MMarek Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Gosund. Ale to nie jest gniazdko do audio Bardziej po to aby nim sterować zdalnie Taki gadżet raczej mało audiofilski. Na pewno nie po to aby podłączać pod to wzmacniacz. Ja nabyłem aby sterować zdalnie urządzenie...tylko nie wiem jeszcze jakie Do mierzenia poboru mocy, mam przyrząd z Lidla, który lepiej do tego się nadaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 (edytowany) 6 minut temu, Asia napisał: kWh Chwilowy pobór mocy jest w watach (druga kolumna), a pobór mocy w czasie, czyli energia w kWh (główne wskazanie i czwarta kolumna) Edytowano 25 października 2021 przez nowy78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 4 godziny temu, Kraft napisał: Pooglądałem sobie parę wykresów THD+N dla wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych i nie widzę jakoś przewagi lamp przy niskich mocach. Dla wspomnianych w przykładzie Pioneera i Ayona, tranzystor ów góruje nad lampą bezapelacyjnie już o pierwszego ułamka wata. Ogólnie dobre tranzystory wypadają lepiej niż dobre lampy, choć zdarza się też, że dobra lampa pokonuje przy małych mocach niższym poziomem zniekształceń gorsze tranzystory. Mniejsze zniekształcenia przy niskich mocach to bardziej domena wzmacniaczy pracujących w klasie A niż samego faktu że są lampowe. Z drugiej strony częściej można spotkać wzmacniacze lampowe pracujące w klasie A niż tranzystorowe. Wzmacniacze lampowe w klasie AB zachowują się w tej kwestii dość podobnie do tranzystorowych. Druga już wspomniana sprawa, to fakt ze wzmacniacze lampowe generują więcej zniekształceń które są dość łatwo akceptowalne dla naszego słuchu. Dlatego sama procentowa ich wartość jest mniej istotna niż ich rodzaj. Wiele wzmacniaczy lampowych ma problemy z wysokim poziomem szumu, jednak nie wszystkie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 Dnia 25.10.2021 o 12:01, MobyDick napisał: Wiele wzmacniaczy lampowych ma problemy z wysokim poziomem szumu, jednak nie wszystkie. Szum jesli juz o nim mowa to "wróg" dynamiki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 Bo dynamika to stosunek najcichszego sygnału użytecznego do najgłośniejszego. Jednak wzmacniacze o wysokim poziomie szumu mogą grać bardzo dynamicznie i te o wysokiej dynamice dźwięku mierzalnie mogą dawać brzmienie stłumione. Te 2 pojęcia często się myli ze sobą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 33 minuty temu, MobyDick napisał: mierzalnie mogą dawać brzmienie stłumione. ?? Można zmierzyć brzmienie stłumione? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 To już jest tylko wrażenie. Bez porównania bardzo subiektywne. Miałem kiedyś do porównania 2 wzmacniacze. Oba tranzystorowe o podobnych parametrach mocy. Nigdy bym nie przypuścił jak bardzo różnie zagrały z nimi te same kolumny właśnie głównie jeśli chodzi o dynamiczne granie. Pewnie elektrycznie dało by się to łatwo zmierzyć w tym przypadku, jak duże są wahania napięcia na ich wyjściu przy jego skokach o określonej wartości na wejściu. Właściwie to jest pewien parametr który ma określać dynamiczność wzmacniacza. Jest nim mierzalna szybkość narastania sygnału. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Nigdy bym nie przypuścił jak bardzo różnie zagrały z nimi te same kolumny właśnie głównie jeśli chodzi o dynamiczne granie. Czy dynamika utworu nadal była poprawnie odtworzona (nie spłaszczona)? Bo potocznie "dynamika" (wykop) - (myślę ze to masz na myśli), a dynamika utworu czyli cichsze/glosniejsze dzwieki to dwa odrębne tematy. 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Jest nim mierzalna szybkość narastania sygnału. O ile mnie pamięć nie myli to "prądowe" sprzężenie zwrotne bardzo pomaga. 1 godzinę temu, MobyDick napisał: To już jest tylko wrażenie. Ano właśnie. Bo dla mnie tłumienie to np. Użycie korekcji "in minus". Efekty takiej zabawy można zauważyć na charakterystyce pasma przenoszenia jako "dołki". Natomiast w artykułach prasowych na temat wzmacniaczy (dział lab.) Pasmo przenoszenia wszystkich wzmacniaczy równe jak "stół" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 Jednak wciąż czekam na odpowiedź... 31 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Czy dynamika utworu nadal była poprawnie odtworzona (nie spłaszczona)? W porownaniu kolegi @MobyDick I czy porownania były robione na roznych poziomach głośności, bo zauważyłem ze na forum jest tendencja do pisania iż wzmacniacze nie potrafią ukazać poprawnej dynamiki na nizszych poziomach głośności... Z czym Oczywiscie sie nie zgadzam... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 W tym akurat przypadku na każdym poziomie głośności różnice były drastyczne . Przy porównywalnych wzmacniaczach w tej kwestii należało by przy porównaniu zachowywać takie procedury. Tu było to zupełnie zbędne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts