Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
13 godzin temu, Jazzsky napisał:

Czy CAMBRIDGE AUDIO CXA81 & CXN to może być  dobry kierunek zmiany w stosunku do MARANTZ PM8006 & ND8006? 

Masz bardzo dobry wzmacniacz i odtwarzacz. Jak coś Ci nie pasuje w dźwięku to zmian szukaj w kolumnach, ich ustawieniu i/lub w aranżacji akustycznej pomieszczenia. Ewentualnie w programowej korekcji akustyki. W tym tkwi potencjał.

Napisano
13 godzin temu, Jazzsky napisał:

Czy CAMBRIDGE AUDIO CXA81 & CXN to może być  dobry kierunek zmiany w stosunku do MARANTZ PM8006 & ND8006? 

CXA81 nie jest zły, ale to nie ta liga. Wypożycz wzmacniacz z wyższej półki (któryś z proponowanych przez branżę) i przekonaj się, jaką usłyszysz różnicę. Możesz być mile zaskoczony. :)

• 1 month later...
Napisano (edytowany)

Używam 501SP ale z amplitunerem CXR200, który w stereo gra rewelacyjnie. Dodatkowo ten amplituner ma drugą strefę, którą można wykorzystać jako bi-amping. Nie wspomnę o wbudowanym streamerze i osobnym przetworniku do stereo PCM1795. Polecam! Prądowo wymiata wszystkie inne amplitunery 1800W.

Edytowano przez wormjazz
Napisano

CXR200 to świetny sprzęt i szkoda, że już ich nie ma. Był to jeden z nielicznych amplitunerów kina domowego, który mógł konkurować ze wzmacniaczami stereo. W chwili obecnej zostają Arcamy czy Anthemy. 

• 3 months later...
  • 4 months later...
Napisano
Dnia 20.11.2022 o 08:15, Jazzsky napisał:

Witam,  nie przybywa kolegów którzy łącza swoją elektronikę z kolumnami Fyne 502sp i chcieliby się swoimi doświadczeniami wymienić na forum 😉

Mam f502sp od okolo miesiąca. Wzmacniacz Marantz pm8006. Wcześniej grał z b&w603. Zmiana jest bardzo duża. Zaczynając od dołu czyli tam gdzie różnica jest największa i wpływa na całe brzmienie fyneów. To jest bas z 8 cali i to słychać i czuć. Podstawa basowa dla całej reszty jest obszerna i pieknie wypełnia cała scenę. Bas jest przyjemny i kontrolowany ale pieknie wubrzmiewa. To nie są zawody kto szybciej zagra i ja tak lubię. Średnica zauważalnie mniej wypchnięta do przodu niż w bowersach. Mimo tego jest bardzo przejrzysta, wokale są bardzo dobre. Tutaj mam wrazenie, że w kameralnych składach wypadają wrecz wzorcowo. Wysokie są bardzo dokładne i szybkie. Potrafią dojść do granicy za którą kończy się przyjemność, a zaczyna kłucie ale nigdy jej nie przekraczają. Ogólne wrażenia mam takie, że średnica i soprany są szybkie, szczegółowe, a im niżej schodzimy to brzmienie nabiera przestrzeni, muzykalności, przyjemnych wybrzmień. To jest naturalny bas, nie pompowany od ściany, nie prostackie schodzenie byle niżej. To jest bas zagrany bez wysiłku, z powietrzem. Dokładnie mój charakter dźwięku. Muzykalność, przestrzeń, stereofonia / no właśnie wcześniej nie napisałem, że jest świetna / i do tego piękna dynamika. Jeśli masz swietne żródło to buźka sama się uśmiecha kiedy słyszysz to czego 95% "sluchaczy radia" nigdy nie usłyszy.

Ostatnio słuchałem na tym samym wzmaku Focali Aria 948 i Pylonów Jasper 28. Focale ogromna ściana dźwięku i mocny 1szy efekt ale po chwili już wiadomo, że są nudne i grają wszystko tak samo.

Jaspery to skok w 2 stronę. Laboratorium, mniej muzykalne. Nie sposób nie docenić takiego grania i basu zwartego, krótkiego, schodzącego ultra nisko. Ale to nie moja bajka. Natomiast warto posłuchać, bo to jest szlachetne granie 🙂

Napisano
21 minut temu, CzS napisał:

Mam f502sp od okolo miesiąca. Wzmacniacz Marantz pm8006. Wcześniej grał z b&w603. Zmiana jest bardzo duża. Zaczynając od dołu czyli tam gdzie różnica jest największa i wpływa na całe brzmienie fyneów. To jest bas z 8 cali i to słychać i czuć. Podstawa basowa dla całej reszty jest obszerna i pieknie wypełnia cała scenę. Bas jest przyjemny i kontrolowany ale pieknie wubrzmiewa. To nie są zawody kto szybciej zagra i ja tak lubię. Średnica zauważalnie mniej wypchnięta do przodu niż w bowersach. Mimo tego jest bardzo przejrzysta, wokale są bardzo dobre. Tutaj mam wrazenie, że w kameralnych składach wypadają wrecz wzorcowo. Wysokie są bardzo dokładne i szybkie. Potrafią dojść do granicy za którą kończy się przyjemność, a zaczyna kłucie ale nigdy jej nie przekraczają. Ogólne wrażenia mam takie, że średnica i soprany są szybkie, szczegółowe, a im niżej schodzimy to brzmienie nabiera przestrzeni, muzykalności, przyjemnych wybrzmień. To jest naturalny bas, nie pompowany od ściany, nie prostackie schodzenie byle niżej. To jest bas zagrany bez wysiłku, z powietrzem. Dokładnie mój charakter dźwięku. Muzykalność, przestrzeń, stereofonia / no właśnie wcześniej nie napisałem, że jest świetna / i do tego piękna dynamika. Jeśli masz swietne żródło to buźka sama się uśmiecha kiedy słyszysz to czego 95% "sluchaczy radia" nigdy nie usłyszy.

Ostatnio słuchałem na tym samym wzmaku Focali Aria 948 i Pylonów Jasper 28. Focale ogromna ściana dźwięku i mocny 1szy efekt ale po chwili już wiadomo, że są nudne i grają wszystko tak samo.

Jaspery to skok w 2 stronę. Laboratorium, mniej muzykalne. Nie sposób nie docenić takiego grania i basu zwartego, krótkiego, schodzącego ultra nisko. Ale to nie moja bajka. Natomiast warto posłuchać, bo to jest szlachetne granie 🙂

No i jak 502sp też wyglądają, kto powie ze oczami się też nie słucha ;). 

Napisano

Zapomniałem o jednej wydaje mi się istotnej sprawie. Cześć osób zainteresowanych tymi paczkami może się obawiać, że będą zbyt duże i głośne do pomieszczeń ok 20m2. Te kolumny grają pięknie i pełną charakterystyką już odbardzoniskich poziomów głośności. Duży atut.

Np. Bw603 gdy gra cicho jest brzydko płaska...

Napisano
57 minut temu, CzS napisał:

Zapomniałem o jednej wydaje mi się istotnej sprawie. Cześć osób zainteresowanych tymi paczkami może się obawiać, że będą zbyt duże i głośne do pomieszczeń ok 20m2. Te kolumny grają pięknie i pełną charakterystyką już odbardzoniskich poziomów głośności. Duży atut.

Potwierdzam 

Napisano
12 godzin temu, CzS napisał:

U mnie grają na 24 m2 i jest bardzo dobrze. Teź się obawiałem, że będą za duże, ale … te kolumny „dopasowują się” do pomieszczenia 👌

• 1 month later...
Napisano
Dnia 14.05.2023 o 20:36, Slawko69 napisał:

Dzięki Piotr.

Niespecjalnie przepadam za jasnym graniem. Trzeba będzie spróbować takiego zestawienia. 

To nie jest jasne granie w rozumieniu "jasne". Są wzmacniacze grające znacznie jaśniej. Sprawdź.

Napisano
12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To nie jest jasne granie w rozumieniu "jasne". Są wzmacniacze grające znacznie jaśniej. Sprawdź.

Piotrze Denona dopiero kupiłem więc on musi zostać rozglądam się za kolumnami do niego

Napisano

Mam Fyne Audio 502 SP już 2 rok. I nadal nie żałuję wydatku. Najważniejsze, aby nie porównywać wersji bez "SP" z tą! To naprawdę zupełnie inne głośniki. Porównywałem, słuchając, obu modeli przed zakupem. Początkowo grały z Cambridge Audio CXA 81, a od miesiąca z Mcintoshem MA5300. W porównaniu z CA CXA 81 z Micntoshem zauważalnie ma lepszą kontrolę basu. Inne aspekty są mniej spektakularne. Bo i Ca CXA 81 to rewelacyjny wzmacniacz w swojej cenie. (Dla chętnych jest na sprzedaż i szuka nowego domu). Dźwięk określiłbym jako wyrównany. Nic nie krzyczy i nie buczy. Kultura grania tych kolumn jest znakomita. Codziennie słucham z przyjemnością. Poziom wykonania znakomity, wygląd też. Bardzo łatwe do ustawienia z powodu bass-refleksu na spodzie obudowy. Żadnych problemów z połączeniem - czymkolwiek. Sposób poziomowania - to kolejny powód do zazdrości przez innych producentów. Jest to zrobione perfekcyjnie. Stereofonia wybitna. Generalnie polecam.

• 2 years later...
Napisano

Witam po długiej przerwie. 502SP grają u mnie już nie z Marantz 8006 ale z Yamaha R-N2000a, duża różnica w dźwięku, jest znacznie lepiej, szczegółowe wysokie, otwartość, dużo więcej smaczków, precyzyjny bas,..., ale musiałem miesiąc czasu do tego się przyzwyczajać po długim okresie słuchania Marantz ;)