Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

chciałbym zmienić swój soundbar Yamaha 207 na jakiś porządny sprzęt audio.

Słucham głownie rock. soundtracki oraz piano/ guiter covery.

Pomieszczenie 4.2 x 3.2 sprzęt jak i kanapa na dłuższej ścianie centralnie naprzeciwko.

Odsłuchiwałem wcześniej Denon X1300 i X2700 wraz z Quadral Rhodium i całkiem podobało mi się brzmienie.

Budżet w miarę rozsądku, zależy ile kolumn wyjdzie, niestety ciężko jest z rostawieniem ich, brak miejsca na podłogowe chyba, że zmienie rtvkez kolei monitory nie mam pewnosci jak najlepiej ustawić, pod kątem czy na równi po bokach kanapy?

Jestem w stanie wydać do 10k przy pełnym zestawie. Zastanawiałem się jeszcze nad zestawie Heco Aurora + DenonX???? lub Yamaha RX6VA

Napisano
9 godzin temu, radek64 napisał:

Mimo wszystko wizja zakupu 2.1 a 5.1 jest różnicą :D

2.1 czyli stereo z subem?

No to jeśli myślisz o kinie to w tym budżecie z dostępnych elementów masz Onkyo 696 / 6100 , czasem Denon X 2700 + Heco Aurora 300 set 5.1, QAcustic 3030i, ELAC B6.2. Tam tył moga być mniejsze QAcustic 3020 czy 3010 i ELAC B5.2, monitor audio Bronze 100 + 50 i tak dalej.

W przypadku zakupu stereo z subem do stereo, to tak na szybko Magnat MR 780, Cambridge AXR100D + Monitor Audio Silver 100 / KEF R3 + REL T5X

Zapraszam na odsłuch

Piotr

Napisano
19 godzin temu, radek64 napisał:

Prawdę mówiąc bardziej interesuje mnie kino domowe i w sumie pomyliłem zakładki :(

Chociaż zastanawiam się też nad stereo do 6k

Powinieneś wcześniej zastanowić się nad tym czy sprzęt będzie do słuchania muzyki czy do oglądania filmów bądź jeżeli wykorzystujesz jedno i drugie to w jakich proporcjach. 

Napisano

Faktycznie ceny stereo nie są takie tanie. 2 Monitory i sub 10k ? A gdzie tu jeszcze wzmak? :) Mimo wszystko 10k to górna granica i tak poza tym muszę jeszcze kable ogarnąć :)

Prawdę mówiąc chciałbym nieco uniwersalny sprzęt jednak bardziej zależy mi na muzyce. Można ująć 60/40, 65/35? Muzyka/TV :)

Do tego mam jeszcze osobno pod PC Topping L30+ E30 + Beyerdynamic DT770 PRO 250Ohm

Napisano

Powiedzcie mi jeszcze jedno bo mam jakieś zwidy chyba. Opis Takich Audio Silver jest podany szer 375 x wys 230 x gł 332 mm. według zdjęcia są wyższe niż szersze. Jak ja mam to rozumieć więc? :D W sumie mam po 27cm przestrzeni po bokach TV :D

Napisano
Dnia 30.03.2022 o 18:58, radek64 napisał:

Prawdę mówiąc bardziej interesuje mnie kino domowe i w sumie pomyliłem zakładki :(

Chociaż zastanawiam się też nad stereo do 6k

To zdecyduj się proszę: bieżący wątek ma zostać w dziale STEREO, czy przenosimy go do działu "KINO DOMOWE"?

Jeżeli dopuszczasz obie możliwości i nie wiesz jeszcze na czym się to skończy, to zostawiamy w STEREO... Ważne, by nie tworzyć drugiego wątku - tylko kontynuować w tym gdzie jesteśmy.

Pozdrawiam

Napisano

Nie chce tworzyć kolejnych wątków :) dopuszczam obie możliwości. Rozważania rozpocząłem po odsłuchaniu powyższych Denonów i kolumn w porównaniu z moją yamahą.

Początkowo zakładałem lepsze stereo w cenie około 6k. Obecnie budżet do 10k mogę przeznaczyć n a dowolny setup.

Przy czym powaznie rozważam kolumny Audio Silver 100 7G.

Napisano
17 godzin temu, radek64 napisał:

A powiedz jeszcze jak najlepiej rozstawić monitory. Od tyłu na kanapę czy po bokach? Z tego co czytałem najlepiej niby by były na wysokości głowy

Sopran ma byc na wysokości głowy. Jeśli mówisz o stereo to monitory rozkłada się tak samo jak podłogowe.

Chyba że mówisz o tyłach, surroundach?

Zapraszam Cie do nas to posłuchasz kilka setów w kombinacji monitory i wzmacniacze.

Piotr

Napisano

A jednak na sam koniec musiałem uderzyć się w czoło... Przecież kolumny powinny oddychać a ja tu mam 1.5m między kolumnami a same kolumny stykały by się z resztą mebli... Inaczej nie mam opcji tego ustawić

277552993_291967026418882_3181514317349845962_n.jpg

Napisano

Hej,
W mojej ocenie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie dobry zestaw stereo, w przypadku którego zawsze będziesz mógł podłączyć TV i obejrzeć film z dobrym dźwiękiem. 
Mamy sporo niewiadomych odnośnie preferencji, napisałeś, że szukasz uniwersalnego brzmienia czyli jakiego? Lubisz słyszeć detale, lubisz spokojniejszą czy bardziej analityczną górę? Zadzwoń do nas w wolnej chwili to porozmawiamy o szczegółach