Dedal Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 Mili ludzie piszą , myślę sobie zagadam ,a co mi tam , 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 7 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2023 Zagaduj @Dedal75 śmiało. Im nas więcej, tym weselej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 @Audio AutonomyPrzysyłałeś mi IC do Olsztyna jak jeszcze na audiolubie byłem i kontakt z Simpsonem.mialem . Niestety wąski rozstaw wejść RCA jak i grubość wtyków nie pozwoliły mi Twojego produktu przetestować nad czym ubolewam 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 32 minuty temu, Dedal75 napisał: Niestety wąski rozstaw wejść RCA jak i grubość wtyków nie pozwoliły mi Twojego produktu przetestować nad czym ubolewam Cenna uwaga dla Grześka. Powinien dokładać od razu przejściówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 (edytowany) Szanowni Koledzy - nie dzielcie skóry na niedźwiedziu! Jeszcze NIC nie wiadomo czy one dotrą do mnie. Poza tym cena wystawienia jest ceną samych 816, dodatkowe 511B (te stojące na górze) kosztują prawie drugie tyle. Jeśli trafia do mnie to będę informował na bieżąco o postępie prac. No, chyba, ze zamiast górnych wstawię takie https://www.dba.dk/hoejttaler-andet-maerke/id-1099582605/ Te są dostępne za 600 dkk. Edytowano 7 marca 2023 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 @Rega Roman idź na całość ! 816 stanowiły podstawę dla wielu konstrukcji typu horn tak JBL jak i wielkich tub. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 7 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2023 1 godzinę temu, Dedal75 napisał: Przysyłałeś mi IC do Olsztyna jak jeszcze na audiolubie byłem Faktycznie. Już pamiętam Black Oil to były fajne interkonekty (moim zdaniem), tylko faktycznie były dosyć grube i do wielu sprzętów nie dało się ich wpiąć. Jak będziesz chciał w przyszłości coś potestować, to dawaj znać. Zwykle mam u siebie kilka w miarę ciekawych kabelków. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Powinien dokładać od razu przejściówki Człowiek uczy się na błędach. Następnym razem dołączę komplet przejściówek @Rega horny zawsze można dołączyć w późniejszym czasie. Nie mówię, że dokładnie takie tuby jak na powyższym zdjęciu, ale opcji jest sporo - sky is the limit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 @Audio AutonomyNo potestował bym .coś z chęcią 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 No problem. Odezwij się do mnie na PW. W przyszłym tygodniu postaram się Ci coś wysłać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Wracając do gramofonów - udało mi się wczoraj skończyć kolejnego Duala 1019. Lubię te gramofony. Mega pancerne maszyny, które naprawdę ciężko zabić. Miałem u siebie już takie, które przeszły niejedno i wyglądały jakby ktoś po nich przejechał autem, a i tak zwykle działały "z grubsza" bez żadnego serwisu. W tym egzemplarzu był lekko zatarty silnik (zupełnie nie startował), ale szybko udało się go reanimować. Efekt finalny kuracji odmładzającej (pełen serwis napędu, czyszczenie chassis i ramienia, lakierowanie obudowy, nowa igła do Shure'a) możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Ale posprzątane do zdjęcia 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Staram się utrzymywać porządek na bieżąco. Przynajmniej w miejscu pracy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2023 @Fandiscopolo pokrywa jest oryginalna. Wymiary obudowy się nie zmieniły, więc pokrywa została fabryczna (jest w niezłym stanie i wymaga tylko lekkiej polerki). Jeżeli u Ciebie wielkość plinty się zmienia, to możesz zrobić nową pokrywę. Największy problem jest zwykle z zawiasami, ale jest na to kilka patentów. Ja lubię te z poniższego zdjęcia. Są uniwersalne, małe (więc się nie rzucają w oczy) i mają regulację oporu (więc można je dopasować do pokryw o różnej masie/wymiarach). Nie są może najtańsze, ale też nie są jakieś ultra drogie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2023 To są tego typu zawiasy: https://www.ebmia.pl/zawiasy-gn-437-odlew-z-cynku/135668-zawias-gn-437-zd-60-60-a-sw-odlew-z-cynku-czarny.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2023 Ostatnio był Dual 1019, a teraz przyszedł czas na reanimację troszkę mniej znanego Duala o oznaczeniu 1015. Tym razem obudowa zostaje w oryginale (zachowała się w fajnym stanie, więc tylko ją odświeżę). Do dopracowania zostaje temat napędu i automatyki. Na pokładzie fajna, niebieska wkładka Pickeringa. Całkiem przyjemny gramofon, dla kogoś kto szuka w pełni automatycznego drapaka "w drewnie" i do tego za niewielkie pieniądze. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 14 marca 2023 Udostępnij Napisano 14 marca 2023 Hehe, niedawno w tym miejscu widziałem wypasionego i zafoliowanego JVC/Victora😀 Nie wiem czemu, Duale jakoś nigdy mi w duszy nie grały. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 marca 2023 Udostępnij Napisano 14 marca 2023 3 minuty temu, Chilli napisał: Hehe, niedawno w tym miejscu widziałem wypasionego i zafoliowanego JVC/Victora Trochę się zaniepokoiłem 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2023 Tomku, zamieniłem kłopotliwego Victora na takiego niezniszczalnego Duala. Chyba nie będziesz miał mi za złe. Mówię Ci - będziesz zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 marca 2023 Udostępnij Napisano 14 marca 2023 5 minut temu, Audio Autonomy napisał: Chyba nie będziesz miał mi za złe. Mówię Ci - będziesz zadowolony W sumie to nawet podobny. Też ma ramię , plintę ....... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 15 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Nawet talerz też jest okrągły Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2023 Udało się i Dual wrócił do formy sprzed lat. Sam napęd zachował się w fajnym stanie (kółko idlerowe było w lepszej formie niż w moim 1019 i L75). Silnik został rozebrany, wyczyszczony, a łożyska nasmarowane. Jego konstrukcja jest zbliżona do tego z Dual 1019, przy czym w 1015 silnik jest oczywiście trochę mniejszy. Kolejna różnica względem dziewiętnastki to lżejszy talerz i brak prędkości obrotowej 16 obr/min. Najwięcej pracy było z samym ramieniem i jego automatyką. Przez dłuższą chwilę nie mogłem dojść do tego co blokuje ruch ramienia w połowie płyty. Udało się jednak rozwiązać tę zagadkę i cała automatyka działa tak jak powinna. Jednak gramofon z automatyczną pracą ramienia to miła odskocznia od pełnego manualna. Nie trzeba tak pędzić co chwilę do gramfoonu żeby podnieść ramię 😎 Na powyższym zdjęciu widać, że przeciwwaga jest wykonana trochę inaczej niż Dualu 1019 i większości innych gramofonów. Jej położenie reguluje się srebrnym pokrętłem. Po wyważeniu ramienia blokujemy pokrętło wewnątrznym pierścieniem. Prosty i dobrze działający patent. Naklejka w środku obudowy wygląda jak nowa. Lubię takie smaczki A tak się prezentuje cały gramofon. Na pokładzie Pickering V15 z nową igłą eliptyczną. Ustawiamy nacisk 2,5 grama, na talerz kładziemy "Music for K" i gra muzyka. Nie jest to oczywiście wkładka do rozkładania nagrań na czynniki pierwsze i analizowania detali taki jak czy Pan Stańko gra na trąbce Schilcke B6, czy może na King Silver. Gra to jednak całkiem przyjemnie i dodaje sporo ciepełka od siebie. Jest miękko i ciepło, ale nie kluchowato. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2023 Jeszcze sympatyczna płytka na dziś - Krupa and Rich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: A tak się prezentuje cały gramofon. Nadal nie wygląda jak mój ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2023 A ten podobny do Twojego? 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 (edytowany) A co to za klamot?🤔 @tomek4446 tak patrząc na kolejkę, jaka była u Grześka to tak na Boże narodzenia będziesz miał kurs 😉🤭😜 Edytowano 23 marca 2023 przez Chilli Bo taki kaprys miałem ;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts