Skocz do zawartości

Humor

Gość

Recommended Posts

Mój syn męczy teraz Lalkę…, lektura w drugiej klasie liceum. Czyta całymi dniami i ciągle jest na 116 stronie. I tak już jest lepszy od ojca (o czym nie wie)  :) 

Tym bardziej szacun dla wyżej piszących, że tak świetnie znają naszą literaturę.  

Edytowano przez kaczadupa

A mnie Lalka podoba się bardzo. Oczywiście w liceum opierałem się na serialu i ...jakos wystarczyło. Póżniej przeczytałem ją z własnej woli (nawet dwukrotnie), podobnie jak Chłopów, Faraona, Pana Tadeusza i inne pozycje klasyczne. Do klasyki trzeba dorosnąć, podobnie jak w muzyce poważnej do Bacha. 

4 godziny temu, Amarok napisał:

Tak, Łęccy wynajmowali luksusowe mieszkanie w kamienicy, a Wokulski kupił  tę kamienicę z miłości do Izabelli. 😁

Kamienica czynszowa należała do Łęckich ale w niej nie mieszkali. Wokulski kupił ja po zawyżonej cenie i tym samym uratował rodzinę Izabeli od bankructwa. Czytałem Lalkę wiele razy, jestem nieuleczalnym molem książkowym. 

Nie wiedziałem w jakiej kategorii to umieścić ale to raczej żart.

graew.jpeg

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

patrząc współczesnymi kryteriami to stary dziad stalker z Wokulskiego

Bo prawdziwa miłość z faceta robi kalekę (obecnie mówi się niepełnosprawnego). Jest ślepy, głuchy i zachowuje się irracjonalnie. Tym bardziej nieodwzajemniona. To smutne, ale kobiety perfidnie to wykorzystują, nie mając najmniejszych skupułów.

Edytowano przez Rega

35 minut temu, Rega napisał:

Bo prawdziwa miłość z faceta robi kalekę (obecnie mówi się niepełnosprawnego). Jest ślepy, głuchy i zachowuje się irracjonalnie. Tym bardziej nieodwzajemniona. To smutne, ale kobiety perfidnie to wykorzystują, nie mając najmniejszych skupułów.

Miłość jest ślepa, czy to kobiety czy mężczyzny, tak samo. I może właśnie tak ma być? Myślę, że tak. 

2 godziny temu, Rega napisał:

Dobry temat do pogadania na męskim grillu.

Oj tam! Ślepa faza zakochania to prosty mechanizm ewolucyjny który zapewnia ludzkości przetrwanie.

Bez tej wstępnej fazy "ślepoty" nie da się zbudować trwałych więzi emocjonalnych.

Motyle w brzuchu zanikają po około dwóch latach, wtedy często mamy już na stanie małego człowieka. A potem to już leci...

A cytując klasyków na wesoło:

Miłość jest ślepa, a małżeństwo jest najlepszym okulistą...

I jeszcze:

Kartka na drzwiach Urzędu Stanu Cywilnego:

Uwaga! zawarcie małżeństwa jest główną przyczyną rozwodów... 🤣

13 godzin temu, michaudio napisał:

Oj tam! Ślepa faza zakochania to prosty mechanizm ewolucyjny który zapewnia ludzkości przetrwanie.

Bez tej wstępnej fazy "ślepoty" nie da się zbudować trwałych więzi emocjonalnych.

Motyle w brzuchu zanikają po około dwóch latach, wtedy często mamy już na stanie małego człowieka. A potem to już leci...

A cytując klasyków na wesoło:

Miłość jest ślepa, a małżeństwo jest najlepszym okulistą...

I jeszcze:

Kartka na drzwiach Urzędu Stanu Cywilnego:

Uwaga! zawarcie małżeństwa jest główną przyczyną rozwodów... 🤣

Małżeństwo najwyższą, usankcjonowaną prawnie, formą kurewstwa?