Gumowe Ucho Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 To znany argument: najgorszy komponent pociągnie w dół cały zestaw. Zastanawia mnie więc, znając niektóre argumenty że od pewnego poziomu elektroniki, jedynie głośniki grają, taka kwestia. Co zabrzmi lepiej? Wzmacniacz Technics/Pioneer z 80s/90s podłączony do kolumn za kilkadziesiąt tysięcy (jakieś topowe B&W, Caboose czy coś) czy Wzmacniacz McIntosh za kilkadziesiąt tysięcy podłączony do Altusów? Osobiście jestem prawie pewien, że jednak wolałbym pierwszy zestaw. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 (edytowany) To jak pytanie co pojedzie lepiej, Porsche ze zużytymi oponami od malucha, czy maluch z wyczynowymi oponami od Porsche. Edytowano 23 czerwca 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 58 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Co zabrzmi lepiej? To proste. Ten system, który ma najlepszy najsłabszy element. Stawiałbym, że ten pierwszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 (edytowany) Kiedyś podpiąłem do set300b stare tonsile , niby grało ,ale bez wyrazu , tylko też porównanie takie sobie. Gdyby np. porównać kolumny z średniej półki ~6tys zł z jakimiś za ~20tys zł to nadal nie było by żadnych wniosków , gdyż każdy ma inny gust i można spasować sobie pod siebie lepiej dla Nas brzmiące za 6ke niż nie fajne za 20ke Edytowano 23 czerwca 2022 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 Mam jeden trochę lepszy i jeden słabszy zestaw. Podłączyłem lepszy wzmacniacz do słabszych kolumn i zagrało tak sobie, jedynie poprawnie. Podłączyłem słabszy wzmacniacz do lepszych kolumn i również zagrało tak sobie, jedynie poprawnie. Tak więc u mnie remis. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 Kiedyś czytałem niniejszy artykuł, który wpasowuje się w wątek: http://wpszoniak.pl/portfolio/testy-systemu-audio/ Autor opisuje wrażenia z odsłuchu systemu, którego właściciel przeznaczył sporo środków na poszczególne jego elementy jednocześnie kompletnie zaniedbując zagadnienie akustyki. Mamy tu więc sytuację gdzie jedno ogniwo (bodaj najważniejsze) jest o wiele słabsze od pozostałych. Autora szanuję bo czytuję jego rekomendacje i rozważania na temat poszczególnych wydawnictw płytowych, natomiast ten artykuł wprowadził mnie w niemałą konfuzję... Nie miałem okazji słuchać tak drogiego sprzętu ale racjonalnie rzecz biorąc, myślę sobie, że cokolwiek wyda dźwięk w słabej akustyce to rezultat powinien być taki jak ta akustyka: słaby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2022 (edytowany) 14 godzin temu napisałem ze założę temat o najslabszym ogniwie. I właśnie miałem to zrobić, ale zauważyłem że tez 14 godzin temu autor założył podobny (link powyżej), wiec nie bede dublował i wrzucam link tutaj bo ciekawa dyskusja sie zrodziła. Jesli chodzi o mnie to postawiłem tam tezę sprzeczna z "tezą powszechnie akceptowana" czyli... 》》Najsłabsze ogniwo w sprzecie audio jest tam gdzie jest największy potencjał zmiany w dzwieku! 《《 Nie liczac akustyki ktora jest również najsłabszym ogniwem. Uogulniajac kolumny i akustyka to najsłabsze ogniwa w audio. 11 godzin temu, Wito76 napisał: Mam jeden trochę lepszy i jeden słabszy zestaw. Widocznie "ogniwo" w obu przypadkach masz podobnej jakosci. 14 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: Co zabrzmi lepiej? Wzmacniacz Technics/Pioneer z 80s/90s podłączony do kolumn za kilkadziesiąt tysięcy (jakieś topowe B&W, Caboose czy coś) czy Wzmacniacz McIntosh za kilkadziesiąt tysięcy podłączony do Altusów? Osobiście jestem prawie pewien, że jednak wolałbym pierwszy zestaw. I tu podejrzewam że również pierwszy zestaw. Edytowano 23 czerwca 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2022 (edytowany) Najsłabszy element? Akustyka! Od tego bym zaczął. I po temacie. :)))) Pozdrawiam Edytowano 26 czerwca 2022 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2022 Akustyka tak bardzo ważny aspekt ale najczęściej jest to temat odgórnie do pominięcia no chyba że ktoś chce mieć z kobitą do czynienia:) No jak ktoś ma salon odsłuchowy do już inna bajka:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 26 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2022 5 minut temu, 1Ender napisał: Najsłabszy element? Akustyka! Od tego bym zaczął. I po temacie. :)))) Pozdrawiam Drugi w kolejnosci... kolumna 1 minutę temu, elektron6 napisał: Akustyka tak bardzo ważny aspekt ale najczęściej jest to temat odgórnie do pominięcia no chyba że ktoś chce mieć z kobitą do czynienia:) No jak ktoś ma salon odsłuchowy do już inna bajka:) W tym przypadku skupić radziłbym sie na kolejnym w hierarchii czyli kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2022 15 godzin temu, 1Ender napisał: Najsłabszy element? Akustyka! Od tego bym zaczął. I po temacie. :)))) Pozdrawiam Tak mi się skojarzyło w ten upalny dzień a bez żartów , niedawno postawiłem sobie stojak z ręcznikami 4m obok subwoofera (w miejscu gdzie potrafiło zatrząść oknami), bas w miejscu odsłuchowym mnie zmiażdżył - jakieś czary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts