Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
32 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Może nie lufa na dobry sen, tylko znacznie więcej w doborowym towarzystwie, co nie zmienia faktu, że zdziwić się faktycznie można mocno

O w mordę, niezły poziom stresu wygenerowałeś 🤦 Szacun.

Otworzę jakąś butelkę porto, bo aż mi głupio 😉

Screenshot_20251106-182624~2.png

Napisano (edytowany)
32 minuty temu, gienas napisał:

Moim zdaniem to wymyślony problem. Człowiek od zawsze żyje w hałasie - i mózg traktuje to jako tło na które nie  zwracamy uwagi, ale z którego głośniejszy/inny dźwięk powoduje reakcję.

Jak długo cżłowiek wytrzyma w komorze bezechowej? :)  Krótko. Całkowity brak hałasu/szumu/dźwięku mózg traktuje jako coś nienormalnego.

Jak to mierzy ten zegarek?

To nie jest wymyślony problem.

Dokładnie pamiętam jak sie to cholerstwo pojawiło.  Wpierw w jednym uchu, krótko potem w drugim. 

Wcześniej sluchalem muzyki klasycznej i tylko muzykę słyszałem,  teraz to w spokojniejszych częściach utworów,  zamiast ciszy, słyszę ten szum.

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
46 minut temu, gienas napisał:

Moim zdaniem to wymyślony problem. Człowiek od zawsze żyje w hałasie - i mózg traktuje to jako tło na które nie  zwracamy uwagi, ale z którego głośniejszy/inny dźwięk powoduje reakcję.

Nie od zawsze, bo kiedyś była prawdziwa cisza - zwłaszcza w nocy.

46 minut temu, gienas napisał:

Jak długo cżłowiek wytrzyma w komorze bezechowej? :)  Krótko. Całkowity brak hałasu/szumu/dźwięku mózg traktuje jako coś nienormalnego.

I dlatego sobie słuchamy muzyczki.

Don’t

do not have total silence – listening to soft music or sounds (called sound therapy) may distract you from the tinnitus

do not focus on it, as this can make it worse – hobbies and activities may take your mind off it

https://www.nhs.uk/conditions/tinnitus/ 

47 minut temu, gienas napisał:

Jak to mierzy ten zegarek?

Pojęcia nie mam.

28 minut temu, tomek4446 napisał:

Ok. dzisiaj w nocy sprawdzę.

Mówiąc szczerze, nie pamiętam czy to trzeba specjalnie włączać, czy też liczy cały czas - bo wtedy mógłbyś sprawdzić wstecz.

Napisano

Przyznam się, że o szumach usznych przeczytałem dopiero tutaj, odpukać, nic takiego mi nie dokucza. A ze słuchem i snem mam tak, że jak moja lepsza połowa wstaje w nocy do łazienki ja już jedno oko otwarte😉, w drugą stronę to mogę sobie nawet muzyki w sypialni posłuchać, ona śpi jak zabita. W Holandii mieszkam przy dość ruchliwej ulicy (Haga) @AudioTubewie gdzie i tam latem przy otwartym oknie czasem przeszkadzają przejeżdżające auta. W Polsce mam błogą ciszę w sypialni. Ostatnio kupiłem zegar naścienny, powisiał 2 noce i już go nie ma. W nocy budziłem się i słyszałem sekundnik a było to naprawdę bardzo delikatne.