Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

No i tak to już jest. Od tego jak odbieramy dźwięk wpływa naprawdę wiele. Od nastroju, kondycji, akustyki pomieszczenia, ustawienia samych kolumn i elementów toru. Sam się czasem na tym łapię, że któraś z kolumn dziś mi nie podejdzie do końca, a za tydzień nie zamieniłbym jej na żadną inną. Dobrym przykładem są JMR Lucia, które w pokoju u Adama zagrały naprawdę biednie. Widać zdecydowanie nie pasowało im to ustawienie. Brakło czasu i sił na kombinowanie. Przywiozłem je do siebie, podłączyłem, ustawiłem tak jak zawsze i bum! To było to!

Wnioski? Słuchajcie kolumn u siebie, w miejscu docelowym przed zakupem. Kombinujcie z ustawieniem. I jak na dworze 35*, a dodatkowo mieliście nieprzespaną noc, przełóżcie temat z audio na jutro :)

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Mnie nurtuje ten wypchnięty górny środek. P. Kisiel w recenzji ATC scm 7 pisze, że te paczki mogą być czasem lekko krzykliwe poprzez swoje strojenie na przełomie środka i góry i Cyrus 8 to pokazuje - czy to jego sprawka czy tak grają ATC 7? AP C są tam delikatnie wycofane i to też z Cyrusem 8 słychać. Elac Solano był całkiem zgaszony na górnej średni i gdyby Cyrus 8 tam coś wypychał to wyprostowałby, otworzył tę średnicę a tak się nie stało. Zastanawia mnie Dali Menuet, czy one są gdzieś delikatnie rozjaśnione (obstawiam, że tak) czy mają przejście ze średni na górę ustawioną jak ATC 7?

No i samo ustawienie... Tu też sporo się dzieje...  A o dzisiejszej temperaturze nie wspominając :)

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Dzisiaj mam mieć dostarczone monitory o których już jakiś czas temu pisałem tj. Audio Physic Step Plus. I na nich, przynajmniej na jakiś (dłuższy) czas, zakończę poszukiwania następcy dla moich ATC scm 7v3 i Dynaudio X14.

Teoretycznie powinno być przynajmniej bardzo dobrze ale są jeszcze specyficzne upodobania/wymagania testującego ;)

119ap.promo_.jpg

Napisano

Bryła ładna, coś jak ATC scm 7 ale z dodatkowym pochyleniem. Grać raczej będą, w końcu ten monitor w coraz  nowszych wersjach jest produkowany od wielu lat. Obecnie chyba został zastąpiony przez model Step 35 ale na 100% nie wiem. 

27 minut temu, Marek Muszyński napisał:

Jeszcze nie wiem. Obawiam się, że ewentualnie byłby to mały kroczek i to nie wiadomo w którą stronę, a ja potrzebuję skoku milowego :)

Brałbym w ciemno gdyby warunki lokalowe pozwalały

Napisano
Dnia 23.06.2021 o 09:53, kaczadupa napisał:

Dzisiaj mam mieć dostarczone monitory o których już jakiś czas temu pisałem tj. Audio Physic Step Plus. I na nich, przynajmniej na jakiś (dłuższy) czas, zakończę poszukiwania następcy dla moich ATC scm 7v3 i Dynaudio X14.

Teoretycznie powinno być przynajmniej bardzo dobrze ale są jeszcze specyficzne upodobania/wymagania testującego ;)

119ap.promo_.jpg

Przyszły ? Czekamy z niecierpliwością na wrażenia.

Napisano (edytowany)

Przyszły ale nie zostaną :(

Tak po męsku, bez zbytniego rozpisywania się i szczerze do bólu:

w moim pokoju i z moimi gratami oraz na mój gust lepiej wypadły Audio Physic C3. Oczywiście audiofilsko gadając należy zauważyć, że wyższy model AP to granie bardziej ułożone i zdecydowanie gładsze na sredni!, że wokale są bardziej namacalne itd. ale.... brakuje skali z większych AP C3, droższe AP są aż za gładkie... , za audiofilskie..., za "poważne", nie są tak uniwersalne jeżeli chodzi o różne gatunki muzyki. Albo jest za nachalnie w okolicach średni czy góry albo w drugą stronę - czegoś brakuje - jakby potrzebny był lepszy tor, żeby z nich to wydusić... Próbowałem z różnymi ustawieniami monitorów w pokoju ale - czytaj wyżej. 

Nie ma tego urozmaicenia, żywiołowości, "młodzieńczej" radości grania AP C3, tu nigdy nic nie męczy przez jakieś wypchnięcie do przodu i nigdy nie ma się wrażenia, że potrzebny jest mocniejszy wzmacniacz, który wydusi z nich brakujące dźwięki, jest w punkt. Z APC 3 w przeciwieństwie do Step plus włączasz zabawki, słuchasz każdego gatunku muzyki i banan na twarzy. Może potrzebuję właśnie takiego grania po moich Dynaudio i ATC scm 7, mniej audiofilstwa a więcej młodzieńczej radości i uniwersalności  - nie mylić z efekciarstwem. 

Ostatecznie i tak nasz gust (i pomieszczenie) o wszystkim decydują, tak mi się wydaje. Tyle w temacie. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Może potrzebuję właśnie takiego grania po moich Dynaudio i ATC scm 7, mniej audiofilstwa a więcej młodzieńczej radości i uniwersalności  - nie mylić z efekciarstwem.

Bardzo dobrze to ująłeś Adam. Sam kilka razy pisałem o tym, że audio physic 3 to bardzo "radosne" granie. No i sprawdzają się dobrze w szerokim spektrum gatunków muzycznych. 

Edytowano przez seba3002
Napisano

Widzisz, czyli podobnie słyszymy :)

Czy Birdy - Skinny Love, czy Rage Against The Machine - Killing In the Name czy Alex Cortiz - For Those Who Believe to APC3 czują się jak ryba w wodzie, zawsze oddają klimat danej muzy bardzo trafnie i angażująco. 

Napisano (edytowany)
Dnia 19.06.2021 o 23:41, lpomis napisał:

To jeszcze pięknie równiutka Lucia na dokładkę:

obraz.thumb.png.ff14fbe12b130f4874ab6258e469a9b8.png

Porównywanie pomiarów robionych przez różne redakcje to ryzykowne zajęcie. Procedury pomiarowe są różne. Do tego dochodzi różny sposób obrazowania. Przeskalowałem wcześniej zamieszczone wykresy Lucii, Menuetów i SCM7. Wcześniej pasmo ATC wyglądało na najbardziej pofalowane. Po ujednoliceniu skali, wychodzi, że jest najrówniejsze;).

A jeszcze nie wiemy, jakie wygładzanie zastosowały redakcje. Śliska sprawa. Najbezpieczniej porównywać tylko pomiary w ramach jednej redakcji.

SPL01.thumb.png.ce60e1538d8800827ff4a304f8030c22.png

Edytowano przez Kraft