Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

Dnia 30.09.2020 o 12:00, faszi napisał:

Braap,

Moim zdaniem większość nie lubi Xr (być może nie dali jej szansy?) 😜

Oprócz Pawcia , Mirka i Piotra (jeśli jest więcej cichych wielbicieli Xr , proszę się ujawnić 😉) 😊

Witam.Po wielu latach ukrywania ujawniam się .Bardzo lubię swój zestaw stereo.Telewizor należy do żony.Pozdrawiam Zacne Grono  Osób Piszących i Czytających.Mariusz.

20201001_120608.jpg

No @marlon pięknie pięknie.

RCM zacny  (mam ten sam) , jaki gramofon? bo ni rozpoznaję :)  I kolumny?

I takie pytanie budowlano--remontowo-wykończeniowe: te płytki "za" pojawiły się w tzw. międzyczasie, jak był sprzęt czy były wcześniej?

Chodzi mi o to, czy poprawiają coś akustycznie (różne są opinie) ?

21 minut temu, Samcro napisał:

No @marlon pięknie pięknie.

RCM zacny  (mam ten sam) , jaki gramofon? bo ni rozpoznaję :)  I kolumny?

I takie pytanie budowlano--remontowo-wykończeniowe: te płytki "za" pojawiły się w tzw. międzyczasie, jak był sprzęt czy były wcześniej?

Chodzi mi o to, czy poprawiają coś akustycznie (różne są opinie) ?

Płytki były wcześniej,także się już raczej nie dowiemy.Rcm zakupiłem dzięki Tobie.20201001_133253.thumb.jpg.6e0f670c8af6278f1210aecd146411dd.jpg

20201001_133231.jpg

Witam nowego / starego bywalca forum. 

45 minut temu, marlon napisał:

1,3 kv stary laboratoryjny produkcji niemieckiej,z regulacją napięcia i dwoma wyjściami ,także w sam raz do zestawu .

Prościej będzie podłączyć CD-ka do wzmacniacza. Odpowiednie gniazda są z tyłu każdego wzmaka Sansui.

U dołu z prawej od wyjścia kabla. 

au-alpha907xr(1).JPG

Wówczas masz "zapas" w zasilaczu na nowego klocka lub pod nowy zestaw. 😉

Ja podłączam nawet pre pod końcówkę. Oczywiście jeżeli pre jest też zasilane na 100 V. Jest łatwiej operować kablami. 

b-2102mosvintage(1).JPG

Ale u mnie wszystko, co się grzeje, zawsze stoi na wierzchu. 

Edytowano przez san-sui

43 minuty temu, marlon napisał:

Płytki były wcześniej,także się już raczej nie dowiemy.Rcm zakupiłem dzięki Tobie.20201001_133253.thumb.jpg.6e0f670c8af6278f1210aecd146411dd.jpg

20201001_133231.jpg

Mam podobnie wyglądające kolumienki Sansui. Tyle, że bez tej "dziury" na środku. Nie znam modelu. Nie ma oznaczeń. Ale ze wzmakami na lampach oraz tranzystorowych, grających w kl A, grają jak marzenie. Podobnie, jak małe, dwudrożne Arcus TM-30. 

Edytowano przez san-sui

31 minut temu, san-sui napisał:

Witam nowego / starego bywalca forum. 

Prościej będzie podłączyć CD-ka do wzmacniacza. Odpowiednie gniazda są z tyłu każdego wzmaka Sansui.

U dołu z prawej od wyjścia kabla. 

au-alpha907xr(1).JPG

Wówczas masz "zapas" w zasilaczu na nowego klocka lub pod nowy zestaw. 😉

Ja podłączam nawet pre pod końcówkę. Oczywiście jeżeli pre jest też zasilane na 100 V. Jest łatwiej operować kablami. 

b-2102mosvintage(1).JPG

Ale u mnie wszystko, co się grzeje, zawsze stoi na wierzchu. 

Witam i dziękuję za cenną podpowiedż

8 godzin temu, marlon napisał:

Witam.Po wielu latach ukrywania ujawniam się .Bardzo lubię swój zestaw stereo.Telewizor należy do żony.Pozdrawiam Zacne Grono  Osób Piszących i Czytających.Mariusz.

Gratuluję zestawu.
Świetne połączenie vintage z nowoczesnością. Szczególnie ciekawy jest ten sotmik. Proszę sprawdzić skrzynkę priv, nie chcę zaśmiecać wątku offtopem.

pozdrawiam

Witam. Od tygodnia zostałem posiadaczem zestawu stereo firmy Sunsai. Mianowicie 

Control RS7

Wzmacniacz  A9

Odtwarzacz kaset D-300m

Radio T-9

Odtwarzacz wynli 

Co sądzicie o tej marce i tym zestawie? I na ile takie coś można wycenić. Chciałbym dobrać do wzmacniacza kolumny. Czy klipsch r620f to dobry wybór? Pokój 25m2. Nie mam dużych wymagań. Lubię mieć mocny bass,  i często posłuchać głośno muzyki. 

Pozdrawiam

20200925_192919.jpg

To budżetowy zestaw. Głównie do bardzo głośnego słuchania. :72_imp:

Co do basu to musisz wcisnąć "Loudness" i dobrać nisko grające kolumny. Najlepiej z dwoma wooferami. Koniecznie z bas refleksem (ustawić pod scianą! 😉), w cenie max do 500 zł. Kable do kolumn min 4 mm2 za ok 5 zł/mb. 

Edytowano przez san-sui

Popatrz na alledrogo lub olx. Najlepiej wpisz w google, np. Sansui A-9 i dalej .... Cały zestaw, jeżeli jest w b. dobrym stanie, max w cenie w/w kolumn. Kolumny muszą mieć min 8 Ohm.

Niemal każda firma produkująca dla audiofili wypasiony sprzęt, produkuje również "na wagę", do marketów. Kasa jest kasa, czy duża czy mała.  I ... "Nie wszystko złoto, co się świeci."

Dobrze grające wzmacniacze Sansui mają na początku symbol literowy AU-liczby, np. z tych tańszych AU-3900, AU-217 itp. i to bez względu na ilość Wat na kanał. 

A-9 ma nawet niezłe  parametry, jak niżej:

Power output: 65 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 5Hz to 70kHz

Total harmonic distortion: 0.05%

Input sensitivity: 0.1mV (MC), 2.5mV (MM), 200mV (line)

Signal to noise ratio: 60dB (MC), 80dB (MM), 95dB (line)

Output: 130mV (line)

Speaker load impedance: 8Ω (minimum)

Dimensions: 430 x 132 x 241mm

Weight: 7.1kg

Edytowano przez san-sui

1 godzinę temu, Kleejas napisał:

Witam. Od tygodnia zostałem posiadaczem zestawu stereo firmy Sunsai. Mianowicie 

Control RS7

Wzmacniacz  A9

Odtwarzacz kaset D-300m

Radio T-9

Odtwarzacz wynli 

Co sądzicie o tej marce i tym zestawie? I na ile takie coś można wycenić. Chciałbym dobrać do wzmacniacza kolumny. Czy klipsch r620f to dobry wybór? Pokój 25m2. Nie mam dużych wymagań. Lubię mieć mocny bass,  i często posłuchać głośno muzyki. 

Pozdrawiam

Jak kupiłeś / masz to chyba podłączyłeś i posłuchałeś, bo jakąś kolumnę z boku widać. Ile to może mieć  (z tyłu napisane powinno być) 2x50W?

Fajerwerków nie będzie, budżetowy zestaw, tak żeby pograł w sypialnii albo kuchni lub garażu. Do głośnego grania, podobnie jak większość podobnych zestawów innych firm niekoniecznie się nadaje moim zdaniem. Najlepiej zagra z oryginalnymi kolumnami, które z tym były. Raczej.

23 minuty temu, san-sui napisał:

@ Kleejas podkreślił:

"Lubię mieć mocny bass,  i często posłuchać głośno muzyki."  

Zwykłe kolumienki? To będzie jednak "klapa". 🤔

Z tego nie będzie nie tylko mocnego, ale raczej w ogóle basu, i to niezależnie od kolumn. 😝 

Ale nie słuchajcie mnie, nie znam się 😉🤣

Edytowano przez Samcro

Rynek audio jest bardzo bogaty. Szczególnie jeżeli rozpatrywać klocki z najniższej półki i tzw. marketowe. Tu to dopiero się dzieje ...

Jeżeli brać pod uwagę, że większość "rynku popytu" nie ma pojęcia, co i jak gra. Ta większość opiera się głównie na opiniach sprzedawców i handlarzy. Stąd tak "kwieciste" opisy w wystawianych na sprzedaż egzemplarzach. Dobra reklama czyni cuda!  🙄  

🥴 

A swoją drogą przecież bylejaki, w dodatku używany interkonekt, kosztuje te w/w 500 zł. Więc o czym mowa ....

😄

Edytowano przez san-sui

W kablach najważniejsze jest: zastosowana technologia wykonania elementów i zastosowane w nich materiały. Czasami, dla niektórych, liczy się też "opakowanie". Cieszy oko ....

43 minuty temu, Artsky napisał:

No no, dobrze gadasz, tylko jak ten interkonekt rozbierzesz na części, to się okaże, że często jest wart 50.

Nie zapominaj o wartości "dodanej" - intelektualnej. Tego nie uwidzisz w rozebranym kablu! Sztab ludzi siedzi i myśli. 🤔 ..... Nad tym, jak najdrożej sprzedać! ¬¬

Edytowano przez san-sui

Sansui CD-X711 w środku. 

Zwracam uwagę na porządne wytłumienie! 

DSCF3176.JPG

DSCF3155.JPG

Sansui CD-X711

1 x MN6471M – CXD1125QZ  KSS-152A - Magnetic

W środku jest identyczny do CD-α717D Extra (foto zamieszczałem wcześniej). 

Nawet identyczny jest CD-α717D LTD (model ograniczony do 1000 jednostek), który powstał 3 lata póżniej.  Różnica α717D LTD w stosunku do Extra, D Extra i X711 polega na tym, że DAC jest wyposażony w MASH trzeciej generacji. Niektóre części zostały ulepszone - dobrane specjalnie, jak to w wersjach limitowanych, co ma zawsze odzwierciedlenie w cenie. 

1 x MN6474M – CXD1167Q  KSS-152A - Magnetic 

Zmodernizowano kondensatory sekcji zasilającej i inne oraz poprawiono rozmieszczenie kondensatorów obwodu analogowego. 

Każdy z tych modeli to MASH, więc nie ma wątpliwości, że to bardzo piękny dźwięk.

9_9

Edytowano przez san-sui