g88 Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Cześć, niedawno zakładałem temat odnośnie stereo do salonu, ale musiałem odłożyć plany: / Poszukuje głośników podstawkowych do pokoju o powierzchni 30m2 (zdjęcie w załączniku), głośniki będą grały tylko w wydzielonej części. Aktualnie mam dwa wzmacniacze: Nad 326 bee oraz NAD 3020 - Posiadam głośniki: Monitor Audio BX 2 - grają czysto, detalicznie, ale praktycznie nie mają basu, dopiero na wysokich głośnościach go czuć. Ogólnie z muzyką Rockową i Metalem radzą sobie średnio. W związku z tym szukam innych głośników do tego typu muzyki, słyszałem, że pylon audio nadają się do tego typu muzyki. Możecie coś polecić do około 2000zł ? Mogą być używane. W przyszłości przymierzam się też do zakupu innego wzmacniacza, np. Rotel RA 985. Źródło dźwięku to DAC SMSL SU-9 oraz Gramofon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 10 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 W podanym budżecie znalazłem: Tannoy Platinum B6 Klipsch R-51PM Wharfedale Evo 4.1 Klipsch RP-500M Dynaudio Emit M10 Pylon Audio Ruby Monitor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Molitor Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Używam Elaki Debut Reference DBR62 i mogę polecić, basu mają wystarczająco dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Jeśli brakuje Ci basu to pomyślałbym nad Heco Aurora 300. Do takiej przestrzeni pomyślałbym jednak o kolumnach podłogowych, monitory zawsze będą mieć lekki deficyt dolnych rejestrów w porównaniu z większymi podłogówkami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 10 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Dzięki za info, podłogówki będą w przyszłym roku ale w innym miejscu. Niestety na razie muszę postawić głośniki na biurku bo innej opcji nie mam W czymś te Heco Aurora będą lepsze od moich BX 2 oprócz większej ilości basu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Aurora 300 zagrają inaczej, delikatniej na górze oraz nasycą bardziej średnicę. Jeśli chciałbyś zrobić duży krok do przodu to Audio Physic Classic 3 czy Pylon Audio Diamond Monitor byłyby dobrym rozwiązaniem ale niestety są poza zakładanym budżetem i to dość sporo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 A coś pośredniego się nie znajdzie ? Te Heco są za około 1200 kpl z tego co widzę a Audio Physic i Pylony za 4L Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Molitor Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Przed chwilą, Ariel Grabowski napisał: A coś pośredniego się nie znajdzie ? Te Heco są za około 1200 kpl z tego co widzę a Audio Physic i Pylony za 4L Tak jak pisałem wyżej, poczytaj o Elac, cenowo są pomiędzy tymi co podałeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 W 30 m2 raczej nie będzie basu z żadnych std monitorów. To w ogóle spora powierzchnia jak na taki typ kolumn. Może kup sobie suba i poczekaj na podłogówki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Masz na myśli Suba aktywnego ? Też o tym myślałem. Na zdjęciu widać, że pokój jest duży ale głośniki stoją na 1/3 jego powierzchni. Przez przypadek zauważyłem, że w rogu pomieszczenia bas jest dużo lepiej słyszalny i nie dudni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 To że kolumienki stoją w jednej części pomieszczenia nie znaczy, że dźwięk nie rozchodzi się w pozostałej. Bas jakiego się spodziewasz, sądząc po rodzaju muzyki, musi mieć łupnięcie i dynamikę, zejście już chyba nie koniecznie. Mimo wszystko to nie jest takie proste, wymaga raz kolumn, dwa dobrej ich kontroli przez wzmacniacz i przedewszytskim akustyki. Aktywny sub sprawę ułatwia, ma własny napęd i potrafi nadmuchać spory metraż. Możesz pomyśleć o takim który ewentualnie uzupełni podłogówki, jakie zamierzasz kupić. Ewentualnie poczekać, kasę odłożyć i doskładać do podłogówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 4 godziny temu, Ariel Grabowski napisał: Przez przypadek zauważyłem, że w rogu pomieszczenia bas jest dużo lepiej słyszalny i nie dudni. Możesz powiedzieć gdzie jest Twoje miejsce odsłuchowe w tym pokoju? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 (edytowany) 10 minut temu, lysyrafal napisał: Możesz powiedzieć gdzie jest Twoje miejsce odsłuchowe w tym pokoju? Widać na zdjęciu powyżej, głośniki stoją na biurku. Za plecami jest pianka akustyczna 5mm Edytowano 11 lutego 2021 przez Ariel Grabowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Rozumiem, ale siedzisz zaraz przy biurku słuchając czy w jakiejś odległości od niego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 (edytowany) Dnia 10.02.2021 o 08:08, Ariel Grabowski napisał: Możesz napisać, gdzie kupowałeś taką sfazowaną piankę? Edytowano 11 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Filip Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Widzialem na allegro ktos sprzedaje B&W 606s2 w idealnym stanie z gwarancja od Tophifi za 2500zl. Powinny zaspokoic twoje potrzeby https://allegrolokalnie.pl/oferta/bowers-and-wilkins-bandw-606-kolumny-podstawkowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 2 godziny temu, Kraft napisał: Możesz napisać, gdzie kupowałeś taką sfazowaną piankę? Na wyciszamy.net. Podłączyłem teraz starego NADA 3020 i bas się pojawił, nie wiem czy mój 326bee nie wali za mocno średnicą jednak.... 2 godziny temu, Maciej Filip napisał: Widzialem na allegro ktos sprzedaje B&W 606s2 Trochę się boje góry w Bowersach bo podobno jest strasznie krzykliwa. 2 godziny temu, lysyrafal napisał: Rozumiem, ale siedzisz zaraz przy biurku słuchając czy w jakiejś odległości od niego? Przy biurku, głośniki mam rozstawione na 1,5 m a siedzę około 1,2 od nich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 B&W 606 słuchałem w zestawieniu z NAD365 oraz RotelA12. Dla mnie zdecydowanie lepiej zagrały ELAC Reference B6 (DBR62). Więcej dynamiki, przestrzeni, kopa W TopHiFi mają obydwa zestawy. Jeśli masz możliwość, sprzęt pod pachę i na odsłuch Warto posłuchać i samemu ocenić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 6 godzin temu, Ariel Grabowski napisał: Podłączyłem teraz starego NADA 3020 i bas się pojawił, Cieszymy się że się coś poprawiło 🙂, ja bym już słuchał, czekał na podłogówki. 6 godzin temu, Ariel Grabowski napisał: Przy biurku, głośniki mam rozstawione na 1,5 m a siedzę około 1,2 od nich Nie są to optymalne warunki do słuchania stereo. Przy takim ustawieniu to powinny być chyba jakieś monitory bliskiego pola 🤔 ale te niekoniecznie grają basem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 Żadne z tych monitorów do takiej kwoty nie zagrają w takim pomieszczeniu. A cześć propozycji jak R52 jest nawet gorsza niż to co masz teraz. W tym budżecie łatwiej znajdziesz kolumny podłogowe. albo dokupić suba pod stereo. Same monitory to nawet uzywane będzie ciezko znaleść takie które spełnia swoja rolę w takim budzecie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 12 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 7 godzin temu, Pboczek napisał: Nie są to optymalne warunki do słuchania stereo. Przy takim ustawieniu to powinny być chyba jakieś monitory bliskiego pola 🤔 ale te niekoniecznie grają basem. A gdyby rozstawić je trochę bardziej i zamontować na podstawkach ? 16 minut temu, S4Home napisał: W tym budżecie łatwiej znajdziesz kolumny podłogowe. albo dokupić suba pod stereo. Same monitory to nawet uzywane będzie ciezko znaleść takie które spełnia swoja rolę w takim budzecie. Myślałem nad Subem ale o ile w 326Bee mam możliwość podłączenia suba to z Nadem 3020 jet już problem. Tego drugiego kupiłem kilka dni temu i muszę jeszcze trochę go posłuchać, bo gra zupełnie inaczej od nowszych konstrukcji. Bas jest mocniejszy i bardziej wyraźny przy niezbyt głośnym słuchaniu, ale z włączonym Loudness, z wyłączonym jest już kiepsko z basem. Żeby w tym miejscu postawić podłogówki, tu musiałyby mieć membrany głośnikowe powyżej linii biurka chyba ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 Mógłbyś je trochę od siebie oddalić? Albo może sprzedać i jedno i drugie i kupic fajne monitory aktywne bliskiego pola? Ona grają fajnie basem blisko właśnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 12 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 Ciężko będzie je oddalić, bo są już na skraju biurka, ewentualnie jakieś standy mogę postawić. Aktywnych raczej wolałbym uniknąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 Z aktywnych kolumn głośnikowych możesz poszukać Backes & Muller Bm6 spokojnie nagłośnią Twoje pomieszczenie. Koszt około 2-3 tysiące. Do tego wystarczy przedwzmacniacz. Słuchałem większych BM 12. Jak dla mnie grają bardzo dobrze. Lepiej niż niejedne podłogowe. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 17 godzin temu, Ariel Grabowski napisał: Przy biurku, głośniki mam rozstawione na 1,5 m a siedzę około 1,2 od nich Spróbuj zwiększyć odległość od kolumn w stosunku do miejsca odsłuchowego bo w tej chwili zdecydowanie za blisko siedzisz i daj znać czy coś się poprawiło w brzmieniu. 2 godziny temu, Ariel Grabowski napisał: Ciężko będzie je oddalić, bo są już na skraju biurka, ewentualnie jakieś standy mogę postawić. Nie sądzę, aby szerszy rozstaw kolumn przyniósł zmianę której oczekujesz a na standach może być jeszcze gorzej ze względu na słabą akustykę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts