Fafniak Napisano 21 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2021 Ponieważ firmy mają raczej standardowe oferty, decyzja jest taka że sam maluję. Czy ktoś z was używał farby w spray-u która udaje rdzę ? O napisy będę się martwił później Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 Udaj się do mieszalni farb samochodowych. Coś Ci dobiorą. Mają wzorniki. 3x podkład najlepiej jasny, 3x baza, 3x lakier. Pamiętaj, by po pierwszym podkładzie nałożyć szpachle na rysy. Szlifowanie 1500, kolejny podkład, jak będę ryski to powtórka. Pamiętaj by przed malowaniem podkładu, zmatowić np. 1000, dokładnie odkurzyć, odtłuścić. Kolejne warstwy nie wymagają odtłuszczania, jak robisz w rękawiczkach, tylko dokładnie odkurzyć. Zamiast rdzawej, może jakiś miedziany metalic? Fajny efekt. Pora roku nie nastraja na malunki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 Ender... plisss czytaj uważniej Już żeby nie było niedomówień i nieporozumień malować będę sprayem - żadna inna forma nie da mi możliwości robienia łagodnych przejść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 Jak sobie zrobisz tak będziesz miał, tylko zwykły spray szybko się wytrze. A napisy może oddać do grawerowania, bo jak inaczej planujesz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 Na wierzch pójdzie lakier utwardzający bezbarwny Kiedyś młodemu zrobiłem taki full kolorowy rower + właśnie taki lakier - zadziwiająco dużo wytrzymał Co do napisów - coraz częściej rozważam wykaligrafowanie przy pomocy farbki i pędzelka lub takiego " pióra z lakierem" chciałbym żeby CD pasował do tego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 (edytowany) A to ciekawie wyjdzie, ambitnie z tym pisaniem. Od ręki chcesz pisać czy jakiś wzornik wyciąć ? A po lakierze polerka ? Edytowano 22 grudnia 2021 przez Sqter83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 6 godzin temu, Fafniak napisał: Ender... plisss czytaj uważniej Już żeby nie było niedomówień i nieporozumień malować będę sprayem - żadna inna forma nie da mi możliwości robienia łagodnych przejść To nie wiesz, że farbę ( bazę) wrzucą Ci do puszki? Gdzie Ty się uchowałeś? 😂😂😂😂 Ja dobierałem kolor do zderzaka i malowałem SPRAYEM. 😁😂😅 Podkład i lakier kupisz sobie gotowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Marcin pomalowałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2022 Dnia 16.01.2022 o 16:34, 1Ender napisał: Marcin pomalowałeś? no jakoś nie bardzo mogę się do tego zabrać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2022 Na wiosnę jak ciepło będzie. Wtedy na zewnątrz można. Te farby śmierdzą. Dobrze jest poszpachlować ryski. Później papierem 1500. Zresztą po podkładzie wszystko wyjdzie. Maluj jasnym podkładem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2022 A FEW DAYS LATER Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 (edytowany) Właśnie byłem na zabiegu laserowym Edytowano 8 lipca 2022 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Dnia 14.06.2021 o 09:06, Audio Autonomy napisał: Nie wiem jak dokładnie jest w tym modelu, bo go nie miałem u siebie, ale zwykle te nakładki na szufladach wysuwa się do góry. Zazwyczaj wchodzą na szufladę na zatrzaski, ale czasami są też śrubki o których pisze @tomek4446. Jeżeli nie widać tam żadnych śrubek, to próbuje delikatnie wycisnąć tą nakładkę do góry. Zobacz też w którym miejscu łączy się ona z szufladą. Będziesz wiedział gdzie naciskać. No to dzisiaj zawziąłem się i naciskałem od dołu Oderwałem aluminiowy front szufladki - był przyklejony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Wow @Fafniak 😱 Front połamany czy da się go jeszcze założyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 jest z aluminium spoko teraz tylko zagwozdkę mam jak niby mam to potem zamocować i "wycentrować" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Z grubego kartonu zrób szablon coby "wycentrować" i przyklej klejem na gorąco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 36 minut temu, gienas napisał: Z grubego kartonu zrób szablon coby "wycentrować" i przyklej klejem na gorąco. Trochę nie rozumiem. Jutro dam zdjęcia to może wyjaśni się w czym problem. Teraz mam zamiar oddać się ekspansji anty umysłowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Ahhh Byłbym zapomniał!!! BARDZO BARDZO dziękuję @Kraft za pomoc w zrobieniu "elektronicznym" tego liternictwa ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Już straciłem nadzieję. Długo to trwało. Myślałem, że odpuściłeś i moja robota poszła na marne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 2 godziny temu, Kraft napisał: Myślałem, że odpuściłeś i moja robota poszła na marne. Jak trafia się awaria kręgosłupa, wszystko schodzi na dalszy plan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Dzisiaj pokryłem to lakierem bezbarwnym. I to niestety jest taka szyszka w d... Co byś nie zrobił to będzie źle Zostawisz bez lakieru? Będzie się wycierać Dasz lakier- struktura 3D niestety zostanie zatracona i wyrównana. A delikatne machniecia suchym pędzlem w celu odkurzenia powierzchni - zostaną przez lakier uwypuklone 🤬 (jak, dlaczego - nie mam pojęcia) Dobrze ze to góra CD a nie front. W sumie i tak jestem cholernie zadowolony bo srebrny "chiński" jest dramatyczny A tak mam coś bardzo swojego i "po swojemu" Do poprawy pójdzie jednak aluminiowa zaślepka na szufladę CD - lakier zabił CAŁKOWICIE rdzawy efekt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 Ponieważ udało mi się oderwać frontową płytkę od szuflady a jednocześnie przez pośpiech i chęć skończenia szybciej, zbyt wcześnie położyłem lakier. Wizualnie całkowicie zepsułem tę płytkę. W pierwszej chwili chciałem oddać do piaskowania i bawić się od początku ale wpadła mi inna myśl. Laser nie jest drogi @Kraft @Butler ? Na ile jakiś dobrany wzór w postaci mapy bitowej da się zwektoryzować? Czy może nie trzeba wektoryzacji? Może bitmapa wystarczy by laserem popsuć to co ja zrobiłem, tym samym naprawiając ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 3 minuty temu, Fafniak napisał: Na ile jakiś dobrany wzór w postaci mapy bitowej da się zwektoryzować? Czy może nie trzeba wektoryzacji? Może bitmapa wystarczy by laserem popsuć to co ja zrobiłem, tym samym naprawiając ? Zależy od softu jaki masz na laserze. My u siebie bez problemu przerabiamy raster na wektor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 4 minuty temu, Butler napisał: Zależy od softu jaki masz na laserze. My u siebie bez problemu przerabiamy raster na wektor. A czy jesteś w stanie powiedzieć/pokazać jak może wyjść n dość ciemnym brązie taki obrazek ? Oczywiście zdaję sobie sprawę że laser nie pracuje w kolorze, tylko chciałbym wiedzieć które obszary/linie zostałyby odwzorowane przez laser. Pewnie jest tak że jest jakiś rodzaj ustawienia "czułości" na elementy obrazu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts