MichałY Napisano 25 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2021 Dzień dobry zespole. Chciałem prosić o pomoc w wyborze sprzętu do salonu o wymiarach ok 20 m. Sporo szukałem w sieci i chciałbym kupić sprzęt Yamahy. Co do kolumn najbliżej mi do mission lx-1, być może lx1 MK II. Oba te głosniki mieszczą się w 18cm przestrzeni pomiędzy telewizorem a ścianką zabudowy. Różnica pomiędzy jednymi a drugimi to ok 100 zł. Czy warto dopłacić? Co do sprzętu Yamahy, rozważam dwa poniższe i tutaj też proszę o pomoc, czy warto dopłacić do droższego egzemplarza? Na czym tak naprawdę polega różnica między nimi? https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n470d-mission-lx-1.html https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n670d-mission-lx-1.html Z góry dziękuję za pomoc, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2021 (edytowany) Przy takim budżecie różnica w cenie prawie 1000 PLN to jest naprawdę sporo. W wyższym modelu masz pewność, że kolumny zostaną lepiej wysterowane i w rezultacie da lepszą jakość dźwięku. Wyższy model jest zdecydowanie wydajniejszy, co może przydać się przy ewentualnej wymianie kolumn w przyszłości i przede wszystkim jest to zestaw dzielony. Trzeba samemu posłuchać obu zestawów, przespać się z tym i na chłodno podjąć decyzję. Edytowano 25 czerwca 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2021 Wyższy model charakteryzuje się większą mocą, lepiej poradzi sobie w kwestii napędzenia i wysterowania kolumn. Od siebie polecałbym rozważyć zakup z innymi kolumnami takimi jak Heco Aurora 300, Indiana Line Tesi 261 czy Q Acoustic 3020i lub 3030i. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 27 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2021 O modelu MCR670 napisano już tak dużo, że to chyba samo za siebie mówi. Klasyk i tyle. Kiedyś go miałem w sypialni, bardzo udany model, a kupiłem go jeszcze w 2017 roku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 670 gra znacznie lepiej. I z Missionami faktycznie gra to ładnie. Ewentualnie możesz pomyśleć o QAcustic 3020i które bardzo dobrze pasują pod Yamahe albo KEf Q 350. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichałY Napisano 28 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 Dziękuję wam bardzo. W takim razie zdecyduje się na model 670. Niestety nie mam możliwości przesłuchać sprzętu z różnymi kolumnami, w grę wchodzi tylko zamówienie z dostawą. Czy macie może jakąś poradę co do wyboru głośników. Będą stać dosyć ciasno pomiędzy telewizorem a bokiem mebli, mam tam tylko 18 cm szerokości. Zastanawiam się nad wyborem Tesi 261, Mission LX-1 lub Mission LX-1 MKII. Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 28 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 W takim ułożeniu kolumny będą się dusić i jeszcze do tego dochodzi ta duża powierzchnia do nagłośnienia, w sumie efekt będzie marny. Pomyśl o szerszym ich rozstawie lub ustawieniu ich gdzieś wyżej, może na meblach, przynajmniej dźwięk będzie się ładnie rozchodził. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichałY Napisano 28 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 Hmmm, dzięki za podpowiedź, muszę chyba cały koncept przemyśleć. Niestety nie wpadłem na to przed planowaniem mebli i niewiele mam tu opcji (załączam zdjęcie) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 28 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2021 Jeżeli szukasz kolumn konkretnie do obecnego ustawienia to lepsze będą kolumny il tesi 261 z przednim bass reflexem. Po zdjęciu nie masz za dużo możliwości zmiany ustawienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 A gdzie to ma stać? Co tu zmieni tylni, przedni, dolny bass reflex? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichałY Napisano 29 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 Kolumny mają stać po obu stronach telewizora, półka pod telewizorem tak jak wnęka ma głębokość 24 cm, szerokość od telewizora do boku wnęki to po każdej stronie 18 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 29 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 3 godziny temu, S4Home napisał: Co tu zmieni tylni, przedni, dolny bass reflex? To że przy tak niewielkiej przestrzeni nie umieścisz kolumn z tylnym BR. Natomiast z przednim BR mogą stanąć przy samej ścianie, co jednak ma znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 Będzie niestety mocny ścisk i bez odsłuchu u Ciebie się nie obędzie, ponieważ różnie może być z brzmieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 29 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 Z jakiego jesteś miasta? Być może niedaleko jest jakiś nasz punkt Tophifi, -mozna podjechać do kolegów i umówić wypożyczenie sprzętu do Twojego pomieszczenia. Warto sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 29 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2021 2 godziny temu, Q21 napisał: Będzie niestety mocny ścisk i bez odsłuchu u Ciebie się nie obędzie, ponieważ różnie może być z brzmieniem. Wypożyczenie i sprawdzenie w domu to najlepsze rozwiązanie. Pomimo trudnego ustawienia może okazać się że dźwięk będzie zadowalający. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2021 20 godzin temu, Kubad napisał: To że przy tak niewielkiej przestrzeni nie umieścisz kolumn z tylnym BR. Natomiast z przednim BR mogą stanąć przy samej ścianie, co jednak ma znaczenie. No wlaśnie nie bardzo tak jest. Opisaliśmy to już wszystko w wątku o bass reflex. Nie powtarzajmy tego Te Tesi i tak będą wystawać 4 cm. Można je będzie zahaczyć. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts