Markcox Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 Ja z Fergusonem mam takie doświadczenie, że przy wypuście kolejnego player'a, poprzedni jest praktycznie od razu "porzucany", jeżeli chodzi o jego wsparcie przez producenta. Niestety miałem tą "przyjemność" przekonać się na własnej skórze, gdzie po zakupie nowego urządzenia, dosłownie po 3-4 miesiącach zostałem z elektrośmieciem w szufladzie Może polityka firmy się zmieniła, ale warto mieć to na uwadze. Generalnie jestem w podobnym punkcie z MiBox'em (wykastrowanie z dźwięku HD) i jeżeli będę go wymieniał, to raczej właśnie na Shield'a. Całe szczęście teraz skupiłem się na inwestycjach w stereo, więc ten ból głowy związany z wyborem playera jeszcze mnie nie dotyczy. Ale kibicuje i trzymam kciuki. Koniecznie podziel się wrażeniami, jak już na coś się zdecydujesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 23 godziny temu, lolekdrugi napisał: pisałem o tym, nazywa się to Raspberry PI 4B z 4GB pamięci minimum. Do tego karta pamięci na którą wrzucasz dystrybucje libreelec która to właśnie jest przystosowana pod Kodi. O tym też pisałem. Ale nie. On miał jakiś chiński player podobny do Xiaomi mi box. Tylko tam nie miał właśnie dzwieku HD. Ale bootował kodu z karty pamięci. Malina to swoja droga. 21 godzin temu, Iron napisał: A przy okazji , ATV ma własny odtwarzacz ( coś mi się wydaje że coś takiego czytałem ) , czy trzeba instalować np.Kodi albo coś innego ? Ma swoj. Kodi tam nie działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 15 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 Zidoo Z9X polecam tylko cena koło 1000 HDR Dolby Vision ,Dolby True Hd,ma tez Atmosa ale nie sprawdzałem bo ampli 4K 5.1 kanałowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2021 Też mam zamiar kupić Zidoo Z9X. Długo wertowałem możliwości i specyfikacje, ten wydaje się dla mnie optymalny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 16 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2021 2 godziny temu, Butler napisał: Też mam zamiar kupić Zidoo Z9X. Długo wertowałem możliwości i specyfikacje, ten wydaje się dla mnie optymalny. Czasami ma lekkie zawiechy ale typu wyjdę z pliku i wejdę znowu i tyle ale naprawdę rzadko ,jest nawet strona forum zidoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 16 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2021 (edytowany) Jest jeszcze Dune HD Real Vision 4K. On nie byłby lepszy od Zidoo Z9X? Cena obu media playerów chyba jest prawie identyczna. Edytowano 16 grudnia 2021 przez emigrant Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 16 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2021 Troszkę mniejsze możliwości konfiguracji ale stabilność skała bo system linux działa to masakrycznie dobrze. Zidoo to android os, a dune to system dualny dune os linux i android tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 16 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2021 Czy, Zidoo Z9X i Dune HD Real Vision 4K potrafią passthrough dla każdego HD dźwięku bez jakiejkolwiek obróbki posłać do amplitunera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 Już nie pamiętam ale Ferdek chyba tez miał Android + linux. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 (edytowany) Dnia 12.12.2021 o 17:19, Yaqb yaqb napisał: Jeśli się zdecydujesz to pytaj śmiało, chwilę nad nim spędziłem i kilka sztuczek znam tylko koniecznie jeśli będziesz kupował to z tym lepszym pilotem FERGUSON SR-410, są takie zestawy, bo ten podstawowy to z czasów prekambryjskich jeszcze No i kupiłem FBoxa ATV , używany, z pilotem SR-410. Ale zrobiłem przywrócenie do ustawień fabrycznych i reinstaalcję online (poprzedni właściciel zostawił swoje dane) i właśnie,,, Teraz uruchamiając media center nie mogę włączyć napisów ani przełączyć ścieżki dźwiękowej ( te opcje są wyszarzone, a wydaje mi sie ze to działało). Pewnie jakaś bzdura ,ale nie mogę znaleźć gdzie to włączyć. Edytowano 27 grudnia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Witam, a to dziwna sytuacja, ja mam wyłączone aktualizacje właśnie żeby czegoś nie zepsuć, spróbuj przywrócić do ustawień fabrycznych ale nie aktualizuj, sprawdź tez mxplayera czy jest to samo, jak będę w domu to sprawdzę jakie mam wersje softu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Przywracałem już i to samo W mx palyerze nie wiem jak dodać serwer upnp, może podpowiesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Upnp nie używałem, ja mam dysk podłączony po usb do odtwarzacza może spróbuj tak, mam takie wersje jak na zdjęciach, jeszcze ta czcionka ma być tak ustawiona i nazwa pliku tekstowego taka sama jak filmu plus format srt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Wszystko mam tak samo, różnią sie tylko godziny przy datach. Spróbuję podłączyć bezpośrednio i zobaczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 (edytowany) 59 minut temu, Iron napisał: Wszystko mam tak samo, różnią sie tylko godziny przy datach. Spróbuję podłączyć bezpośrednio i zobaczę No i zadziałało. Ale co ciekawe przy odtwarzaniu bezpośrednim jest zupełnie inny wygląd otwarzacza niż przez sieć, jakby dwa różne programy. Ale ogólnie , jestem zadowolony. O to mi chodziło Wspominałeś, że znasz kilka sztuczek dotyczących tego Fboxa, będę wdzięczny jak się ze mną nimi podzielisz Edytowano 27 grudnia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Może nie sztuczki, takie przydatne rzeczy jak np w media player jak trafią Ci się napisy które zamiast polskich znaków będą wyświetlać krzaczki to zmień w ustawieniach playera format napisów na auto wtedy zatrybią standardowo powinien być ustawiony coś z 1250, czasami się trafią takie napisy, jak chcesz wyłączyć całkowicie urządzenie z pilota to musisz nacisnąć szybko 2 razy power na pilocie, bo jednokrotne naciśniecie tylko usypia urządzenie (i tu się chlopaki nie popisali bo w trybie uśpienia dysk cały czas chodzi nigdy nie przejdzie w tryb standby), kilkusekundowe przytrzymanie i puszczenie przycisku home na pilocie otworzy Ci szybki dostęp do wszystkich otwartych aplikacji. Reszta to konfiguracja linuxa np dlna odpalone na fergusonie da Ci możliwość dostępu do tego dysku np na innych telewizorach w domu, jeśli używasz torrenta oczywiście do legalnych źródeł, to możesz logować się poprzez przeglądarkę na komputerze i zarządzać torrentami a ferdek sobie sciąga pliki. Koniecznie sprawdź u siebie bo sam jestem ciekaw jak to wygląda z tym 1080p/4k i skalowanie obrazu o czym pisałem wyżej, odtwarzacz ma również możliwość wyłączenia HDR dla plików w formacie HDR, pamiętam że zdarzyły się filmy, które lepiej wyglądały po wyłączeniu HDR, ale ja mam tv z niską jasnością to pewnie dlatego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Podpowiedz mi gdzie mogę te opcje znaleźć. Co do HDR to domyślam się że musi być materiał w HDR aby go wyłączyć , ale skalowanie nie wiem. Czy on skaluje automatycznie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Chodziło mi o to że jak ustawisz fergusona w 1080p na pulpicie i film jest w 1080p to wyglada to lepiej na telewizorze 4k, nie wiem czy chodzi konkretnie o moj model tv, a jak masz fergusona ustawionego w 4k a film jest w 1080p to obraz wygląda troche gorzej. Sam odtwarzacz nie skaluje ale tv juz tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 4 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Sprawdzałem, i chyba masz racje ale może zasugerowałem się tym co psiałeś.. Musze jeszcze sprawdzić A co wtedy w przypadku filmów 4K? Są degradowane do HD i później skalowane? To by było bez sensu w sumie. Tak naprawdę bardziej skupiam się na audio a obraz szczerze mówiąc traktuję nieco po macoszemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Aby było tak jak piszesz misi być tryb auto ustawiony dla rozdzielczości, czy tak jest w twoim urządzeniu nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Jak masz pulpit w 4k i film w 4k to wszystko idzie bez skalowania, a jak masz pulpit w 1080p a film w 4k to obraz troszkę gorszy, sprawdzę z tym auto. A jak oceniasz audio? Ja w sumie nie mam z czy porównać ale zastanawiam się czy jakby podłączyć inne źródło i ten sam plik puścić pod tym samym ampli i głośnikami czy będzie 100% ta sama jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 4 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 2 godziny temu, Yaqb yaqb napisał: Jak masz pulpit w 4k i film w 4k to wszystko idzie bez skalowania, a jak masz pulpit w 1080p a film w 4k to obraz troszkę gorszy, sprawdzę z tym auto. A jak oceniasz audio? Ja w sumie nie mam z czy porównać ale zastanawiam się czy jakby podłączyć inne źródło i ten sam plik puścić pod tym samym ampli i głośnikami czy będzie 100% ta sama jakość. Ustawiłem ostatecznie tak aby się pulpit ustawił do HDMI(czyli chyba "auto"). A co do audio, jeśli chodzi o filmy to jestem zadowolony ( w zasadzie to FboxATV wypuszcza strumień bitów a dekodowaniem zajmuje się amplituner). Muzyki na nim nie słuchałem, ale ogólnie myślę że nie będzie wielkich różnic w porównaniu do innych playerów w czasie odsłuchu/seansu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 A gdzie Ty to ustawiasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 5 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 12 godzin temu, Yaqb yaqb napisał: A gdzie Ty to ustawiasz? W ustawieniach ATV->Wyświetlanie->HDMI auto adaptation Wtedy sam ustawia rozdzielczość pulpitu (u mnie 2160P 30 Hz) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaqb yaqb Napisano 5 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2022 U mnie według tego ustawienia to 2160p 60 Hz utrzymuje niezależnie od rozdzielczości filmu. Spróbuj swoich umiejętności i zmień tapetę w na pulpicie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts