Pilislaw1978 Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 (edytowany) Witam posiadam zestaw yamaha rxv485 +Wilsona movix +sub klipsh-zestaw brzmieniem mnie zadowala ,ale powiem ze korci mnie atmos Moje pytanie brzmi czy warto przechodzić na dolby atmos ,musiałbym dokupić glosniki które odbijają dźwięk od sufitu i zmienić ampli na 7.2 np na denon s750h ,No i czy musze mieć 2 suby ? Edytowano 6 kwietnia 2021 przez Pilislaw1978 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 (edytowany) Moim zdaniem Upfiring Atmos nie jest warty inwestycji.Moim zdaniem to czy warto mieć 2 suby zależy w dużym stopniu od Twojego pomieszczenia, możliwości lokalizacji subwoofera oraz "szerokości" miejsca odsłuchowego. Edytowano 6 kwietnia 2021 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 6 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Ja ogólnie przerzuciłem się z małego kina domowego takiego dwa w jednym z malymi głośnikami ,czyli nie zrobię wow i😳, wiem ze musze jeszcze dołożyć do ampli i zakupić glosniki efektowne to koszt 1500 jak bym sprzedał swój , ale czy to jest warte tego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 6 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 https://audioplaza.pl/products/27647-jamo-studio-s8-atm-glosnik-dloby-atmos-salon-poznan?source=ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral o takich myślałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Odbijany atmos to nie jest gra warta świeczki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 6 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 https://www.salonydenon.pl/glosniki-nascienne/glosnik-dolby-atmos-alteco-c-1.html?gclid=CjwKCAjwjbCDBhAwEiwAiudBy794kXq4wPoqxO_4iaVGLR3fexdTrymnuocNJX2uoR2DMR97WpWBsBoC1dIQAvD_BwE No dlatego się pytam czy to doinwestowanie by mnie zachwyciło przy odbijanymi dzwieku A można by je chociaz na zaznaczonych miejscach na zdjęciu zamontować czy to tez by nic nie dało . Chyba ze zasada jest taka że ma być nad głową i kropka. No druga połówka już mi się nie zgodzi na kable w suficie , chociaz ja mam to gdzieś jak sufit wyglada dla efektu bym mógł mieć nawet listewki na suficie z kablami 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Absolutnie odpuść. Po: 1. Odbijanie Atmosa to nie Atmos, tylko taki marketingowy chwyt 2. Umiejscowienie ich tak wysoko to nie Atmos tylko Dolby Pro Logic II Z. Pisałem już o tym kilka razy Zmieniasz ampli i dokupujesz słabe kolumny żeby nie uzyskać nic. Jak miałbym u Ciebie zrobić inwestycję to zmienił bym kolumny na coś fajniejszego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 7 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 (edytowany) Dziękuje -to przykładowo które kolumny będą grały lepiej może surroundy tylko zmienić https://m.euro.com.pl/kolumny-audio/heco-aurora-300-czarny.html sprzykladowo , a moje surroundy może wystawie na sprzedaż Edytowano 7 kwietnia 2021 przez Pilislaw1978 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Szkoda Twoich pieniędzy. Jeśli już to warto byłoby umieścić głośniki w suficie ale powiem szczerze, że przyrost jakościowy nie będzie porażający. Wymień kolumny frontowe na coś lepszego np. Heco Aurora 300 + center 30 lub Pylon Audio Pearl Monitor + center. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele_37 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Ja natomiast mam zestaw 5.1.2 z atmosem ( 2 x dali alteco C1 za głową pod sufitem ) i jestem bardzo zadowolony. Więcej oglądam filmów czy gram niż słucham muzyki ( 50% - film, 30 % - gra, 20 % - muzyka ) i jeżeli stawiasz film ponad muzyką to atmosa mogę szczerze polecić. Na pewno nie żałuję wydanych na te dwa głośniki pieniędzy. Ale fakt że nie mogą to być głośniki odbijające dźwięk od sufitu. Tutaj miałem trochę problemów z ustawieniem tego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Nie wymieniaj samych surroundów bo to też szkoda. Wymień fronty i centralny w pierwszej kolejności. To będzie inwestycja. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Dnia 8.04.2021 o 05:08, ziele_37 napisał: Ja natomiast mam zestaw 5.1.2 z atmosem ( 2 x dali alteco C1 za głową pod sufitem ) i jestem bardzo zadowolony. Więcej oglądam filmów czy gram niż słucham muzyki ( 50% - film, 30 % - gra, 20 % - muzyka ) i jeżeli stawiasz film ponad muzyką to atmosa mogę szczerze polecić. Na pewno nie żałuję wydanych na te dwa głośniki pieniędzy. Ale fakt że nie mogą to być głośniki odbijające dźwięk od sufitu. Tutaj miałem trochę problemów z ustawieniem tego... Expand Witam czyli atmosy maga być nad sorraundami koło sufitu Lub ,trochę szerzej Listwami bym pociągnął kabel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 W przypadku 2 głośników sufitowych Powinny być ustawione tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Na tak , ale tylko wyłącznie sufit czy opcjonalnie Dnia 8.04.2021 o 15:44, Heathen napisał: W przypadku 2 głośników sufitowych Powinny być ustawione tak Expand No tak ale tylko i wyłącznie sufit czy mogły by byc ustawiane do filmu na stojakach obok słuchacza lub trochę nad nim Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele_37 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 U mnie za plecami wygląda to tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Czyli mogę dac nad sorraundami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Dnia 7.04.2021 o 18:10, Q21 napisał: Szkoda Twoich pieniędzy. Jeśli już to warto byłoby umieścić głośniki w suficie ale powiem szczerze, że przyrost jakościowy nie będzie porażający. Wymień kolumny frontowe na coś lepszego np. Heco Aurora 300 + center 30 lub Pylon Audio Pearl Monitor + center. Expand Ale te co polecasz są małe to na przód będą lepsze niż te co mam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) Dnia 8.04.2021 o 16:37, ziele_37 napisał: U mnie za plecami wygląda to tak. Expand Piękne pysie i zacny litraż! Jak daleko jest miejsce odsłuchowe od tylnej linii głośników? Na pewno skręcenie ich do osi odsłuchowej wiele by poprawiło (chociaż i tak akwarium przeszkadza), ale i tak idę o zakład że masz problem czasem by odróżnić surround od atmosa Przepraszam ze czepialstwo, ale wychodze z założenia że jak idziemy w układy wielokanałowe to staramy się to zrobić zgodnie z wytycznymi a rozmieszczenie głośników to podstawa bo tego kalibracją nie załatwimy Edytowano 9 kwietnia 2021 przez Heathen Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dnia 8.04.2021 o 14:18, Pilislaw1978 napisał: Witam czyli atmosy maga być nad sorraundami koło sufitu Expand Nie mogą. Dnia 8.04.2021 o 14:18, Pilislaw1978 napisał: Lub ,trochę szerzej Expand Też nie. Dnia 8.04.2021 o 17:21, Pilislaw1978 napisał: Czyli mogę dac nad sorraundami Expand Nie. To że ktoś tak ma nie znaczy że jest dobrze. Zmień fronty na lepsze kolumny i nie baw się w Atmosa. Dobrze Ci radzę. Serio Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) No tak jak na Dnia 9.04.2021 o 06:09, Heathen napisał: Piękne pysie i zacny litraż! Jak daleko jest miejsce odsłuchowe od tylnej linii głośników? Na pewno skręcenie ich do osi odsłuchowej wiele by poprawiło (chociaż i tak akwarium przeszkadza), ale i tak idę o zakład że masz problem czasem by odróżnić surround od atmosa Przepraszam ze czepialstwo, ale wychodze z założenia że jak idziemy w układy wielokanałowe to staramy się to zrobić zgodnie z wytycznymi a rozmieszczenie głośników to podstawa bo tego kalibracją nie załatwimy Expand no tak jak namalowałem na zdjęciu do góry lub fotel,jak oglądamy rodzinnie film to kanapę daje do przodu żeby bliżej było tv bo 55 cali ,a jak sam to od ściany tylnej i sorraundow tak 150 cm do 200 zależy jak sobie tv przybliżę od ściany Dnia 9.04.2021 o 06:19, S4Home napisał: Nie mogą. Też nie. Nie. To że ktoś tak ma nie znaczy że jest dobrze. Zmień fronty na lepsze kolumny i nie baw się w Atmosa. Dobrze Ci radzę. Serio Piotr Expand Głowa wielka 🤯, no dobrze ale co z sorraundami bo chyba o efekty tylne tez tu chodzi ,wiesz mi się wydaje ze gra ładnie ,i nie chodzi mi o muzykę bo film to dla mnie priorytet .No ale tez nie słuchałem innych głośników wiec nie mam porównania , moja połówka mnie chyba zabije jak znowu zacznę sprzedawać i kupować coś na nowo 😱 Edytowano 9 kwietnia 2021 przez Pilislaw1978 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele_37 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dnia 9.04.2021 o 06:09, Heathen napisał: Jak daleko jest miejsce odsłuchowe od tylnej linii głośników? Na pewno skręcenie ich do osi odsłuchowej wiele by poprawiło (chociaż i tak akwarium przeszkadza), ale i tak idę o zakład że masz problem czasem by odróżnić surround od atmosa Przepraszam ze czepialstwo, ale wychodze z założenia że jak idziemy w układy wielokanałowe to staramy się to zrobić zgodnie z wytycznymi a rozmieszczenie głośników to podstawa bo tego kalibracją nie załatwimy Expand Do surroundów mam około półtora metra, do atmosów pewnie około dwóch, bo wyżej. Problemów z rozróżnianiem raczej nie mam, w końcu atmos też nie gra przez 100 % filmu. Tak jak pisałem, w czasie oglądania filmu jestem zadowolony. Niestety innej możliwości nie miałem, wnęki nie zmienię, w suficie przez jakieś zbrojenia ciężko się wierci. Żeby powiesić projektor musiałem podziurawić sufit żeby znaleźć trzy luki na kołki. Dlatego atmosy wiszą na ścianie. Być może akwarium trochę przesłania surroundy ale tego też nie przestawie bo nie ma gdzie:) ewentualnie można dać surroundy wyżej o 10 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dobra a przykładowo zmieniam ampli z yamahy v485 na denon s750 i dali alteco c1 glosniki do atmosa stawiam je na jakiś czas na frontach ,ale z myślą o tym ze będą na suficie w przyszłości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Nie stawiaj na frontach....to jest pic na wodę fotomontaż. Mój znajomy zrobił obudowy z MDF (takie tuby) o wysokości około 20cm i je zamontował na suficie (jemu akurat idealnie pasują bo wyglądają jak lampy które też ma) A w nich zamontował normalnie magnat IC 82 I sądzę że takie rozwiązanie jest najtańsze, trzeba jedynie w suficie kabelek poprowadzić, co jeśli ktoś nie ma żel betu nie stanowi większego problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 No właśnie żelbeton i po remoncie ,żoncia by tego chyba psychicznie nie zniosła Dziekuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waka Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Czyli tak jak pokazują atmosy na frontach to nie ma sensu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts