linię pośrodku srebrnej szuflady, w modelu α617D ta linia jest w kolorze tacy - srebrna - Foto 1. W przypadku α717 niektóre przyciski i ramki wejść słuchawkowych - Foto 2 ( czy też wyżej foto CD-X711), są w kolorze złotym. Rozmiar obudowy jest taki sam i wydaje się, że nie ma innej zmiany na zewnątrz w płycie przedniej. Z tyłu - wiadomo wyjścia zbalansowane - XLR w α717 (i CD-X711) lub ich brak w α617D. Foto 1 Foto 2 Poważne różnice widać we wnętrzu CD-α617D EXTRA i α717 EXTRA (bez "D"). Widać, że transformator mocy jest niezależny w torze cyfrowym i analogu oraz obecność wyjść i płyty wzmacniacza zbalansowanego dla wyższego modelu α717. Środek CD-α617D EXTRA Środek CD-α717 EXTRA (bez "D") Edytowano 26 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 (edytowany) Odtwarzacz CD-α717 EXTRA (jak i póżniejsze modele z "D" i "DR", jak podają japońskie strony), to wzmacniacze prądu stałego, bez kondensatora sprzęgającego w części analogowej. Zostały zaprojektowane i wykonane przez Sansui, ze wzmacniaczem zbalansowanym, gdzie transformatory mocy są oddzielone dla cyfrowego i analogowego toru. W α717 EXTRA i D EXTRA (X711) wykorzystano przetwornik DAC o nazwie MASH - opracowanym przez NTT i Panasonic. Ale .... Niektórzy podają że MASH to Technics(?). Yamaha także robiła/używała? MASHa. MASH został wypuszczony na rynek przez Matsushita. Czy przetwornik MN6471M jest produkcji Matsushity? To kość 18-bitowa w systemie MASH. Edytowano 26 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 Serwus wszystkim! @RoRo Romku mój drogi, nadal mam problem z wejściem na stronę audio.com.pl . Nie ma znaczenia czy na forum czy na link z testem zamieszczony na audio 😕 Chrom, Opera na androidzie wariuje na kilku "telefonach" 😢 dopiero po ponad tygodniu udało mi się wejść... @MarekB Marku ! Jak zawsze zaskakujesz in + ! Normalnie aż się boje co Ty jeszcze w tym Sezamie ukrywasz przed światem 😉 Trzymajcie się ciepło moi Drodzy! Pozdrawiam serdecznie, PS Przepraszam, że tak o kłopotach technicznych pisze w klubie , ale Romek i ja należymy do klubu. Poza tym przede wszystkim do klubu nie mogę zaglądać 😢 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 26 lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 lipca 2020 Faszi, O ile wiem to problem tkwi w starszych wersjach Androida-bo na nowszych oraz na iPhone jest OK. Jaką masz wersję Androida i czy masz możliwość jej uaktualnienia? Na razie niestety zostaje Ci laptop Pozdrawiam PS. Po Twoim zgłaszeniu przekazałem ten problem do Admina, na razie nic się nie udało zrobić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 27 lipca 2020 Udostępnij Napisano 27 lipca 2020 Romku , Rzeczywiście androida mam w starszej wersji 5.1.1 "lizaczek" . Nie przypuszczałem, że to może być przyczyną (jeszcze kilka miesięcy temu wszystko działało bez problemu) Dziękuję za pomoc i poświęcony czas! Pozdrawiam, Tadek Ps Dzisiaj wszystko śmiga 😮 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 lipca 2020 Udostępnij Napisano 27 lipca 2020 12 godzin temu, san-sui napisał: Niektórzy podają że MASH to Technics(?). Yamaha także robiła/używała? MASHa. Mam cd technicsa z mash-em , wydaje mi się,że to "cieplejsze" brzmienie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 27 lipca 2020 Udostępnij Napisano 27 lipca 2020 (edytowany) 4 godziny temu, Kubakk napisał: Mam cd technicsa z mash-em , wydaje mi się,że to "cieplejsze" brzmienie Być może MASH ociepla. Porównywałem MASH (X711) z Sansui CD-X701. Ma kość CD-DAC 1 x PCM54HP-J - SM5806P - nie MASH. Gra bardzo ładnie po cieplejszej stronie mocy. Z dzwiekiem CD-X701 idzie trochę w stronę Sony ES, głównie dołem. Ale jednak .... Gra ciepło i również dość realistycznie. Firma Sansui tym się charakteryzuje - tak już ma - ciepełko, lekki powiew analogu. Szczególnie starsze modele i tzw. "przejściowe". Jednak CD-X701 ustępuje CD-X711, który gra bardzo dobrze i jest ciągle w moim głównym systemie z B-2102 MOS VINTAGE. Wespół z pre Hitachi HCA-8500 MkII (także na MOS-ach) i przetwornikach Sansui SP-X7700. Jak do tej pory, dostarczają mi to, czego szukałem. Pisałem o tym nie tak dawno. Łącząc (z konieczności!) niski model CD-ka Sansui CD-V1000 ze starszą integrą - Sansui AU-999, uzyskałem spory "powiew" analogowego, ocieplonego dżwięku. Ale "króliczek" ucieka .... ...... Szkoda, że foto takie małe jest i przez to słabej jakości. 🤥 Edytowano 27 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 28 lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 lipca 2020 A mnie takie zdjęcie Kolega przysłał. Naprawdę całkiem przyjemnie to wygląda, czyż nie? pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 28 lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 lipca 2020 Robi wrażenie. To chyba pokój odsłuchowy forumowicza Szymona? Sansui też tam w znakomitym towarzystwie jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 28 lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 lipca 2020 1 minutę temu, piorut napisał: To chyba pokój odsłuchowy forumowicza Szymona? Tak, mam nadzieję, ze pewnego dnia tam zagoszczę. Tym bardziej, że Sansui ze zdjęcia znam bardzo dobrze, no i wiem, że Szymon docenia klasę marki, choć na codzień obraca się w sprzęcie duuuuuuuużżżooooooo droższym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 28 lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 lipca 2020 Imponujący zestaw ale nie widzę tam najlepszego, z kompletów Sansui ..... Uprzedzam: Czyżby najnowszy nie był najlepszy? 🤥 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 28 lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 lipca 2020 Brakuje tylko AU-07 i 907 Limited i jesteśmy w domu (przynajmniej dla mnie). Poza tym kolekcja i tak super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 Sansui CD-X617 Mechanika CDM14, podwójny DAC MASH. Prawdopodobnie obwód główny pochodzi z Technics. Obudowa jest wykonana z blachy ze szczotkowanym aluminiowym frontem (dość cienkim). Stąd mała waga 4,3 kg. Nie ma to nic wspólnego z Sansui z CD-X701. Gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku, włączana z pilota. Wyj RCA + Optyka. Prawdopodobnie pochodzi z 1992 roku, co można poznać po numerze seryjnym. Specyfikacja: Pasmo przenoszenia: od 4 Hz do 20 kHz Zakres dynamiczny: 98dB Stosunek sygnału do szumu: 105 dB Całkowite zniekształcenie harmoniczne: 0,003% Wyjście liniowe: 2 V. Wyjścia cyfrowe: optyczne Wymiary: 430 x 114 x 281 mm Waga: 4,3 kg Akcesoria: pilot - konieczny! Wnętrze bardzo ubogie. Chociarz ma kilka kondensatorów Elny, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 (edytowany) Dźwięk Sansui CD-X617 nie jest męczący. Jak to MASH, jest bardzo ciepły, niezły bas, bardzo dobra średnica i góra. Dość szczegółowy. Dla porównania, bo będzie łatwiej .... Można śmiało napisać, że gra podobnie do Sansui CD-V1000 ale ten ma trochę potężniejszy (niżej schodzący?) bas i przez to, wydaje się?, że ma niewiele mniej szczegółowy. Tu nie mam pewności. Poprzednio, opisywane przeze mnie, podobieństwa i różnice w szczegółach, jak między CD-X701 i CD-X711. CD-V1000 pochodzi z zestawu, wierzy Sansui C/B/T/CD-1000 + D-1000W, CD-X617 ma, od tego ostatniego, dużo więcej funkcji - podobnych do wyższych modeli - co widać na płycie czołowej. Ale kto to wszystko używa? Ale pewnie ze 2 - 3 x droższy ..... za atrakcyjny wygląd. Aktualnie używam CD-V1000 (w zastępczym układzie). Konstrukcja starsza, bo pochodzi z 1987 r. DAC 1 x PCM56P – CXD1167Q (jak w CD-X701i ale ten ma ich 2 x więcej) i łatwy do zdobycia laser Sony KSS-210A. Jednak brak wyj. optycznego. Sansui CD-V1000 to podobne parametry do X617, jak i jego waga: 4,9 kg (piórkowa?). 😁 Edytowano 29 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 21 godzin temu, misiek x napisał: Ostatnio dużo o CDkach Sansui to zapytam o trochę niższy model -Sansui CD-X617 . Czy ktoś miał ,słyszał, jakie opinie ? Pozdrawiam Cześć, Ciekawość czy szukasz do kolekcji ? ☺ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 Ooo, pamiętałeś o mnie 😊 dziękuję Mirku ! Fajnie to wygląda i kiedyś bardzo tego pożądałem ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 No tak , wcześniej chciałem to zmieniać. Teraz to jak w tej dawnej reklamie lotto : "A teraz to mi to lotto" Audioquesty wpięte z boku , wzmacniacz pod kocem bez prądu, także zmieniania kabli i dłubania się odechciało... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 (edytowany) Już rozumiem dlaczego Sansui CD-V1000 gra tak nisko - ma mocne basy i przypomina mi dżwiękiem Sony np. CDP-.... ES. Dla Sansui, opracowała go, firma Sony w latach 80-tych. W środku oryginalny Laser Sony KSS-150A (KSS-210A to zamiennik). Na głównej płytce drukowanej głównie chipy firmy Sony. Transformator jednak jest od Sansui. Wyświetlacz LED bardzo czytelny z daleka (nie spotykany w Sony). To płyta Sansui (F-5746). Edytowano 29 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 (edytowany) Dnia 28.07.2020 o 15:22, doktormun napisał: Brakuje tylko AU-07 i 907 Limited i jesteśmy w domu (przynajmniej dla mnie). Poza tym kolekcja i tak super. Ja uważam, ze do kompletu pierwszego planu, brakuje tam jeszcze B-2102 MOS VINTAGE. Gra (wg mnie) naj .... 😀😀 Poza tym jednak brak najważniejszego C/B-2302 VINTAGE i/lub C/B-2301 VINTAGE. 🤔 Edytowano 29 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 lipca 2020 18 godzin temu, san-sui napisał: Sansui CD-X617 Mechanika CDM14, podwójny DAC MASH. Prawdopodobnie obwód główny pochodzi z Technics. Obudowa jest wykonana z blachy ze szczotkowanym aluminiowym frontem (dość cienkim). Stąd mała waga 4,3 kg. Nie ma to nic wspólnego z Sansui z CD-X701. Gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku, włączana z pilota. Wyj RCA + Optyka. ... Specyfikacja: Pasmo przenoszenia: od 4 Hz do 20 kHz Zakres dynamiczny: 98dB Stosunek sygnału do szumu: 105 dB Całkowite zniekształcenie harmoniczne: 0,003% Wyjście liniowe: 2 V. Wyjścia cyfrowe: optyczne Wymiary: 430 x 114 x 281 mm Waga: 4,3 kg Akcesoria: pilot - konieczny! Tak konkretniej, to nie tylko "gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku", ale również: podwójne wyjście RCA - jedno o stałym poziomie, a drugie - zmienne (pilot się przydaje), więc można to sobie wykorzystać do sterowania głośnością wzmacniacza. Czy rzeczywiście pilot jest konieczny? Przydaje się, ale większością funkcji można sterować z panelu frontowego odtwarzacza ... Znam wiele CDków, gdzie pilot jest "bardziej konieczny" (a wręcz niezbędny), bo ilość przycisków sterujących na froncie odtwarzacza zredukowano do absolutnego minimum. Fajnie że opisałeś i zrobiłeś fotografie V1000, rozrasta nam się baza danych o Sansui :-) Do CD X617 też nie ma za dużo informacji... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 30 lipca 2020 Udostępnij Napisano 30 lipca 2020 (edytowany) 13 godzin temu, RoRo napisał: Tak konkretniej, to nie tylko "gniazdo słuchawkowe z regulacją poziomu dźwięku", ale również: podwójne wyjście RCA - jedno o stałym poziomie, a drugie - zmienne (pilot się przydaje), więc można to sobie wykorzystać do sterowania głośnością wzmacniacza. Czy rzeczywiście pilot jest konieczny? Przydaje się, ale większością funkcji można sterować z panelu frontowego odtwarzacza ... Znam wiele CDków, gdzie pilot jest "bardziej konieczny" (a wręcz niezbędny), bo ilość przycisków sterujących na froncie odtwarzacza zredukowano do absolutnego minimum. Fajnie że opisałeś i zrobiłeś fotografie V1000, rozrasta nam się baza danych o Sansui 🙂 Do CD X617 też nie ma za dużo informacji... Pozdrawiam Nie chciałem się zbyt rozpisywać, gdyż CD-X617 już nie mam ale o to pogrubione (^ wyżej ^) właśnie mi chodziło. Dlatego napisałem "pilot - konieczny!", gdyż nie wszystko dało się (o ile pamiętam) załatwić "klawiszami". Edytowano 30 lipca 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 30 lipca 2020 Udostępnij Napisano 30 lipca 2020 1 godzinę temu, MarekB napisał: Który ze wzmacniaczy Sansui ma najszerszy zakres frequency characteristic? DC od 0 do .......kHz? Sansui Au X1 Dc 0-500kHz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts