Skocz do zawartości

Rotel A14 MKII czy Emotiva Basx pt1/a2 z jakimi kolumnami

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Zwracam się z pytaniem w jakie audio lepiej zainwestować "ciężko zarobione pieniądze"

Na oku mam wzmacniacz Rotel A14 MKII oraz tzw, dzielonkę Emotiva Basx pt1/a2.

Drugie pytanie, z jakimi kolumnami te sprzęty będą się "zgrywać", wiem, że odsłuch jest najlepszym doradcą, ale chciałbym chociaż wstępnie odfiltrować nieudane połączenia wzmacniacza z kolumnami podłogowymi.

Budżet na kolumny max. 4000 zł i koniecznie nowe.

Jako źródło głównie odtwarzacz CD, też do kupienia, podłączony będzie też dekoder jednego z operatorów cyfrowych i DVD. Jednak sprzęt w 90% do muzyki i 10% filmy.

Muzyka to rock ( Guns 'n Roses, Red Hot, Queen); sporo hip-hop-u, polskie ( Perfect, Dżem, Budka Suflera, coś z lat '80 i '90 ) z metalu to czasami i wyłącznie Metallica i Rammstein.

Nie za bardzo potrafię opisać jakiego dźwięku szukam, chyba zrównoważonego, żeby było trochę basu, ale też, żeby nie był dominujący, żeby wszystko było "na miejscu" i w odpowiedniej ilości.

Pomieszczenie to umeblowany pokój dzienny 4x5m. Kolumny na dłuższej ścianie.

Coś polecicie??

Edytowano przez MariuszSyg
Napisano

Czyli wnioskuję, że zestawy promocyjne ( wzmacniacz+ kolumny), które są proponowane przez sprzedawców nie są dobrym zestawieniem, a służą w zasadzie "wypchnięciu" towaru z magazynu??? Czy może jednak są jakieś przesłanki, żeby takowy zestaw odsłuchać w domu??

Napisano

Możesz spróbować Dali Oberon 7 jako opcję, teraz jest na nie promocja, ewentualnie możesz spróbować pójść nieco wyżej, ewentualnie jeszcze nieco wyżej Focal Chora 826, bo do tego typu gatunków z racji ich realizacji często lekko dodatkowe wsparcie w niskich tonach może się okazać przydatne. 

Napisano

Cześć,

zerknij na Fyne Audio F501, jak na swoje gabaryty bardzo fajnie grają dołem pasma i szczególnie z Rotelem może być to bardzo udane połączenie do 20mkw. Jeśli do Emotivy to bardziej widziałbym tu Quadral Signum 70, które granią dynamicznie i nisko dołem ale są szybsze i lepiej sprawdzą się z cieplejszą elektroniką.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano

Rotela a14 znam i jest to zrównoważone brzmienie i masz dużą uniwersalność jeśli chodzi o dobór kolumn. Patrząc na Twoje preferencje brzmieniowe dobrym rozwiązaniem byłby Kef Q750, które zapewnią dynamiczne brzmienie z dobrą podstawą basową. W budżecie 4000zł miałbyś także Magnaty Signature 507, które wyciągną więcej detali oraz zagrają szerzej niż KEFy. 

Emotivy nie znam za dobrze także nie chciałbym wprowadzić w błąd. 

Zapraszam oczywiście na odsłuch w naszym salonie oraz po wyceny. 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Rotela a14 znam i jest to zrównoważone brzmienie i masz dużą uniwersalność jeśli chodzi o dobór kolumn.

Czy aż tak dużą uniwersalność, żeby zaryzykować Rotel-a A14 MKII w połączeniu z Tesi 561- aktualnie dosyć dobra oferta jest w tophifi. Wychodzi niewiele drożej zestaw, niż sam wzmacniacz.

Może jeśli byłaby lipa, wtedy kolumny sprzedać, a dołożyć np. do Signature 507?  Tylko pytanie czy Tesi 561 są łatwo zbywalne i nie zostanę z problemem na wieki.

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, MariuszSyg napisał:

Czyli wnioskuję, że zestawy promocyjne ( wzmacniacz+ kolumny), które są proponowane przez sprzedawców nie są dobrym zestawieniem, a służą w zasadzie "wypchnięciu" towaru z magazynu??? Czy może jednak są jakieś przesłanki, żeby takowy zestaw odsłuchać w domu??

Niektóre połączenia są dobre i mogą się podobać, a część z nich jest rzeczywiście mocno promowana przez sklepy, mimo iż są po prostu słabe.

W sklepie Top Hi-Fi z kolumn np:

Elac 

Mission

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
22 godziny temu, MariuszSyg napisał:

Zwracam się z pytaniem w jakie audio lepiej zainwestować "ciężko zarobione pieniądze"

Ciężko zarobione więc tylko wypożyczenie i Ty wybierasz. Moim zdaniem, żadna z osób tu piszących nie zna wymienionych klamotów Emotiva a może się okazać, że do Twojej muzyki będzie to o wiele, wiele lepszy wybór niż Rotel A14. 

Napisano
37 minut temu, MariuszSyg napisał:

Czy aż tak dużą uniwersalność, żeby zaryzykować Rotel-a A14 MKII w połączeniu z Tesi 561- aktualnie dosyć dobra oferta jest w tophifi. Wychodzi niewiele drożej zestaw, niż sam wzmacniacz.

Może jeśli byłaby lipa, wtedy kolumny sprzedać, a dołożyć np. do Signature 507?  Tylko pytanie czy Tesi 561 są łatwo zbywalne i nie zostanę z problemem na wieki.

Ciężko powiedzieć czy są łatwe do sprzedania, wszystko zależy od ceny. Tesi 561 to dynamiczniejsze i nieco jaśniejsze brzmienie niż Nota 550 ale i tak idą w stronę muzykalności. W mojej ocenie Tesi 561 w cięższej muzyce mogą się pogubić czego nie można powiedzieć o Magnatach Signature 507. Jeśli masz taką możliwość to posłuchaj zestawu Rotel + Indiana i oceń sam :) 

Napisano

Bardzo dobre kolumny o dynamicznym brzmieniu z solidną podstawą basową oraz delikatnie rozpyloną górą. W chwili obecnej są jakieś problemy z produkcją ale miejmy nadzieję, że sytuacja w najbliższym czasie się poprawi. 

Napisano
Dnia 14.06.2022 o 21:01, dayzee napisał:

Witam, ja też szukałem kolumn do rotela z tym że 1572mkii i najlepiej spasowały do niego Audio Academy Hyperion+, proponuję posłuchać. Pozdr

Bardzo jestem ciekaw tego połączenia, akurat słuchałem tego Rotela z bowersami 603 anniversary i było naprawdę przyjemnie.

Napisano

W moim przypadku Emotiva BasX A2 i PT1 wygrała z Rotel A14 przy kolumienkach Evo 4.2 i KEF Q550 , muza różnego rodzaju . Obecnie Emotiva gra z KEF w pomieszczeniu 16 m2 i jestem zadowolony z wyboru  tego zestawu , zdarza mi się parę dobrych godzinek słuchać i nie czuję żadnego zmęczenia , jest duża scena dzwiękowa , góra ma dużo szczegółów ale nie jest sycząca ( w Rotel było dla mnie za jasno) a dolne pasmo to ...w niektórych utworach muzycznych musiałem trochę basu odjąć. Dla mnie na pewno strzał w dziesiątkę i na długo ten zestaw u mnie zostaje , ale nie każdemu musi podpasować .

Napisano
Dnia 17.06.2022 o 14:35, Alden1224 napisał:

Bardzo jestem ciekaw tego połączenia, akurat słuchałem tego Rotela z bowersami 603 anniversary i było naprawdę przyjemnie.

Często proponujemy taką kombinację, B&W lubią konkretne i "prądowe" sztuki. Dlatego też mogło Ci się podobać lecz zawsze powtarzam, że każdy może mieć różne odczucia :)

Napisano

Wpadł mi jeszcze w oko Audiloab 6000A w zestawie z ciekawym odtwarzaczem CD. Czy ktoś z Was ma porównanie Audiolab-a do Rotela A14 MKII. Czy Magnat Signature 507 podeszłyby wstępnie do Audiolab-a 6000A- warte odsłuchania takie połączenie???

Napisano

Audiolab 6000a brzmi muzykalnie i dodaje od siebie dołu, góra jest łagodna ale nie pozbawiona szczegółów. Zarówno z Magnatami jak i kolumnami Q Acoustic zgrywa się bardzo dobrze. Magnaty Signature 507 wyciągną zdecydowanie więcej smaczków z nagrań i trzeba lubić nieco agresywną górę. Q Acoustic zapewnią spokojniejsze brzmienie względem Signature 507. 

Zapraszamy na odsłuch oraz po wycenę w wiadomości prywatnej.