Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Mam problem z dolby Atmos na Netflix , celem wyjaśnienia podam informacje które mogą być potrzebne do rozwikłania tej zagadki.

Netflix - wykupiony najwyższy pakiet,

Amplituner - Pioneer VSX-LX 304 - Oczywiście obsługujący atmos, 

Urządzenia:

Apple tv 4k, - Najnowsza aktualizacja 14.3

Nvidia Shield Tv 2019 - z atmosem , 

TV LG z Atmosem (chociaż nie ma to znaczenia ) bo boxy podłączone do amplitunera więc one podają audio a tv odbiera tylko obraz.

Na netflix nie działa Atmos, i teraz najlepsze , 

Muzyka w atmosie odbiera np z Tidal, 

Filmy niektóre też z apple tv 4k, 

Netflix nadaje jednak dd+ - 5.1 (mimo że pokazuje że jest jakość atmos/vision - Vision odbiera 

Miałem tez epizod z apple tv 4k , w atmosie miał być Bohemian Rhapsody film więc wypozyczyłem , ani Polska ścieżka dźwiękowa ani Angielska Atmosa nie dała,

Poporoszę drogich kolegów o rozwikłąnie zagadki bo od dwóch tygodni z tym walczę i nie daję rady,

dziękuję 

Napisano

Wszystko zależy (tak mi sie wydaje ) od aplikacji Netflixa na dane urządzenie. Podam przykład , na Mibox 4k w aplikacji Netflixa nie działa Atmos (Android 9 , niestety zresztą). Jedyne dostępne  ścieżki to max 5.1. W TV Samsunga (Tizen) w aplikacji Netflixa jest dostępny Atmos. Rozwiązanie pośrednie to instalacja Kodi na Nvidia i doinstalowanie  wtyczki Netflixa. Wtedy uzyskujemy Atmos z Netfixa na androidzie ( sprawdzałem osobiście na android 8 ). Nie znam Apple TV więc może ktoś jeszcze się wypowie.

Kolejna możliwość to użycie aplikacji Netflixa z TV ( jeśli taką posiada) i wykorzystanie HDMI ARC/eARC w TV i amplitunerze.

Napisano

hmmm Apple 4k jest jednym z urządzeń, na których aplikacja Netflix pozwala korzystać ze ścieżki dźwiękowej Atmos. Pamiętaj jednak, że jest to Atmos zbudowany na ścieżce DD+, jak wspomniał kolega @Iron, a nie na ścieżce HD.

Jakiś czas temu wklejałem listę urządzeń, na których można korzystać z Atmosa na Netflix'ie i nie była to bardzo długa lista ;) Być może na dzień dzisiejszy doszły jakieś kolejne urządzenia, ale Apple 4k już wtedy na pewno na tej liście był

Napisano
9 godzin temu, RW001 napisał:

ani Polska ścieżka dźwiękowa

Dobry żart.. jedyny film/serial z atmos w języku PL to Wiedźmin na netflix.

Atmos występuje w 99,9999% przypadków tylko w ścieżkach oryginalnych.

Napisano
21 minut temu, tadekk55 napisał:

Dobry żart.. jedyny film/serial z atmos w języku PL to Wiedźmin na netflix.

Atmos występuje w 99,9999% przypadków tylko w ścieżkach oryginalnych.

Zgadza się , ale i tak z reguły lepiej jest oglądać z oryginalną ścieżką dźwiękową (z napisami). Oglądałem kiedyś "Pewnego razu w Hollywood" z polskim lektorem i podczas, gdy głos aktora było słychać z tyłu to lektor był słyszalny z przodu. Nieciekawie to brzmiało 🙂

• 1 year later...
Napisano
Dnia 6.01.2021 o 13:03, Markcox napisał:

Jakiś czas temu wklejałem listę urządzeń, na których można korzystać z Atmosa na Netflix'ie i nie była to bardzo długa lista ;)

Markcox gdzie można znaleźć tą listę?

Napisano (edytowany)

Witam.

Jeżeli chodzi o atmosa to uzyskuję go bez problemu z Media Player Classic.

W aplikacji Netflix widzę że dany film na Atmosa ale po uruchomieniu go już nie ma takiego wyboru.

IMG_20220706_083327.jpg

IMG_20220706_083357.jpg

IMG_20220706_083453.jpg

Edytowano przez ziele_37
Dodano zdjęcia
Napisano
16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale czekaj tego Netflixa masz na laptopie czy TV?

Wszystko co wyżej wrzuciłem to z PC. Tak jak pisałem z Media Player Classic atmosa mam i działa elegancko.

Aplikacja Netflix zainstalowana na tymże PC i tak jak widać na zdjęciach Atmosa brak w opcjach wyboru ścieżki dźwiękowej.

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z shielda też nie masz Atmosa?

Shielda nie posiadam.

Z odtwarzacza płyt Blu-ray też mam Atmosa bez problemów.

Napisano
23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jest to możliwe. Aplikacja Netflixa nie na wszystkich urządzeniach umożliwia działanie Atmosa.

Na PC to raczej działało ale ograniczeniem może być w takim razie karta.

Ale skoro z Media Player Classic atmos idzie to dlaczego Netflix by nie chciał ? 

Cały czas byłem pewien że akurat Netflix na pc atmosa nie daje ale chyba w tym temacie było że powinien stąd moje pytanie, może wersja Windows niee taka jak trzeba?

Może trzeba doinstalować coś? 

Napisano
4 minuty temu, ziele_37 napisał:

Ale skoro z Media Player Classic atmos idzie to dlaczego Netflix by nie chciał ? 

Bo to inne aplikacje.

Sama aplikacja to blokuje.

Skontaktuj się z supportem Netflixa. Zapewne będa chcieli nazwę karty. Powiedzą Ci czy tak ma być czy nie.

Piotr

Napisano
3 godziny temu, Precell napisał:

Możesz jeszcze spróbować zainstalować Kodi + wtyczkę do netflixa i tam sprawdzić czy będzie wybór ścieżki dźwiękowej z atmosem.

Racja, w ten sposób da się obejść ograniczenia Netflixa na odtwarzaczach. Próbowałem tego na MiBoxie i działało.

Napisano
Dnia 13.07.2022 o 09:03, Piotr Sonido napisał:

Skontaktuj się z supportem Netflixa. Zapewne będa chcieli nazwę karty. Powiedzą Ci czy tak ma być czy nie.

Spróbuję napisać do Netflix. Podrzuci ktoś link gdzie najlepiej z tym spróbować ? 

Myślę że od tego zacznę skoro pisaliście wcześniej że innym na komputerach działa to dlaczego nie u mnie :)

Napisano (edytowany)
Dnia 13.07.2022 o 08:18, ziele_37 napisał:

Aplikacja Netflix zainstalowana na tymże PC i tak jak widać na zdjęciach Atmosa brak w opcjach wyboru ścieżki dźwiękowej.

Alenie będzie osobnej ścieżki atmos w netflix, atmos jest i będzie pod ścieżką angielską oryginalną, ale żeby go mieć trzeba również zainstalować apkę dolby atmos(Dolby Access) ze sklepu microsoft .

Możliwe że również będziesz potrzebował https://apps.microsoft.com/store/detail/hevc-video-extensions-from-device-manufacturer/9N4WGH0Z6VHQ?hl=en-us&gl=US

Edytowano przez Jasiek88
Napisano

Nie pisałem jeszcze do netflixa.

Dnia 18.07.2022 o 08:01, Piotr Sonido napisał:

Sprawdzałeś to Kodi?

Kodiego też jeszcze nie sprawdzałem.

22 godziny temu, Jasiek88 napisał:

Alenie będzie osobnej ścieżki atmos w netflix, atmos jest i będzie pod ścieżką angielską oryginalną, ale żeby go mieć trzeba również zainstalować apkę dolby atmos(Dolby Access) ze sklepu microsoft .

Zacząłem od zainstalowania dolby acces, pomyślałem że to samo zasugeruje na początku Netflix, i wydało mi się to rozsądnym posunięciem. Po zainstalowaniu atmosa nadal brak i co ciekawe zniknął już też w Media Player Classic, nawet po odinstalowaniu Access nie powrócił. 

22 godziny temu, Jasiek88 napisał:

Co to jest ?