tomek510 Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Witam, przymierzam się do zakupu kina domowego do 4000 zł. Wielkość pomieszczenia to 554x287 i ok. 240 cm wysokości lecz niestety salon jest otwarty i obawiam się o echo. Na czerwono zaznaczyłem miejsca, w których mam przygotowane kable pod głośniki. Myślę, że rozsądną opcją były zestaw amplituner, 4 głośniki + subwoofer. Kanapa będzie przesunięta bliżej TV. Zestaw będzie służyć w 80% do filmów (Netflix, HBO), a w 20% do muzyki (również streamowana z TV dlatego bluetooth nie jest obowiązkowy). Jestem kompletnie zielony w temacie audio i prosiłbym Państwa o jakieś porady. zdjęcie kabla: https://imgur.com/a/TuRx64v Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalsz76 Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Jak juz to celuj w 5.1 - bez cenralnego to bedzie kicha- no i subwoofer docelowo jest wazny. Kup ampli + fronty + sub a kiedys reszte. Zacznij od ampli - pewnie jakis Denon X1600 badz Yamaha 4a zapytaj @S4Home o wycene.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Cześć, Zdecydowanie lepiej jest pójść w system 5.1. W przypadku takiego metrażu spokojnie idź w kierunku monitorów. W przypadku amplitunerów masz tak na prawdę do wyboru albo Yamahę RX V4a albo cieplejszego Denona 1600h. Jeśli wybór padłby na dynamiczne brzmienie Yamahy to polecam wziąć pod uwagę Indiana Line Nota 240x na przód i tył + Nota 740x jako centralny. W przypadku Denona warto byłoby postawić na dynamiczniejsze brzmienie takie jak np. Pylon Audio Pearl Monitor + sat + center ale w takim przypadku subwoofer musiałbyś odłożyć w czasie. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 5 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Wydaje mi się, że dynamiczne brzmienie Yamahy będzie dla mnie lepszym wyborem. Przy okazji zapytam o Waszą opinię co do zakupu telewizora, planuję przeznaczyć na niego ok. 9000 zł. Odległość od ekranu wyniesie jakieś 4 metry. Czy warto pchać się w https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe75q90t-smart-tv-uhd-4k-qled.bhtml czy jednak lepszym wyborem będzie 65" OLED? Przyznam, że obawiam się wypalających się pikseli choć głęboka czerń bardzo kusi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Nie odbierz tego źle co napiszę,ale były już podobne tematy, sprzęt ma być przeznaczony głównie do filmów,a na tv chcesz przeznaczyć 9tys.zl,a na dźwięk do niego 4tys.zl i zrobić jakąś protezę, przecież to jest jak w kinie,oprócz dużego ekranu i efektów wizualnych, resztę nadaje odpowiednie nagłośnienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 5 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 sprzęt audio w przyszłości planuję rozbudować, z telewizorem niestety nie będzie takiej możliwości. no ale może i racja, to powiedzmy że chciałbym przeznaczyć te 13 000 złotych na kompletny zestaw. Mógłbyś coś od siebie doradzić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Yamaha 4A + Heo Victa 702 albo Magnat 1002 kompletny system 5.1 Jeśli braknie budżetu to nalezy go zwiększyć. To absolutny e minimum jesli chodzi o sprzet nowy. Chyba że jakieś uzywki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 6 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Ok, napisałem do Państwa wiadomość priv z prośbą o propozycję wyceny danych zestawów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Na razie z wycenami słabo bo nie ma amplitunerów. Ale postaram się odpisac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waka Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Q90t chyba nie ma dolby vision u mnie odpadł na wstępie. Zastanawiałem się nad Sony 9500 albo LG cx i wziąłem oleda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Czyli już kupiłeś wczoraj oglądałem oleda 65 cali LgBX i pilny obraz ale do 7500 wolałbym wziąć. Sony 75 cala xh9096.Jak miałeś budżet 9000 na tv to pewnie wyrwales LG 75 cali BX oled Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 7 godzin temu, Pilislaw1978 napisał: Czyli już kupiłeś wczoraj oglądałem oleda 65 cali LgBX i pilny obraz ale do 7500 wolałbym wziąć. Sony 75 cala xh9096.Jak miałeś budżet 9000 na tv to pewnie wyrwales LG 75 cali BX oled 75-calowy OLED do 9000? O ile się nie mylę to nie ma 75 cali w serii BX. Telewizora jeszcze nie kupiłem, najbardziej skłaniam się ku Q90t w wersji 75calowej, Sony jest 800 zł droższy i nie wiem czy jest sens dopłacać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Mój błąd sorki to był 65 cali, a ja oglądałem 75 cali sony xh9096 i tez był spoko ,ale najlepiej podjechać ze swoim materiałem do sklepu i sprawdzić bo w dobrej cenie Był https://m.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd75xh9096-tv-led-4k.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Jak miałbym brać Sony to tego: https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd75xh9505-tv-led-4k-android.bhtml mam jeszcze jedno pytanie w sprawie kina domowego, co sądzą Państwo o TAGA HARMONY TAV-607F/TAV-S/TAV-C/TWS-90 v.4 +Denon AVR-X1600H? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolodziejski Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 W bardzo małym budżecie na kinodomowe to nie 5.0 czy 7.1 a tylko 5.1. Kino nie może być bez subwofera i centralnego, bo takie są kanały w filmie. 4tys na zestaw to trochę mało bo kupując IMO najlepszy z tanich amplituner Yamaha 481( serii 4 w każdym razie) ciężko kupić sensowny zestaw kolumn i subwoofer z 2 tys. I jeszcze z 30 metrów sensownego kabla głośnikowego z miedzi;) Jak pisał SHome w niskiej cenie brałbym coś typu Heco Victa serii5 Magnat supreme 1002, lub 802, tanie ale dają radę. Musisz coś i tak dołożyć. Taniej niema co kupować bo to ...porażka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Ten zestaw o którym przed chwilą wspomniałem to jest właśnie 5.1. Został mi polecony przez pracownika sklepu S4home, ale chciałem poznać również Państwa opinie. Oczywiście wiem o tym, że budżet muszę zwiększyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 I 4000 się zamknie ten zestaw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 3 godziny temu, tomek510 napisał: Ten zestaw o którym przed chwilą wspomniałem to jest właśnie 5.1. Został mi polecony przez pracownika sklepu S4home, ale chciałem poznać również Państwa opinie. Oczywiście wiem o tym, że budżet muszę zwiększyć. Subwoofer, sporo zje w tym budżecie. Jeżeli zostaniesz przy Yamaha RXV4A i kolumnach Indiany to będzie to już kosztować ponad 4 tysiące...wiec suba potraktuj perspektywicznie. Po za tym skąd wiemy, że od razu będzie potrzebny? A może się nie przyda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Bez suba kino 😳🥴 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 2 godziny temu, Miras23 napisał: A może się nie przyda? Tak można pomyśleć tylko w sytuacji, w której nie posmakuje się różnicy bez i z subem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek510 Napisano 10 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2021 15 godzin temu, Miras23 napisał: Subwoofer, sporo zje w tym budżecie. Jeżeli zostaniesz przy Yamaha RXV4A i kolumnach Indiany to będzie to już kosztować ponad 4 tysiące...wiec suba potraktuj perspektywicznie. Po za tym skąd wiemy, że od razu będzie potrzebny? A może się nie przyda? Yamahę jest ponoć bardzo ciężko dostać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2021 9 godzin temu, tomek510 napisał: Yamahę jest ponoć bardzo ciężko dostać Problem dotyczy wszystkich amplitunerów do kina domowego. Ostatnio chciałem kupić RXV6a dla brata, to podobno są w drodze i nie długo będą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2021 Podobno to już od dłuższego czasu się słyszy. Jak ta to albo w zestawach. A te solo znikają w ciągu jednego / 2 dni. Mozna łatwo przegapić okienko. Wygląda to tak że zmawiasz i czekasz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts