S4Home Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 Dokładnie 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 O tak, tak... Branża "dobrze" podpowiada. Na szczęście nie każda. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek86 Napisano 10 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2022 (edytowany) Też mam R700 przesiadka z Elac 247.3. To pod Rotelem 1570 i dac SMSL su9 i Ifi Zen stream. I tu pojawia się pytanie na co właśnie zmienić wzmacniacz. Bardzo się zastanawiam nad klasą D np. Jakimś SMSL lub Purifi. Wszystkie opinie mile widziane. Pozdrawiam 🙂 Edytowano 10 sierpnia 2022 przez Waldek86 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2022 Pytanie dlaczego pomysł konkretnie na klasę D? Wymiary, moc, jakiś inny powód? Pytanie jakiego brzmienia oczekujesz finalnie od tego zestawienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2022 2 godziny temu, Waldek86 napisał: Bardzo się zastanawiam nad klasą D np. Jakimś SMSL lub Purifi. Wszystkie opinie mile widziane. Pozdrawiam 🙂 Kolumny mam inne ale mecze od pół roku Hypex Nc252 podłączony wprost do daca Rme i kurcze trudno mu zarzucić cokolwiek. Na początku mi się wydawało że ma za mało audiofilskiego powiecza 😉 Ale po paru zmianach dot źródła, ustawienia kolumn jest rewelacyjnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek86 Napisano 10 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2022 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Kolumny mam inne ale mecze od pół roku Hypex Nc252 podłączony wprost do daca Rme i kurcze trudno mu zarzucić cokolwiek. Na początku mi się wydawało że ma za mało audiofilskiego powiecza 😉 Ale po paru zmianach dot źródła, ustawienia kolumn jest rewelacyjnie No to trafiłem idealnie. Docelowo np Purifi chce połączyć z Rme właśnie!🙂 Skąd jesteś jeśli można zapytać? 4 godziny temu, S4Home napisał: Pytanie dlaczego pomysł konkretnie na klasę D? Wymiary, moc, jakiś inny powód? Pytanie jakiego brzmienia oczekujesz finalnie od tego zestawienia? Czystości i troszkę mocy więcej. Resztę ma dać docelowo Dac RME jeśli będę go umiał ustawić 😁 hm jeśli będzie trzeba ustawić. A dodatkowo nigdy nie miałem klasy D i może warto spróbować jak nie wypali nie powieszę się z tego powodu🤷🏻 Szkoda że Elac 247.3 trochę za małe do pomieszczenia (33m2) pewnie Vela byłyby lepsze. Bo nie wiem czy troszkę bardziej mi jednak granie Elac leży😋 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Aha Opole🙂😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2022 1 godzinę temu, Waldek86 napisał: Czystości i troszkę mocy więcej. Resztę ma dać docelowo Dac RME jeśli będę go umiał ustawić 😁 Dokładnie tak gra nc252. Jest wrażenie bardzo czystego krystalicznego grania. W porównaniu do Cyrusa 8.2 jest inaczej, ale nie gorzej o dziwo. RME jest genialny do korekcji basu. Najlepsza inwestycja w audio u mnie to był Umik1 do zrobienia pomiarów. Kolejna to Rme Adi żeby wynikające z pomiarów korekty Equalizera wprowadzić bezstratnie do systemu. Adi nie odosc że jest świetnym dacem to jeszcze włączenie DSP nie jest okupione nawet najmniejsza utrata jakości (a przynajmniej moje ucho nie słyszy, mimo, że różne dziwne rzeczy słyszę czasem 😁) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek86 Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 13 godzin temu, marcinmarcin napisał: Dokładnie tak gra nc252. Jest wrażenie bardzo czystego krystalicznego grania. W porównaniu do Cyrusa 8.2 jest inaczej, ale nie gorzej o dziwo. RME jest genialny do korekcji basu. Najlepsza inwestycja w audio u mnie to był Umik1 do zrobienia pomiarów. Kolejna to Rme Adi żeby wynikające z pomiarów korekty Equalizera wprowadzić bezstratnie do systemu. Adi nie odosc że jest świetnym dacem to jeszcze włączenie DSP nie jest okupione nawet najmniejsza utrata jakości (a przynajmniej moje ucho nie słyszy, mimo, że różne dziwne rzeczy słyszę czasem 😁) A masz RME tego że tak się wyrażę zwykłego? Czy pro? Czyli dobry kierunek obrałem i też dobrze mi inny kolega podpowiada żeby pójść i spróbować klasy D. Podobno to połączenie Purifi z RME to już klasa i trzeba trochę zł żeby to pobić dźwiękowo. Oczywiście zależy pewnie od gustu kto co szuka. 1 minutę temu, Waldek86 napisał: A masz RME tego że tak się wyrażę zwykłego? Czy pro? Czyli dobry kierunek obrałem i też dobrze mi inny kolega podpowiada żeby pójść i spróbować klasy D. Podobno to połączenie Purifi z RME to już klasa i trzeba trochę zł żeby to pobić dźwiękowo. Oczywiście zależy pewnie od gustu kto co szuka. I ogólnie sprzedałeś swojego nic 252? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 No to sprawdź tego Hypexa. Bo tak na prawdę do KEFa serii R potrzeba delikatnie rozjaśnienia i szybkości na basie. A to też uzyskasz bez problemu z klasy AB. Chodź być może drożej? No nie wiem. Sprawdź tylko przy odsłuchu Roksana K3, NAD 388 (D) Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek86 Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 30 minut temu, Piotr Sonido napisał: No to sprawdź tego Hypexa. Bo tak na prawdę do KEFa serii R potrzeba delikatnie rozjaśnienia i szybkości na basie. A to też uzyskasz bez problemu z klasy AB. Chodź być może drożej? No nie wiem. Sprawdź tylko przy odsłuchu Roksana K3, NAD 388 (D) Piotr Tak. Jeszcze jedyna chyba opcja. Biorę Nad pod uwagę chociaż właśnie tam też siedzi Hypex. Cenowo to samo widzę. Miałem Atoll sda200 kolegi też było dobrze tylko cena. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Waldek86 napisał: A masz RME tego że tak się wyrażę zwykłego? Mam wersję "zwykłą" czyli Adi 2 dac FS. Wersja pro różni się dodatkowa konwersja analogu do cyfry i jak nie zgrywasz taśmy czy vinyla do plików to nie ma sensu. Inna sprawa że Rme zmieniło po drodze chipset z Akm na Sabre (Ess). Niektórzy twierdzą że jest różnica, niektórzy że nie ma. Ja nie słuchałem wersji Ess. Ja mam tego Hypexa, jest bardzo porządnie wykonany. (w sensie obudowy, zacisków, montażu, nóżek), co nie jest takie oczywiste bo niektóre firmy robią to chyba nogami. https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifier/audiophonics-mpa-s250nc-xlr-class-d-stereo-amplifier-ncore-2x250w-4-ohm-p-14185.html Jak chcesz słuchać z Adim d klasy, to dodatkowy dac i pre nie mają sensu, lepiej kupić sama końcówkę moim zdaniem.... Edytowano 11 sierpnia 2022 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek86 Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: Mam wersję "zwykłą" czyli Adi 2 dac FS. Wersja pro różni się dodatkowa konwersja analogu do cyfry i jak nie zgrywasz taśmy czy vinyla do plików to nie ma sensu. Inna sprawa że Rme zmieniło po drodze chipset z Akm na Sabre (Ess). Niektórzy twierdzą że jest różnica, niektórzy że nie ma. Ja nie słuchałem wersji Ess. Ja mam tego Hypexa, jest bardzo porządnie wykonany. (w sensie obudowy, zacisków, montażu, nóżek), co nie jest takie oczywiste bo niektóre firmy robią to chyba nogami. https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifier/audiophonics-mpa-s250nc-xlr-class-d-stereo-amplifier-ncore-2x250w-4-ohm-p-14185.html Jak chcesz słuchać z Adim d klasy, to dodatkowy dac i pre nie mają sensu, lepiej kupić sama końcówkę moim zdaniem.... No to będę brał to chyba lub ten w mniejszej obudowie Audiophonics HPA-S400ET Wzmacniacz Klasy D Stereo Purifi 2x400W 4 Ohm i będę zbierał na Adi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2022 22 godziny temu, Waldek86 napisał: Cenowo to samo widzę. Miałem Atoll sda200 kolegi też było dobrze tylko cena. Widzisz a to AB. Dlatego sprawdź Roksana K3 Ale na spokojnie odsłuch. Wtedy stwierdzisz który jest dla Ciebie Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murrayin Napisano 12 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2022 Nowe modele Nada są zrobione w zupełnie inny sposób a niż te sprzed lat, ale jakość dźwięku nie spadła. Nastąpiła zamiana prezentacji tego dźwięku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Dlatego nie ma co pisać o brytyjskim brzmieniu czy brzmieniu NADa, bo faktycznie nowe serie brzmią inaczej, dynamiczniej, przestrzenniej i ostrzej dlatego też nie jest dobrym pomysłem aby łączyć je z jaśniejszymi kolumnami tak jak to było w starych seriach. Roksana K3 koniecznie posłuchaj, bo zgrywa się bardzo dobrze z Kefami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek86 Napisano 15 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2022 Dziękuję za naprowadzenia na wzmacniacze. Na pewno nie będę się spieszył i posłucham Waszych podpowiedzi oraz mam nadzieję że posłucham właśnie klasy D. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 16 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 K3 sobie odpuść. To ciepłe kluchy po wygrzaniu. Wygrzewa się ponad 2 tygodnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 4 godziny temu, Fantomas napisał: K3 sobie odpuść. To ciepłe kluchy po wygrzaniu. Odebrałem go zupełnie inaczej. Efekciarskie brzmienie ale nas pewno nie ciepłe kluchy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 Dnia 12.08.2022 o 15:38, murrayin napisał: Nowe modele Nada są zrobione w zupełnie inny sposób a niż te sprzed lat, ale jakość dźwięku nie spadła. Nastąpiła zamiana prezentacji tego dźwięku. Zmiana, ale drastyczna. Dla niektórych spadła dla niektórych zyskała. Zmiana jest za duża aby przejść obojętnie. 5 godzin temu, Fantomas napisał: K3 sobie odpuść. To ciepłe kluchy po wygrzaniu. Wygrzewa się ponad 2 tygodnie. Jest zupełnie odwrotnie niż piszesz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 Również jestem zdania, że Roksan K3 to zaprzeczenie ciepłego grania nawet po wygrzaniu. Jest dynamika, precyzja i przejrzystość. Być może słuchałeś na innych kolumnach niż Kefy R i stąd takie wnioski. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 Kolumny tu chyba nie mają za wielkiego znaczenia. Z jakimi by nie grał nie jest ciepłą kluchą. Stawiam albo na uszkodzone kolumny. Albo na dziwnie ustawione źródło, jakiś eqalizer albo coś Albo to co się najczęściej zdarza. Że kolega go po prostu nie słuchał. Mało takich opinii w sieci? Nie podpartych odsłuchem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 Dnia 5.08.2022 o 16:28, kaczadupa napisał: O tak, tak... Branża "dobrze" podpowiada. Na szczęście nie każda. Koledzy się podpierają dwoma kontami aby było im raźniej Dnia 13.08.2022 o 11:21, Q21 napisał: Dlatego nie ma co pisać o brytyjskim brzmieniu czy brzmieniu NADa, bo faktycznie nowe serie brzmią inaczej, dynamiczniej, przestrzenniej i ostrzej dlatego też nie jest dobrym pomysłem aby łączyć je z jaśniejszymi kolumnami tak jak to było w starych seriach. Roksana K3 koniecznie posłuchaj, bo zgrywa się bardzo dobrze z Kefami. Dynamicznej to tak, ale z ostrością bym nie przesadzał. Chyba, że postawiliście jakieś kolumny od siebie, które dały taką mieszankę wybuchową Nie wiem czy słuchaliście już C399, -ciekawy rodzynek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 (edytowany) 9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Koledzy się podpierają dwoma kontami aby było im raźniej Jestem przekonany, że to zbieg okoliczności a nie jakieś zamierzone działanie. Koniec tematu. Edytowano 17 sierpnia 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 Przed chwilą, kaczadupa napisał: Jestem przekonany, że to zbieg okoliczności a nie jakieś zamierzone działanie Jestem tego samego zdania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts