hlary Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) Witam, Tannoy-e i Fyne mają możliwość ich uziemienia. Czy to rzeczywiście poprawia dźwięk ? Gdzie i jak to uziemić ? Kablem głośnikowym do obudowy wzmacniacza ? Bo mój Pier Audio MS680 SE nie ma żadnego przyłącza do uziemienia. Uziemić do gniazdka ? A jak będzie jakieś przebicie w instalacji elektrycznej ? Edytowano 7 listopada 2021 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) 19 minut temu, hlary napisał: Uziemić do gniazdka ? A jak będzie jakieś przebicie w instalacji elektrycznej ? Z tego co wiem , to niczego się nie wkłada do gniazdka po za wtyczką zasilającą , a z pewnością nie kabel głośnikowy. Zadałeś ciekawe pytanie , niektóre kable głośnikowe jak choćby Supra mają oddzielną po za ekranem żyłę do uziemienia. Kolega @nowy78 w swoich kablach DIY / przepraszam za przejęzyczenie , powinno być : DOSKONAŁYCH kablach DIY/ również wyprowadził uziemienie. pamiętam , ze na zlocie pytałem Piotra co z tym zrobić , i bodajże podłączamy taki kabelek do terminala głośnikowego " - " we wzmacniaczu. Ale najlepiej jak Piotr sam to wytłumaczy . Edytowano 7 listopada 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 7 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) Na wzmacniaczu wyjście na kolumnę (-) ma oznaczenie GND jak uziemienie. Z tego wychodzi, że uziemienia kolumny można zmostkować z minusem ? Takie zapytanie wysłałem do producenta Pier Audio: "Witam. Piszę z Polski. Kolumny Tannoy mają wyjście na uziemienie. We wzmacniaczu MS680 SE wyjście minus na kolumny ma oznaczenie GND. Czy zatem można zrobić mostek na kolumnie między wejściem minusowym i uziemieniem ?" Edytowano 7 listopada 2021 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 7 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 2 godziny temu, tomek4446 napisał: ... bodajże podłączamy taki kabelek do terminala głośnikowego " - " we wzmacniaczu I to by się zgadzało, bo we wzmacniaczu Pier Audio MS680 SE terminal wyjściowy głośnikowy minus (-) ma oznaczenie GND. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 26 minut temu, hlary napisał: I to by się zgadzało, bo we wzmacniaczu Pier Audio MS680 SE terminal wyjściowy głośnikowy minus (-) ma oznaczenie GND. Kurde jestem genialny , wiedziałem ! Poczekajmy na kolegę @nowy78 On jak znam życie wszystko nam dokładnie wyłuszczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 A co na to instrukcja dołączona do kolumn? Nie ma tam odpowiedzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 Tak można to połączyć z minusem. Ale to nie wpływa na poprawę dźwięku. Z tego co wiem, poprawcie mnie, to jest to spowodowane faktem przesuwania się głośnika średnio tonowego po osi wysoko tonowego. I aby one się wzajemnie nie elektryzowały. Ale nie następuje poprawa w jakości dzwieku. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 23 godziny temu, tomek4446 napisał: On jak znam życie wszystko nam dokładnie wyłuszczy. No, nie wiem Pierwszy raz się spotykam z "uziemieniem" kolumn. Większość wzmacniaczy ma zacisk głośnikowy "-" na masie, jednak nie wszystkie (np w pełni symetryczne, czy impulsowe nie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 18 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2021 Ale tez Fyne Audio w instrukcji pisze tak jak na zdjęciu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts