Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
16 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Świetnie wyglądają kable w oplocie z przędzy czesanej.

Faktycznie fajne te oploty i z charakterem do vintage.     @Fafniak będziesz miał wyczesane kable i nikt Ci nie podskoczy 😉

Napisano
41 minut temu, Fafniak napisał:

A moze wtyczkę też jakaś "vintage" mozesz polecić ?

IEC? Tutaj chyba będzie ciężko o coś wyglądającego oldskulowo. Ja przynajmniej nic nie kojarzę. 

Możesz natomiast kupić jakąś zwykłą wtyczkę (np. https://amptone.pl/p/78/4461/wtyk-sieciowy-zenski-iec-skladany-sieciowe-iec-gniazda-zlacza.html) i załączyć na nią jakąś koszulkę termokurczliwą pasującą kolorystycznie do oplotu. W PAStore robią fajnie i tanio nadruki na termokurczach. Jak bym zrobił np. coś takiego, żeby dodać charakteru przemysłowego ;) 

koszulka-termokurczliwa-do-nadruku-tult3

Napisano (edytowany)

@Fafniak

Może oplot miedziany daj na przewód zasilający. Potrzymaj trochę żeby się utlenił i załóż przezroczystą koszulkę termokurczliwą na zewnątrz żeby ochrona była. Możesz też jeden koniec oplotu podłączyć pod PE, będziesz miał ekran w gratisie 😉

Edytowano przez MariuszZ
Napisano
21 minut temu, MariuszZ napisał:

Nie chciałbym drażnić ale co ty pokazujesz? Przeźroczysty plastik? Retro to ebonit i pochodne. Widziałeś kiedyś takie coś?

Nie, nie interesuję się kablami. Kupuję przeważnie szwabskie w cenie 50-150, a te wtyczki zapamiętałem, bo mi wyskoczyły kiedyś przy zakupach.

Napisano
2 minuty temu, Dzik napisał:

Nie, nie interesuję się kablami. Kupuję przeważnie szwabskie w cenie 50-150, a te wtyczki zapamiętałem, bo mi wyskoczyły kiedyś przy zakupach.

Ja nie o tym tylko o ebonicie. Domniemam żeś młody Dziczek jesteś skoro nie czaisz co to ebonit i gdzie go aplikowano ;) 

Napisano
18 godzin temu, MariuszZ napisał:

Może oplot miedziany daj na przewód zasilający. Potrzymaj trochę żeby się utlenił i załóż przezroczystą koszulkę termokurczliwą na zewnątrz żeby ochrona była. Możesz też jeden koniec oplotu podłączyć pod PE, będziesz miał ekran w gratisie

jest to opcja ciekawa

Napisano
Dnia 3.07.2021 o 14:18, MariuszZ napisał:

Potrzymaj trochę żeby się utlenił i załóż przezroczystą koszulkę termokurczliwą na zewnątrz żeby ochrona była.

Taka koszulka to ona jest termokurczliwa? Możesz coś więcej opisać ?

@RLC to kompletnie nie wygląda na "stare"

Napisano
16 minut temu, Fafniak napisał:

Taka koszulka to ona jest termokurczliwa? Możesz coś więcej opisać ?

Oplot miedziany nie jest termokurczliwy ale jest elastyczny i można dopasować Fi kabla dość swobodnie. Przeźroczysta koszulka termo jak każda inna pod wpływem temperatury się kurczy. Ja suszarką do włosów "opiekam". Po skurczeniu dalej jest elastyczna nie ograniczając przewodu w tej materii i jednocześnie dobrze zabezpiecza przewód czy oplot miedziany przed warunkami zewnętrznymi jak wilgoć czy jakieś mechaniczne otarcia, a jednocześnie nie zakrywa walorów wizualnych oplotu ;) 

Napisano
44 minuty temu, tomek4446 napisał:

O! Piotrek ? Żyjesz ?

Hehe :) Pomimo upału, udaje mi się czasem sięgnąć aż do klawiatury i wydać z siebie "głos" ;) 

A tak naprawdę, to znowu porozkręcałem wzmacniacz celem go ulepszenia 🤣