Skocz do zawartości

Filmy ostatnio obejrzane

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Jeźdźcy sprawiedliwości.

Niezwykłe duńskie kino. Czego tu nie ma. Ten film jest pomieszaniem gatunków. To jak bigos. Można zrobić byle co przypominające g..... a można zrobić ucztę kulinarną.  Mamy tu dramat, kino psychologiczne, studium chorych na Aspergera,komedię i film akcji. Wydawało by się,  że nic dobrego z tego nie wyjdzie a Andersowi Thomasowi Jensenowi udało się z tego zrobić świetny film. Raz płaczemy ze wzruszenia, żeby dosłownie 10s później śmiać się na głos. Film wybitnie zagrany. Kino duńskie w tym wydaniu ma wiele wspólnego z kinem czeskim i jak dla mnie to jest to!

Edytowano przez HQ150

• 2 weeks later...

Potężne sierotki.

Bardzo fajny film na podstawie prawdziwej historii.

Do zapomnianego ośrodka dla sierot, gdzie dzieciaki chodzą bez butów, są analfabetami i są wykorzystywane tylko do pracy fizycznej przyjeżdża trener futbolu z żoną nauczycielką.

Pełen wzruszeń obraz, trochę sztampowy i przewidywalny ale i tak opowiedziana historia robi wrażenie.

Dnia 7.09.2021 o 00:16, JaZz napisał:

Dzisiaj zacznę. Chwalony z tego co widać.

MV5BMmQxNmE5N2YtNzc1ZC00NDcwLWE4Y2MtMGVh

https://www.filmweb.pl/film/Profesor+i+szaleniec-2019-795165

I jak? Mnie się podobał. Dobrze zagrany.

Ja obejrzałem australijski dramat Susza.

Fajny, ciężki klimat. Bez zbytnich fajerwerków a potrafi utrzymać zainteresowanie widza od początku do końca. Agent federalny wraca po 20 latach do małej miejscowości z której, na skutek dramatycznych wydarzeń, jako młody chłopak musiał wyjechać. A przyjeżdża bo jego przyjaciel z dzieciństwa i jego rodzina nie żyją. I on na urlopie musi się zmierzyć z obecna i tą sprzed lat tragedią. A wszystko to dzieję się w głębi autralijskiego, wypalonego do gołej ziemi lądu, gdzie od prawie roku nie było deszczu.

Edytowano przez HQ150

Waves.

Mam duży problem z oceną tego filmu. Film moim zdaniem bardzo nierówny.

Trochę jakby silił się na bycie kinem artystycznym ale nie do końca mu sie to udało.

Rewelacyjna i cudnie zrealizowana ścieżka dźwiękowa. Po prostu majstersztyk.

Zdjęcia momentami piękne a momentami strasznie denerwujące. Nie wiem po co ten efekt ,, wirówki'' co chwilę od którego tylko może rozboleć widza głowa.

Świetna rola i gra Lucasa Hedgesa i Taylor Russel. Fabuła niestety przewidywalna, scenariusz bardzo schematyczny.

Ale film mimo swojej długości potrafi utrzymać nasze zainteresowanie. Ten film to ostrzeżenie przed zbytnimi ambicjami rodziców względem siebie i swoich dzieci.

To ostrzeżenie przed tym jak parę błędnie podjętych decyzji potrafi zniszczyć życie wielu ludzi. I jak ważne jest przebaczenie.

Szarlatan Agnieszki Holland.

Film o uzdrowicielu-zielarzu u którego leczyli się przedwojenny i powojenny prezydent Czech ale też np. Martin Borman.

W sumie pomógł 5 mln ludzi! Niezwykła historia. Film jednak odbiega od faktów zwłaszcza w zakończeniu.

Nie jest to jednak film dokumentalny. Ivan Trojan grający głównego bohatera zagrał jak zwykle wybitnie. To film o trudnych wyborach w trudnych czasach. Ale i o genialnym człowieku w jednej dziedzinie ale jednocześnie ułomnym w wielu innych.

Za takie filmy kocham czeskie kino.

Niezwykły film Jana Hřebejka.

Piękny przykład jak można o sprawach trudnych opowiedzieć lekko, poetycko i bardzo emocjonalnie. Po tym od razu można poznać rękę mistrza, że nie musi uciekać się mocnych , przerysowanych gestów, słów, muzyki żeby oddać niezwykłe emocje targające głównych bohaterów. A jeszcze ważniejsze jest to, że on te emocje wzbudza także w nas widzach.

To jakby przeciwny biegun filmów jakie teraz próbuje w nas wpychać bardzo często współczesne nasze kino.( patrz Vega).

• 2 weeks later...
10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Straszny szit, ale zobaczyć trzeba samemu 😀

Cierpliwosci 😉

No i nie obejrzałem, ale dzisiaj sobie załączę. Szit powiadasz? Chyba mi nie po drodze z panem Davidem Lynchem. Mulholland Drive to nie moja bajka, chyba jestem za głupi na ten film, niemniej trochę czytałem o nim po seansie, więc w jakimś sensie mnie zaintrygował. Prosta Historia - właściwie, to tytuł filmu mówi wszystko. Prosta historia, ciepła, ale momentami nużąca.

W sumie, to chyba tylko te dwa filmy widziałem, plus serial - wiadomo jaki - świetny, ale przede wszystkim pierwszy sezon, w drugim zatrzymałem się mniej więcej w połowie, i porzuciłem. Na pewno jeszcze obejrzę Blue Velvet i Dzikość serca - chyba kiedyś oglądałem, ale już nic nie pamiętam.

Zapomniałem jeszcze o filmie Człowiek Słoń - piękne kino. Ten obraz raczej na pewno już zostanie moim numerem jeden Lyncha.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...