Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
32 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Może nie lufa na dobry sen, tylko znacznie więcej w doborowym towarzystwie, co nie zmienia faktu, że zdziwić się faktycznie można mocno

O w mordę, niezły poziom stresu wygenerowałeś 🤦 Szacun.

Otworzę jakąś butelkę porto, bo aż mi głupio 😉

Screenshot_20251106-182624~2.png

Napisano (edytowany)
32 minuty temu, gienas napisał:

Moim zdaniem to wymyślony problem. Człowiek od zawsze żyje w hałasie - i mózg traktuje to jako tło na które nie  zwracamy uwagi, ale z którego głośniejszy/inny dźwięk powoduje reakcję.

Jak długo cżłowiek wytrzyma w komorze bezechowej? :)  Krótko. Całkowity brak hałasu/szumu/dźwięku mózg traktuje jako coś nienormalnego.

Jak to mierzy ten zegarek?

To nie jest wymyślony problem.

Dokładnie pamiętam jak sie to cholerstwo pojawiło.  Wpierw w jednym uchu, krótko potem w drugim. 

Wcześniej sluchalem muzyki klasycznej i tylko muzykę słyszałem,  teraz to w spokojniejszych częściach utworów,  zamiast ciszy, słyszę ten szum.

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
46 minut temu, gienas napisał:

Moim zdaniem to wymyślony problem. Człowiek od zawsze żyje w hałasie - i mózg traktuje to jako tło na które nie  zwracamy uwagi, ale z którego głośniejszy/inny dźwięk powoduje reakcję.

Nie od zawsze, bo kiedyś była prawdziwa cisza - zwłaszcza w nocy.

46 minut temu, gienas napisał:

Jak długo cżłowiek wytrzyma w komorze bezechowej? :)  Krótko. Całkowity brak hałasu/szumu/dźwięku mózg traktuje jako coś nienormalnego.

I dlatego sobie słuchamy muzyczki.

Don’t

do not have total silence – listening to soft music or sounds (called sound therapy) may distract you from the tinnitus

do not focus on it, as this can make it worse – hobbies and activities may take your mind off it

https://www.nhs.uk/conditions/tinnitus/ 

47 minut temu, gienas napisał:

Jak to mierzy ten zegarek?

Pojęcia nie mam.

28 minut temu, tomek4446 napisał:

Ok. dzisiaj w nocy sprawdzę.

Mówiąc szczerze, nie pamiętam czy to trzeba specjalnie włączać, czy też liczy cały czas - bo wtedy mógłbyś sprawdzić wstecz.

Napisano

Przyznam się, że o szumach usznych przeczytałem dopiero tutaj, odpukać, nic takiego mi nie dokucza. A ze słuchem i snem mam tak, że jak moja lepsza połowa wstaje w nocy do łazienki ja już jedno oko otwarte😉, w drugą stronę to mogę sobie nawet muzyki w sypialni posłuchać, ona śpi jak zabita. W Holandii mieszkam przy dość ruchliwej ulicy (Haga) @AudioTubewie gdzie i tam latem przy otwartym oknie czasem przeszkadzają przejeżdżające auta. W Polsce mam błogą ciszę w sypialni. Ostatnio kupiłem zegar naścienny, powisiał 2 noce i już go nie ma. W nocy budziłem się i słyszałem sekundnik a było to naprawdę bardzo delikatne. 

Napisano
5 godzin temu, pairtick napisał:

O w mordę, niezły poziom stresu wygenerowałeś 🤦 Szacun.

Otworzę jakąś butelkę porto, bo aż mi głupio 😉

Heh zwróć uwagę o ile sen "naładował" się body-battery🤣 praktycznie zero regeneracji organizmu. 

5 godzin temu, tomek4446 napisał:

To fajnie jeśli masz zegarek, którego nie trzeba ładować co noc.

Dla mnie to dyskwalifikuje zegarek "z miejsca".

Napisano
8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

To fajnie jeśli masz zegarek, którego nie trzeba ładować co noc.

Dla mnie to dyskwalifikuje zegarek "z miejsca".

Trzyma równo 10 dni / Garmin Fenix 6 PRO/, ale już Garmin Vivoactive 5 żony tylko dwa.

Napisano
3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Vivoactive 5 jest na wyswietlaczu MIP

Największym jak dla mnie nieporozumieniem jest w tym zegarku to , że ma ekran dotykowy. Nauczenie się, w którą stronę przesunąć palcem ,by uzyskać to co się chce jest cholernie trudne i niepotrzebnie obciążające mózgownicę. Wyjście z niektórych funkcji sportowych też łatwe nie jest i zwyczajnie wkurza. Żona ma drugiego Garmina Forerunner 55 i bajeczka. Na przyciski tak jak mój , bateryjka tydzień trzyma , czytelny. I można ?

Napisano (edytowany)

Dokładnie tak.

Dotyk można wyłączyć opcjonalnie i korzystać tylko z fizycznych przycisków. Do tego wyświetlacz MIP, który w przeciwieństwie do amoledo-podobnych jest coraz  lepiej widoczny im gorsze warunki. Jesli do tego wziąć pod uwagę, że wyświetlacz dzieķi wspomnianej technologi może być cały czas aktywny (podobnie jak wyświetlacze ciekłokrystaliczne) bez ciągłego "wybudzania ekranu ruchem nadgarstka" jak u konkurencji. Inne zegarki innych firm potrafiły "wariować" podczas np. Jazdy na rowerze w terenie, wybudzajac ekran z trybu "eco" (ochrona baterii) i tutaj Garmin wygrywa. 

Jeśli kiedykolwiek Garmin porzuci technologię MIP na rzecz Amoled by być jak inni, to straci multum klientów. Tak to mniej wiecej wygląda jak rozmawiam z "Garminowcami". 

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Garmin Fenix 6 PRO

https://www.garmin.com/en-IE/p/866230/pn/010-02778-30/ 

Miałem 7X. Niby fajny ale ciężki, ekran mały jak na korzystanie z map... po miesiącu odesłałem - fakt, że nie miał nawet ryski, nawet na bransolecie.

https://www.garmin.com/en-GB/p/884585/pn/010-02805-00/ 

Finalnie, kupiłem Instinct 2X i nie narzekam.

16 godzin temu, tomek4446 napisał:

No i jak? 

Bo moje wyniki się pogorszyły, czyli eksperyment z porto się powiódł.

Screenshot_20251107-102752.png.89147e00a1b01ec15da84d3fe6ef4893.png

Screenshot_20251107-102841.png