Skocz do zawartości

Forumowy zlot miłośników AUDIO

lpomis

Recommended Posts

Jacek, prawdę powiedziawszy z Szymonem ani Rafałem nigdy nie rozmawiałem. Sprawę znam z plotek i opowiesci braci audio i akurat nie z AS. Nie chcę wyrokować. Poza tym tam jest tyle powiazań, tematow, ktore sie przewineło, że unikam tych klimatów. Nie palam checią poznania osobiscie i nie należę do grupy fanów.

System zacny, dźwiek podobno też nienajgorszy. To wiem napewno i to mnie interesuje.

Kilka słów na temat odsłuchu u Pana Rafała, pierwsze co mi się rzuciło na oczy to pokój odsłuchowy, nie siedzę w temacie wchodzę do pokoju odsłuchowego i po cichu mówie o kur.. był efekt wow pamiętając że dostalismy zaproszenie i to nie żadne AVS, wizualnie kubatura wydawała się nieco mniejsza niż 18m2 ale to też przez masę dyfuzorów, ustrojów.

Bylismy 40-50 minut więc niedługo, kilka kawałków przesłuchane, by nie rozwijać zbyt długo krótkiego odsłuchu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, było w niektórych momentach wyśmienicie.

Przesłuchałem mój testowy kawałek Malia Baltimore, Koledzy puszc zali też swoje utwory z muzyki filowej czy dobrze zrealizowanej elektroniki, na koniec nie zabrakło znanego każdemu zespołowi TOOL.

Dla mnie bardzo dobrze zagrały wszystkie utwory, dźwięk gęsty, mocno nasycony, super rozciągnięty od baredzo niskiego basu po wysokie, chociaż według mnie lekka faworyzacja była po stronie ilości dołu względem sopranu, przykładowo Malia zagrała tak niskim basem, nie wiedziałem że tam były co chwile niskie pomruki,u siebie nie mogłem tego odtworzyć przy czym wyższej średnicy więcej niż w moim zmulonym akustycznie pokoju, nie chcę strzelać, ale na ucho pogłos u Rafał…był napewno niższy niż 400ms przy średnich i wysokich, jak dla mnie w sam raz.

Dynamika bardzo wysoka, nie miałem się do czego przyczepić, zróznicowanie nagrań, rodzielczość na bardzo wysokim poziomie, kolumny tworzyły duże bryły, spokojnie bym je widział w 25-30m2.

Elektronika mocno wciągała tak że nóżka chodziła, jest rytm ale też trzeba dodać mocne wypełnienie w całym paśmie gdzie scena otacza cały pokój, na siłe mógł bym się rzyczepić do tworzenia sceny w głąb, gradacji planów, owszem separacja była bardzo dobra ale wyjątkiem jest obrazowanie przód-tył gdzie u innego audioluba zrobiło to na mnie nieco większe wrażenie.

W barwie najbardziej podobały mi się wysokie tony, rozdzielcza, aksamitna, bardzo delikatna i wygładzona, gdy bym szukał "ideału" nieco "wyrzeźbił" dół pasma, nawet delikatnie zmniejszajać jego ilość byle był kapke twardszy, konturowy co przy odsłuchu małych werbli bym bardzo docenił.

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z odwiedzin, kolejne doświadczenia i bardzo miła atmosfera.

Edytowano przez Arko55

10 minut temu, DiBatonio napisał:

🤭

@Wing0 @audiowit

Szymon odwalał niezłe numery, czasem wespół z Rafałem.

A jakie to numery? Bo poza sytuacją ze starym audiofilem, nie znam żadnych. No i pytanie. Czy znasz sytuację z pierwszej ręki czy jak to zwykle bywa, wszystko opiera się na internetowych plotkach? 

Zresztą tak generalnie to nie bardzo już rozumiem w czym jest problem. W moim braku taktu czy w tym kogo odwiedziliśmy🥴

A może, jak to zwykle u Ciebie, musisz się troszkę powytrząsać na forach, bo bez tego gorzej Ci się śpi 🤪

2 minuty temu, KrólKiczu napisał:

A jakie to numery? Bo poza sytuacją ze starym audiofilem, nie znam żadnych. No i pytanie. Czy znasz sytuację z pierwszej ręki czy jak to zwykle bywa, wszystko opiera się na internetowych plotkach? 

Wszystko jest na AS, chyba, że już trafiło do archiwum, nie nie tylko ze starym audiofilem, chociaż to było największe chamstwo.

Nie były to plotki, tylko opinie ludzi, którzy zostali wykorzystani i się z nimi w realu zetknęli.

Nieważne.

6 minut temu, KrólKiczu napisał:

A może, jak to zwykle u Ciebie, musisz się troszkę powytrząsać na forach, bo bez tego gorzej Ci się śpi 🤪

Tak Sebuś tak….🤦🏻🤦🏻🤦🏻

Idź Ty się realizować na grupce z kolegami, kto z kim, jak i czym.

17 minut temu, audiowit napisał:

Jacek, prawdę powiedziawszy z Szymonem ani Rafałem nigdy nie rozmawiałem.

A ja tak, zwłaszcza z tym pierwszym.

Mam od niego ustroje, a pierwsze gąbki też były od niego, stare czasy kiedy gadaliśmy przez telefon. Ale to raczej były relacje dotyczące akustyki.

Dawno temu.

32 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Także sorry, ale jeżeli chcesz kogoś czegokolwiek nauczać, proponuję pisać do kolegi @Mikelas76, on jest Ci oddany i zgodzi się z Tobą we wszystkim co rzekniesz

A ci juz odwala widze dokumentnie.  Po kiego mnie tu przywolujesz skoro ja nawet tego watku nie sledze i nie wypowiadam sie. W zadzie mam wasze wycieczki i prosze mnie w to nie wplatywac. 

Ja nie zgadzam sie z tym, z czym sie nie zgadzam i to jest proste. Akurat z Jackiem prawie dwa lata nie rozmawialem bo sie z nim sklocilem. 

Ale jak ma racje to mu przyznam ta racje. Jak ty bedziesz mial racje przyznam ja tobie. 

Poza tym Jacek Ci w sumie odpowiedzial, ale dopisze jeszcze swoje i mam to gdzies co na tym forum sie mysli i pisze po kątach. 

Jestem lata świetlne przed toba i twoimi kolesiami. Nie macie tu bladego pojecia jak budowac i rozwijac system audio. Brak wam zrozumienia, a swoje doswiadczenie zawijacie ciagle dookola wlasnych czterech liter. 

Szkoda mi czasu na rozmowy z wami. Czasami trafia sie tu ktos z sensem, ale to nie ty. 

Zegnam.

14 minut temu, audiowit napisał:

Panowie dajcie juz spokoj.

Mowcie o systemie bo ja znam dwie skrajne opinie. Że spoko i ze za te pieniadze porażka.

Zdanie Arka już znam.

@Arko55 bardzo ładnie to opisał nie leciał samymi superlatywami.

Zatem cenne uwagi i spostrzeżenia. 
Interesują mnie te duże bryły, bo kiedyś już miałem z tym do czynienia i nie było to naturalne.

Troche dziwi, że bas niedomagał, bo panele binarne są dookoła, a pod nimi na pewno jest materiał tłumiący/absorber.
Może lampki? 😉

20 minut temu, Dedal napisał:

Gnój w temacie , level master .

Luźna gatka, jaki gnój? 
🤭

Edytowano przez DiBatonio

A'propos basu też od innej osoby slyszalem zastrzeżenia. Ale nie dotyczyly raczej szybkosci tylko dość poważnych zaburzeń. Tzn była dziura.  Nawet nie dolinka tylko w jakims tam paśmie nic.

Arek, rozumiem, ze lubisz gladkie wysokie tony ale nie uwazasz, że skrzypcom czy talerzom nalezy się trochę surowosci i w tym paśmie nie powinno być raczej neutralnie? Dla mnie to akurat ważne gdyż wlaśnie w tym zakresie ten uwielbiany aksamit wieje czesto sztucznością.

Arek, nie bylem nie sluchalem. Chcę znać Twoje zdanie w tym temacie.

1 minutę temu, audiowit napisał:

A'propos basu też od innej osoby slyszalem zastrzeżenia. Ale nie dotyczyly raczej szybkosci tylko dość poważnych zaburzeń. Tzn była dziura.  Nawet nie dolinka tylko w jakims tam paśmie nic.

Arek, rozumiem, ze lubisz gladkie wysokie tony ale nie uwazasz, że skrzypcom czy talerzom nalezy się trochę surowosci i w tym paśmie nie powinno być raczej neutralnie? Dla mnie to akurat ważne gdyż wlaśnie w tym zakresie ten uwielbiany aksamit wieje czesto sztucznością

Bo system powinien byc w miare liniowo skrojony zeby nie potegowac niedomagania pokoju. A gora musi  zaiskrzyc kiedy trzeba. 

Taki wygladzony i wlasnie sztuczny byl transport Matrix Element S (wygrzany) ktory mialem kiedys na dwa tygodnie i po tygodniu odeslalem. 

14 minut temu, audiowit napisał:

Trabka nie jest ostra. Jest aksamitna. Skrzypce są ostre.

Sluchaliscie czegos z basem w okolicach 40hz. Nawet elektronikę.

Trąbka ma węższy zakres i nie sięga tak wysoko jak skrzypce. Ale kiedyś byłem na kameralnym koncercie bandu jazzowego z Bostonu i wracałem skatowany tą trąbką tak, że gdybym wiedział, to zabrałbym stopery 😊

Przy gładkiej górze pasma, skrzypce są przyjemne i zarazem czytelne i fajnie zróżnicowane, spokojnie można odróżnić od altówki, czy innego kontrabasu 🤭🤭🤭🤭

48 minut temu, Mikelas76 napisał:

Jestem lata świetlne przed toba i twoimi kolesiami. Nie macie tu bladego pojecia jak budowac i rozwijac system audio. Brak wam zrozumienia, a swoje doswiadczenie zawijacie ciagle dookola .

Masz jakiś problem , to możesz przecież oficjalinie i bezpośrednio mi napisać. 

Ja też tam byłem,  jeśli wspomiales coś o kolesiach to chyba o mnie.

Masz.cos dodania , jeszcze?

No wiec wlasnie nie przepadam za uladzaniem systemow, bo z tego ws-ystkiego nie wiadomo czy skrzypce czy alt albo tamburyn.

Z trabką jest inny problem, na ktory pewnie trafiłeś. Potrafi byc głośna :). Tzn gra bardziej kierunkowo. Byłem na koncercie Marsalisa. Fatalnie wybralem miejsce. Skrzypce grają wszechkierunkowo.

Widzę, że nie dowiem się wiecej o tym jakby nie bylo ciekawym systemie.

Arek, dzieki za relację.

Zresztą zeby nie bić piany i w obrazowy sposob wyjasnić sprawę skrzypiec i trabki

001.jpg

17 minut temu, Dedal napisał:

Ja też tam byłem,  jeśli wspomiales coś o kolesiach to chyba o mnie.

Masz.cos dodania , jeszcze?

Byłeś byłeś, no i co? Teraz ma do każdego z osobna pisać?🤦🏻

Dopiero co pisałeś, że gnój w temacie level master, a teraz dalej ciągniesz ?

Po co drążyć ?

Napisz może coś o brzmieniu tego systemu, tak jak ładnie opisał Arko55.

12 minut temu, audiowit napisał:

No wiec wlasnie nie przepadam za uladzaniem systemow, bo z tego ws-ystkiego nie wiadomo czy skrzypce czy alt albo tamburyn.

Witek widziałeś w stopce co u mnie jest, gra przyjemnie bez wyostrzeń, ale zapewniam Cię, że odróżniam altówkę od skrzypiec, albo z czym mają niektórzy problem ksylofon od wibrafonu.

Fajnie różnicuje też różne saksofony.

Ciekawe, czy ulubiony Manu Katche u każdego tak gra, bo ma taki kawałek, gdzie gadają dwa różne saksofony.

Edytowano przez DiBatonio