Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

Dużo zostało już w tym wątku napisane i faktycznie (jak piszą forumowicze) najlepiej byłoby gdybyś umówił się na odsłuch w salonie i samemu rzucił uchem na różne konfiguracje. 

Do Buchardów S400 sugerujemy szybsze, przejrzyste i dynamicznie grające wzmacniacze... Może być Atoll IN-200, Roksan K3, Gato AMP-150 czy Moon 250i. Myślę, że Hegel również mógłby się spodobać. Najlepiej samemu ocenić - zapraszamy na odsłuchy! :)

Pozdrawiam,

Q21

• 1 month later...
Napisano

A porównałeś je do czegoś innego przy zakupie? Bo chyba o to chodzi koledze wcześniej.

nie wiem jakie sa różnice względem modelu MKII ale jedynki zagrały dobrze z lepszą elektroniką. Tam musiał być wydajny piec który wyciągnął z tych kolumn potencjał.

Wtedy grają szeroką skalą i dynamiką za która są zachwalane.

Jasper 18 jeszcze nie słuchałem, ale faktycznie dobrym kompanem do porównania są Monitor Audio Gold 100.

Te grają ciepło. Maja znakomite detale w średnicy. Daleko im do kłującego grania. Nastawiają na melodyjność. I mają sporo basu jak na wielkość.

Tu nieco łatwiej o dobór elektroniki. Ale też warto w nią zainwestować.

Piotr

Napisano
20 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Mam te kolumny od ponad roku. Polaczylem je z Xindakiem XA 6950 NE., majac na ok 18 m2 potężny i przestrzenny dźwięk. Niedlugo zamiast Wiim Mini transportem będzie IFi Audio Zen Stream .

Z tym, że autor pyta o czterysetki. A Ty masz trzysetki 🙂

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

No trudno, trzeba będzie przerzucić się na techno. Co ja zrobię teraz z moim jazem i bluesem...

Czytaj ze zrozumieniem. Speed, Trash Metal jest  specyficzny. W innych rodzajach muzyki mogą być idealne. W Techno, Trance dawały radę. Do metalu nie polecam. 

Edytowano przez 1Ender
Napisano
3 godziny temu, 1Ender napisał:

Są wolne, mało rozdzielcze. W metalu wszystko się zlewa w 1 wielki ulep. Do techno mogą być.

W zasadzie mogę się z tym zgodzić. Z tym że wydaje mi się, że te kolumny potrzebują po prostu dużo przestrzeni, a wtedy mogą w pewnych gatunkach, takich jak wspomniany przez kolegę @Prawie Audiofil jazz czy blues, zagrać naprawdę wybornie. U mnie z racji niewielkich rozmiarów pomieszczenia, skrzydeł niestety nie rozwinęły.

Napisano
2 godziny temu, 1Ender napisał:

Czytaj ze zrozumieniem. Speed, Trash Metal jest  specyficzny. W innych rodzajach muzyki mogą być idealne. W Techno, Trance dawały radę. Do metalu nie polecam. 

"W innych rodzajach muzyki mogą być idealne"

Pozostaję więc przy moich gatunkach muzycznych...uffff. ;)

Sluchalem przed zakupem kilku innych w podobnym budzecie na tej samej elektronice w tym samym pomieszczeniu salonu audio.  Mialem dwie godziny dla siebie.

Żadne nie zrobily na mnie takiego wrażenia jak Buchardt. W koncu pojawiła się przestrzeń, piekna scena, dociążenie, po prostu emocje niezaleznie od tego co tam sobie puszczalem . Jak uwolnię kiedyś  dwa razy tyle na zakup innych, to wtedy byc może ruszę na odsluchy ponownie.  

Ale ok .To jest w końcu temat o jeszcze lepszym z pewnoscią modelu.

Napisano
15 godzin temu, 1Ender napisał:

Są wolne, mało rozdzielcze. W metalu wszystko się zlewa w 1 wielki ulep. Do techno mogą być.

Pozdrawiam 

Ale do techno też potrzeba szybkich kolumn. Z tym że z takimi opiniami także się spotkałem.

No to dobre zestawienie cie czeka i test względem Gold 100tek. Daj znać. :)

Piotr

Napisano

Kiedy miałem dynaudio excite x18, wydawało mi się, że super grały cięższe odmiany rocka. Stopa była w nich super ciężka i mięsista. Nie przeszkadzało mi, że ogólnie grały mułowato. Myślę, że bardzo istotne w odbiorze muzyki są nasze preferencje i przyzwyczajenia. Mi akurat sposób prezentacji buchardtów nie do końca odpowiada, ale jest masa osób, które takie granie kocha. 

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale do techno też potrzeba szybkich kolumn. Z tym że z takimi opiniami także się spotkałem.

No to dobre zestawienie cie czeka i test względem Gold 100tek. Daj znać. :)

Piotr

Ale nie aż tak szybkich jak do trashu. Juno Reactor grał bardzo dobrze.

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

@J4Z. Gdzie mieszkasz? 

Wg mnie bardzo dobrze. W planach 2 pre do porównania. Jak tylko znajdę czas to dłubnę. Można posłuchać coś w analogu Metalica, albo Ramstein, ale to akurat zły przykład. Ale w cyfrze np. Slayer można zapuścić. :))) Tu słuchać jak wszystko się "klei". Podwójna stopa, separacja źródeł. Budując system stawiałem na szybkość, dociążenie i szczegóły. "Basisko" też fajne wg mnie.

Pozdrawiam

PS. Przepraszam za OT.

Edytowano przez 1Ender
Napisano
6 godzin temu, seba3002 napisał:

Kiedy miałem dynaudio excite x18, wydawało mi się, że super grały cięższe odmiany rocka. Stopa była w nich super ciężka i mięsista. Nie przeszkadzało mi, że ogólnie grały mułowato. Myślę, że bardzo istotne w odbiorze muzyki są nasze preferencje i przyzwyczajenia

👍

Byle nikt nam nie wmawial, ze wie lepiej, co dla nas dobre. Stad jedyna sluszna droga, to wypozyczanie i odsluchy u siebie... 

Napisano
38 minut temu, stach_s napisał:

👍

Byle nikt nam nie wmawial, ze wie lepiej, co dla nas dobre. Stad jedyna sluszna droga, to wypozyczanie i odsluchy u siebie... 

Bo jak mawiał klasyk "nas nie przekonają, że czarne jest czarne a białe jest białe" 😉

Udanego urlopu Stachu 🙂.

5 godzin temu, J4Z napisał:

Kurna @seba3002koledzy tak chwalą u Ciebie ten bas. Ale ja bym chciał go usłyszeć. Albo u @1Ender, też mówi że ma dobrze. 

Którzy koledzy 🙂? @soberowy? To mój serdeczny kolega, wiec nie bedzie krytykował😉.Z  Arkiem też znam się od jakiegoś czasu. A @Amarokto tez przesympatyczy człowiek, więc nie spodziewał bym się krytyki od żadnego z nich 😝

Może prawda jest taka, że nikt nie oczekiwał zbyt wiele po tak budżetowym zestawie, a okazało się, że jednak jakoś to wszystko razem gra, a nawet po wypiciu kilku dobrych kieliszeczków nalewki, można czerpać z tego przyjemność.

Jeśli zaś chodzi o sam bas. Nie ma go zbyt wiele, ale za to jest wg mnie dość różnorodny i bardzo fajnie kontrolowany. 

Sorry za OT 🙂