Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie,

zacznę od tego, jaki jest stan aktualny, czyli jaki posiadam sprzęt:

1. Amplituner sieciowy Onkyo TX-8150 (podłączony po optyku z dekoderem Sat oraz MiBox dla Netflix i YouTube)

2. Kolumny Dali Zensor 7

Najczęściej słucham muzyki wg kolejności:  Spotify, YouTube, Tidal + filmy z Netflix i dekodera Sat)

Mam też NASa, z którego mogę udostępniać pliki po sieci.

Muzyka - najczęściej pop, dużo polskiej, instrumentalna, elektroniczna, koncerty z YT.

Rzut pomieszczenia w załączeniu.

(Salon 32m2 łączony z kuchnią 12m2 i korytarz na klatkę schodową)

Opis problemu:

Powyższe zestawienie sprzętu nie spełnia moich oczekiwań. Dźwięk wydaje się być mało szczegółowy, najbardziej brakuje mi głębokiego miękkiego basu jak i góry.

Po prostu brzmi to zdecydowanie nijako. Efekt w miarę zadowalający dopiero gdy zrobię głośno i siedzę na przeciwko kolumn na kanapie.

Proszę o podpowiedź jaki sprzęt wziąć pod uwagę, aby uzyskać zdecydowaną poprawę jakości, przede wszystkim kiedy nie potrzebuję i nie chcę dawać Volume powyżej połowy jego wartości. Chciałbym oczywiście zachować aktualną funkcjonalność , więc jeśli nie amplituner sieciowy to wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy + kolumny.

Sprzedam TX-8150 i Dali Zensor 7, dołożę ok. 5.000pln. Czyli jak dobrze pójdzie to będę dysponował kwotą rzędu 8.500 pln.

Pozdrawiam,

Tomasz

stereo1.png

Napisano (edytowany)

Problemem jest amplituner AV. Chcesz dobrego grania w stereo to zacznij od przesiadki na typowy wzmacniacz stereo, a zobaczysz,że Zensorki potrafią naprawdę fajnie pograć.

Sam takie kolumny posiadam, i przetestowałem na nich aplituner stereo, jak i kolejno dwa wzmacniacze i za każdą zmianą szła zdecydowana poprawa grania.

Teraz gra to naprawdę dobrze. A pomieszczenie mam zbliżone do Twojego (35 m2).

Edytowano przez terracan1929
Napisano

Jak już napisałem post, to zacząłem się zastanawiać, czy oby problemem nie jest właśnie amplituner a kolumny są OK :)

Oczywiście jestem skłonny przesiąść się na wzmacniacz...

Jaki posiadasz, jaki proponujesz? Co dokupić jeszcze aby zachować funkcjonalność?

Napisano (edytowany)

Ja akurat jestem fanem Yamahy  i u mnie ewoulowało to z amplitunera R-N602, poprzez wzmaka A-S701 do obecnego A-S1200 + przedwzmacniacz/streamer WXC-50.

Ale oczywiście wybór na rynku jest spory i koledzy na pewno podsuną Ci jakieś rozwiązania. Chciałem tylko podpowiedzieć, abyś z góry nie skreślał kolumn, choć nie można wykluczyć ,że do bardzo głośnego słuchania w takim pomieszczeniu potrzebne będą jednak większe kolumny. Natomiast potrafią fajnie zagrać i z mocniejszym wzmacniaczem pokazują dużo więcej niż z amplitunerem - jest dużo więcej basu i wysokich detali.

Edytowano przez terracan1929
Napisano
1 minutę temu, Kubakk napisał:

ten onkyo 8150 nie robi szału ;)

Kiedyś w/w zensory zrobiły szał przy podpięciu do odpowiedniego wzmacniacza (na dzisiejsze czasy 20-30tysi wartego) także potencjał jakiś tam może być

Wiem, że szału nie robi ;)

Czyli co sugerujesz, że te aby te kolumny wykorzystać w pełni, to potrzeba wzmacniacza za miliony monet? :(

Nie będzie ok na wzmacniaczu powiedzmy w kwocie do 4.000?

Napisano
4 godziny temu, Franco78 napisał:

Powyższe zestawienie sprzętu nie spełnia moich oczekiwań. Dźwięk wydaje się być mało szczegółowy, najbardziej brakuje mi głębokiego miękkiego basu jak i góry.

Myślę, że jeżeli brakuje basu o takiej barwie to warto posłuchać wzmacniacza NAD C375BEE a mocy mu nie brakuje także powinien rozruszać te kolumny.

Odtwarzacz sieciowy: Audio Pro Link 1 lub Yamaha WXAD-10 aby była aktualna funkcjonalność.

Napisano

Jestem za aby zostawić kolumny, przy najmniej na razie a skupić się na wzmacniaczu.

Wydajnym, energetycznym.

Tu stawiał bym na używany Roksan K3 ktory dostaniesz na prawde tanio.

Ewentualnie z nowszych konstrukcji Cyrus ONe albo Xindak 6950

Zapraszam na odsłuch i po wyceny

Piotr

Napisano

Cześć,
Dali Zensor 7 to udane kolumny ale nie jest to szczyt możliwości i na pewno nie zapewnią Ci miękkiego basu. Tutaj lepszym rozwiązaniem byłyby Pylon Audio Diamond 28 czy Fyne Audio F502. 
Jeśli brałbyś pod uwagę stopniową wymianę to polecam zostawić Zensory 7 i podłączyć do nich NAD C356BEE, Audiolab 6000a czy Vincent SV500. We wszystkich tych opcjach uzyskasz potężniejsze brzmienie oraz większą czystość. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu oraz zapraszam na odsłuch. 

Napisano
14 minut temu, S4Home napisał:

Tu stawiał bym na używany Roksan K3 ktory dostaniesz na prawde tanio.

Ewentualnie z nowszych konstrukcji Cyrus ONe albo Xindak 6950

Roksan K3 - faktycznię są używki do kupienia. Muszę się zainteresować.

A jak to widzisz z C375bee ?

4 minuty temu, Q21 napisał:

Audio F502. 
Jeśli brałbyś pod uwagę stopniową wymianę to polecam zostawić Zensory 7 i podłączyć do nich NAD C356BEE, Audiolab 6000a czy Vincent SV500. We wszystkich tych opcjach uzyskasz potężniejsze brzmienie oraz większą czystość. 

Tak, biorę pod uwagę stopniową wymianę, być może moje Dali w końcu ożyją.

Czy NAD C356BEE nie będzie za słaby biorąc pod uwagę wielkość pomieszczeń? Czy nie lepiej zainwestować w C375BEE?

Napisano
18 minut temu, Franco78 napisał:

Czy NAD C356BEE nie będzie za słaby biorąc pod uwagę wielkość pomieszczeń? Czy nie lepiej zainwestować w C375BEE?

Za słaby na pewno nie będzie. NAD C375bee brzmi mocniejszą podstawą basową. Jest go bardzo dużo i tutaj trzeba byłoby posłuchać i ocenić samemu czy nie będzie go w nadmiarze.

Napisano (edytowany)

U mnie z zensorami 5 a obecnie przez chwilę z zensorami 3 gra Cyrus one. Uważam, że to w tym budżecie bardzo udane połączenie. Cyrus na pewno doda trochę życia Twoim kolumnom a jeśli myślałbyś o kroku w przód to w przyszłości w miejsce zensorów mógłbyś wstawić audio physic z serii classic, które z Cyrusem grają wyśmienicie. Zyskasz wtedy bardziej otwartą górę i twardszy, bardziej sprężysty bas. Ale na początek połączenie zensorów i Cyrusa to wg mnie naprawdę fajne granie. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez seba3002
  • 2 weeks later...
Napisano

Patrząc na mój metraż, brak dywanów itp czyli słabo akustycznie...zastanawiam się aktualnie nad wymianą amplitunera na wzmacniacz zintegrowany + subwoofer Rel T7i / Tel T9i.

Muzyki nie słucham tylko w miejscu odsłuchowym ,ale najczęściej wykonując jakieś czynności domowe, czy będąc w kuchni, na tarasie.

Czy Dali Zensor 7 da mi komfort basu nawet po podłączeniu do nich C375bee?

Czy jeśli załatwię bas właśnie subwooferem, to czy potrzebuję tego C375bee + streamer? Czy może iść w kierunku C368 + bluoS ?

Napisano (edytowany)

Weź pod uwagę, że starsza seria Nad gra troszkę inaczej niż nowa tzn. ma więcej basu i jest wolniejsza. Z nowej serii wybrałbym jednak najwyższy model Nad C388 jest dużo wydajniejszy, ale też sporo droższy.

Edytowano przez lysyrafal
  • 2 months later...
Napisano

Witam ponownie,

odgrzewam mój temat (na samej górze opis sytuacji i problemu).

Zestaw, na który nabrałem największą ochotę i z pewnością będę chciał go wypróbować):

C375bee + Node 2i + Heco Aurora 1000.

(wtedy pod młotek pójdą moje Zensor 7 i Onkyo TX-8150).

Myślę, że taka konfiguracja powinna zdać egzamin w moim dużym otwartym salonie. Co Wy na to?

Ponad to widzę, że nowe NADy trzymają wysoką cenę i co najciekawsze jeszcze niedawno można było kupić taniej 😞

Jestem ciekawy na jakie rabaty mogę liczyć przy zakupie całego zestawu u jednego sprzedawcy...

Pozdro!

Napisano

Kolego @Franco78, na temat wymiany zensorów na heco, porozmawiaj z kolegą @JaZz. On akurat wymienił aurory na dali. Także nie musi to być krok do przodu a ewentualnie w bok. Może warto zacząć od wymiany wzmacniacza a potem szukać ewentualnie innych kolumn. Moim zdaniem zensory w swojej cenie to naprawdę bardzo fajne paczki, które może rzeczywiście basem nie zabijają ale środek i górę mają naprawdę przyjemną. 

Napisano

@seba3002 dzięki, już napisałem do kolegi @JaZz. Ciekawe jakie ma spostrzeżenia i przede wszystkim jaki model na jaki zamieniał.

Mogę jeszcze wypożyczyć Aurora 1000 i zrobić konfrontację z Zensor 7 - wtedy oba zestawy podłączę pod C375. Może faktycznie moje Dali mnie pozytywnie zaskoczą :)

Napisano
1 godzinę temu, Franco78 napisał:

@seba3002 dzięki, już napisałem do kolegi @JaZz. Ciekawe jakie ma spostrzeżenia i przede wszystkim jaki model na jaki zamieniał.

Kolega miał aurory 700, wymienił je na zensory 5. Z tego co wiem, napędza je NAD ale modelu nie pamiętam. Ja jeszcze zaproponuję Ci używane dynaudio emit m30. Myślę, że zarówno zensory jak i heco te paczki pozostawiają w tyle.

Napisano

Czyli wymienił mocniejsze i większe na mniejsze i słabsze. Ciekawe, może pokój, salon tego wymagał.

Czytałem opinie, że zensory 5 mają słaby dół, a zensory 7 już lepiej, ale nadal bez rewelacji.

Aurory 700/1000 z kolei, wg. opinii użytkowników są bardzo chwalone do większych pomieszczeń, gdzie potrzeba więcej i mocy dołu.

Mnie zależy na dobrym dole, gdyż teraz bardzo mi go brakuje, a najwięcej przy słuchaniu "do kotleta".

Napisano

Zensory też potrafią dobrze zagrać jak dasz im mocnego pieca.U mnie grały z Marantzem mcr 612 to miało 2x60 W i brzmiało nieżle ,ale jak kupiłem Arcama SA30 i podłączyłem to nie wierzyłem własnym uszom że Zensory w moim przypadku 5 potrafią tak pięknie zagrać.Znajomy z kolei miał Zensor 7 i napędzał to tanim(około 1300-1400zł) estradowym wzmakiem Crown XLS1002 i brzmiały rewelacyjnie.