AudioTube Napisano wczoraj o 09:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:41 (edytowany) Hej 1 godzinę temu, 77Mariusz77 napisał: jeżeli bas ma grać z lewej strony na przykład to gra z lewej Nie jestem z wykształcenia/doświadczenia konstruktorem kolumn, prawie nic nie rozumiem, ale u mnie w kolumnach mam midwoofera, który wypluwa bas np z lewej, kiedy tak „zapisane” w utworze. Kiedy w utworze wchodzi subbas jest niemożliwe dla mnie zlokalizować skąd on pochodzi. U mnie jedna wielka skrzynia na środku. U Ciebie dwie po bokach kolumn. Jestem ciekawy jak „zszyłeś” suba z midwooferem? Tak kminię, chyba, że masz jako drivery szerokopasmówki. I jeszcze w dipolu, więc wtedy zastosowanie dwóch subów wymagane. Ale to za długi wątek się zrobi. Sorry za offtop. Edytowano wczoraj o 09:44 przez AudioTube 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 09:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:53 Niski bas i tak jest przeważnie nagrany w mono, bo wtedy ładniej go słychać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 09:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:56 12 minut temu, AudioTube napisał: Kiedy w utworze wchodzi subbas jest niemożliwe dla mnie zlokalizować skąd on pochodzi. Fakt, poniżej 100Hz (a już na pewno 80Hz) wskazanie lokalizacji przez ludzkie ucho jest fizycznie niemożliwe. Jeśli komuś się wydaje że jest w stanie... To mu się tylko wydaje. Ma to powiązanie z wyższymi częstotliwościami które skutecznie oszukują nasze zmysły odnośnie kierunkowości basu. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 10:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:03 Oszukuje czy nie sam wiesz najlepiej, że to słychać jak są dwa i robi się dźwięk jakby pełniejszy. Nie mi się z Tobą sprzeczać ale jak kogoś ciekawi to polecam spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano wczoraj o 10:12 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:12 U mnie 1 sub postawiony po którejś ze stron zaburza środek sceny. Może niski bas jest nie kierunkowy, ale sub gra nie tylko niskim basem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 10:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:19 5 minut temu, marcinmarcin napisał: U mnie 1 sub postawiony po którejś ze stron zaburza środek sceny. Może niski bas jest nie kierunkowy, ale sub gra nie tylko niskim basem... I ja się z tym zgadzam . Też tak odbieram , zaznaczę od razu , że przy właściwym odcięciu a na pewno poniżej 100Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano wczoraj o 10:30 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:30 10 minut temu, marcinmarcin napisał: ale sub gra nie tylko niskim basem... Jeśli jest taka potrzeba, to można subowi nakazać grać tak, jak sytuacja wymaga. Np tylko 20-50Hz. Po inżyniersku zastosowany sub i gdy taka wola, może spełniać inną, dodatkową rolę np uzupełnić braki średniego i wyższego basu, spowodowane ZBIRem. Jeśli któryś z kolegów potrzebuje pełnej informacji, służę nr tel. Są osoby, które mają ogromne doświadczenie i chętnie wyjaśnią, w jakim celu można zastosować suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 10:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:36 (edytowany) 36 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Nie mi się z Tobą sprzeczać ale jak kogoś ciekawi to polecam spróbować. Im wyższe częstotliwości bym bardziej ucho wychwyci źródlo, po to jest w subie filtr żeby odciąć wszystko co powyżej ~120Hz w razie jak mid zaczyna zaburzać scenę. Mam trzy suby w symetrii bez otwartości na inne pomieszczenia więc nie mam problemu, LPF na full Edytowano wczoraj o 10:39 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano wczoraj o 11:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:31 (edytowany) Tylko ze filtry w subwooferach wcale nie są strome... pomimo niskiego cięcia dalej grają wyższym pasmem niz punkt odcievia i to wystarcza żeby słyszeć kierunek z którego gra sub. Edytowano wczoraj o 11:32 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 12:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:01 (edytowany) Regulacja LPF jest na potencjometrze, odcinasz do momentu aż przestanie dokuczać. Jak 120Hz za dużo to daj 100 a nawet 80, nikt Ci nie będzie narzucać ile ma być. Ciężko mi sobie wyobrazić by set na 80Hz LPF nadal sprawiał problemy. Sporo też zależy od suba. W pomiarach które robiłem w zeszłym roku, LPF na SVS-SB był sporo mniej stromy niż na JL-Audio. Edytowano wczoraj o 12:01 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 13:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:55 Teoretycznie bardzo niskie częstotliwości (poniżej ~80 Hz) są trudne do zlokalizowania przez ludzkie ucho, ponieważ długość fali w tym zakresie jest na tyle duża, że różnice fazowe i amplitudowe między uszami stają się mało wyraźne. Dlatego przy odpowiedniej jakości subwoofera i dobrze dobranych ustawieniach, bas powinien być „niezauważalny” jako osobne źródło dźwięku i stapiać się z resztą pasma. Jednak w rzeczywistości wiele osób bez problemu lokalizuje subwoofer, co wynika z kilku czynników: 1. Zniekształcenia harmoniczne Nawet jeśli sygnał wejściowy jest ograniczony np. do 50 Hz, to słabej jakości subwoofery często generują duże ilości wyższych harmonicznych (100 Hz, 150 Hz itd.), które już mieszczą się w zakresie dobrze słyszalnym dla ludzkiego ucha i dają się lokalizować. Im gorsza jakość głośnika i wzmacniacza, tym więcej takich harmonicznych, a co za tym idzie – większa „słyszalność” subwoofera jako konkretnego źródła dźwięku. 2. Rezonanse i wibracje mechaniczne Jeśli obudowa subwoofera jest słabo wykonana lub niedostatecznie wytłumiona, może wpadać w drgania i przenosić je na podłogę, ściany lub inne elementy pomieszczenia. Człowiek odbiera te rezonanse nie tylko słuchem, ale również poprzez odczuwanie drgań ciała, co sprawia, że możemy określić położenie subwoofera. 3. Przesterowanie i mechaniczne artefakty głośnika Jeżeli subwoofer jest nadmiernie obciążony lub niewystarczająco wydajny, membrana może zachowywać się nieliniowo, co powoduje słyszalne stuki, trzaski czy buczenie. Takie dźwięki są bardzo łatwe do zlokalizowania, bo mają wyższe częstotliwości i nie zachowują się jak naturalny bas. 4. Niewłaściwa integracja z głównymi kolumnami Jeżeli subwoofer nie jest dobrze zestrojony z resztą systemu (np. crossover ustawiony zbyt wysoko, opóźnienia czasowe niepoprawnie skorygowane), to bas nie będzie płynnie przechodził między głośnikami, a zamiast tego powstanie efekt „oderwania” subwoofera od reszty sceny dźwiękowej. W takiej sytuacji łatwiej jest określić, skąd dochodzi bas, bo nie jest on spójnie rozprowadzony w przestrzeni. 5. Asymetryczne ustawienie w pomieszczeniu Jeżeli subwoofer stoi blisko jednej ściany lub w rogu pokoju, fale dźwiękowe mogą odbijać się w sposób nierównomierny, powodując różnice w natężeniu basu po różnych stronach pomieszczenia. Wtedy mózg interpretuje te różnice jako sygnał kierunkowy, co sprawia, że dźwięk wydaje się pochodzić z konkretnego miejsca. 6. Efekt Haas’a i adaptacja mózgu Ludzki mózg potrafi uczyć się lokalizacji źródeł dźwięku na podstawie wcześniejszych doświadczeń. Jeśli słuchamy danego systemu przez dłuższy czas, możemy podświadomie skojarzyć, skąd pochodzi niskie pasmo, nawet jeśli fizycznie nie powinniśmy być w stanie go zlokalizować. Podsumowanie To, że niski bas teoretycznie nie jest kierunkowy, nie oznacza, że w praktyce nie można określić położenia subwoofera. Główne przyczyny tego zjawiska to zniekształcenia harmoniczne, rezonanse, słaba kontrola głośnika, złe zestrojenie systemu i ustawienie w pomieszczeniu. Wysokiej klasy subwoofery minimalizują te problemy, dlatego w dobrze skonfigurowanym systemie bas powinien być odczuwany jako wszechobecny, a nie jako dźwięk dochodzący z konkretnego miejsca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 16:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:07 A jak wszystko zawodzi to ustaw go na środku (z frontu albo za odsłuchem). Najbardziej prymitywne, najprostsze i najbardziej skuteczne rozwiązanie. Ołtarzyk z elektroniką nie musi być w centralnej części. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Właśnie hhe jak czytałem początek to zacząłem myśleć że ołtarzyka nie będzie No chyba że pod szafką. Tak się też zdarza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts