Tomasz J Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 Witam, Mam do Was pytanie, co spróbować zmienić w pierwszej kolejności aby poprawić jakość, kontrolę basu i odrobinę rozjaśnić dźwięk? Mój aktualny zestaw to: Spotify Premium, Chromecast audio optykiem do CA Dacmagic 100, NAD 356BEE plus kolumny Heco Aurora 700. Bardzo często koryguję brzmienie zmniejszając "bas" na wzmacniaczu i delikatnie zwiększam "treble". Dotychczasowe delikatne próby poprawy akustyki oraz zmiany ustawień kolumn nie przyniosły zadowalającego efektu, stąd moje pytanie. Który wariant może przynieść zauważalną zmianę dźwięku? pozdrawiam Tomasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 Myślę,że raczej wzmacniacz / kolumny ale z tych 2 co podałeś to na pewno DAC będzie miał większe znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 Sprawdzić testowo Tidala/Qobuza/pewne pliki zamiast Spotify. Wypożyczyć inne kolumny , chociażby do testów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 Cambridge juz ci rozjaśnia górę więc jego nie podmieniaj. Malina też nie doda tego co potrzebujesz. Moim zdaniem albo wzmak na jaśniejszy. Albo kolumny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 Zmiana zasilacza przy CA DM100 usuwa kurtynę. Polecam sprawdzić Projekt Nostromo. Malina ale z nakładka Signature jest najjaśniejsza. Zmiana na Hifiberry to nie będzie to. Ja bym na twoim miejscu sprawdził inny zasilacz do CA. Koszt najmniejszy, zawsze można zwrócić. Wszystko inne to są wydatki w tysiącach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 A ja polecam Tobie zlecić zabieg modyfikacji u Muda 44,bas będzie szczuplejszy, bardziej zróżnicowany,nie tak rozlany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 (edytowany) Jaki masz budżet? Jaki duży pokój? Jak z akustyką? Być może gdzieś bas się wzbudza? Jaki masz ustawienie kolumn? Edytowano 14 września 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 http://audiopurist.pl/mods-pl/cambridge-audio-dacmagic-100-modification/ polecam ten mod , 2 rok mam i jakoś nie widzę potrzeby zmiany - dźwięk stał się wyrównany względem seryjnego dacmagica , czyli więcej wyższej klasy dołu , mniej wybrzmiewającej mocno góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes83 Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 Żadna zmiana z przywołanych w temacie poprawy na plus nie wniesie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz J Napisano 14 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2021 4 godziny temu, 1Ender napisał: Jaki masz budżet? Jaki duży pokój? Jak z akustyką? Być może gdzieś bas się wzbudza? Jaki masz ustawienie kolumn? Na początku bardzo dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi. Budżet zakładałem 700-800zł (prezent urodzinowy chciałem sobie zrobić i przy okazji spróbować coś poprawić). Rozważałem podłączenie Toppinga E30 jako PRE pod końcówkę Nada. Pisał ktoś na forum (chyba forumowicz marcinmarcin), że robi to różnicę na plus. Pokój nieregularny, salon z jadalnią 35m2 (dodatkowo otwór w stropie ze schodami na piętro tuż obok prawej kolumny). Akustyka pewnie jest tu problemem, chociaż dywan, zasłony, kwiaty i regał z książkami w okolicach kolumn się znajdują. Kolumny rozstawione 2,5 metra od siebie, około metr od ściany tylnej, miedzy nimi szafka RTV + wiszący telewizor 65", lewa kolumna niestety w narożniku metr od bocznej i tylnej ściany. Miejsce odsłuchowe około 2,4 metra od linii kolumn. Jeśli macie jakieś sugestie, co do ustawienia kolumn, to chętnie skorzystam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 Szukaj coś od Projekt Nostromo. Używany Wolf 2 z zasilaczem firmowym to około 800 zł. Nowy Wolf 2 to około 1000 zł, bez zasilacza tego lepszego. Dołożony jest tylko tani zasilacz, ale nawet na tym zestawie odczujesz dużą poprawę brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 Cześć, Masz muzykalnie brzmiący zestaw. Pytanie czy taki był zamysł czy może wybrałeś zestaw w ciemno? Jeśli chciałbyś poprawić precyzję, lokalizację oraz nadać większej szczegółowości to polecałbym wymienić CA DAC Magic 100 ale nie na Toppinga E30 tylko na model D50s. Zagra jaśniej i dynamiczniej. Możesz ewentualnie pomyśleć o wymianie wzmacniacza na coś jaśniejszego np. Cambridge Audio CXA61. Zapraszamy do kontaktu w sprawie odsłuchu w naszym salonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 4 minuty temu, Q21 napisał: Jeśli chciałbyś poprawić precyzję, lokalizację oraz nadać większej szczegółowości to polecałbym wymienić CA DAC Magic 100 ale nie na Toppinga E30 tylko na model D50s. Zagra jaśniej i dynamiczniej. Zapraszamy do kontaktu w sprawie odsłuchu w naszym salonie. Ile kosztuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 14 godzin temu, 1Ender napisał: Ile kosztuje? 1150 zł. Ale to nadal nie jest moim zdaniem kierunek. D50s jest jaśniejszy od CA 100? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 Nadal optuję za Nostromo dac. Można kupić nowy, albo używany i dostosować brzmienie do swoich potrzeb oddając na moda do producenta. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 Topping D50s detal to 1150zł i jest to jaśniejszy charakter brzmienia względem wiekowego Dac Magic 100. Nie wspominając już o przestrzeni oraz kontroli dołu, tutaj jest już przepaść, a może być tylko lepiej z zewnętrznym zasilaczem liniowym . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz J Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 Może ktoś z Was próbował podłączyć taniego daca, typu Topping E30 lub SMSL 10thMKII, jako przedwzmacniacz do Nada 356? Jest jakaś istotna różnica w brzmieniu, jak działa regulacja głośności z PRE? Chętnie poznałbym jeszcze jakieś opinie i wrażenia z takiego połączenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 5 minut temu, Tomasz J napisał: Może ktoś z Was próbował podłączyć taniego daca, typu Topping E30 lub SMSL 10thMKII, jako przedwzmacniacz do Nada 356? Jest jakaś istotna różnica w brzmieniu, jak działa regulacja głośności z PRE? Chętnie poznałbym jeszcze jakieś opinie i wrażenia z takiego połączenia. Nie miałem okazji próbować tych wyżej wymienionych, ale do NADa C356 na stałe miałe podłączony ProJect Pre box S2 digital. Praca C356 w trybie końcówki nie specjalnie dawała jakieś korzyści jakościowe więc C356 poddałem mudyfikacji. Ostatecznie głośnością sterowałem z poziomu Pre box a w Nadzie na stałe miałem ustawiony potencjometr na 11tą. Sprawdzało sie to bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts