Skocz do zawartości

NAIM - najwyzsza jakość dźwięku

Recommended Posts

59 minut temu, kassyx napisał:

Dlatego napisałem żebyś sprawdził jakie standardy Naim obsługuje.

+ rodzaj zabezpieczeń ( hasła ).

Z tego co tu czytam , to łatwiej jest " wejść " na serwery Pentagonu , niż uruchomić WIFI w Naimie. :) 

O Naimie , wiem tylko tyle / po za odsłuchem u @MMarek oraz AVS / , że Naim gra tylko z Naimem. :) 

@Webster.brdwyjątkowo pechowy egzemplarz. Ja mam internet podłączony kablem, ponieważ do rutera jest tylko 1.5 m, kiedyś czytałem, że takie połączenie jest bardziej pewne. Po wifi nigdy nie próbowałem. Wszystkie Twoje problemy są mi nieznane. Zdarzyło się kilka razy w przeciągu 3 lat że się zawiesił, wystarczyło wyjąć kabel zasilający i było o.k. Gniazdo faktycznie jest ruchome nie wiedzieć czemu? Pilota chyba nigdy nie musiałem powtórnie parować. Problem lekkiego buczenia i zwiększonego poboru prądu w stanie wyłączonym, a tym samym ciepłej obudowy opisywałem w tym temacie. Okazało się, że należy usuwać pamięci USB i SD. Lubię mojego Naima, ponieważ dla mnie brzmi wystarczająco dobrze, ma "wszystko w jednym" i doskonałą aplikację. Na Twoim miejscu, zwracałbym ten egzemplarz i jeżeli jeszcze się nie zniechęciłeś, zażądałbym inny w opakowaniu niezdeflorowanym 😀

10 minut temu, tomek4446 napisał:

O Naimie , wiem tylko tyle / po za odsłuchem u @MMarek oraz AVS / , że Naim gra tylko z Naimem. :) 

To mam wyjątkowe szczęście, bo u mnie gra z Bowersami, nie wiem tylko czy dobrze 😀

Edytowano przez MMarek

21 minut temu, MMarek napisał:

@Webster.brdwyjątkowo pechowy egzemplarz. Ja mam internet podłączony kablem, ponieważ do rutera jest tylko 1.5 m, kiedyś czytałem, że takie połączenie jest bardziej pewne. Po wifi nigdy nie próbowałem. Wszystkie Twoje problemy są mi nieznane. Zdarzyło się kilka razy w przeciągu 3 lat że się zawiesił, wystarczyło wyjąć kabel zasilający i było o.k. Gniazdo faktycznie jest ruchome nie wiedzieć czemu? Pilota chyba nigdy nie musiałem powtórnie parować. Problem lekkiego buczenia i zwiększonego poboru prądu w stanie wyłączonym, a tym samym ciepłej obudowy opisywałem w tym temacie. Okazało się, że należy usuwać pamięci USB i SD. Lubię mojego Naima, ponieważ dla mnie brzmi wystarczająco dobrze, ma "wszystko w jednym" i doskonałą aplikację. Na Twoim miejscu, zwracałbym ten egzemplarz i jeżeli jeszcze się nie zniechęciłeś, zażądałbym inny w opakowaniu niezdeflorowanym 😀

To mam wyjątkowe szczęście, bo u mnie gra z Bowersami, nie wiem tylko czy dobrze 😀

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Myślę że dostałem egzeplarz testowy, bo tak jak pisałem wziąłem go na testy. Ja się tak łatwo nie zniechęcam, ale piszę jak jest po prostu. 

Nie zdąrzyłem nic do niego wsadzić poza kablami głośnikowymi i zasilającymi, a już buczał.

Chwilę już słucham i dźwięk bardzo mi się podoba, ale muszę przetrawić te wszystkie problemy o których pisałem, no i porównać Novę do innych zmacniaczy które mam w planach przestestować. Musical 6 już czeka w pudełku na swoją kolej. Po pierwszych odsłucham planuje opisać odczucia w innym wątku.

Ja mam podłączone do Novy Audio Physic Midex.

7 godzin temu, Webster.brd napisał:

Ja mam podłączone do Novy Audio Physic Midex.

No widzisz , to wszystko tłumaczy. I to luźne gniazdo zasilania i brak połączenia z wifi , a przede wszystkim buczenie. Bo gdybyś miał ten wzmak z Bawersami jak @MMarek , to by się nie buntował :) 

A serio , to duży plus za szczerość w opinii. 

Testuj do bólu , to Twoja kasa i należy ją wydać jak najlepiej.

Edytowano przez tomek4446

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

No widzisz , to wszystko tłumaczy. I to luźne gniazdo zasilania i brak połączenia z wifi , a przede wszystkim buczenie. Bo gdybyś miał ten wzmak z Bawersami jak @MMarek , to by się nie buntował :) 

Tomku masz zupełną rację, zresztą jak zwykle :) W grudniu będę świętował trzecie urodziny Naima i odpukać, na razie wsio działa znakomicie, co nie znaczy, że bym czegoś nie poprawił. Chciałbym mieć możliwość wygaszania ekranu z pilota, a nie jedynie z aplikacji. Irytuje mnie także zjawiskowy pilot o fakturze lakieru fortepianowego, który palcuje się od samego patrzenia :) DSP też by się przydał.

Hmm patrzę już długo na opisy ludzi co mają Naima przynaniej serii Uniti. 

Sam miałem Atoma i Nove. Myślałem że trafił się taki Atom że miałem te problemy co kolega opisuje czyli buczenie trafa z kilka metrów, szumy głośników, strzały z głośników w momencie włączania i jeszcze kilka wad drobnych by się znalazło, nie pamiętam. Jak sprzedałem Atoma dałem szanse Novie i było wszystko to samo. 

Teraz najlepsza że dźwięk z tego urządzenia jest naprawdę dobry.. sprzęt wydajny prądowo i nawet zdarzyło się że pytałem sprzedających z olx-a czy występują te problemy z brumieniem itp i trafiło się że wszyscy mówili że jest cisza i wszystko w porządku. Także najwyraźniej Naim ma bardzo kiepską kontrolę jakości sprzętu który wychodzi do klientów - bo jedni mają te problemy a inni nie.. tego inaczej nie można wytłumaczyć. 

Miałem wiele sprzętów z dużymi, małymi trafami i nic nigdy nie buczalo... Pokłosiem tego buczenia jest stan podtrzymania zasilania/standby jak mamy włożony USB pendrive i wtedy Naim Uniti buczy 24h.

Można przycisnąć dłużej power jak wyłączymy go do standby i wtedy wpada w głęboki sen czyli już nie daje zasilania do usb i nic nie buczy ale już wzmaka przez apke nie włączymy, trzeba z knefla ręcznie. 

Hmm ja mu nie dam już 2 szansy tylko przez to brumienie... ale z łączeniem przez WiFi nie miałem problemu bo robiłem testy jednak przez kabel sieć zawsze mam podłączoną.. 

Może niektórzy po prostu tego brumienia nie słyszą. Kwestia słuchu i wieku. Sąsiad porozstawiał odstraszacze na kuny, które emitują taki pisk w wysokiej częstotliwości. Kiedy przechodze koło jego domu to wyraźnie to słyszę. Kiedy mu o tym powiedział, to on odparł że nie słyszy nic.

Ale te strzały podczas włączania to usłyszy już chyba każdy. Może taki egzemplarz mi się trafił na testy. Ale udostępniając taki egzemplarz na test, można zniechęcić potencjalnych klientów. 

Dnia 28.11.2024 o 19:29, Webster.brd napisał:

Witam.

Wziąłem na testy Naim Unity Nova. Chciałbym się podzielić wrażeniami z odsłuchu, ale na razie nie moge nawet skonfigurować połączenia WIFI.

Podłaczyłem i włączyłem sprzęt. Korzystając z instrukcji sparowałem pilota, oraz zainstalowałem aplikacje Naima. I sprawa wygląda tak: ani używając pilota i ekranu wzmacniacza, ani z aplikacji nie moge podłączyć sprzętu do wifi. I co się dzieje to losowo: Albo nie wzmacniacz nie widzi sieci, albo aplikacja nie widzi wzmacniacza. A jak już widzi to po wpisaniu hasla mieli pare minut po czym zawiesza się tak że trzeba wyłączyć wyciągajać kabel zasilania. Aha i po każdej próbie trzeba na nowo parować pilot, a ten trzeba też zresetować wyciągając baterie xD!

Wyżej wymione błedy występują losowo w różnej kolejności. Oczywiście reset Wifi nic nie daje. Dodam że w domu mam pełno róznych sprzętów podłączonych do tej siedzi i wszystko jest super. Mój wzmacnia Cyrus One Cast też działa bez problemu.

Czytałem podobne problemy na stronie Naima i aż mnie głowa rozbolała jak wielu ludzi ma problemy ze sprzetem tej firmy. To jest jakiś absurd że wzmacniacz za 20K ma taki soft i Intefejs. Przecież moje Cyruska konfigurowałem 2 minuty i działa. A dużo ludzi pisze że nawet jak jakimś cudem uda się błąd naprawić, to i tak po jakimś czasie wraca taki sam lub inny i stare rozwiązanie problemu nie działa.

Kolejna sprawa. Przy włączaniu wzmacniacza sa trzaski w głośnikach. I po włączeniu głośniki buczą. To jest normalne czy to jakiś wadliwy egzemplarz?

A i gniazdo do kabla zasilającego lata w każdą stronę. Boje się wręcz, że wyciągając kabel wyrwe to gniazdo. 

Pierwsze wrażenia mam bardzo złe. 

Słabo rozpocząłeś przygodę z Naim, ewidentnie masz uszkodzoną jednostkę, żadne luźne gniazda, problemy z WiFi, trzaski, buczenia nie występują w sprawnym Naimie a Nova potrafi już niejednego zadowolić brzmieniowo, jak dla mnie brzmi lepiej niż Atom.

Jestem użytkownikiem Naim Nova od ok 1,5 roku i jak na moje ucho gra super z MA Gołd 100

Niedawno Naim wydał też aktualizację firmware sprzętu i aplikacji

Przepraszam Marku ale niech może nasz dystrybutor wytypuje jednego pracownika jako opiekuna marki w sieci i niech ten tłumaczy skąd bierze się luźne gniazdo czy inne puknięcie w głośnikach przy włączeniu do sieci Naima, czy buczenie. Mają tak gigantyczne zyski na Naimie, niech wykażą się jakąś pracą, dorzucą swojemu pracownikowi dodatkowo płatne obowiązki i niech ten dba o Naima w mediach.

Z pewnością to czytają. 

Edytowano przez kaczadupa

To pobawie się w przedstawiciela Naima, cytując odpowiedź pracownika w jednym z wielu wpisów na forum Naim:

"If by that you refer to the fact that the AC receptacle is loose, that is normal.
The Ac Input is designed to be loose, in order to mechanically decouple it from the main chassis, so that vibrations are not transmitted to the body of the unit.
All Naim units have that feature."

Każdy sobie chyba przetłumaczy sam. Podoba mi sie użycie słowa "feature". Tak jak w opisach błędów w programach, czy w grach: "it's not a bug, it's a feature" ;) 

Pozostałe gniazda, głośnikowe, czy liniowe też wydają się być "tanie". Porównuje do Musicala M6si i w Musicalu wszystko wydaje się być solidniejsze.

Nie zmienia faktu że moim zdaniem nie powino nic buczeć i trzeszczeć. Wiem, że nie u każdego tak jest, ale jednak u innych występuje.

Miałem Naim Atom i żadnych problemów z wi-fi nie miałem , kupiony używany i konfiguracja bez problemów,moc rzeczywiście jak na takie maleństwo zadziwiająca,jedyne co mogę potwierdzić to luźne gniazdo zasilania,ja sądziłem że poprzedni właściciel coś uszkodził,teraz widzę że ten typ tak ma 😬