Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Proszę o opinie na temat zestawu jakiego sobie wybrałem jako laik w temacie audio i kin domowych:

- amplituner Yamaha MusicCast RX-V4A

- głośniki Tufel Ultima 40 5.1 https://teufelaudio.pl/ultima-40-surround-51-set-105789000?v=002&extProvId=5&extPu=teufelpl-gaw&extLi=11057390570&extCr=106723392125-462296363205&extSi=&extTg=&keyword=&extAP=&extMT=&partner_id=sea-pl..google.11057390570.462296363205.&gclid=Cj0KCQjw-NaJBhDsARIsAAja6dNC1UqY9rs1psA92b8FOMeqTFlm59ebxCJt4lwCTEYu7iWOluZqQSUaAqn8EALw_wcB

Na amplituner wpadłem przypadkowo podczas poszukiwań, głośniki zaś pasują mi idealnie pod moją meblościankę tv kolorystycznie jak i gabarytowo więc prosiłbym o opinie na temat tych głośników oraz dopasowania ampitunera.

Pomieszczenie, w którym będzie stał zestaw ma 14m2, używany będzie przede wszystkim do oglądania filmów.   

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Cześć,

Czym się kierujesz przy wyborze? 

Z tego co widzę to głównie przypadek i aspekt wizualny? ;) 

44 minuty temu, Maciek1986 napisał:

Na amplituner wpadłem przypadkowo podczas poszukiwań, głośniki zaś pasują mi idealnie pod moją meblościankę tv kolorystycznie jak i gabarytowo

Jeżeli chodzi o kolumny to dosyć przeciętny produkt. Może i ładny wizualnie (gusta) ale brzmieniowo można lepiej.

Może na początek podjedź gdzieś na odsłuch i porównaj kilka modeli kolumn?

Co do amplitunera to jest ok o ile jest dostępny. Obecnie jest spory niedosyt elektroniki na rynku także jak masz okazję to z niej korzystaj.

Piotr

Napisano

Amplituner wpadł mi jakość w oko ze  względu na, to że pasowały mi formt odtwarzanych dźwięków ponieważ większość filmów mam z dysku.Jezeli chodzi o kolumny to tak, wizualnie bardzo pasują mi do pomieszczenia a recenzje na ich temat oglądem na yt i większość osób był z nich bardzo zadowolona. Jeżeli chodzi o odsłuch to ciężka sprawa ze względu na lokalizacje przypuszczam,że najbliże sklepy lub salony z taką możliwością są oddalone o minimum 100km .Jeżeli masz przy takim budrzecie coś fajnego do polecenia to możesz podrzucić jakieś nazwy. 

Napisano

Dzięki bardzo za odpowiedzi . Na głośniki Tufel byłem nastawiony na ze względu na wygląd + kilka opisów i artykułów na polskich stronach, które były bardzo pozytywne ale jak poczytałem głębiej + opinie niemieckie na temat tych głośników to wykluczam je.Glośniki te pasowały bardzo mi do pozostałego wystroju pomieszczenia ze względu na meblościankę w białym połysku z czarnym frontem identycznie jak głośniki więc kobieta nawet za bardzo nie krzyczała na gabaryty głośników ponieważ wszystko się komponowało. Proponowane głośniki będą wyglądały do reszty dość surowo ( chociaż te magnat 1002możę by uszły , macie jakiś zestaw 5.1 w białym kolorze ).Ampli by został ten co wybrałem , to może poszukamy czegoś do tego amplitunera ewentualnie zestaw głośników z subuferem przypominający berdziej plastikowe KD z marketów, chodzi mi tu bardziej o smukły kształt .  Wstawiam grafikę żeby zwizualizować dla czego tak bardzo przypadły mi te głośniki a można powiedzieć,że bardziej żonie (meblościanka ostatecznie będzie inna bo jak pisałem wcześniej biały połysk z czarnym frontem ) . 

obraz_viber_2021-09-06_12-32-33.jpg

Napisano

Nie pisałem jeszcze, że budżet, którego nie chciałbym przekroczyć to około 6500 zł. Ampli będę miał za 3 więc na głośniki 5.1 mógłbym przeznaczyć około 3500zl . Rozumiem,że za taką cene nie mogę liczyć  na jakąś super jakość bo już czytałem na różnych forach jak laicy są liczowani przy takich budżetach  ale mnie jako kinomaniaka (chodzi tu o ilość oglądanych filmów, który miał bana przy zwykłym kd manty bo dźwięki wychodziły za ucha :) )będę zadowolony z większości co m zaproponujecie. 

Napisano

Przy ograniczonym budżecie warto brać pod uwagę rozwiązanie w którym w pierwszej kolejności kupuje się możliwie dobre kolumny frontowe i centralny stanowiące komplet, do nich dokupuje się bardzo tanie głośniki tylne  (nie do kompletu i  np. używane), a zakup subwoofera zostawia się na przyszłość. W ogóle warto brać pod uwagę kolumny używane w dobrym stanie.

Napisano

Pewnie sprawny bo przy mnie wszedł w stan uśpienia. Ładne jest to urządzenie z zewnątrz ale w środku pustawo coś. Transformator jak dla wzmacniacza 2x30W ;)
Jak ktoś chętny to zestaw tam był. Był też model z poprzedniej stylizacji ale nie przyglądałem się co dokładnie.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka