Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czy muzyka ma rozdzielczość? 
Czy sprzęt może grać w sposób ciepły lub zimny? 
Zapraszamy do oglądania! 

Będzie analitycznie, studyjnie, z kontrolą basu, a chwilami z doświetlonym środkiem. Na koniec będzie misiowato, bo spod kocyka... Ale jedno możemy obiecać! Będzie po prostu muzykalnie 🙂 I Tomek wyjaśni Wam, co to tak naprawdę znaczy dla naszego zespołu z Q21. 

Napisano

Bardzo fajny filmik. Sporo się dowiedziałem. :) I też czasem jak niektóre recenzje w swoich poszukiwaniach widzę, to się wciąż za głowę łapię przy przesadzonych metaforach. W ogóle nie wiadomo, co autor ma na myśli. Ale przynajmniej powtarzająca się terminologia jest dla mnie teraz jaśniejsza.

Moderacja to powinna ten offtop i przypieprz lingwistyczny wyczyścić albo i jakieś punkty rozdać, bo takie posty są nikomu niepotrzebne.

Napisano

Każdy nieco inaczej nazywa różne pojęcia i każdy może mieć nieco inny punkt odniesienia. Nie da się znaleźć typowej definicji. To jest tak samo jak byśmy powiedzieli komuś, że jedziemy szybko na autostradzie. Czyli ile, 120km/h, 150km/h czy 220km/h? 
Najważniejsze, że łączy nas pasja :)

Napisano

Kolega własnie odsłuchuje mojego CD z DACiem R2R i dogadujemy się na messengerze aż miło. Ja mówię, że gra ciepło, że zaokrągla, że trochę mało detalicznie, mało planktonu i takiego micro - a on, że ten DAC filtruje średnicę, że wycina 1/4 informacji. Ja, że to takie nadmuchane brzmienie a on, że spłaszcza plany i nienaturalne wokale. Gadanie jak z dupą w nocy.

Napisano
3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Hahaha dobre :)

Pogadaliście przy najmniej jak prawdziwi audiofile :)

Ja bywałem świadkiem takich rozmów na audioshow :P Tam to odchodzą :P

Już nie mogę się doczekać tej edycji.

Piotr

Wpadaj na zlot w Jarocinie - nasłuchasz się 😉

Napisano
Dnia 3.08.2022 o 22:03, Q21 napisał:

Tomek wyjaśni Wam, co to tak naprawdę znaczy dla naszego zespołu z Q21. 

Witam. Jako firmie oferującej Audiolaba 6000A mówienie o dźwięku szybkim i wolnym w kontekście filtrów cyfrowych zaimplementowanych w DACu tego wzmaka (5`10``) wymagałoby z Waszej strony doprecyzowania. Model ten nie ma filtru odpowiadającego za brzmienie "szybkie i wolne". filtry mają tylko takie nazwy. O ile mnie pamięć nie zawodzi jako byłego użytkownika to są tam filtry :

- Fast Roll-Off jako klasyczny filtr FIR z szybki opadaniem sygnału poza pasmem przenoszenia i symetrycznych oscylacjach przed i po impulsie.

- Slow Roll-Off, czyli zmodyfikowany filtr, w którym pasmo przenoszenia jest wygaszane wcześniej, a tłumienie ma łagodniejszy przebieg.

- Minimum Phase z łagodnym tłumieniem sygnału ale z kompensacją fazową, która skutkuje brakiem oscylacji przed impulsem.

Praktycznie filtry te są niesłyszalne bo działają poza pasmem akustycznym. W wyjątkowych sytuacjach można je "usłyszeć" ponieważ ograniczają pasmo przenoszenia sygnału audio gdzie rolloff zaczyna się w okolicy 20kHz. Filtry eliminują artefakty o wysokiej częstotliwości, które powstają w wyniku oversamplingu czyli upraszczając usuwają zakłócenia powstałe w procesie "redigitalizacji" użytecznego sygnału audio.

Z szybkością i powolnością brzmienia mają tyle wspólnego ile ich "rolloff" w nazwie. Nie mieszałbym tych filtrów z cechami obwiedni dźwięków czyli transjentem początkowym (faza ataku dźwięku) czy naturalnym wygaszaniem dźwięku (faza wybrzmiewania). 

Niejako przy okazji pojawia się pytanie "po co integrom wyposażonym w wewnętrzne daki pasmo przenoszenia sięgające 100kHz jeżeli filtry cyfrowe daków ograniczają pasmo sygnałów użytecznych do ok. 20kHz?" ;) 

Pozdrawiam i gratuluję pomysłu na takie edukacyjne odcinki 👍