Marcin Z Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Dzień dobry, Mam na testach w/w kolumny z Musical Fidelity M5Si i Naim XS3. Moim fawotrytem we wszystkich odsłuchach kolumn do tej pory był Musiacal , podobało mi się w jego brzmieniu wszystko do momentu podpięcia Naima. Wtedy usłyszałem piękny bas , taki punktowy ale nisko schodzący. To był jedyna rzecz , która mi się w nim podobała , więc szybko wróciłem do Musiacala i tu się pojawiła pierwsza rysa na idealnym di tej pory brzmieniu - bas był rozmyty. Był tam , ale nie było tego "puknięcia" . Może doradzicie jaka elektronika dałaby brzmienie Musiacala z dołem Naima. ? Jedyny warunek funkcyjny elektroniki to zdolność do podłączenia jako końcówka mocy do amplitunera KD. Marcin. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2021 To nie takie proste ponieważ każda firma chce grać nieco inaczej żeby znaleźć dla siebie kawałek miejsca przy stole audio. Na twoim miejscu proponowałbym jeszcze jedną markę, która może ci się spodobać tj. Atoll IN200 Signature. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 5 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 czerwca 2021 Atoll'a jeszcze u siebie nie miałem. Został pominięty ze względu na to , że Roksan K3 mi nie odpowiadał - za bardzo podbijał górę i dół, a wyczytałem ,że to podobne brzmieniowo wzmacniacze. Naim brzminiowo był lepszy tylko grał torchę wąsko względem Musiacala. Zbyt duża ilość dźwięku, w zbyt wąski paśmie docierała do mnie. Dźwięk był gęsty , nie było przestrzeni między instrumentami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 Zupełnie odmienne brzmienie. Roksan jest bardzo energiczny i faktycznie ma tendencję do podbijania skrajów pasma. Atoll IN200 to zdecydowanie łagodniejsze brzmienie stawiające na średnicę. Koniecznie posłuchaj tego wzmacniacza i nie sugeruj się opiniami w sieci, bo mogą wprowadzać w błąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 Musical gra łagodnie górą pasma ale faktycznie także takim basem. Jeśli szukał byś czegoś podobnego w brzmieniu do obu to faktycznie Atoll IN 200 albo PIER Audio MA 680. Zapraszam na odsłuch. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 (edytowany) Moje Fyne F502, choć to ogólnie inne kolumny, najlepiej zagrały z tranzystorem Haiku Sol II SE, a także z hybrydami ( Haiku Bright Mk5 oraz Pier MS-680). W tej chwili mam na testach hybrydę Unison Unico Due (choć już nie z Fyne) i to też dobry wzmacniacz. Warto wg mnie sprawdzić coś z lampami. Edytowano 7 czerwca 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 7 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2021 F502SP brzmią zupełnie innaczej niż F502. Ale czytając co miałaś u siebie poprosiłem o przesłanie Lyngdorfa , Piera i jeżeli będzie Atolla. Lampy zostały odradzone - podobno za mało mocy dla Fynów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Ja wole brzmienie szybsze, konkretne dlatego tez poszedł bym w moc do Fyne. Ale całkowicie rozumiem wybór hybrydy czy lampy tutaj. Po prostu inny odbiór, inne oczekiwania I faktycznie F 502SP grają zupełnie inaczej. Kosztują też. Ich problemem jest wygląd. Za mało różnic na zewnatrz, dlatego nie każdy patrzący się decyduje. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Oczywiście, Fyne SP to zupełnie inna bajka. Ale to co miałam na myśli to że warto sięgnąć po coś nieoczywistego. A wybór kolumn jest już ostateczny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 8 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Tak. Wybór jest ostateczny. Miałem u siebie Fyne F502 , Arie 926 , Monitor Audio Silver 500 i SP przebiły je wszystkie. Dokładna, ale nie ostra góra, świetna średnica i dół który wreszcie czuje , że mi nie ucieka w pomieszczeniu. Teraz pozostała kwestia elektroniki. Były już Musical Fidelity M5Si , Roksan K3 i Naim XS3. Jeżeli z tych trzech miałbym wybierać to zostałby Musical , ale mam przeczucie że z czymś innym mogę uzyskać dokładnie to brzmienie na którym mi zależy. Dlatego szukam dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Cześć, kolumny te bardzo dobrze grają z Trigon Exxact oraz hybrydą w D klasie Synthesis Roma 37DC. Niestety widzę, że szukasz wzmacniacza z możliwością pracy jako końcówka mocy, a takich opcji niestety w nich nie ma. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 8 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Dnia 7.06.2021 o 07:15, S4Home napisał: Jeśli szukał byś czegoś podobnego w brzmieniu do obu to faktycznie Atoll IN 200 albo PIER Audio MA 680. Zapraszam na odsłuch. Dziekuję , ale nie macie Atolla na półce 4 godziny temu, Na Temat Audio napisał: Niestety widzę, że szukasz wzmacniacza z możliwością pracy jako końcówka mocy, a takich opcji niestety w nich nie ma. Niestety jest to część kompromisu, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 Tak, z Atollem był swego czasu problem z dostępnością. Mamy go ofercie. Więc w razie czego sprowadzimy, jesli tylko będzie u dystrybutora. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2021 Atoll IN50/100/200/300 mamy na stanie do osłuchu więc jeśli chciałbyś posłuchać to nie będzie najmniejszego problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 10 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2021 Posłuchaj Pier Audio MS-680 Anniversary Edition. Mają piękny czarujący bas. To hybryda i pięknie zgrywa się z kolumnami Tannoy i Fyne. Z moich Tannoyów Revolution XT6F wyciskają wszystko, co najlepsze. A to są kolumny siostrzane. Z Twoich Fyne-ów wycisną jeszcze więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2021 Zgadzam się. Mało znany produkt. Ale kto przetestował to go przy najmniej polubił. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 11 lipca Udostępnij Napisano 11 lipca I na czym stanęło, bo mnie do Pier AuDio MS-680 SE zakupiłem Fyne F502 SP i ładnie grają. Wzmak nawet ¼ na wskaźniku nie musi wyciągać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 lipca Udostępnij Napisano 12 lipca Wiesz że temat z przed 3 lat? A Marcin widoczny Ostatnio 8 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 12 lipca Udostępnij Napisano 12 lipca 4 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Wiesz że temat z przed 3 lat? Sprzed 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 lipca Udostępnij Napisano 12 lipca 20 minut temu, no_i_fajnie napisał: Sprzed Sprzed! Dzieki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławomir Unknown Napisano 14 lipca Udostępnij Napisano 14 lipca Słuchałem tych kolumn Fyne 502 Sp pieknie na zywo wyglądają i grają też zajebiscie. Może kiedyś sobie je kupie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts