marcinmarcin Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Słuchając z apek pecetowych na Tidal ostatni fragment z wokalem aż świdruje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien90fr Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 (edytowany) Witam mam problem z malina 3b pobrałem moode najnowsza wersje obraz wgrałem na karte przez PI imager włożyłem do maliny i tylko zapala się czarny ekran i gaśnie i tak cały czas próbowałem też wersje 6.7.1 moode ale dalej to samo..wie ktoś może jak mogę to naprawić? pozdrawiam Edytowano 4 czerwca 2021 przez Alien90fr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 @Alien90fr o ile wszystko robisz dobrze tj. wgrywasz obraz , to wina leży po stronie samej karty. W jakim formacie ją masz ? Jak w Fat 32 i nadal nie działa, to polecam wziąć inną kartę. Ja już wywaliłem do śmieci ze trzy , niektóre mają krótką żywotność Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien90fr Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Tak mam w fat32 z tej samej wgrywałem pi OS i wgrało się normalnie i działało a moode nie chce. Ale spróbuję z inna karta jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien90fr Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Próbowałem już na 3 kartach i bez efektu.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 @Alien90fr Sprawdź jeszcze Balena Etcher Po wrzuceniu tej karty z moode do Maliny masz możliwość wejścia w konfigurację? Pojawia się jakaś nowa sieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien90fr Napisano 5 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2021 Jest mały postęp wgrałem moode tak jak wcześniej i podłączyłem malinę pod TV i pokazał się obraz czarny ekran i ładowały sie pliki żaden błąd nie wyskoczył pózniej czarny ekran i nic się nie działo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faud Napisano 5 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2021 Alt+F2 przełączy Cię na inną konsolę i będziesz miał możliwość logowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien90fr Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 Dnia 5.06.2021 o 21:21, faud napisał: Alt+F2 przełączy Cię na inną konsolę i będziesz miał możliwość logowania. Udało się zrobiłem tak jak napisałeś i zalogowałem się 👍 mam teraz coś takiego w jaki sposób mogę połączyć się do sieci wi-fi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faud Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 Najwygodniej: podłączyć kabel ethernet. i wykonać komendę: ifconfig albo ip a Nie pamiętam, która zadziała. Pokaże ona adres IP maliny. Na komputerze w przeglądarce wpisujesz adres maliny. Powinna pojawić się strona moOde. Potem: m -> Config -> Network. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien90fr Napisano 9 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 Zrobiłem tak jak opisałeś w ustawieniach znajduje moja sieć z nazwą ssid wybieram wpisuje hasło i robię zapisz wyświetla się komunikat że trzeba ponownie uruchomić więc robię uruchom ponownie. Malina się restartuje odłączam kabel od internetu loguje się na malinie alt+F2 login i hasło ale w moode już nie ma połączenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faud Napisano 9 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 Zmienił się adres IP (inna karta sieciowa). Możesz na routerze sprawdzić, czy się coś nowego podpięło do WiFi i sprawdzić nowe IP, albo ponownie wydać komendę ifconfig aby go sprawdzić na konsoli. Jak nie pomoże, to ponownie podłącz kabel i zobacz, czy coś zostało z ustawień WiFi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macanty Napisano 18 lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 lipca 2021 Cześć. Komuś też aplikacja tidal przestała widzieć urządzenie? Sprawdziłem wszystko - ze strony moodeaudio jest ok. 2 dni temu normalnie używałem, nie wiem czy Tidal nie "poprawił" w między czasie aplikacji. Zerknie ktoś u siebie? Dzięki z góry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libra Napisano 22 lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 lutego 2022 Czy można ustawić tego tidala w Moode aby się ładował automatycznie po włączeniu malinki? Każdorazowe logowanie i uruchomianie serwisu trochę nie wygodne... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 22 lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 lutego 2022 A gdzie ty się każdorazowo logujesz? Czego używasz do odtwarzania? Natywnego Tidala czy Bubble? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciukus Napisano 22 lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 lutego 2022 (edytowany) 2 godziny temu, libra napisał: Czy można ustawić tego tidala w Moode aby się ładował automatycznie po włączeniu malinki? Każdorazowe logowanie i uruchomianie serwisu trochę nie wygodne... systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service Wykonaj to polecenie i powinno działać, źródło: na samym dole https://github.com/seniorgod/ifi-tidal-release Edytowano 22 lutego 2022 przez kosciukus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libra Napisano 22 lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 lutego 2022 (edytowany) Każdorazowo po włączeniu maliny loguję się przez putty i zapuszczam systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service oraz systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service. Chodzi mi o to aby linux moodeaudio automatycznie ładował te polecenia... Kolego Wito76, z tego co wiem tylko natywny Tidal zapewnia wyższe próbkowanie tj, 88 czy 96kHz, Mconnect czy Bubble to max 44,1kHz Edytowano 22 lutego 2022 przez libra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 2 godziny temu, libra napisał: Kolego Wito76, z tego co wiem tylko natywny Tidal zapewnia wyższe próbkowanie tj, 88 czy 96kHz, Mconnect czy Bubble to max 44,1kHz To tylko MQA, żadnego z tego pożytku moim zdaniem. Musisz mieć dac MQA, wyższy abonament i tryb Master, a korzyści watpliwe Mconnect zdaje się nawet to obsługuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libra Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 Mam DAC bez MQA i malina sterowana natywnym Tidalem odtwarza mi płyty Master w większej rozdzielczości, jak pisałem Mconnect i Bubble puszcza w max 44.1kHz Kolejną fajną rzeczą z Tidala w Moode jest, że wystarczy zapuścić płytę i dalej leci nawet bez komunikacji z apką na fonie. Wprawdzie tej dwukrotnie większej rozdzielczości jakoś chyba szczególnie nie słychać ale z pewnością milej na oku jak widnieje 96kHz zamiast 44 😜 Z reguły ważniejsza jest sama realizacja płyty niż dostępne próbkowanie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 Przed chwilą, libra napisał: Wprawdzie tej dwukrotnie większej rozdzielczości jakoś chyba szczególnie nie słychać ale z pewnością milej na oku jak widnieje 96kHz zamiast 44 😜 Nic z tego nie ma. Chcesz możliwie dobrej jakości. Bubble Upnp, moode przestaw w tryb Open Home. Włącz tryb direct hw, wyłącz software volume. Pisałem dokładnie w wątku moode na audio stereo co ustawić. Tidal z zewnętrznej aplikacji potrafi zagrać świetnie (bez porównania niż Tidal connect moim zdaniem) Właśnie w natywnym 44,1, jak pliki No i świeże moode 7. 6.1 bez tego syfu hitide Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciukus Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 12 godzin temu, libra napisał: Każdorazowo po włączeniu maliny loguję się przez putty i zapuszczam systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service oraz systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service. Chodzi mi o to aby linux moodeaudio automatycznie ładował te polecenia... Kolego Wito76, z tego co wiem tylko natywny Tidal zapewnia wyższe próbkowanie tj, 88 czy 96kHz, Mconnect czy Bubble to max 44,1kHz Najpierw powinieneś uruchomić komendę "start" a potem "enable". I potem po resecie maliny już nie powinieneś musieć się logować przez putty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libra Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 Robiłem też w takiej kolejności ale i tak po uruchomieniu maliny na fonie nie widzę dostępnej malinki, dopiero po ręcznym uruchomieniu usługi pojawia się dostępna malina w apce tidala... Czasem nawet uruchomienie usług nie pomagało i wówczas wystarczyło na chwilę odpalić Bubble aby odczytał co tam widzi dostępnego po Upnp i po powrocie do Tidala malinka już była dostępna. Tidala nie używałem w Bubble bo ciągle mi się Tidal wysypywał i wołał o hasło i login. Być może tu wina leży i po stronie samego telefonu... Przejdę chyba faktycznie na Bubble, co ciekawe z Volumio np. lepiej mi pracował Mconnect. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 5 minut temu, libra napisał: Tidala nie używałem w Bubble bo ciągle mi się Tidal wysypywał i wołał o hasło i login. Być może tu wina leży i po stronie samego telefonu... Albo hitide 🤪 nie zdarzyło mi się ani raz od pół roku wylogowanie z Tidala Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackLodz Napisano 26 lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 lipca 2023 Witam wszystkic. Mam pytanie odnośnie instalacji Moode na malinie. Czy na karcie instaluje się linuksa np rasbiana a następnie Moode czy tylko samą apkę Moode? 3 lata temu zainstalowałem i wszystko ładnie działało ale padła karta i dziś cały dzień męczę sie i nie mogę tego ruszyć. Poproszę o pomoc w instalacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 26 lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 lipca 2023 Cześć, musisz (podkreślam słowo musisz) użyć oficjalnego programu raspberry pi imager. W programie w opcjach musisz włączyć SSH oraz podać nazwę użytkownika i hasło. W opcjach wyboru systemu do instalacji znajdziesz systemy medialne bodajże i tam będzie do wyboru Moode 8.3.3 - polecam wersję 64 bit. Pozostaje kliknąć i poczekać. Wcześniej może jeszcze wyczyścić kartę i polecam włączyć UPNP i użyć mconnect - jakość zostawia w tyle natywne Tidal oraz Tidal connect na volumio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts