Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry zespole. 

Chciałem prosić o pomoc w wyborze sprzętu do salonu o wymiarach ok 20 m. Sporo szukałem w sieci i chciałbym kupić sprzęt Yamahy. Co do kolumn najbliżej mi do mission lx-1, być może lx1 MK II. Oba te głosniki mieszczą się w 18cm przestrzeni pomiędzy telewizorem a ścianką zabudowy. Różnica pomiędzy jednymi a drugimi to ok 100 zł. Czy warto dopłacić?

Co do sprzętu Yamahy, rozważam dwa poniższe i tutaj też proszę o pomoc, czy warto dopłacić do droższego egzemplarza? Na czym tak naprawdę polega różnica między nimi?

https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n470d-mission-lx-1.html

https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n670d-mission-lx-1.html

Z góry dziękuję za pomoc,

Michał

Napisano (edytowany)

Przy takim budżecie różnica w cenie prawie 1000 PLN to jest naprawdę sporo. W wyższym modelu masz pewność, że kolumny zostaną lepiej wysterowane i w rezultacie da lepszą jakość dźwięku. Wyższy model jest zdecydowanie wydajniejszy, co może przydać się przy ewentualnej wymianie kolumn w przyszłości i przede wszystkim jest to zestaw dzielony. Trzeba samemu posłuchać obu zestawów, przespać się z tym i na chłodno podjąć decyzję. 

Edytowano przez lysyrafal
Napisano

Wyższy model charakteryzuje się większą mocą, lepiej poradzi sobie w kwestii napędzenia i wysterowania kolumn. Od siebie polecałbym rozważyć zakup z innymi kolumnami takimi jak Heco Aurora 300, Indiana Line Tesi 261 czy Q Acoustic 3020i lub 3030i. 

Napisano

Dziękuję wam bardzo. W takim razie zdecyduje się na model 670. Niestety nie mam możliwości przesłuchać sprzętu z różnymi kolumnami, w grę wchodzi tylko zamówienie z dostawą. Czy macie może jakąś poradę co do wyboru głośników. Będą stać dosyć ciasno pomiędzy telewizorem a bokiem mebli, mam tam tylko 18 cm szerokości. Zastanawiam się nad wyborem Tesi 261, Mission LX-1 lub Mission LX-1 MKII.

Michał

Napisano

W takim ułożeniu kolumny będą się dusić i jeszcze do tego dochodzi ta duża powierzchnia do nagłośnienia, w sumie efekt będzie marny. Pomyśl o szerszym ich rozstawie lub ustawieniu ich gdzieś wyżej, może na meblach, przynajmniej dźwięk będzie się ładnie rozchodził.

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

Co tu zmieni tylni, przedni, dolny bass reflex?

To że przy tak niewielkiej przestrzeni nie umieścisz kolumn z tylnym BR. Natomiast z przednim  BR mogą stanąć przy samej ścianie, co jednak ma znaczenie. 

Napisano
2 godziny temu, Q21 napisał:

Będzie niestety mocny ścisk i bez odsłuchu u Ciebie się nie obędzie, ponieważ różnie może być z brzmieniem.

Wypożyczenie i sprawdzenie w domu to najlepsze rozwiązanie. Pomimo trudnego ustawienia może okazać się że dźwięk będzie zadowalający. 

Napisano
20 godzin temu, Kubad napisał:

To że przy tak niewielkiej przestrzeni nie umieścisz kolumn z tylnym BR. Natomiast z przednim  BR mogą stanąć przy samej ścianie, co jednak ma znaczenie. 

No wlaśnie nie bardzo tak jest.

Opisaliśmy to już wszystko w wątku o bass reflex. Nie powtarzajmy tego :P

Te Tesi i tak będą wystawać 4 cm. Można je będzie zahaczyć.

Piotr