lysy Napisano 17 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2023 Dnia 15.09.2023 o 19:10, Komor0218 napisał: Pierwsza wersja A co jest źródłem systemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor0218 Napisano 17 września 2023 Udostępnij Napisano 17 września 2023 Jeszcze nic. Do czego zmierzasz?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 17 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2023 Pytam z ciekawości ( dociekam ), ponieważ gra cały tor. A testy kolumn Gold i Silver z jakim źródłem były odsłuchiwane? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 września 2023 Udostępnij Napisano 17 września 2023 19 minut temu, lysy napisał: Pytam z ciekawości ( dociekam ), ponieważ gra cały tor. Gra cały tor, a o czas pogłosu czy pierwsze odbicia jakoś mało kto pyta. A ubytki słuchu to już w ogóle temat tabu. A to też "tor". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 września 2023 Udostępnij Napisano 17 września 2023 12dB różnicy na rezonansie czy 400ms różnicy w pogłosie dawniej nie słyszałem. Ale że coś tam dziwnego i złego się dzieje na przełomie tzw średnicy i wysokich owszem. O różnicach w przetwornikach, wzmakach nie wspomnę, wychwytywałem w tempie coś jak małe piffko przed śniadaniem. Szacuje się, że około 30% populacji „cierpi” na tzw szumy uszne. W tym niżej podpisany. Audiofili to nie dotyka. Wystarczy się samookreślić jako wszystko słyszący i dla lepszej samooceny doradzajmy więcej i więcej. pozdrawiam Adam 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 września 2023 Udostępnij Napisano 17 września 2023 Ale Rafal zapytał o źródło . Coś nie tak z tym pytaniem . To jak Jarek nikt nie zapytał , to pytaj 👌 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor0218 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 Jutro odbieram Goldy 100. Przetestuje jeszcze wzmacniacze od znajomych tak dla pewności co do Rotela. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor0218 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 Dnia 17.09.2023 o 10:12, lysy napisał: Pytam z ciekawości ( dociekam ), ponieważ gra cały tor. A testy kolumn Gold i Silver z jakim źródłem były odsłuchiwane? Odtwarzacz cd i te same utwory na streamie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harddog Napisano 20 września 2023 Udostępnij Napisano 20 września 2023 (edytowany) Dnia 19.09.2023 o 08:07, Komor0218 napisał: Jutro odbieram Goldy 100. Przetestuje jeszcze wzmacniacze od znajomych tak dla pewności co do Rotela. Zapewniam Cię że będziesz zadowolony z tych monitorów. U mnie grają od ponad roku i co jakiś czas odkrywam je na nowo. Edytowano 20 września 2023 przez Harddog Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harddog Napisano 20 września 2023 Udostępnij Napisano 20 września 2023 Od mojego ostatniego posta trochę czasu minęło trochę czasu. Do tej pory nie udało mi się wymienić wzmacniacza, ale wymieniłem przedwzmacniacz do mojego drapaka. Obecnie jest to Teac PE 505, który sprawuje się naprawdę świetnie. Dokupiłem też Marantza SACD 30 N, zatem podrasowałem mój tor cyfrowy, przy okazji rozwiązałem kwestię streamera i zewnętrznego DAC- a. Powoli zaczynam polowanie na wzmacniacz, w kręgu moich zainteresowań jest Mcintosh MA 5300 , Luxman 550 axII- generalnie mój przyszły wzmacniacz, nie musi mieć wbudowanego DAC-a, ponieważ Marantz jak do tej pory spełnia moje oczekiwania. Myślę też o wymianie gramofonu na jakiś vintage- ale bez pośpiechu. Jeśli chodzi o MA gold 100, są bez zarzutu. Trochę materiału AV wrzucam (nie wiem czy film "przejdzie")- posłuchajcie tego w słuchawkach- chociaż i tak nie oddadzą tego co słyszę u siebie. 20230911_175857.mp4 20230911_202320.mp4 20230911_201235.mp4 20230911_181451.mp4 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harddog Napisano 30 września 2023 Udostępnij Napisano 30 września 2023 Szanowni życie jest przewrotne i płata różne figle. Właśnie stałem się posiadaczem JBL 4429, może znajdzie się ktoś chętny na Monitor Audio Gold 100 5g w kolorze ebony, które sprzedaję? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 30 września 2023 Udostępnij Napisano 30 września 2023 5 minut temu, Harddog napisał: Właśnie stałem się posiadaczem JBL 4429, może znajdzie się ktoś chętny na Monitor Audio Gold 100 5g w kolorze ebony, które sprzedaję? Może jakieś małe porównanie? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harddog Napisano 30 września 2023 Udostępnij Napisano 30 września 2023 Na razie się z nimi oswajam, i szukam im właściwego miejsca. Jest lepiej ale nie chcę pisać pod wpływem emocji. Jak trochę ochłonę to coś skrobnę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harddog Napisano 14 października 2023 Udostępnij Napisano 14 października 2023 (edytowany) JBL 4429, zupełnie inny rodzaj grania niż do tej pory. Jakiś czas temu pisałem że brakuje mi w moim zestawie kopa dzięki któremu odsłuch będzie brzmiał "monumentalnie". To się właśnie zmieniło, te kolumny dają wrażenie jakby dźwięk wydobywał się z całej powierzchni ściany przy której stoją. To dźwięk bardzo szczegółowy, więcej środka niż w goldach 100, no i bas. Bas który uwielbiam jest tutaj gęsty, niemal namacalny, przy głośniejszym graniu czuć go w powietrzu. Dodam że przy okazji zmieniłem też wzmacniacz, obecnie Vincent 737, co nie jest bez wpływu na całość toru, ponieważ vicki grają dosyć ciepło. Generalnie kolumny warte polecenia, jeśli ktoś myśli o trochę większych monitorach. Cena raczej zaporowa, ale warto. Edytowano 14 października 2023 przez Harddog 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek78 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Hej. U mnie grają MA Bronze 6G z YAmaha rn803d. Od jakiegoś czasu myśle by bronzy zamienić na silvery i nie wiem na jakie? Pomożecie? Na pewno wolno stojące. Na pewno używane. Które warto kupić? Dzięki. WK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 października 2023 Udostępnij Napisano 25 października 2023 Dnia 22.10.2023 o 16:39, Wojtek78 napisał: Hej. U mnie grają MA Bronze 6G z YAmaha rn803d. Od jakiegoś czasu myśle by bronzy zamienić na silvery i nie wiem na jakie? Pomożecie? Na pewno wolno stojące. Na pewno używane. Które warto kupić? Dzięki. WK Ale to myslisz o RS, RX czy nowszych Silver? One i tak lepiej zagrają z innym wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek78 Napisano 25 października 2023 Udostępnij Napisano 25 października 2023 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Ale to myslisz o RS, RX czy nowszych Silver? One i tak lepiej zagrają z innym wzmacniaczem. CZeść. Nie wiem. Liczę na dobrą radę. Kiedy kupowałem zestaw, usłyszałem, że yamaha i MA się lubią i to dobre połączenie. Dlatego pomyślałem, że zamiana bronze na silver będzie dobrym pomysłem. W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 października 2023 Udostępnij Napisano 26 października 2023 21 godzin temu, Wojtek78 napisał: CZeść. Nie wiem. Liczę na dobrą radę. Kiedy kupowałem zestaw, usłyszałem, że yamaha i MA się lubią i to dobre połączenie. Dlatego pomyślałem, że zamiana bronze na silver będzie dobrym pomysłem. W Moim zdaniem się lubią ale z modelami wyższymi od AS1000 w górę i nowsze. Z niższymi, ale to moje zdanie, mniej. Do 803D może warto by pomyśleć o RX6. Czyli starsze Silvery. One mają cieplejszy i głębszy bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grajdek Napisano 3 stycznia Udostępnij Napisano 3 stycznia Dnia 14.10.2023 o 02:51, Harddog napisał: JBL 4429, zupełnie inny rodzaj grania niż do tej pory. Jakiś czas temu pisałem że brakuje mi w moim zestawie kopa dzięki któremu odsłuch będzie brzmiał "monumentalnie". To się właśnie zmieniło, te kolumny dają wrażenie jakby dźwięk wydobywał się z całej powierzchni ściany przy której stoją. To dźwięk bardzo szczegółowy, więcej środka niż w goldach 100, no i bas. Bas który uwielbiam jest tutaj gęsty, niemal namacalny, przy głośniejszym graniu czuć go w powietrzu. Dodam że przy okazji zmieniłem też wzmacniacz, obecnie Vincent 737, co nie jest bez wpływu na całość toru, ponieważ vicki grają dosyć ciepło. Generalnie kolumny warte polecenia, jeśli ktoś myśli o trochę większych monitorach. Cena raczej zaporowa, ale warto. W ilu metrach Ci to gra ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia (edytowany) Nie, jestem w stanie przeanalizować całego wątku. Więc proszę o wyrozumiałość. Mam takie pytanie, czy porównywał, ktoś z Was Kolumny MA Bronze 6 z MA Bronze 500 . Chodzi mi o takie walory, jak scena szerokość / głębia, barwa, dynamika itp. Warto wymieniać B6 na B500? Oczywiście porównanie przy użyciu tego samego wzmacniacza i źródła dźwięku. I osobna sprawa Czy MA Bronze 500, nie będą za "ciężkie" do wzmacniacza 50W/8Ohm, według specyfikacji, teoretycznie tak, ale jak w praktyce? Edytowano 4 stycznia przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harddog Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia Dnia 4.01.2024 o 00:50, Grzegorz Grajdek napisał: W ilu metrach Ci to gra ? Kupując JBL-e miałem trochę obaw, ponieważ mój pokój odsłuchowy jest dość mały, jekieś 17m2, na dodatek z jednej strony mam skos, mieszkanie jest na poddaszu. Ale już pierwsze odsłuchy pokazały że będzie dobrze. Najbardziej obawiałem się basu, głośniki basowe w 4429 są naprawdę duże. Sam jestem zaskoczony jak fantastycznie to gra. Ostatecznie zmieniłem też wzmacniacz, teraz jest to Sansui AU alpha 907MR. Z pełną odpowiedzialnością powiem Wam że dogoniłem zajączka, nic więcej mi nie potrzeba ponieważ mój zestaw gra zajebiście, cieszy ucho i jestem kontent. Mała próbka 20231104_155454.mp4 20240105_121114.mp4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 stycznia Udostępnij Napisano 13 stycznia Dnia 5.01.2024 o 00:11, Eltanianin napisał: Mam takie pytanie, czy porównywał, ktoś z Was Kolumny MA Bronze 6 z MA Bronze 500 . Chodzi mi o takie walory, jak scena szerokość / głębia, barwa, dynamika itp. Warto wymieniać B6 na B500? Bronze 6 nie doczekały się nastepstwa. Bronze 500 to inny model. Grają swobodniej i mimo że dzwiek w gornej barwie jest podobny to grają nieco swobodniej. Zejscie na dole jest znacznie lepsze. Dnia 5.01.2024 o 00:11, Eltanianin napisał: osobna sprawa Czy MA Bronze 500, nie będą za "ciężkie" do wzmacniacza 50W/8Ohm, według specyfikacji, teoretycznie tak, ale jak w praktyce? Zalezy od wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 16 stycznia Udostępnij Napisano 16 stycznia Dnia 13.01.2024 o 18:10, Piotr Sonido napisał: Dnia 5.01.2024 o 00:11, Eltanianin napisał: osobna sprawa Czy MA Bronze 500, nie będą za "ciężkie" do wzmacniacza 50W/8Ohm, według specyfikacji, teoretycznie tak, ale jak w praktyce? Zalezy od wzmacniacza Arcam A5 Przymierzać się do wymiany, tych MA Bronze 6 na MA Bronze 500. czy za słaby? MA Bronze 500 słyszałem z Rotelem A12 i A14, MF m2si oraz z Cyrusem 6 DAC, który, to w ogóle to zaledwie 60w, przy 6 Ohm. Jest Arcam A5, te moje MA Bronze 6 grają z nim fajnie, ale zastanawiam się czy nie mógłbym mieć fajniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 stycznia Udostępnij Napisano 17 stycznia 20 godzin temu, Eltanianin napisał: Arcam A5 Przymierzać się do wymiany, tych MA Bronze 6 na MA Bronze 500. czy za słaby? 50W na kanał dla 8 omów to nie jest mało. Zwłaszcza że Arcam lubi grac nieco basowo. Sluchałeś ich? To kierunek zmiany w ktorym chcesz iść? 20 godzin temu, Eltanianin napisał: MA Bronze 500 słyszałem z Rotelem A12 i A14, MF m2si oraz z Cyrusem 6 DAC, który, to w ogóle to zaledwie 60w, przy 6 Ohm. Jest Arcam A5, te moje MA Bronze 6 grają z nim fajnie, ale zastanawiam się czy nie mógłbym mieć fajniej No i z tymi wzmacniaczami 500tki grały lepiej? Co Cie przekonał odo nich względem Bronze 6? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 17 stycznia Udostępnij Napisano 17 stycznia (edytowany) 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No i z tymi wzmacniaczami 500tki grały lepiej? Co Cie przekonał odo nich względem Bronze 6? Dobre pytanie. Słyszałem, względem MA B6 większą glebie sceny, wręcz przepastną. "Plany" oddalone o metr / metry, jeden za / przed drugim i to mnie urzekło. Miałem wrażenie, że scena jest większa niż pomieszczenie Bo, pozostałe różnice między MA B6 względem MA B 500, nie są dla mnie jakieś wyraźne, więc gdyby nie to poczucie głębi z MA B 500, to bym nie filozofował więcej I, właśnie, tu mam zagwozdkę. bo nie słyszałem MA B 500 w połączeniu z Arcamem A5, jedynie w połączeniu z wcześniej wymienionymi wzmacniaczami i muszę to obadać, a nie miałem okazji słuchać połączenia A5 z MA Bronze, 500, z prostej przyczyny - brałem do domu na test pierwszy A5, jaki dostarczono do sklepu i był jeszcze nie wygrzany, tak, że odsłuch na miejscu nie miał sensu. Po prostu chcę dociec, czy to co słyszałem, a słyszałem dużą głębię sceny to była kwestia wzmacniacza, czy tych MA Bronze 500. Nie jestem w stanie wszystkiego do domu zwozić na testy Stąd te utrudnienia w rozeznaniu. Edytowano 17 stycznia przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts