Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć! :) 

Kilka miesięcy temu zakupiłem kolumny BMN Berges 3 i połączyłem z w/w wzmacniaczem. Nie grało to źle, dopóki nie wygrzebałem z piwnicy starą Yamaha AX 480 i podłączyłem z ciekawości. 

Jak na mój ucho Yamaha zagrała lepiej! lepsza, wyraźniejsza i czytelniejsza góra, wokal również dużo wyraźniejszy. Granie bardziej techniczny, "szybszy". Jedyny minus to dół, słabszy, nie schodził aż tak nisko jak w przypadku Musicala. 

Postanowiłem sprzedać m3si i kupić coś w stylu grania Yamahy tylko w cenie około 3000zł(może być używka).

I tu mam pytanie co warto przetestować? Może yamahę 701/803? 

Napisano (edytowany)

Myślę że te kolumny zasługują na coś lepszego niż to co wymieniłeś .

MF m3si to podobno dziwny wzmacniacz zresztą Kolega @lpomis coś o tym wie i może będzie miał ochotę coś skrobnąć , ja miałem tylko Piątkę. Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)

Oj tak. Ten musical jest strasznie pokręcony. Bas bardzo mocny, schodzący nisko, ale bez wyraźnego konturu. Ocieplony. Podbity wyższy podzakres. Średnica i wysokie tony to totalny miszmasz, wg mnie nic tam się kupy nie trzyma, zero spójności, każda partia pasma jakby zaciągnięta z kompletnie innego urządzenia. Ten wzmacniacz jest i ciepły i jasny, przy okazji jazgoczący, z dziwnie poukładaną sceną. Niby ściśniętą, a szeroką. Totalnie nie zrozumiałem tego sprzętu. All in one normalnie :P

Z dostępnością Yamahy 701/803 może być teraz problem. Pozostają używane egzemplarze. Niestety nie znam kolumn BMN i nie wiem co Ci do nich zaproponować.

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Dzięki Wojtek 👌 .

Każdy znajdzie cos dla siebie . 

Słuchałem Bergesow z 

AVM nie pamiętam modelu 

Burmaster rondo chyba 

MF m5si 

Yamaha 803d

Teac ap 505

Haiku Sol2 Sig.

Haiku Bright 5 

Naim 5si 

Nuprime sta 9 

Atoll Am200 se 

Nad c372  

Nie było tu tragicznych połączeń  ale najsłabiej wypadły 3 ostatnie i Yamaha 803d . 

Zalezy czego szukasz .

Pzdr 

Ps może Marantz ktoś ma z pm8006 i chwali ale to nie 3 tys 

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)

Musisz się do kogoś wprosić 😁 CA akurat mi nie do końca  pasuje jednak z tych dwóch to cxa80 niższy model jest ciemniejszy ,ale jak @seba3002prawi , śmiało możesz w Marantza uderzać .

Przypomniało mi się że jeszcze z Yamahą słuchałem 892 i to też nie do końca moje granie ,niestety nie w moim pokoju ,moze byłoby inaczej . Pzdr 

ps za trójkę dostaniesz cxa80 na olxach 😉

Edytowano przez Dedal75
Napisano

Cxa80 też ma , 81 już nie.

Na As jest klub Bmn , ale raczej oprócz starszej Yamahy mało kto używa do nich coś poniżej 3 tys.

A naswietl mi sytuację dlaczego BMN ? Nowe czy używki brałeś ? Pzdr

Napisano

Szukałem nowego brzmienia po Silver 200. 

Miałem okazje przetestować Hyperiony 4, Diamond 25, Oberony 7, coś od Dynaudio chyba Emity M30 i na sam koniec przetestowałem BMN Berges połączone z S1000, no i z nimi wróciłem :) 

Chyba zaryzykuje i wezmę cxa80. Nie śpieszy mi się i poczekam aż długi weekend, a nuż ktoś coś jeszcze zaproponuje :) 

Napisano

Nie lepiej właśnie AS1000 sam miałem chęć ale nie mam okazji posłuchać gdzieś , kilka zakupów w ciemno uczyniłem i wiem że to nie jest dobry pomysł , no i za głęboka jest Yamaha 😉

Zastanów się lepiej . Pzdr

Napisano
4 godziny temu, Pekin napisał:

Rozważam pomiędzy CXA80 a PM8005.

Z CXA80 nie uzyskasz takiej potęgi brzmienia niskich jak M3si, zawsze można ratować się regulacją, ale to już kwestia preferencji, bo nie każdemu pasuje. PM8005 nie porównywałem.

Napisano

Cześć,
Z opisu wynika, że szukasz dynamiczniejszego i bardziej szczegółowego brzmienia niż to, które prezentuje M3si. Ze sprzedażą nie będziesz miał najmniejszego problemu i wyciągniesz zapewne więcej niż 3k zł ;)
W takim przypadku polecałbym poszukać Yamahy AS701, Creek Evolution 100a jeśli tylko uda się znaleźć w sensownych pieniądzach oraz poprzednika CXA81 czyli CXA80  

Napisano (edytowany)

A i zapomniałbym , Abrahamsen V2up , tu było naprawdę dobrze . Pzdr 

Ps co do Creeka A100 zawsze chciałem go posłuchać , słuchałem a50 ale nie z BMN , może jakiś Arcam zagra?

Edytowano przez Dedal75
Napisano

W tej cenie tylko wzmacniacz używany. Bo owszem Musial mógł Ci nie podejść z obecnymi kolumnami ale wymiana na gorszy model to też nie jest dobry trop.

Ja bym polował na uzywany Roksan K2 który mieści się w budżecie albo na starsza Yamahe serii AS 2000, As 1100. Także Cyrusy, chodź tutaj zapewne będzie gorzej w coś trafić na rynku wtórnym.

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Ja bym polował na uzywany Roksan K2 który mieści się w budżecie albo na starsza Yamahe serii AS 2000, As 1100. 

Piotr

W budżecie 3 tys może 3,5 ? Pzdr