Pwl Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Witam wszystkich. Potrzebuje pomocy w wyborze karty dźwiękowej do komputera stacjonarnego. Tyle jest tego sprzętu że naprawę można zwariować i niepotrzebnie wydać dużo kasy przy okazji. Stara karta dźwiękowa która posiadam w komputerze zaczyna mnie drażnić stąd decyzja o zmianie. Główny powód karta przestała dogadywać się z programem Audacity. Tak na szybko przeglądając oferty wpadło mi FX-AUDIO DAC-X3PRO i AUDIOTRAK PRODIGY CUBE USB. Nie wiem czy ma sens inwestować w kartę dźwiękową na gniazdo pci. Na dzień dzisiejszy korzystam z głośniczków Audio Bronze BX2 + wzmacniacz YAMAHA AX-450 + Subwoofer aktywny REL T5. Wzmacniacz niestety posiada przełączniki trochę zużyte też w przyszłości do zmiany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 28 lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 lutego 2021 (edytowany) Najlepiej po prostu kupić DACa i podłączyć przez USB, a integrę wyłączyć w BIOSie. Te dedykowane pod PC "karty dźwiękowe" są wątpliwej jakości. Dobrze wypada w pomiarach i ludzie są co do zasady zadowoleni z Topping E30, który jest trochę droższy niż sprzęt wymieniony przez ciebie, ale to rozsądna cena. Edytowano 28 lutego 2021 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 28 lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 lutego 2021 Tak zrób jak prawi @Dzik Mądrze mówi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwl Napisano 28 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2021 Dzięki za propozycję. Nie przewidywałem wydawania aż tyle kasy ale czemu nie. Skoro polecacie Topping E30 i faktycznie warto to odczekam uzbieram i zainwestuję. Znalazłem w sklepie internetowym opcję kupna systemie ratalnym 0% na 10 miesięcy. Jeżeli nie ma jakiś haczyków może i od razu kupię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Nie wiem został "pominięty" Audioquest Dragonfly. Już nawet najprostsza, "czarna" wersja daje radę. Kosztuje około 300 zł i sądzę, że jest dużą konkurencją dla wielu daców, wielkości pendrive...Może posłuchaj zanim kupić Toppinga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 (edytowany) 12 godzin temu, Miras23 napisał: Nie wiem został "pominięty" Audioquest Dragonfly. Już nawet najprostsza, "czarna" wersja daje radę. Kosztuje około 300 zł i sądzę, że jest dużą konkurencją dla wielu daców, wielkości pendrive...Może posłuchaj zanim kupić Toppinga. Miałem DragonFly RED i niedawno go sprzedałem. Jest to DAC, który z założenia ma służyć jako przenośny wzmacniacz słuchawkowy; po podłączeniu do głośników służy za przetwornik i przedwzmacniacz, co ma swoje wady i zalety. Edytowano 10 marca 2021 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Tylko czy jest sens inwestować w taki dac mając na uwadze że będziesz zmieniał wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Nie ma, bo jest to przetwornik, który podbija sygnał, a poza tym średnio dogaduje się ze wzmacniaczami (podobno trzeba głośność systemową ustawić na 100%, żeby wszedł w tryb DAC only). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 No i o to chodzi po co wydawać tyle kasy. Moim zdaniem lepiej odczekać i dołożyć do nowego wzmaka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Mam Toppinga E30 i jest to fajny sprzęt. Ale może jakiś mały wzmacniacz z Dac? Smsl Q5, albo jakiś Toppinga? Mx3 np Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 34 minuty temu, marcinmarcin napisał: Mam Toppinga E30 i jest to fajny sprzęt. Ale może jakiś mały wzmacniacz z Dac? Smsl Q5, albo jakiś Toppinga? Mx3 np Jeśli to setup pod kompa, to nie ma co kombinować: dobry DAC + jakieś fajne monitory aktywne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Każdy wybiera co chce. Ja wspomniałem o tym, że mały Dragonfly jest super rozwiązaniem, jak ktoś nie chce wydać dużo kasy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 11 marca 2021 Udostępnij Napisano 11 marca 2021 7 godzin temu, Miras23 napisał: Każdy wybiera co chce. Ja wspomniałem o tym, że mały Dragonfly jest super rozwiązaniem, jak ktoś nie chce wydać dużo kasy. Tyle, że są lepsze i tańsze przetworniki od Dragonfly. Audioquest jedzie głównie na marketingu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 11 marca 2021 Udostępnij Napisano 11 marca 2021 15 godzin temu, Dzik napisał: Tyle, że są lepsze i tańsze przetworniki od Dragonfly. Audioquest jedzie głównie na marketingu. serio? Co na przykład za 300 zł jest lesze? Daj te przykłady i zapewnij, że się nie rozpadną za miesiąc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 11 marca 2021 Udostępnij Napisano 11 marca 2021 14 minut temu, Miras23 napisał: serio? Co na przykład za 300 zł jest lesze? Daj te przykłady i zapewnij, że się nie rozpadną za miesiąc Zależy do czego ma służyć ten przetwornik i jakie funkcje cię interesują. FIIO Taishan kosztuje poniżej 100 zł, tak przykładowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 Szukam na USB, bez zasilania, do niezłej klasy aktywnych głośników komputerowych ILoud Micro Monitor. Pytanie do Dzika...czy ten, którego sprzedałeś DragonFly RED, byłby odpowiedni ? Chodzi mi o to, aby podłączyć pod USB i zapomnieć. Jak nie ten to jaki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 47 minut temu, Marek Muszyński napisał: Szukam na USB, bez zasilania, do niezłej klasy aktywnych głośników komputerowych ILoud Micro Monitor. Pytanie do Dzika...czy ten, którego sprzedałeś DragonFly RED, byłby odpowiedni ? Chodzi mi o to, aby podłączyć pod USB i zapomnieć. Jak nie ten to jaki ? Tak, RED jak najbardziej sprawdza się z głośnikami komputerowymi. Można go podłączyć do portu USB (działa bez sterowników) i o nim zapomnieć. Pamiętaj, że ten przetwornik ma tylko jedno wejście jack 3.5 mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 26 minut temu, Dzik napisał: Tak, RED jak najbardziej sprawdza się z głośnikami komputerowymi. Można go podłączyć do portu USB (działa bez sterowników) i o nim zapomnieć. Pamiętaj, że ten przetwornik ma tylko jedno wejście jack 3.5 mm. Jedno wejście wystarczy. Trzeba będzie zamówić i wypróbować, gdyby nie było słychać różnicy, zwrócić. Na płycie komputera jest Realtek ALC1150, ponoć jak "piszą internety" całkiem niezły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 39 minut temu, Marek Muszyński napisał: Jedno wejście wystarczy. Trzeba będzie zamówić i wypróbować, gdyby nie było słychać różnicy, zwrócić. Na płycie komputera jest Realtek ALC1150, ponoć jak "piszą internety" całkiem niezły. Nie sugeruj się tym, co piszą internety. Większość ludzi nie ma pojęcia o dobrym brzmieniu, a część komentarzy (zwłaszcza opinie w sklepach) to opłacona ściema. Już się kilka razy naciąłem na te popularne opinie. DragonFly nie jest złym przetwornikiem, ale drugi raz bym go nie kupił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 Cytat W tej sytuacji, proponujemy wypożyczenie Audioquesta Dragonfly, w dowolnej wersji (BLACK,RED,COBALT) i przeprowadzenie testów w domu. Z naszego doświadczenia, możemy powiedzieć dużo dobrego o ważkach. Lecz zdaję sobie sprawę, że każdy szuka innego brzmienia. Zapraszamy użytkownika Marek Muszyński do kontaktu z nami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 16 marca 2021 Udostępnij Napisano 16 marca 2021 Dnia 13.03.2021 o 14:07, Top Hi-Fi & Video Design napisał: W tej sytuacji, proponujemy wypożyczenie Audioquesta Dragonfly, w dowolnej wersji (BLACK,RED,COBALT) i przeprowadzenie testów w domu. Z naszego doświadczenia, możemy powiedzieć dużo dobrego o ważkach. Lecz zdaję sobie sprawę, że każdy szuka innego brzmienia. Zapraszamy użytkownika Marek Muszyński do kontaktu z nami Kontakt był, a odzewu niet, a czas płynie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Dzisiaj dotarł Dragonfly Red i został wetknięty w gniazdo USB komputera, a wyjście podłączone "małym jackiem" do aktywnych głośników komputerowych. Z tym małym pizdrykiem ILoud Mikro brzmią powalająco :). Po 5 minutach odsłuchów, zapadła decyzja..pizdryk zostaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 marca 2021 Udostępnij Napisano 24 marca 2021 Dnia 18.03.2021 o 19:55, Marek Muszyński napisał: Dzisiaj dotarł Dragonfly Red i został wetknięty w gniazdo USB komputera, a wyjście podłączone "małym jackiem" do aktywnych głośników komputerowych. Z tym małym pizdrykiem ILoud Mikro brzmią powalająco :). Po 5 minutach odsłuchów, zapadła decyzja..pizdryk zostaje. Super! To gratulujemy zakupu. Po raz kolejny utwierdzamy się, że Dragonfly'e mają duży potencjał. W tym przypadku głośniki komputerowe dostały nowego życia. Można jeszcze zainwestować w lepszy przewód mini jack-chyba, że już takowy jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 25 marca 2021 Udostępnij Napisano 25 marca 2021 10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Super! To gratulujemy zakupu. Po raz kolejny utwierdzamy się, że Dragonfly'e mają duży potencjał. W tym przypadku głośniki komputerowe dostały nowego życia. Można jeszcze zainwestować w lepszy przewód mini jack-chyba, że już takowy jest Przypadkowo się złożyło, ze mam takowy i to tej samej firmy Audioquest producenta Dragonfly. Różnica jest na granicy percepcji (ulubione słowo klucz forumowiczów ) w moim odczuciu na korzyść kabelka oryginalnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 marca 2021 Udostępnij Napisano 25 marca 2021 3 godziny temu, Marek Muszyński napisał: Przypadkowo się złożyło, ze mam takowy i to tej samej firmy Audioquest producenta Dragonfly. Różnica jest na granicy percepcji (ulubione słowo klucz forumowiczów ) w moim odczuciu na korzyść kabelka oryginalnego. Wyższe kable Audioquest, mają lite druty, są grubsze, mają też inną geometrię. Zachęcam w przyszłości do przetestowania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts