tomw Napisano 21 lipca 2022 Napisano 21 lipca 2022 Po wielkich opóźnieniach z braku czasu, (w 100% własnoręczna) instalacja w końcu zakończona ! 🙂 Teraz pomiary, ewentualne poprawki w akustyce (jedna na pewno), kalibracja Dirac Live i w końcu gotowe, w sam raz na Top Guna ! https://www.youtube.com/watch?v=Cy4nZPVvAIo 4 4 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 21 lipca 2022 Napisano 21 lipca 2022 Spoczko to wygląda 😀 Jakie wymiary salki? Odpisz, cytując
Jarecky Napisano 21 lipca 2022 Napisano 21 lipca 2022 No i ładnie-myślę że wielu chciałoby mieć taką salkę u siebie - Odpisz, cytując
tomw Napisano 21 lipca 2022 Autor Napisano 21 lipca 2022 2 minuty temu, Adi777 napisał: Spoczko to wygląda 😀 Jakie wymiary salki? Dziekuje, niestety z garazu, wiec ino 5x4, no ale co zrobic 🙂 1 minutę temu, Jarecky napisał: No i ładnie-myślę że wielu chciałoby mieć taką salkę u siebie - Dziekowac 🙂 1 Odpisz, cytując
STELVIO Napisano 21 lipca 2022 Napisano 21 lipca 2022 No i fajno. 💪 Tak jak mówisz. Na Top Gun. 👍 Odpisz, cytując
tomw Napisano 21 lipca 2022 Autor Napisano 21 lipca 2022 6 minut temu, STELVIO napisał: No i fajno. 💪 Tak jak mówisz. Na Top Gun. 👍 Yup, jeszcze miesiac mam, ciut wiecej Dzieki 🙂 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 21 lipca 2022 Napisano 21 lipca 2022 Gratuluję. Jestem pod wrażeniem. Odpisz, cytując
tomw Napisano 21 lipca 2022 Autor Napisano 21 lipca 2022 5 minut temu, Slawko69 napisał: Gratuluję. Jestem pod wrażeniem. Dziekuje pieknie 🙂 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 E tam, 4m x 5m spokojnie wystarczy, po co więcej? U mnie będzie podobnie - 4 x 6. Odpisz, cytując
tomw Napisano 22 lipca 2022 Autor Napisano 22 lipca 2022 1 godzinę temu, Adi777 napisał: E tam, 4m x 5m spokojnie wystarczy, po co więcej? U mnie będzie podobnie - 4 x 6. Ze wzgledu na problemy z modami pomieszczenia i basem w malych pokojach 🙂 U mojej dziewczyny jeden sredni sub w salonie 100m2 dawal lepszy bas w miejscu odsluchu niz u mnie dwa porzadne 🙂 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 2 minuty temu, tomw napisał: w salonie 100m2 😮 Wow, respekt 4 minuty temu, tomw napisał: Ze wzgledu na problemy z modami pomieszczenia i basem w malych pokojach 🙂 U mojej dziewczyny jeden sredni sub w salonie 100m2 dawal lepszy bas w miejscu odsluchu niz u mnie dwa porzadne 🙂 Nie myślałeś o SBA/DBA? Odpisz, cytując
tomw Napisano 22 lipca 2022 Autor Napisano 22 lipca 2022 Przed chwilą, Adi777 napisał: 😮 Wow, respekt hehe, znaczy to taka bardziej otwarta przestrzen, w sensie na dole po prostu jest jedno wielkie pomieszczenie jako salon, jadalnia i kuchnia, ale na potrzeby akustyki to jedno pomieszczenie 🙂 Pomieszczenie praktycznie wiec nie wplywa na odbior basu przy tych wymiarach 🙂 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 Fajnie 🙂 Zamierzasz też grać w gry? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 Robiłeś jakieś pomiary co do subwooferów? Czy tak dokładnie w rogach czy może lepiej je dać delikatnie do środka. Pytam z ciekawości. Piotr Odpisz, cytując
tomw Napisano 22 lipca 2022 Autor Napisano 22 lipca 2022 17 minut temu, Adi777 napisał: Fajnie 🙂 Zamierzasz też grać w gry? Tak, XBOX stoi i czeka az bede mial czas Znaczy juz gralem wczesniej na PC nieco, kapitalny efekt z takim dzwiekiem 🙂 10 minut temu, Piotr Sonido napisał: Robiłeś jakieś pomiary co do subwooferów? Czy tak dokładnie w rogach czy może lepiej je dać delikatnie do środka. Pytam z ciekawości. Piotr Dokladne pomiary beda niebawem, na ucho w 1/4 i 3/4 pomieszczenia jest potezna dziura przy okolo 50Hz, jak stoja w rogach jest mniejsza, plus potezny rezonans przy 30Hz 🙂 Ale ja robie bas wedle systemu Todda Welti, czyli 4 suby w rogach 🙂 Choc teraz kombinuje jeszcze z jedna duza pulapka basowa i jesli wyjdzie na tyle ze da sie to po ludzku skalibrowac uzywajac wbudowanych DSP i Dirac Live, to beda dwa jak teraz, tylko otwarte PB3000 🙂 Wolal bym tak bo przy 4 jeden by wypadal na drzwiach wejsciowych, wiec musial bym jakies szyny dorobic aby go altwo przesuwac 🙂 2 Odpisz, cytując
Heathen Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 No pozazdrościć, co dedykowane pomieszczenie to dedykowane. Pytanie o ekran? Czy on jest biał? Czy tylko tak wygląda na filmie. W takiej jaskini raczej celowałbym w mniejszy gain i zdecydowanie szary ekran by kontrast podbić Odpisz, cytując
tomw Napisano 22 lipca 2022 Autor Napisano 22 lipca 2022 (edytowany) 10 minut temu, Heathen napisał: No pozazdrościć, co dedykowane pomieszczenie to dedykowane. Pytanie o ekran? Czy on jest biał? Czy tylko tak wygląda na filmie. W takiej jaskini raczej celowałbym w mniejszy gain i zdecydowanie szary ekran by kontrast podbić Dzieki 🙂 I tak, bialy, szary daje sie w pomieszczeniach gdzie dochodzi jakies swiatlo z innych zrodel ktore obniza kontrast, aby tak jak mowisz podbic kontrast 🙂 U mnie z racji ze nie ma okien i jest wszystko na czarno jest bialy z high gain, dzieki temu projektor pracuje w trybie ECO co daje duza zywotnosc lampy i praktycznie go nie slychac 🙂 A, dodam ze jakos obrazu i odbioru jest rewelacyjna 🙂 Edytowano 22 lipca 2022 przez tomw 3 Odpisz, cytując
Heathen Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 Faktycznie namieszałem, coś "na logikę" sobie ubzdurałem że jest na odwrót;P 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 Myślę, że tak styl chciałbym mieć też u siebie. Prosto, klasycznie, stonowanie, bez żadnych oczojebnych wydziwień, kolorów, i tak dalej. 2 Odpisz, cytując
tomw Napisano 22 lipca 2022 Autor Napisano 22 lipca 2022 5 minut temu, Heathen napisał: Faktycznie namieszałem, coś "na logikę" sobie ubzdurałem że jest na odwrót;P Jest troche tych "zasad" w kinie, mozna sie pogubic 2 minuty temu, Adi777 napisał: Myślę, że tak styl chciałbym mieć też u siebie. Prosto, klasycznie, stonowanie, bez żadnych oczojebnych wydziwień, kolorów, i tak dalej. Ja tez nie dosc ze lubie prostote, to i nie bylo budzetu na jakies ozdobne rzeczy, wolalem zainwestowac w lepszy sprzet niz ozdoby 🙂 Do tego mi przeszkadza wszystko co odciaga moja uwage od ekranu, nawet te szare dyfuzory mi przeszkadzaja, czy odbicia ekranu od kolumn/subow 🙂 Dla tego wszystkie jasniejsze panele bede malowal na czarny mat jak znajde chwile, a kolumny obkleilem materialem nie odbijajacym swiatla 🙂 No ale wizualny aspekt wygladu pomieszczenia to juz kwestia gustu, aby uzytkownik byl zadowolony 🙂 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 @tomw Napiszesz coś więcej o sprzęcie? Odpisz, cytując
tomw Napisano 22 lipca 2022 Autor Napisano 22 lipca 2022 20 minut temu, Adi777 napisał: @tomw Napiszesz coś więcej o sprzęcie? Jasne 🙂 Przody to 3 x Klipsch THX8000L ktore sa najlepszymi kinowymi kolumnami jakie slyszalem jak na razie 🙂 One maja obudowy zamkniete, mimo ze to instalacyjne wiec lewa i prawa maja tylko ramki dorobione, jako ze nie chcialem ciac scian 🙂 Tyly to Klipsche THX8000S, roznia sie od przednich tym ze maja dwa wysokonowe jako bipole, sredni jest jeden taki sam jak przednie, kierunkowy 🙂 Tez w ramknach na scianach 🙂 Suby to 2x SVS SB3000, pod lugich testach roznych modeli SVSa wybralem te ze wzgledu na to ze graja kapitalnie i sa malutkie 🙂 Docelowo beda 4, po jednym w rogu, acz jesli mi sie uda ogarnac dziure 50Hz pulapka basowa z ktora kombinuje, to beda 2x otwarte PB3000 w przednich rogach, jako ze wole w kinie otwarte 🙂 Docelowo beda jeszcze dwa atmosy z serii THX, nad modelem sie zastanawiam ale chyba ogarne mocowanie porzadne i dam te same THX 8000, ktore ogolnie nie sa do mocowania na suficie z racji na ciezar 🙂 Kable to QED Strand 79 do kolumn i SVS Soundpath sygnalowe (docelowo) Akustyka to 8 paneli 10cm i 2 panele 5cm 120x60 pochlaniajace od Mega Acoustics. 6 dyfuzorow 3D 60x60 od Vicoustics ze styroduru, 4 dyfuzory 2D 100x60 od jakiejs malej firmy ze styroduru i 2 drewniane 50x80 tez od jakiejs malej firmy 🙂 Panele ze styroduru beda malowane farba 2x aby nie pochlanialy dzwieku 🙂 Zasilane jest ro wszystko dwoma Arcamami, AVR850 dziala jako procesor i zasila tylne i bedzie zasilal sufitowe, AVR600 jako koncowka mocy zasilajaca przod i boki 🙂 Zrodlo to NVidia Shield + server PC, do tego XBOX S 🙂 1 1 Odpisz, cytując
eMBe Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 Zacniutko to wygląda. Nic tylko pogratulować dedykowanego pomieszczenia na kino domowe. Marzenie wielu osób z tego forum ze mną włącznie Jedyne chyba co bym ja w taki układzie zmienił to fotele przesunął bardziej na środek. Chyba, że po prostu na filmiku nie stoją w docelowym miejscu Odpisz, cytując
S4Home Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 Bardzo fajna salka i super "bateria" napędzająca całość 👍 Odpisz, cytując
STELVIO Napisano 22 lipca 2022 Napisano 22 lipca 2022 @eMBe No wiesz, to zależy jaki duży ekran i ile teraz fotel od ekranu. Dobrze, że tył jest mocno odsunięty od ściany. Jak by było miejsce to ja bym drugi rząd siedzeń dołożył. Ale każdy ma inne potrzeby. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts