Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To znany argument: najgorszy komponent pociągnie w dół cały zestaw.

Zastanawia mnie więc, znając niektóre argumenty że od pewnego poziomu elektroniki, jedynie głośniki grają, taka kwestia. Co zabrzmi lepiej?

Wzmacniacz Technics/Pioneer z 80s/90s podłączony do kolumn za kilkadziesiąt tysięcy (jakieś topowe B&W, Caboose czy coś)

czy

Wzmacniacz McIntosh za kilkadziesiąt tysięcy podłączony do Altusów?

Osobiście jestem prawie pewien, że jednak wolałbym pierwszy zestaw.

Napisano (edytowany)

Kiedyś podpiąłem do set300b stare tonsile , niby grało ,ale bez wyrazu , tylko też porównanie takie sobie. Gdyby np. porównać kolumny z średniej półki ~6tys zł z jakimiś za ~20tys zł to nadal nie było by żadnych wniosków , gdyż każdy ma inny gust i można spasować sobie pod siebie lepiej dla Nas brzmiące za 6ke niż nie fajne  za 20ke ;) 

Edytowano przez Kubakk
Napisano

Mam jeden trochę lepszy i jeden  słabszy zestaw. Podłączyłem lepszy wzmacniacz do słabszych kolumn i zagrało tak sobie, jedynie poprawnie. Podłączyłem słabszy wzmacniacz do lepszych kolumn i również zagrało tak sobie, jedynie poprawnie. Tak więc u mnie remis.

Napisano

Kiedyś czytałem niniejszy artykuł, który wpasowuje się w wątek: http://wpszoniak.pl/portfolio/testy-systemu-audio/

Autor opisuje wrażenia z odsłuchu systemu, którego właściciel przeznaczył sporo środków na poszczególne jego elementy jednocześnie kompletnie  zaniedbując zagadnienie akustyki. Mamy tu więc sytuację gdzie jedno ogniwo (bodaj najważniejsze) jest o wiele słabsze od pozostałych.

Autora szanuję bo czytuję jego rekomendacje i rozważania na temat poszczególnych wydawnictw płytowych, natomiast ten artykuł wprowadził mnie w niemałą konfuzję... Nie miałem okazji słuchać tak drogiego sprzętu ale racjonalnie rzecz biorąc, myślę sobie, że cokolwiek wyda dźwięk w słabej akustyce to rezultat powinien być taki jak ta akustyka: słaby.

Napisano (edytowany)

14 godzin temu napisałem ze założę temat o najslabszym ogniwie. I właśnie miałem to zrobić, ale zauważyłem że tez 14 godzin temu autor założył podobny (link powyżej), wiec nie bede dublował i wrzucam link tutaj bo ciekawa dyskusja sie zrodziła. 

Jesli chodzi o mnie to postawiłem tam tezę sprzeczna z "tezą powszechnie akceptowana" ;) czyli...

》》Najsłabsze ogniwo w sprzecie audio jest tam gdzie jest największy potencjał zmiany w dzwieku! 《《 

Nie liczac akustyki ktora jest również najsłabszym ogniwem. 

Uogulniajac kolumny i akustyka to najsłabsze ogniwa w audio.

11 godzin temu, Wito76 napisał:

Mam jeden trochę lepszy i jeden  słabszy zestaw.

Widocznie "ogniwo" w obu przypadkach  masz podobnej jakosci. 

14 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

Co zabrzmi lepiej?

Wzmacniacz Technics/Pioneer z 80s/90s podłączony do kolumn za kilkadziesiąt tysięcy (jakieś topowe B&W, Caboose czy coś)

czy

Wzmacniacz McIntosh za kilkadziesiąt tysięcy podłączony do Altusów?

Osobiście jestem prawie pewien, że jednak wolałbym pierwszy zestaw.

I tu podejrzewam że również pierwszy zestaw.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
5 minut temu, 1Ender napisał:

Najsłabszy element? Akustyka! Od tego bym zaczął. I po temacie. :))))

Pozdrawiam 

Drugi w kolejnosci... kolumna

1 minutę temu, elektron6 napisał:

Akustyka tak bardzo ważny aspekt ale najczęściej jest to temat odgórnie do pominięcia no chyba że ktoś chce mieć z kobitą do czynienia:)

No jak ktoś ma salon odsłuchowy do już inna bajka:)

W tym przypadku skupić radziłbym sie na kolejnym w hierarchii czyli kolumny

Napisano
15 godzin temu, 1Ender napisał:

Najsłabszy element? Akustyka! Od tego bym zaczął. I po temacie. :))))

Pozdrawiam 

Tak mi się skojarzyło w ten upalny dzień :D 

a bez żartów , niedawno postawiłem sobie stojak z ręcznikami 4m obok subwoofera (w miejscu gdzie potrafiło zatrząść oknami), bas w miejscu odsłuchowym mnie zmiażdżył - jakieś czary ;)