tomek4446 Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 4 minuty temu, Fafniak napisał: ehhh co on może ten cienki inżynierek !!! Bez kilku dodatkowych pudełek to nie będzie działać Wy się nie śmiecie kolego , właśnie pod nadzorem kolegów MariuszaZ i Nowego78 od trzech dni robię tzw. "obciążenie" . Taką skrzynkę mającą zastępować kolumny podczas pomiarów wzmacniaczy . Mówię Wam same pomiary to pikuś w porównaniu z przygotowaniem do nich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 (edytowany) Grubo się tam bawisz Tomek To napisz jak pomierzysz to i tamto Miałem zapytać, Ciebie @tomek4446, @Fafniak i kto tam jeszcze posiada RME. Czy moglibyście podłączyć do RME różne transporty plików i porównać czy słyszycie różnice między nimi? Chodzi mi o porównanie gołych transportów w konfiguracji bit-perfect podłączonych do RME. Czemu pytam? Bo kiedyś miałem podłączony do RME chromecast, potem Node, potem NUC Roon i nie zauważyłem między nimi różnicy. Edytowano 18 marca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 (edytowany) 10 minut temu, JohnDoe napisał: Czy moglibyście podłączyć do RME różne transporty plików i porównać czy słyszycie różnice między nimi? Chodzi mi o porównanie gołych transportów w konfiguracji bit-perfect podłączonych do RME. Znaczy się co mam zrobić ? Z transportów mam kompa , malinę , Pioneera N-70A i rozumem że mam sprawdzić czy są różnice w dźwięku . A to bit perfect przerabiałem z plikami komp RME , mam ten test powtórzyć z pozostałymi źródłami przed odsłuchem ? Edytowano 18 marca 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 (edytowany) Tak, chodzi mi o porównanie jak grają różne transporty pod RME. Test bit-perfect wskazany przed odsłuchami ponieważ można zapomnieć o jakichś ustawieniach barwy/DSP w każdym z transportów. Test bit-perfect wyeliminuje takie sztuczki. Goły transport ma podawać sygnał bit-perfect do RME. Tylko wtedy porównania dźwięku transportów mają sens. Edytowano 18 marca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Sprawdziłem właśnie Pioneera i Malinę , oba urządzenia bez problemu przeszły test bit - perfect . O dziwo właśnie się przy okazji dowiedziałem , że Pioneer w trybie transportu działa automatycznie w trybie Direct , wszelkie polepszacze nie działają , niczego nie musiałem wyłączać , test przeszedł bez problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 3 minuty temu, tomek4446 napisał: wszelkie polepszacze nie działają To daje sporo do myślenia... nie sądzisz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 1 minutę temu, Fafniak napisał: To daje sporo do myślenia... nie sądzisz ? A jaśniej ? Bo po dzisiejszym dniu w robocie nie wszystko łapię , mam blokadę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 W sensie takim że kupując sprzęt, nie mamy pojęcia co tak naprawdę robi "w środku" A mnie najbardziej interesuje wbudowany w tym pionierze moduł/opcja polepszania zegara/jittera. Czy jest jakakolwiek szansa na to żeby go włączyć i żeby przeszedł test bitperfect Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 1 godzinę temu, JohnDoe napisał: Czemu pytam? Bo kiedyś miałem podłączony do RME chromecast, potem Node, potem NUC Roon i nie zauważyłem między nimi różnicy. Też tak mam, Chromecast Audio gra dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Ktoś może instalował sterowniki RME pod windows 10 ? Jak wypinam DACa to mam niespodziankę, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem te kojący widok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) Ja instalowałem bez żadnych problemów nie raz. Pzdr Ps z tego co pamiętam najpierw instalujesz sterownik ze strony a dopiero wpinasz RME. Mini PC Beelink bt3 pro Edytowano 19 marca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) Podczas instalacji dac był wypiety, z tego co widze po forum na RME to sporo osob ma problemy z ich sterownikami Edytowano 19 marca 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Laptok z win10 nie jest chyba najlepszy do audio. No, chyba, że... jest zbudowany na audiofilskich komponentach. Ale nie każdy może sobie pozwolić 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) To nie laptop lecz komputer stacjonarny, i jest mega audiofilski po tym jak nakleilem na obudowie nalepke "Hires audio" A z innej beczki. Jes jakis sposob aby z muzyka z tidala master szla bez strat na DACa? Edytowano 19 marca 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 1 godzinę temu, JohnDoe napisał: Laptok z win10 nie jest chyba najlepszy do audio. Gdzieś jednak słyszałem że jest 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 1 godzinę temu, Kenobi napisał: A z innej beczki. Jes jakis sposob aby z muzyka z tidala master szla bez strat na DACa? A z czego ? Jak PC to apka Tidala i exclusive mode Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) Kolejne kilka pytań. 1. Ktory sterownik lepszy? Jak zainstalowalem rme to PC wysylał tylko 44.1. Windowsowy mozna ustawic na wiecej. 2. Jake sa optymalne ustawienia DACa, DSD direct line, DSD detection? Ew! Co jeszcze? Clock mozna zmieniac z internal na external? 3. A o co chodzi z tym sterownikiem ASIO, pytam bo nie wiem czy dobrze zrozumialem ze aby jakosc byla najlepsza to musi isc przez sterowni ASIO a tidal go nie obsluguje tylko jakiś WASAPI, i jeszcze jest jakis WDM. 4. A jak jest z androidem? Po usb grać z Tidala, czy innej aplikacji. Jakieś myki trzba zastosowac abh jakosc była mozliwie najlepsza? 5. Zauwazylem też u siebie dwa problemy, jeden ze z PC jak zaczyna grac utwor to po sekundzie dźwiek się wyłacza na jakies 0.5sekundy, ustwioem terz t4yb exclusiv ale nie pomoglo, driver mam windowsowy ustawiony na 192khz Drugi jak podlaczylem telefon na androdzie przez usb host, co co kilkanascie minut pojawia sie taki efekt ze pojawiają się i narastają piski o bardzo wysokich czestotliwosciach , a potem maleja i cichna calkowicie, efet trwa ok 10 moze 15 sekund. Edytowano 19 marca 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) @Kenobi domyślam się, że chcesz grać Tidal z kompa Win. Pisałem wcześniej, że to kiepski pomysł. Nie mam pojęcia jak ustawić w aplikacji Tidal na Win tryb exclusive, nawet jak teraz próbuję to i tak (apka Tidal) nie puszcza bit-perfect po USB do RME. To jest jakiś problem z aplikacją Tidal na Win. Dla porównania włączyłem teraz apkę Qobuz (też na Win), wybrałem w ustawieniach ASIO MADIface i tam wszystko działa jak należy. Jeśli Twój komp ma wyjście optyczne to spróbuj puścić Tidal kablem optycznym do RME. Gdzieś wyczytałem, że wtedy jest bit-perfect i przełącza się automatycznie. Ale sprawdź sam bo pewności nie mam. No i w ogóle to dobrze by było gdybyś dla Tidal kupił jakiś streamer bo z kompa są problemy. EDIT >>> Tidal na Win nie obsługuje ASIO MADIface - to zapewne jest powód problemu. Edytowano 19 marca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 14 minut temu, JohnDoe napisał: @Kenobi domyślam się, że chcesz grać Tidal z kompa Win. Pisałem wcześniej, że to kiepski pomysł. Nie mam pojęcia jak ustawić w aplikacji Tidal na Win tryb exclusive, nawet jak teraz próbuję to i tak (apka Tidal) nie puszcza bit-perfect po USB do RME. To jest jakiś problem z aplikacją Tidal na Win. Dla porównania włączyłem teraz apkę Qobuz (też na Win), wybrałem w ustawieniach ASIO MADIface i tam wszystko działa jak należy. Jeśli Twój komp ma wyjście optyczne to spróbuj puścić Tidal kablem optycznym do RME. Gdzieś wyczytałem, że wtedy jest bit-perfect i przełącza się automatycznie. Ale sprawdź sam bo pewności nie mam. No i w ogóle to dobrze by było gdybyś dla Tidal kupił jakiś streamer bo z kompa są problemy. Na kompie można korzystać z Auditvany, obsługuje Tidala, Qobuza i można używać różnych sterowników no UPnP/DLNA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 No to kombinujcie Panowie kto tam jedzie na kompie bo ja nie używam windy do audio. Tidal + Qobuz mam przez roon i wszystko działa jak należy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) Z kompa tylko dla testów sie chce pobawić. Serwisu streamingujacego jeszcze nie wybralem, tidal mi sie podoba ale brakuje mu kilku pozycji, spotify mi sie nie podoba w obsludze, przynajmjiej na telefonie? Qobuza nie probowalem. Najbardziej mi pasuje puszcznie z telefonu na androidzie, tak to tej pory robilem przez bt po aptx, ze starego samsunga j3. W domu jeszcze jest gdzieś ajfon 6 z niedziałajacym mikrofonem, wiec ewentualnie jeszcze moge z niego. Trzecia opcja to rasberry, ale obsluga tidala jescze nie dopracowana, mozna przez upnp ale pytanie jak z jakoscia. Wczoraj puszczalem z xiaomi, przez kabelek host usb-c, szlo 48k ale pojawialy sie te piski co pewien czas. Dzis odgruzowalem swoj pokoj, jest konter zlomu 🤣 do wyniesienia jutro, a wszystko przez to ze postanowilem znaleźć kabelek host usb micro aby samsunga j3 podpiac przez usb. Kabelek znalazlem. Z samsunga mam 196khz, a po podlaczeniu zanim muzykę puszcze na wyswietlaczu jest 768🤣 , na razie krótko slucham ale nic niepokojacego sie nie dzieje. Da się jakoś sprawdzic z tidala bit perfect ? @JohnDoe A roon w sensie zainstalowany na jakims laptopie czy jakies konkretnie urzadzenie ? Jak wejde w menu daca to mam zaszarzone clock internal, 192k i DSD64. To dobrrze? Edytowano 19 marca 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) 35 minut temu, Kenobi napisał: Da się jakoś sprawdzic z tidala bit perfect ? Z Tidala możesz sobie tylko zobaczyć czy DAC wyświetla parametry pliku takie jak w opisie tidal. Ale to nie jest test bit-perfect. Żeby przeprowadzić test bit-perfect musisz ściągnąć pliki testowe (wav) ze strony RME i potem je odtworzyć. Jeśli z kompa to możesz użyć Foobar. Poczytaj gdzieś wcześniej w tym wątku o tym jest. Żeby test był zaliczony, trzeba w Foobar wybrać sterowniki ASIO MADIface (o ile pamiętam). 35 minut temu, Kenobi napisał: A roon w sensie zainstalowany na jakims laptopie czy jakies konkretnie urzadzenie ? Roon core wcześniej miałem na laptoku ale teraz mam na mini-PC zwanym NUC. Roon to płatna aplikacja ale jest trial (chyba 14 dni) jeśli chcesz zobaczyć jak to działa. Aha, no i test bit-perfect przez roon też można robić tymi plikami od RME. 40 minut temu, Kenobi napisał: Jak wejde w menu daca to mam zaszarzone clock internal, 192k i DSD64. To dobrrze? Nie wiem co tam oglądasz. Tam jest mnóstwo ustawień w menu. Zapytaj Tomka @tomek4446 może Ci podpowie co to są te szarości 🤣 Ja spadam zajarać Edytowano 19 marca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Nie rozumiem problemów z apką na w10. Podłączamy daca, prawy dolny róg i ustawiamy co tam chcemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 1 minutę temu, mkk napisał: Nie rozumiem problemów z apką na w10. Podłączamy daca, prawy dolny róg i ustawiamy co tam chcemy. Tam nie ma wyboru ASIO MADIface - sterownika do RME Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 A bo jakieś niemieckie pudełka macie , a nie prawilne , chińskie A poważnie , Tidal nic nie pokazuje jako USB output ? Według mnie powinien. Wtedy mu exlusive zapodać . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts