lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 20 godzin temu, FromBorg napisał: Tam chemii jest więcej, dużo więcej tylko, ze podana w ten sposób jest realnie przyswajalna bo nie neutralizuje jej wątroba no i trochę oszczędza się owa wątrobę. To inny świat. I tu masz rację, wątrobę na pewno oszczędzi i przyswajalność też jest pewnie wyższa. Pytanie co z innymi organami, ale o tym wolę nie myśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 11 minut temu, lysyrafal napisał: aby się dobrze odżywiać, to trzeba by było zjeść dziennie tyle owoców i warzyw, że szkoda gadać. Same owoce i warzywa? To ma być niby zdrowe odżywianie? Na "vege" dużo trudniej o dobrą i zbilansowaną dietę, niż chociażby low-carb. PS Suszone owoce są raczej średnie. Tak samo soki owocowe 100% z owoców. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 3 minuty temu, Adi777 napisał: A w pomidorach nie ma chemii? Dlatego wcześniej zapytałem jednego z kolegów, gdzie tego zdrowego żywienia szukać, skoro wszędzie chemia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Jedne i drugie mają w ciul cukru. Przed chwilą, lysyrafal napisał: Dlatego wcześniej zapytałem jednego z kolegów, gdzie tego zdrowego żywienia szukać, skoro wszędzie chemia. A, spoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 2 minuty temu, Adi777 napisał: Same owoce i warzywa? To ma być niby zdrowe odżywianie? Absolutnie nie, ale tak wygląda piramida zdrowego żywienia według uczonych. Warzyw i owoców ma być najwięcej w dobrym odżywaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 13 minut temu, lysyrafal napisał: Absolutnie nie, ale tak wygląda piramida zdrowego żywienia według uczonych. Warzyw i owoców ma być najwięcej w dobrym odżywaniu. Możesz wkleić tę piramidę? Bo wiem, że jest kilka różnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 18 godzin temu, DiBatonio napisał: Ale jakie aminokwasy? Wrzuciłeś Potas i TriKreatyne 😉 Dobrze, że czuwasz i tu powinienem dodać z mojej strony, iż nie wszystkie aminokwasy są złe. Ja nigdy kretyny nie nazywałem aminokwasem, może dlatego tak wyszło. Miałem na myśli aminokwasy rozgałęzione typu: Leucyna Izoleucyna Walina Potas zalicza się do aminokwasów, możesz wyjaśnić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 (edytowany) Suplementy są be? Ale jakie? Wszystkie? Mam rozumieć, że spirulina i chlorella - prawdopodobnie nic lepszego w sklepie się nie dostanie na świecie - też? Bo to też są suplementy. Z tego, co mi wiadomo, należą do superfoods i mają właściwości terapeutyczne. Dobrej jakości odżywka białkowa jest be? Co jest w niej złego, niezdrowego, czy niebezpiecznego? Ale bzdury. Edytowano 27 kwietnia 2022 przez Adi777 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Dzięki. Ciekawe, co na to mój "dietetyk". Z tego, co widzę, to piramida ustawiona typowo pod low fat high carb. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Dnia 26.04.2022 o 18:53, misiek x napisał: Panowie, ja przez całe życie czasami wezmę tabletkę od bólu głowy i to bardzo rzadko , no i kiedy jestem chory, to co przepisze mi lekarz. Kiedyś ćwiczyłem , tak dla siebie, dla zdrowia jakies 15 lat, były tez zapasy i piłka nożna i nigdy niczego , żadnych suplementów i innych .... Mnie głowa wcale nie boli i nie muszę brać żadnych leków przeciwbólowych, ale innej chemii w zastrzykach to we mnie wpakowali po wypadku samochodowym, naście lat temu. Skutki wypadku: uszkodzony rdzeń w odcinku szyjnym i dwa kręgi połamane tzn. C-6 i C-7, wstrząśnienie mózgu oraz krwiak, który się na szczęście wchłonął. Po 3-dniach od operacji miałem niestety zatrzymanie krążenia i dość długą reanimację, pomogły dopiero defibrylatory. W efekcie ostrej niewydolności oddechowej wylądowałem na intensywnej terapii, gdzie przebywałem 2-tygodnie w stanie śpiączki farmakologicznej. Mimo tak ciężkich obrażeń, nie biorę żadnych leków na stałe i nie mam żadnych bóli. Podobnie jak w Twoim przypadku uprawiałem dużo sportu głównie: piłka nożna w klubie, kolarstwo, kulturystka i myślę, że ten właśnie sport uratował mi życie i mogę tu pisać. Także warto uprawiać sport dla samego zdrowia, może nie wyczynowo, ale po prostu dla siebie. W tej chwili też staram się trenować, jeśli tylko jest ładna pogada i rehabilitować na tyle, ile się da. Audio było w sumie u mnie od zawsze i umilało mi życie, a na chwilę obecną doceniam to jeszcze bardziej. Pozdrawiam, Rafał! 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 36 minut temu, lysyrafal napisał: Mnie głowa wcale nie boli i nie muszę brać żadnych leków przeciwbólowych, ale innej chemii w zastrzykach to we mnie wpakowali po wypadku samochodowym, naście lat temu. Skutki wypadku: uszkodzony rdzeń w odcinku szyjnym i dwa kręgi połamane tzn. C-6 i C-7, wstrząśnienie mózgu oraz krwiak, który się na szczęście wchłonął. Po 3-dniach od operacji miałem niestety zatrzymanie krążenia i dość długą reanimację, pomogły dopiero defibrylatory. W efekcie ostrej niewydolności oddechowej wylądowałem na intensywnej terapii, gdzie przebywałem 2-tygodnie w stanie śpiączki farmakologicznej..... Audio było w sumie u mnie od zawsze i umilało mi życie, a w na chwilę obecną doceniam to jeszcze bardziej Oj miałeś szczecie w nieszczęściu, ze wyszedłeś z takich przejść i normalnie funkcjonujesz. Sam uwielbiam szybka jazdę i dlatego właśnie myślę o zmianie samochodu. Tak samo odkąd pamiętam uwielbiałem muzykę. Teraz mogę docenić ja mocniej niż kiedykolwiek dotąd. Chociaż najbardziej pobudzające dźwięki to słodki glos zony, która odkryła, ze właśnie znów zmieniliśmy cos w torze audio i sprawdziła ile to kosztuje. Jakże docenia się później cisze... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 7 minut temu, FromBorg napisał: Jakże docenia się później cisze... 😆 A mocno słodki ten głos żony? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 1 minutę temu, Adi777 napisał: 😆 A mocno słodki ten głos żony? 😁 Oj mocno... Bardzo mocno i donosnie slodki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 To miłe, co nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 3 minuty temu, Adi777 napisał: To miłe, co nie? Przecież zachwalam. Nikt nie powiedział, ze miłość do zony i do muzyki to zawsze ta sama, zgodna droga :D. A taki pantoflarz jak ja to ma jeszcze ciężej.... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 19 godzin temu, FromBorg napisał: Oj miałeś szczecie w nieszczęściu, ze wyszedłeś z takich przejść i normalnie funkcjonujesz. Sam uwielbiam szybka jazdę i dlatego właśnie myślę o zmianie samochodu. Psychicznie tak ( przynajmniej tak mi się wydaje ) fizycznie już niestety nie ( wózek ). Samego wypadku nie chcę komentować i na tym pozostańmy proszę. Pozdrawiam, Rafał! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 2 godziny temu, lysyrafal napisał: Psychicznie tak ( przynajmniej tak mi się wdaje ) fizycznie już niestety nie ( wózek ). Samego wypadku nie chcę komentować i na tym pozostańmy proszę. Pozdrawiam, Rafał! Jasne. Na pewno nie są to przeżycia do których chce się wracać. Wracając do suplementów, witamin itp. Moim zdaniem nie maja sensu. Wystarczy zbilansowana dieta. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 7 godzin temu, lysyrafal napisał: Potas zalicza się do aminokwasów, możesz wyjaśnić? Raczej nie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 A o takim wynalazku jak Ashwagandha to słyszeli? Ktoś próbował? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 (edytowany) 3 godziny temu, lpomis napisał: A o takim wynalazku jak Ashwagandha to słyszeli? Ktoś próbował? To nie jest wynalazek, to jeden z adaptogenów, podobnie jak różeniec górski. Ale nie brać w kapsułkach tylko korzeń pocięty lub sproszkowany, różeniec też lepiej pocięty, ja sobie sam w moździerzy rozcieram. Ashwagandhę kupuje sproszkowany korzeń z natvita, różeniec zapodaje co jakiś czas. Warto czasem od nich zrobić przerwę. Mnie przy Covidzie pomógł różeniec górski, działa i wspomaga układ nerwowy. Jak już jesteśmy przy firmie Natvita, polecam od nich metylosulfonylometan (MSM) jest to związek siarki organicznej, często obecny w suplementach na stawy jak wspomi any tutaj Nutrend Flexit Drink pisałem o tym wcześniej. MSM Ashwagandha Adaptogeny Warto też samemu sobie poszukać co to takiego adaptogeny, dlaczego MSM jest tak ważny etc. Edytowano 28 kwietnia 2022 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 @DiBatonio - nie wiem, jak znajdujesz jeszcze czas na audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 Przed chwilą, Rafał S napisał: @DiBatonio - nie wiem, jak znajdujesz jeszcze czas na audio. Dlaczego? Od przynajmniej dekady interesuje mnie temat suplementacji witaminkami itp. Przy okazji polecam książkę i kanał na YT Marka Skoczylasa 😉 https://www.empik.com/zneutralizuj-chemie-z-pozywienia-i-odzyskaj-zdrowie-skoczylas-marek,p1272261850,ksiazka-p 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 20 minut temu, Rafał S napisał: @DiBatonio - nie wiem, jak znajdujesz jeszcze czas na audio. Źle kombinujesz – po takich dawkach witamin i suplementów każdy system brzmi hi-endowo. Ty kombinujesz z wzmacniaczami, kolumnami i kablami a @DiBatonio zmienia witaminki i już słyszy inaczej. Dekada eksperymentów pozwala na dowolne uksztaltowanie odsłuchu z dowolnego toru :D. Muzycy tez eksperymentowali tylko z innym rodzajem chemii 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 1 minutę temu, FromBorg napisał: Źle kombinujesz – po takich dawkach witamin i suplementów każdy system brzmi hi-endowo. Ty kombinujesz z wzmacniaczami, kolumnami i kablami a @DiBatonio zmienia witaminki i już słyszy inaczej. Dekada eksperymentów pozwala na dowolne uksztaltowanie odsłuchu z dowolnego toru :D. Muzycy tez eksperymentowali tylko z innym rodzajem chemii Przekonałeś mnie. Wchodzę w tę chemię. Poprawę toru trzeba zacząć od siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts