san-sui Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Faktem jest, że na tym forum administrator nie blokuje konta. Mój przykład ale ..... uważaj. 😁 @ralfs269 Do trafa zasilającego 240 na 100V nie przykładaj aż takiej wagi. Od strony zasilania skup się na porządnym filtrze sieciowym, który zapewni "krystaliczne" brzmienie. To jest sedno ładnego czystego grania systemu. Dobierając kolumny, raczej solidne podłogowe, do 45 m2 i otwartej pozostałej przestrzeni, zwracaj uwagę na zakres jaki potrafią przenosić. Dolny zakres powinien zaczynać się poniżej 30 Hz (Moim zdaniem). Edytowano 13 lutego 2023 przez san-sui 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 1 godzinę temu, san-sui napisał: Dolny zakres powinien zaczynać się poniżej 30 Hz (Moim zdaniem). Można ewentualnie doposażyć układ w subwoofer/-y Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Zestaw z subwoofer-em nadaje się ale do oglądania TV. Dźwięk wychodzi tylko z jednego miejsca - z pod oglądanego obrazu. To jego poważna wada. W/g mnie to tylko półśrodek na niedomagania zestawu głośników. Nigdy nie używałem do odsłuchów audio. Edytowano 13 lutego 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 san-sui Jak zwykle niby o czymś i z ,,dobrymi,, radami, ale . No właśnie, jak zwykle rady tylko w/g ciebie słuszne, bo inni mogą mieć inne zdanie. Przykład, odnośnie trafa, warto mu trochę poświęcić uwagi, bo brumiące trafo potrafi doprowadzić do irytacji i pozbawić właściciela frajdy z słuchania muzyki. Dwa, dobór kolumn to coś, co zwykle powinien robić właściciel a nie osoba postronna. Samo dobiranie kolumn na podstawie danych katalogowych nijak ma się do rzeczywistości. Po pierwsze większość producentów mocno mija się z rzeczywistością odnośnie parametrów, dwa samo pasmo nic nie mówi. Ważna jest skuteczność kolumn, i najważniejsze ich rodzaj, zastosowane przetworniki. Inne kolumny do dużego salonu, inne do pokoiku a jeszcze inne do aneksów kuchennych itp. Tu nic nie dadza rady typu pasmo. Nic nie zastąpi niestety odsluchu na miejscu. Dwa, każdy ma swoje indywidualne preferencje odnośnie słuchanej muzyki i równiwż poziomu ich słuchania. Trzeba pamiętać, że dźwięk to nie jest prosta sprawa. Inaczej zachowuje się przy niskim poziomie a inaczej przy wysokim. Inaczej odbieramy te same częśtotliwości. Stąd choćby przycisk Loudnes czy Kontur we wzacniaczach Twoja uwaga odnośnie subwoofera też jest obarczona twoij niewiedzą a wlaściwie osłuchaniem. Mogę ci udowodnić na przykładzie systemu Sansui i właśnie kolumn plus sub jak daleko mijasz się ze swoim znastwem. Warto więc trochę pomyśleć nim zacznie się pisać i radzić. Może się okazać, jak zwykle w twoim przypadku, że wszystko to bajki z mchu i paproci są.... ralfs269 Pamiętaj, że sprowadzenie z Jaonii to nie jest problem, problemem są koszta, bo transport kosztuje a wat dolicza się do sumy zakupu sprzętu i jego transportu. Jak jest coś dobrego w strefi bezcłowej watro się o to pokusić. Kwestia czy jest ma znaczenie. Niestety audio nie jest tanim hobby. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Jak zawsze musisz i wiesz lepiej. Jedna uwaga: Dlaczego zawsze we wpisach polemicznych, nie bierzesz pod uwagę tego co piszą pytający, a w tym przypadku jest wszystko podane jak na dłoni. Powierzchnia salonu, moc wzmacniacza itd. itp. Słuszna uwaga co do skuteczności kolumn ale gdyby wzmacniacz miał np 20 - 40W, a w tym przypadku .....?? Ja używam zawsze o wartościach ponad 92 więc istotniejszy jest dla mnie parametr jak wyżej - początek pasma słyszalnego od dołu - 16 - 18 Hz. Takie mam kolunmy i to, ku mojemu zadowoleniu słyszę. Skoro teraz oszukują w parametrach kolumn to tym bardziej polecasz stare produkty ale ..... Dziwię się gdy ktoś o takiej wiedzy opisuje w swym torze kolumny o skuteczności poniżej 90dB. Subwoofer Zestaw z subwoofer-em nadaje się tylko do oglądania TV, szczególnie do dużego salonu, jak tu 48 m2. Zdania nie zmienię. W małym pomieszczeniu może miałbyś trochę racji, gdyż tam się nie da wsadzić podłogówek grających od 20 Hz. Bo gdzie?! Brumiący transformator obniżający nap. z 240 na 100V nie musi stać na szafce wraz z innym sprzętem. To żaden problem. - zamyka się w pudełku, - pudełko wycisza, - ustawia za szafką, za sprzętem itd i nic nie słychać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 2 godziny temu, san-sui napisał: początek pasma słyszalnego od dołu - 16 - 18 Hz. Takie mam kolunmy Gratuluje. To jakieś DIY czy "oryginały"? A i z jakim spadkiem w dB te 16/18hz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 To się chłop nadźwigał, 1000 funtów sztuka a trzeba dwie. Ale jak słyszy 16Hz to i 450 kg dźwignie. Osobiście znam jedną osobę , która kupiła kolumny za podobną sumę jak warte są wspomniane Magico M9, ale kupił inne , nie Magico. Na marginesie san-sui bajkopisarzu, moje kolumny mają powyżej 91dB więc nie ma wielkiej trwogi. Do starych tez się nie zaliczają, jeszcze są w ofercie producenta. Co do Suba, ja nie mam, nie mam takiej potrzeby, znam jednak dobrze osobę, która ma i na dokładkę ma bardzo dobre kolumny. Co do : ,,Skoro teraz oszukują w parametrach kolumn to tym bardziej polecasz stare produkty ale,, - twoje słowa o mnie i moja odpowieź, niby gdzie poleciłem stare kolumny? Jednak to mnie nie dziwi, twoje zwykłe postępowanie - opluj, przeinacz i nawciskaj , że niezna się itp itd. Zmień znaczenie wypowiedzi. Koleś, jednak jesteś powtażalny, zmień technikę, wymyśl coś nowego a nie stare sztuczki. Na tych już się wszyscy poznali. Masz we mnie pilnego czytelnika, zawsze czytam twoje wypociny i staram się uczulać innych, by nie brali ich na poważnie, bo zwykle więcej komuś zaszkodzisz jak pomożesz. Co do basu, znaczenie ma jakie ciśnienie akustyczne potrafią wytworzyć dane głośniki. Najlepiej przyswajalne dla ucha są częstotliwości w przedziale 1 - 4 kHz i tu słyszymy najwyraźniej wszelkie zmiany . 16 Hz slyszą naprawdę nieliczni , bardziej powiedział bym, że odczuwasz tę częstotliwość niż ją słyszysz. Nie wnikam, chcesz słyszeć to słysz, najlepiej w całym paśmie do 20kHz. Później to już zgłoś się ponagrodę , bo ponoć jeszcze takiego nie znaleziono, co tak by słyszał. Ale kto inny jak nie ty ... Tym otymistycznym akcentem udaję się na spoczynek a koledze życzę ostrzyć słuch, może coś wystrugasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) San-sui tak wracając do Twoich wypocin na temat zbanowania na forum - Twoje prawa do w/w działania są "SPECJALNE" nikt takich praw do samowypieprzenia się z forum jak ty nie posiada więc nie strasz kolegi ! Jesteś jedyny którego coś takiego może w końcu spotkać nawet pomijając oczywistych naganiaczy hejtu antysansui ! To, że nadal możesz pisac na forum to tylko w sumie dlatego , że Owsiak nas prosił (musiałeś coś chyba niechcący wrzucić na orkiestrę ...) ... Edytowano 15 lutego 2023 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) Np. Bardzo tanie obecnie, jak na możliwości, Arcus TM - 1000 (Wydajność: 119 dB), z ograniczeniem - wymagają dużo miejsca. Zalecana Moc wzmacniacza: od 40 watów Pasmo przenoszenia: 18 - 21 000 Hz -> 3 dB https://www.hifi-wiki.de/index.php/Arcus_TM_1000#Daten ...... Dyżurny trollu od "wypocin" czuwaj dalej. Edytowano 15 lutego 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) 23 godziny temu, MarekB napisał: 😉Czyżby Magico M9 ? Rozbawiłeś mnie. Nie moja liga. Bardzo podobnie do Fokali (które ostatnio słyszałem) brzmią, na średnicy, a szczególnie na dole pasma TM - 98. 3-drożna odwrócona faza Wydajność: 91dB Pasmo przenoszenia: 24 - 25 000 Hz +- 3 dB Edytowano 15 lutego 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 17 godzin temu, miłośnik Sansui napisał: 16 Hz slyszą naprawdę nieliczni , bardziej powiedział bym, że odczuwasz tę częstotliwość niż ją słyszysz. Są tacy - nieliczni!? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 San-sui Trolem to jesteś ty i nikt inny. Tyle bucu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Dnia 14.02.2023 o 13:59, san-sui napisał: Ja używam zawsze o wartościach ponad 92 więc istotniejszy jest dla mnie parametr jak wyżej - początek pasma słyszalnego od dołu - 16 - 18 Hz. Takie mam kolunmy i to, ku mojemu zadowoleniu słyszę. Myślałem że wrzucisz np. Fotkę tych kolumn a nie link do strony... 😔 3 godziny temu, san-sui napisał: Bardzo tanie obecnie, jak na możliwości, Arcus TM - 1000 (Wydajność: 119 dB), z ograniczeniem - wymagają dużo miejsca. Zalecana Moc wzmacniacza: od 40 watów Pasmo przenoszenia: 18 - 21 000 Hz -> 3 dB https://www.hifi-wiki.de/index.php/Arcus_TM_1000#Daten Noo ale nic to... mówi się trudno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Dnia 15.02.2023 o 20:36, Chyba Miro 84 napisał: Myślałem że wrzucisz np. Fotkę tych kolumn a nie link do strony... 😔 Noo ale nic to... mówi się trudno Ok. Tak na szybko. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Uuuuuuu...... Jak widać tak na szybkiego to B 2103MV a nie sławny B 2102MV, wniosek, albo nie twój sprzęt albo zmiana ! Nic to, ostatnio mnie zarzuciłeś , że promuję sprzęt leciwy a tu pod pokładami lakieru widzę co ? Stary sprzęt.Tak to już jest gościu, jednych się czepiasz a sam to nieeeee, co złe to nineeee ty A kto? Ot i ty, cały ty... Mo comments Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 (edytowany) Tak ci się wydaje? W tym sęk, że nic nie rozumiesz ....? Albo ..... ? Proponując każdy model Sansui, nawet z 2000 r., co łatwo tu znaleźć na forum, na potwierdzenie, promujesz sprzęt leciwy, dwudziesto-paro letni. 😁 Sprzęt mój? Może jednak nie? Edytowano 19 lutego 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Krzysztofie czy odnawiałeś w jakiś sposób kolumny? Zawieszenia itp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Kupiłem już po renowacji. Robiono ją w Berlinie w serwisie producenta. Ten black fortepian to nie jest oryginał, a szkoda ale mi głównie chodzi o niespotykany dźwięk. Na foto pokazuję jak zbudowany jest tył TM-1000. Dwa głośniki: wysokotonowy (tych jest 5 szt - po jednym na bokach i 2 x przód). Największy woofer (z tyłu) jest papierowy. To jest między innymi tajemnica dobrego brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Podobno rozmiar ma znacznie i bas z dużej membrany np. 30cm jest dużo lepszy. Niestety nie miałem okazji słyszeć porządnych kolumn na 30cm basie… Krzysztofie, gratuluję zadowolenia z systemu i niech gra muzyka! 🙂 ps osobiście szukam jakiś monitorów na 15/18cm średniaku hmmm. Myślałem nad Dynaudio, ale dostępność Focus110/140 w idealnym stanie kiepska… a te większe podbite ciut na basie… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 (edytowany) 3 godziny temu, miłośnik Sansui napisał: Uuuuuuu...... Jak widać tak na szybkiego to B 2103MV a nie sławny B 2102MV, wniosek, albo nie twój sprzęt albo zmiana ! Znów się ośmieszasz, nie wiesz nic, a piszesz nad podziw dużo. To bardzo proste jest. Ten "sławny B 2102MV" gra u mnie z innymi, dopasowanymi do jego charakterystyki kolumnami. Gdybyś był prawdziwym specem od audio to byś poszukał charakterystykę TM-1000 i z niej dowiedział się, że te dwa klocki nie dadzą się złożyć w dobrze grający system. Edytowano 19 lutego 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Nie słyszałem tych Arcus TM1000. Bas z 30 czy 40 nie jest dla mnie tajemnicą i uważam, że akurat w tym przypadku ma jego wielkość znaczenie. Zastanawiam się na czymś innym. Jak wygląda przestrzeń w kolumnach z taką ilością wysokotonowcow. Czy jest to efekciarska plama dźwiękowa, czy focusowanie i kontury instrumentów są prawidłowe? Przypominają mi trochę systemy Bose, które jak wiemy w stereo się średnio sprawdzają, lub konstrukcje Snell. Sansui popełniło też konstrukcje z więcej niż jeden wysokotonowiec ( o czym wszyscy wiedzą) ale on jedynie wspomagał przestrzeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 2 minuty temu, audiowit napisał: Nie słyszałem tych Arcus TM1000. Bas z 30 czy 40 nie jest dla mnie tajemnicą i uważam, że akurat w tym przypadku ma jego wielkość znaczenie. Zastanawiam się na czymś innym. Jak wygląda przestrzeń w kolumnach z taką ilością wysokotonowcow. Czy jest to efekciarska plama dźwiękowa, czy focusowanie i kontury instrumentów są prawidłowe? Przypominają mi trochę systemy Bose, które jak wiemy w stereo się średnio sprawdzają, lub konstrukcje Snell. Sansui popełniło też konstrukcje z więcej niż jeden wysokotonowiec ( o czym wszyscy wiedzą) ale on jedynie wspomagał przestrzeń. Wysokotonowe da się wyłączyć, co widać na foto (gałkologia), które zamieściłem wcześniej ale wyraźnie słyszy się "zubożnie" dźwięku w pasmie wysokich tonów i lekko znika przestrzenność w tym zakresie. Dlatego tego nie robię. Te głośniki dociągają na górze tylko do 21 000 Hz. Inne, późniejsze serie, miały już dwa przetworniki w paśmie - kopułkę + elektrostat. Ale to już inna historia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 To żadne osiągnięcie. 21 000hz osiąga byleco. Nie parametry są tu najważniejsze. Co znaczy zubożenie? Mam nadzieję, że nie jesteś miłośnikiem efekciarstwa. No i jak wygląda scena? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 (edytowany) W TM-1000 istotny jest rozkład pasm na poszczególne głośniki. Zakresy przejść: 125 / 425 / 2800 Hz, Czyli, jak widać, uwypuklony przedział nisko- średnio tonowy. To słychać! Można przyjąć, że górą grają podobnie do B-2102MV - bardzo delikatnie z mocną średnicą i bardzo mocnym dołem. Patrz jak to pokazuje ich charakterystyka. Dlatego niezbyt zgrywają się z B-2102MV. Charakterystyka taka daje mocną głębię z wyraźnymi źródłami pozornymi. Wszystko w głąb, nawet grając z B-2103MV. Nie tak jak to potrafi B-2105MV - gra mocno na klatę. Tu solówki umiejscowione na linii głośników. Nic nie jest wypychane na klatę. Bas mocny ale jego ujście jest za kolumnami. Nie jest nachalny. Szkoda, że ich nie było, gdy miałem u siebie C/B-2105MV. Edytowano 19 lutego 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Ze względu na parametry TM-1000 jest dobry do lampy, np AU-70. ☺️ Dodam, że wyższy, późniejszy model TL-1000 MkII, z głośnikiem wysokotonowym: magnetostat 59 x 12 mm bardzo dobrze zgrywa się z B-2102MV. Grają obok siebie. To dlatego, że górą wyciągają bardzo wysoko, do 45 kHz i mocniej wypychają dźwięk do przodu, przed kolumny. Bas natomiast jest bardzo lekki, "zwiewny", jak w niższym, grającym bardzo melodyjnie modelu TM-98, czyli, jak pisałem, podobnie jak w Fokalach @MarekaB. Ale .... Mają pasmo przenoszenia: 18 - 45 000 Hz. Tak działa SYNERGIZM zestawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts