bassfreak93 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) Witam Jak w tytule czy jest fizycznie możliwe aby zminimalizować męczenie sąsiadów basem? Pewnie bez dużej ingerencji w ściany i sufit nie da rady ale przynajmniej będę wiedział na przyszłość na remont. Edytowano 2 listopada 2021 przez bassfreak93 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 bez dużej ingerencji we wszystko - nie, i to bardzo dużej. Niskie częstotliwości przejdą zawsze, wszystko zależy od tego jakiego efektu oczekujesz i jaką tolerancję mają sąsiedzi, ale jeśli to ma być "normalne" słuchanie po 22 to w zabudowie mieszkaniowej jest to w zasadzie niewykonalne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Ależ oczywiście, że się da. Wystarczy nie pakować 325 watowego subwoofera do 11-metrowej klitki w bloku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bassfreak93 Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) Bez przesady potworem nie jestem max do 21 słucham i to już na mniejszej głośności ,o dziwo tolerancja jakaś duża u sąsiadów do tego stopnia że czasem odnoszą wrażenie że są głusi. @Bartek Chojnacki Pewnie była by potrzebna jakaś przed ścianka z GK z jakąś wełną specjalną? i to samo z wylewką na podłodze oraz sufit akustyczny. @dorsz Miałem kiedyś monitory na 8" głośnikach, nie zdało egzaminu. 2.1 to jedyne co zostaje. Słuchałem tych zabaweczek typu rel t5 i tam basu dla mnie nie ma. Edytowano 2 listopada 2021 przez bassfreak93 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Może jakieś wibroizolatory pod nóżki suba? Ja używam takich podkładek z gumy porowatej. I znowu pomyliłeś dwa zagadnienia, wibracji kolumn, i dźwiękiem - ciśnieniem akustycznym wywieranym na ściany.😛 3 godziny temu, bassfreak93 napisał: Jak w tytule czy jest fizycznie możliwe aby zminimalizować męczenie sąsiadów basem? Tylko słuchanie ciszej i zmniejszonym basem na korekcji barwy dźwięku. 2 godziny temu, bassfreak93 napisał: Pewnie była by potrzebna jakaś przed ścianka z GK z jakąś wełną specjalną? i to samo z wylewką na podłodze oraz sufit akustyczny. To było by rozsądne a zarazem kosztowne. Najlepiej wybrać kompromis pomiędzy głośnością słuchania a sąsiadami. Pozdrawiam. Edytowano 2 listopada 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bassfreak93 Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) @Karol64208 Swoją drogą był film na YT aby suba postawić na czymś co odzieli go od podłogi i ma to niby lekko pomóc sąsiadom. W salonie audio raz gościu mi mówił ze warto suba postawić na kawałku kamienia (coś ala specjalna kafelka), ale to chyba się tyczyło poprawy brzmienia suba który ma jeden głośnik od dołu. edit : Edytowano 2 listopada 2021 przez bassfreak93 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 SVS SoundPath Subwoofer Isolation System 4 <-- montuj , na zagranicznych forach pisali ,że działa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 26 minut temu, bassfreak93 napisał: W salonie audio raz gościu mi mówił ze warto suba postawić na kawałku kamienia (coś ala specjalna kafelka), ale to chyba się tyczyło poprawy brzmienia suba który ma jeden głośnik od dołu. raczej tak Możesz sprawdzić dotykając obudowy kolumny jak się zachowuje. To ciśnienie akustyczne wywołuje w ścianach wibrację, i one przenoszą dalej. Pozdr. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bassfreak93 Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) 8 minut temu, Kubakk napisał: SVS SoundPath Subwoofer Isolation System 4 <-- montuj , na zagranicznych forach pisali ,że działa Też o tym myślałem, nie było by to głupie 1 minutę temu, Karol64208 napisał: raczej tak Możesz sprawdzić dotykając obudowy kolumny jak się zachowuje. To ciśnienie akustyczne wywołuje w ścianach wibrację, i one przenoszą dalej. Pozdr. Nie wiem czy ja źle rozumiem ale mi chodziło żeby nie niosło basu do sąsiadów jako dźwięku nie o wibracje. Na innym forum czytałem jakiś temat o tym jak "niesie" bas przez ściany i była dyskusja o zamykaniu drzwi od pomieszczenia odsłuchowego, jak zamknę drzwi basu mam więcej w miejscu odsłuchu ale za drzwiami dalej jest to samo. Chyba że drzwi są jakieś przepuszczające Edytowano 2 listopada 2021 przez bassfreak93 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) Ciśnieniu akustycznemu, dźwięk jest przenoszony przez ściany podłogę, sufit itd. w formie wibracji, powietrze też wibruje pod wpływem dźwięku - fali akustycznej i dlatego słyszymy. Pozdr. P.S. Opis trochę na skróty. Edytowano 2 listopada 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom.O Napisano 18 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2022 Dnia 2.11.2021 o 16:03, bassfreak93 napisał: Witam Jak w tytule czy jest fizycznie możliwe aby zminimalizować męczenie sąsiadów basem? Pewnie bez dużej ingerencji w ściany i sufit nie da rady ale przynajmniej będę wiedział na przyszłość na remont. Jeżeli wyrównasz charakterystykę poprzez zredukowanie modów pomieszczenia (szczegolnie najnizszego) to ogranczysz zdecydowanie słyszalność u sasiadow. Ewentualnie przy pozniejszym sluchaniu zastosuj filtr gornoprzepustowy 4 rzedu na 45Hz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Debesciak_pl Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Ja np. zrobilem tak. Puszczalem czesto muzyke z wlaczonymi subami - Klipsch 115sw. Mialem dwa takie. Schodza do 17Hz. 400W RMS!!! Wiec efekt byl taki, ze wszystkie meble sie trzesly sasiadom o trzy domy odleglymi od mojego. A zwlaszcza sasiad 3 domy dalej wciaz narzekal na bas. I wtedy wyszedlem z cudowna inicjatywa. Ze juz basu nie bedzie, bo mam system w klocku, ktory powoduje, ze bas sie nie niesie. Marantz 7011 ma cus takiego ale nie wiem czy dziala. Sprzedalem jednego suba o czym nie wiedza a drugiego wlaczam tylko do filmow. Przy muzyce przestalem go wogole uzywac, bo same glosniki robia robote. JBL L890 x4. I teraz nawet jak podczas ogladania filmow caly dom mi drzy, oni sie nie odzywaja bo mysla, ze jest lepiej, a ja nadal mam swoj efekt w domu 😉 Trzeba sie dogadywac. Prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 5 godzin temu, Debesciak_pl napisał: bo mam system w klocku, ktory powoduje, ze bas sie nie niesie. W czym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Debesciak_pl Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 W amplitunerze 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 14 października 2022 Udostępnij Napisano 14 października 2022 A może po prostu wystarczy spytać sąsiada czy mu cokolwiek przeszkadza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 października 2022 Udostępnij Napisano 14 października 2022 (edytowany) 8 minut temu, Wito76 napisał: A może po prostu wystarczy spytać sąsiada czy mu cokolwiek przeszkadza. 🤣 Akurat w tym momencie sąsiad jest z tyłu 🤣 Edytowano 14 października 2022 przez Adi777 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts